Saturday, August 8, 2009

DOKUMEN DUN SEMENTA DI 2 LOKASI

Rodziah tidak perlu gentar atau bimbang.

Dia sudah menyatakan tidak bersalah apa-apa dan biarlah penyiasat membuat kerja mereka.

Sepasukan lima pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya hari ini mengambil (bukan merampas seperti dilaporkan Malaysiakini) beberapa dokumen dipercayai membabitkan peruntukan bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sementa.

DUN itu di bawah seliaan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi Rodziah Ismail.

Dokumen peruntukan DUN Sementa yang menjadi DUN angkat Rodziah itu diambil di dua lokasi iaitu di pejabat Exco berkenaan yang terletak di tingkat 2, Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah dan di Pejabat Tanah Daerah Klang dekat sini.

Pegawai Khas kepada Rodziah, Mohd Saadon Mohar berkata SPRM sudah memberi notis mengenai kedatangan mereka dan beliau turut mengiringi pegawai SPRM berkenaan untuk ke dua lokasi berkenaan.

“Pegawai SPRM ada menghubungi saya Rabu lepas untuk mendapatkan dokumen membabitkan peruntukan bagi DUN Sementa bagi tahun 2008 dan 2009.

“Mereka melayan saya seperti biasa dan saya juga ditemani seorang peguam yang yang dilantik kerajaan negeri Selangor untuk membantu pembantu khas Exco,” katanya kepada pemberita semalam.

Sepasukan lima pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat Exco Kerajaan Selangor, Rodziah Islam di bangunan SUK di Shah Alam hari ini.

Ketika dihubungi, seorang pegawai Rodziah memberitahu Malaysiakini bahawa pegawai SPRM itu menyerbu pejabat tersebut pada kira-kira jam 3 petang.

"Mereka adalah pegawai SPRM sama yang datang dua hari lalu," katanya.

Rabu lalu, SPRM membatalkan pada saat-saat akhir serbuan ke pejabat Rodziah selepas berbincang dengan peguamnya.

Pembantu Rodziah juga tidak membenarkan mereka masuk ke pejabat exco tersebut.

Rodziah sedang menghadiri mesyuarat exco pada hari berkenaan tetapi peguamnya datang ke pejabatnya untuk berbincang dengan pegawai SPRM berkenaan. Berikutan itu, serbuan tersebut dibatalkan.

Rodziah merupakan pengerusi kebajikan, wanita, sains, teknologi dan inovasi.

Kehadiran pegawai SPRM itu adalah sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan salahguna peruntukan negeri, dipercayai ekoran laporan yang dibuat oleh NGO anti-rasuah, GERAK.

APA NASIB PAS & HASSAN ALI DI SELANGOR?

Saya dah katakan sebelum ini, Dr Hassan Ali sebenarnya besendirian.

Mana pembelaan untuk beliau? Apakah yang beliau lakukan tidak mendapat restu PAS Pusat?
Semalam lebih malang.

"Kita sebenarnya telah menjangkakan sesuatu yang positif (pengumuman oleh Menteri Besar)... tapi...," kata Roslan Shahir, Ketua Penerangan PAS Selangor.

Bukan sekadar itu sahaja, Kini bagaikan wujud perbalahan terbuka yang berlarutan antara parti dalam Pakatan Rakyat di Selangor

Apa tidaknya, keadaan bercelaru itu ditambah tegang apabila DAP semalam menuntut supaya diwujudkan jawatankuasa disiplin bagi membincangkan tindakan terhadap Pesuruhjaya PAS Selangor itu.

Ini berikutan Hassan Ali meminta agar Ronnie Liu dari DAP dilucutkan daripada jawatannya sebagai Exco Selangor, baru-baru ini.

Timbalan Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua, berkata tindakan Hasan Ali dalam kes itu dilihat "tidak sesuai serta tidak adil".

Ini diburukkan lagi dengan tindakan Pemuda PAS mengadakan demonstrasi menentang Ronnie Liu, serta rancangan Pas mengadakan kempen besar-besaran di masjid-masjid berhubung isu itu sebagaimana yang dilaporkan media.

"Apa yang membuatkan tindakan (Hasan) itu tidak dapat diterima ialah kenyataan bahawa Ronnie Liu menjalankan tanggungjawabnya dengan tekun, apabila mengarahkan supaya dipulangkan barang yang diambil secara tidak sah kepada pemiliknya," kata Pua di pejabat DAP Selangor semalam.

DAP memiliki hubungan yang baik dengan Pas di peringkat persekutuan, namun menurutnya parti itu benar-benar bingung dengan apa yang berlaku di Selangor yang dilihat berbeza sama sekali dengan hubungan yang wujud di peringkat nasional.

Pua berkata DAP akan menghantar surat kepada kepimpinan Pakatan Rakyat hari ini bagi menggesa supaya ditubuhkan satu jawatankuasa disiplin.

Minggu lalu, Ronnie Liu selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan negeri mengarahkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) memulangkan minuman keras yang dirampas dari sebuah kedai serbaneka di Jalan Liku, Seksyen 8, Shah Alam.

Ekoran tindakan itu, Hasan Mohamed mendesak kerajaan negeri menarik balik portfolio kerajaan tempatan yang dipegang Liu.

Roslan berkata pihaknya sebenarnya telah mengharapkan penyelesaian positif daripada Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim yang membuat pengumuman tengah hari tadi.

Roslan Shahir menambah, PAS Selangor akan mengkaji kenyataan Menteri Besar sebelum mengeluarkan pendiriannya.