Friday, January 1, 2010

SAYA DAN TOK MAT...

Tok Mat sudah kembali ke Rahmatullah. Bekas Menteri Penerangan dan Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pagi ini.


Hanya doa dan al-Fatehah yang mampu yang sedekahkan kepadanya. Tidak terbalas jasanya kepada saya.

Tidak banyak mana perkara manis antara saya dan Tok Mat. Namun di sebalik itu, hubungan kami rapat juga tetapi lebih sebagai orang politik dengan wartawan.

Kami lebih akrab apabila saya bertugas sebagai Penyelidik dan Pengarang akhbar UMNO - Wawasan Merdeka - di Ibu Pejabat UMNO (Menara Dato Onn) pada awal 90an dan beliau pula ketika itu Setiausaha Agung Barisan Nasional.

Saya mula kenali secara dekat Tok Mat pada 80an. Ketika beliau masih menjadi Ahli Parlimen (Pulai) dan sekembalinya beliau dari menjadi Duta Besar Malaysia di Jakarta membuatkan kami rapat.

Tok Mat yang disayangi warga Kementerian Penerangan sering digelarkan dengan pelbagai panggilan, seperti ‘Mat Bulat’ namun saya yang ada hanya nama ‘Tok Mat’.

Di Parlimen (Dewan Rakyat) - walaupun saya wartawan Berita Harian ketika itu - ada juga saya membantu beliau untuk menulis dan menyemak beberapa ucapan. Namun yang paling penting ialah ucapannya selepas krisis yang menyebabkan UMNO di haramkan.


Semua ini tercatat dalam buku saya UMNO BARU MILIK SIAPA (Kuala Lumpur: 1988).

Banyak juga kami bertukar fikiran dengan merancang program UMNO dan Kementerian Penerangan untuk mempertahankan Dr Mahathir Mohamad (kini Tun) sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri khususnya apabila UMNO Baru ditubuhkan.

Malah Tok Mat turut berperanan menaikkan pemimpin UMNO lain ketika itu, termasuk Ketua Pemuda UMNO, Anwar Ibrahim.

Walaupun di Berita Harian orang seperti Datuk Ahmad Sebi, Datuk A Kadir Jasin dan Datuk Nazri Abdullah menganggap saya sebagai penyokong Team B kerana mengatakan saya rapat dengan Tengku Razaleigh Hamzah, namun saya sebenarnya menyebelahi Team A.

Saya akui saya rapat dengan Datuk Seri Adib Adam, Datuk Zainal Abidin Zin, Datuk Rahmah Othman, juga Datuk Seri Rais Yatim dan Datuk SeriRadzi Sheikh Ahmad tetapi saya juga ‘kenal rapat’ dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Sanusi Junid, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Tun), Datuk Seri Mohd Najib, Datuk Seri Megat Junid (Allahyarham) dan tidak terkecuali Tok Mat.

Tok Mat tahu dan sering menasihatkan saya supaya ‘berdiri sebagai diri saya’ apabila berdepan dengan tuduhan daripada bos Berita Harian atau pihak-pihak lain dalam UMNO.

Kerana sangkaan sedemikian, saya sering ‘terpinggir di Berita Harian’, namun saya sering menyerahkan diri saya untuk ditentukan hidup dan rezeki saya oleh Allah.

Saya juga banyak maklumat mengenai hasrat Dr Mahathir mahu menghantar Yusof Noor (Tan Sri) sebagai Menteri Besar Terengganu menggantikan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad melalui Tok Mat.

Tidak apalah, itu sudah menjadi sejarah dan ia menjadi pengetahuan untuk saya.

Selain membantu buah fikiran bersama Tok Mat, satu lagi peranan Tok Mat yang tidak akan saya lupakan ialah kebaikannya membantu memudahkan saya sebagai ‘pengawal berita Bahasa Melayu’ di ntv7 ketika mula stesen itu memulakan penyiarannya.

Beliau menasihati saya dalam banyak perkara termasuk proses pelancaran berita dan stesen tv itu sendiri dengan ucapan dan kedatangan beliau ke stesen berkenaan, walaupun ntv7 stesen swasta.

Mungkin ramai tidak tahu bahawa setiap petang saya datang atau menyuruh kakitangan saya mengambil tape beta di Bahagian Berita RTM.

Tujuannya ialah mendapatkan bahan-bahan yang direkodkan oleh RTM dan saya proses atau olah semula untuk siaran di berita pukul 8 malam ntv7. Bahan-bahan ini juga dipakai untuk berita Inggeris (tengah malam).
Ini tidak diketahui oleh pemilik ntv7, Datuk Seri Effendi Norwawi atau CEO ntv7 ketika itu, Sazali Ramli.

Mereka menyangka berita Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris bahannya 100 peratus daripada team ntv7.

Pengurus Berita ntv7 ketika itu, James Gibbon juga tidak tahu semua dan dan saya fikir tidak guna beritahunya kerana dia ‘banyak tidak tahu’.

Tanpa bantuan RTM, berita ntv7 tidak akan ‘sehebat’ itu kerana kami hanya mempunyai team kecil berbanding TV3 dan RTM sendiri.

Tok Mat memberikan ‘lampu hijau’ kepada saya untuk berjumpa Khairuddin Che Long atau Mohammad Husin yang ketika itu mengawal berita di RTM.

Inilah jasa Tok Mat kepada ntv7 dan saya.

TAHUN BARU 2010…GULA & MINYAK

Harga gula naik.

Bagi orang seperti saya, bukan tidak tersentuh apa-apa. Lagi mahal lagi bagus sebab saya dinasihatkan menggunakan gula pada peringkat paling minimum.


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM1.65 sekilogram di Semenanjung, serta RM1.75 sekilogram di Sabah dan Sarawak berkuat kuasa 12 tengah malam semalam.

Apapun, kenaikan harga gula akan mendatang impak kepada harga makanan dan minuman.

Dalam konteks penyeludupan di sempadan (jika ada) ia tidak berkesan apa-apa.

Biarpun harga gula di Malaysia dinaikkan tetapi ia masih rendah jika dibandingkan dengan negara lain di rantau Asia Tenggara.

Harga baru gula di Semenanjung ialah RM1.65 sekilogram berbanding Thailand (RM2.50), Singapura (RM3.05), Indonesia (RM3.40) dan Filipina (RM3.62.

Seperti saya katakana, kenaikan harga gula sebanyak 20 sen hanya akan membawa kesan kenaikan harga yang minimum ke atas produk berasaskan gula termasuk makanan dan minuman.

Pastinya, kenaikan tertinggi melibatkan krimer pekat manis seberat 505 gram dengan anggaran kandungan gula 228 gram, kosnya cuma naik 4.6 sen sahaja atau kurang daripada 5 sen.

Sepatutnya harga secawan teh tarik dengan anggaran gula 40 gram hanya akan mengalami kesan kenaikan 0.8 sen, iaitu kurang daripada 1 sen. Namun, saya fikir ia tidak akan terjadi begitu.

Harga barangan makanan dijangka naik melebihi paras itu dan akan bisinglah pengguna nanti.

Demi rakyat, kerajaan terus menanggung kos subsidi gula yang besar sebanyak RM1.008 bilion walaupun selepas harga gula dinaikkan sebanyak 20 sen.

Dengan berdasarkan anggaran penggunaan gula dalam negara pada 2010 sebanyak 1.26 juta tan metrik, tanggungan subsidi gula oleh kerajaan akan meningkat kepada RM1.26 bilion pada 2010 berbanding RM720 juta pada 2009 jika harga gula dikekalkan.

Ketua Setiausahanya, Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom berkata semalam, kenaikan harga gula tidak dapat dielakkan berikutan kenaikan harga gula mentah dunia terutama sejak Ogos lalu.

Pada ketika harga gula naik, harga minyak mentah dunia melonjak naik menjelang tirai tahun baru 2010 semalam, dengan isyarat baru ke arah pemulihan krisis kewangan global.

Kontrak hadapan minyak mentah New York bagi 'light sweet' bagi pembekalan Februari, meningkat 8 sen lebih tinggi untuk dititup kepada AS$79.36 setong.

Kontrak hadapan London Brent North Sea bagi pembekalan Februari bagaimanapun menurun 10 sen untuk ditutup pada harga AS$77.93 setong.

Mengambil kira kebanyakan pasaran dunia ditutup berikutan cuti panjang tahun baru, kontrak hadapan New York dijangka mencecah kepada paras harga AS$80 setong apabila dibuka Isnin.

"Jelas momentum ke arah harga AS$80 setong selepas wujud petanda pemulihan terhadap kemelut ekonomi global sebelum ini," kata penganalisis pasaran, Mike Fitzpatrick dari MF Global.

Apakah selepas ini harga minyak pula akan dikaji semula?