Wednesday, December 21, 2016

HARAPAN SENGAJA DEDAHKAN DIRINYA UNTUK DIANGGAP ‘KAPAL BURUK’....


"Kenapa tidak cuba mencari seseorang yang 
terbaik dalam kepimpinan pembangkang - yang lebih berintegriti, berilmu serta keagamaannya yang tidak boleh  dipersoalkan untuk jawatan Perdana Menteri?

 Jangan salahkan orang lain, termasuk orang UMNO dan PAS kalau anggap Pakatan Harapan (HARAPAN) ‘kapal buruk bakal karam kerana berebut PM'.

Semalam, Ketua UMNO bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mengibaratkan pakatan pembangkang umpama kapal buruk berikutan perebutan jawatan utama kepimpinan negara.

Sebenarnya semuanya adalah salah HARAPAN sendiri kerana terpedaya dengan jerat UMNO yang mendesak untuk dinyatakan Kabinet bayangan dan siapa Perdana Menteri dan timbalannya jika menang.

Pemimpin pembangkang bagai ‘tak faham-faham’ strategi pemimpin Barisan Nasional (BN) yang memang mahir dan berpengalaman berpolitik seperti Datuk Seri Nazri Aziz dan lain-lain. Mereka tahu bagaimana mahu mengasak dan porak-perandakan HARAPAN.

Akibat sibuk dengan siapa nak jadi Perdana Menteri, sedangkan seperti kata Syed Ali, ‘kapal belum siap’, pemimpin pembangkang buat kenyataan gila-gila yang mencerminkan kelemahan dan perpecahan mereka sendiri.

Memang benar ramai daripada mereka yang sudah berdekad sertai politik tetapi keadaannya tetap ‘tidur sebantal tapi mimpi lain-lain’.

Kenapa nak berbahas di media mengenai siapa akan jadi Perdana Menteri atau Kabinet bayangan yang akhirnya menyerlahkan lagi kelemahan pembangkang.

Amat jelas ada yang tidak habis-habis dengan kemahuan menjadikan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri,  walaupun tahu laluan itu sukar.

Dengan mengemukakan formula yang akan menyebabkan timbulnya masalah, pastinya akan mendedahkan HARAPAN untuk dilihat berjuang bagi kepentingan masng-masing.

Mengkritik Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak sebagai perasuah, menyeleweng, tidak cekap dan gagal mentadbir negara dengan baik, menyebabkan negara bermasalah dan sebagainya tetapi masih mengharapkan individu yang dipersoalkan peribadinya yang  mempunyai ‘rekod yang boleh dipersoalkan dan dianggap buruk'?


Jika demikian ada bezanya Najib dan Anwar?

Kenapa tidak cuba mencari jalan – walau panjang sedikit – menentukan  seseorang yang lebih baik di kalangan yang terbaik dalam kepimpinan pembangkang iaitu seseorang yang lebih berintegriti, berilmu, profesionalisme  serta keagamaannya yang tidak boleh  dipersoalkan untuk jawatan penting itu?

Bernostalgia dengan Anwar atau pemimpin tertentu bukan sepatutnya menjadi pilihan utama jika dari segi moral, keupayaan dan keyakinan rakyat terutamanya orang muda dibelakangkan.

Begitu juga dalam konteks anggota Kabinet bayangan.

Jangan kerana hanya mahu menjawab soalan pembangkang, buat kenyataan yang tidak memberikan keyakinan kepada rakyat, apa lagi yang boleh dipermainkan oleh UMNO dan sekutunya.

Penulis menyokong pendapat Syed Ali bukan kerana dia UMNO atau Ketua Bahagian UMNO tetapi persoalan yang ditimbulkannya.

Pendapatnya perlu membuka mata pemimpin pembangkang. Kita tidaklah mendesak hingga seputih kapas tetapi kalaupun sudah sedikit luntur, janganlah ada nila atau dakwat walau setitik pun.

Benar kata Syed Ali itu, "Kapal belum siap tetapi masing-masing dah kemaruk nak jadi nahkhoda, akhirnya kapal yang akan karam sebelum sempat belayar.  Belum apa-apa di kalangan mereka mula berebut dan mengidam jawatan PM, inilah pembohongan politik pembangkang yang meletakkan kepentingan peribadi dalam perjuangan mereka.”

Syed Ali turut mengatakan,  pemimpin pembangkang terlalu optimis bahawa mereka mampu menawan Putrajaya pada pilihan raya umum (PRU) akan datang bagaimanapun kapal buruk pasti akan tenggelam di dasar lautan sebelum sempat singgah di daratan.

Ini kerana menurutnya, mereka hanya bermain dengan harapan dan angan-angan bagaikan  dongeng politik untuk mengabui mata rakyat.

Jangan cepat melenting. Sebaliknya ambillah sindiran itu sebagai cabaran. Jadikan ia sebagai permasalahan dan carilah jawapan sesuai buatnya.

Berperang di media tidak mendatangkan faedah tetapi carilah formula penyelesaian terhadap permasalahannya.

Hakikatya, ini bukan suatu sindiran. Ini kenyataan yang perlu direnung dan ditelan oleh parti pembangkang.

Benar kata Syed Ali bahawa  umum sudah boleh menilai sejauhmana kejujuran pembangkang yang selama ini memperdaya rakyat kononnya mereka berjuang untuk keadilan.

Jika  HARAPAN  dan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu bertemu tidak lama lagi untuk memuktamadkan mengenai calon mereka untuk jawatan perdana menteri, teruskan.

Ini langkah baik tetapi jangan hadkan hanya satu atau dua nama sahaja.

Banyak yang  pakar di kalangan mereka dan elakkan daripada mencalonkan yang nama mereka dusah tercemar, walau atas sebab apa pun.

Elakkan memilih pemimpin yang sebelum ini sudah ditolak oleh rakyat kerana mengamalkan rasuah, salah laku, penyelewengan dan ‘sebab-sebab moral’.

Jangan letak syarat atau menamakan terus siapa dia. Bincang, runding dan cari yang terbaik. Ini lebih meyakinkan rakyat.

Kenyataan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata keputusan mereka tidak berubah iaitu mahukan bekas ketua pembangkang Anwar, yang kini dipenjarakan sebagai perdana menteri  atau  terpaksa melantik seorang perdana menteri sementara terlebih dahulu, juga sangat meragukan.

Apakah sebuah negara boleh dibiarkan ‘terumbang-ambing’ sekiranya tiada Perdana Menteri selepas sesuatu pilihan raya hanya kerana menunggu Anwar?

Sangat tidak meyakinkan.

Cadangan  Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu yang mencadangkan Presiden PKR yang juga dan isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengambil peranan itu juga wajar diperdebatkan.

Kenapa asyik-asyik Anwar, dan isteri Anwar atau daripada keluarga  Anwar?

Tidak adakah orang lain selain satu keluarga itu mampu untuk menjadi Perdana Menteri bagi mentadbir Malaysia?

Masa dan ruang masih ada. Jangan kerana taksub atau berkepentingan tertentu, isu Perdana Menteri menjadi penghalang yang kelak ditertawakan orang.

Jika berterusan, rakyat bukan sahaja jemu tetapi akan hilang keyakinan, apaalagi apabila pemimpin UMNO dan BN berjaya memutar-belit dan menimbulka seribu keraguan.


Ingatlah, HARAPAN bukan kapal buruk atau kapal lama. Ia baru di bina dan mahu dijadikan alternatif kepada BN.

Kerana itu tunjukan kesegaran dan kelebihannya bukan mengulangi atau memutarkan kembali agenda lama berulang-ulang yang ternyata rakyaat pun kini sudah cuak dan muak.