Monday, June 1, 2009

POLITIK TERENGGANU - HISHAMUDDIN JADI PELERAI

Bekas Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Rosol Wahid - salah seorang ADUN yang paling lantang mahu Menteri Besar Terengganu digantikan - menafikan laporan melalui blog ini bahawa akan ada ADUN UMNO Terengganu ‘melompat’ menjadi ADUN Bebas.
"Itu cerita mengarut, kalau saya nak masuk bebas, kita tidak buat senyap-senyap. Kita akan buat sidang akhbar (kalau menjadi ahli bebas)," katanya kepada Malaysiakini hari ini.
"Itu cerita mengarut, kalau saya nak masuk Bebas, kita tidak buat senyap-senyap. Kita akan buat sidang akhbar (kalau menjadi ahli bebas)," kata Rosol.
Alhamdullilah, setidak-tidaknya ada jawapan kepada persoalan yang saya timbulkan.
Banyak juga sms yang saya terima untuk mengetahui siapa tetapi oleh kerana jawapan tersedia ada, faham-faham sajalah.
Habis sudah cerita yang dinanti-nantikan pada 31 Mei 2009.
Namun perkembangan terbaru yang dilaporkan oleh laman berita itu cukup menarik.

Ini kerana dikatakan politik Terengganu bakal bergolak lagi setelah bertiup khabar angin bahawa kumpulan 18 ADUN BN Terengganu akan mengemukakan undi tidak percaya terhadap Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dalam sidang DUN Ogos ini jika kemelut politik di negeri masih gagal diselesaikan.

Sebelum ini 10 daripada mereka tidak menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu baru-baru ini apabila tiga daripada mereka menerima SMS ugutan.
Bagaimanapun mereka menghadiri hari terakhir sidang DUN tersebut atas arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Mungkin satu usul tidak percaya terhadap Datuk Ahmad akan dibuat dalam sidang dewan yang dijadualkan Ogos ini. Kumpulan 18 ADUN masih percaya krisis politik Terengganu akan selesai jika Ahmad meletakkan jawatan sebagai menteri besar," kata satu sumber yang rapayt dengan kumpulan itu dihubungi Malaysiakini semalam.

Tidak payah pakai sumberlah, nyatakan terang-terang saja bahawa kumpulan 10 (Kumpulan 18) itulah yang sedang berusaha untuk mengadakan undi tidak percaya berkenaan.

Sebelum itu, sebahagian ADUN BN Terengganu mahu Ahmad digantikan atas alasan tidak berkeupayaan mentadbir negeri itu.

Isu ini turut ditimbulkan pada pertemuan dengan Hishamuddin tempoh hari. Malah ada antara yang bercakap mengenai perkara ini ialah anggota Exco kerajaan negeri yang selama ini dianggap rapat dengan Ahmad Said.

Aneh, pada mesyuarat Exco, mereka berdiam diri – takut atau malu kepada Menteri Besar – tetapi di luar berani bersuara!

Persoalannya, siapa yang wajar menentukan apakah Ahmad Said berupaya atau tidak berupaya. Kedua, apakah orang yang melantik Ahmad Said juga tidak berpuas hati terhadap keupayaan Ahmad Said?

Kini terpulanglah kepada Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk menyelesaikan kemelut tersebut sebelum sidang DUN bermula.

Persoalannya, apakah Hishamuddin akan turut mengakui pertemuan diaturnya, termasuk kehadiran bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh di pejabat Hishammuddin sendiri pada 20 Mei lalu sebagai gagal.

Tidakkah Hishamuddin menganggap kenyataan seperti – menggantikan Ahmad Said - sebagai mengugut beliau?

Cabaran sangat besar bagi Hishamuddin kerana bukan soal undi tidak percaya sahaja yang perlu dilihat. Cuba nilaikan kembali fakta berikut:

1. 10 ADUN UMNO tidak hadir sidang DUN kerana ‘ugutan’ terhadap tiga ADUN. Siapa buat ugutan? Pegawai kanan Menteri Besar atau orang daripada Kumpulan 10 berkenaan? (Pada 14 April lalu, 10 ADUN BN memulaukan DUN Terengganu pada hari kedua persidangan hari ini selepas beberapa orang daripada mereka menerima sms ugutan "YB tak sayang nyawa?"); Saya yakin Hishamuddin sebagai Menteri Dalam Negeri sudah dimaklumkan mengenai perkara ini.

2. Kenapa yang tidak kena ugut turut berlindung di sebuah hotel? Saya yakin Hishamuddin sebagai Pengerusi UMNO Terengganu dan Menteri Dalam Negeri tahu punca mereka ini enggan ke sidang DUN;

3. Kalau benar nyawa terancam, kenapa hadir sidang DUN selepas diarahkan oleh Perdana Menteri? Apakah kerana ada jaminan keselamatan baru hadir? Tidakkah sebelum itu jaminan keselamatan sudah diberikan oleh polis Terengganu tetapi tetap tidak hadir? Saya yakin Hishamuddin maklum mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa pegawai kanan Ahmad Said tidak melakukan sms ‘bodoh’ berkenaan;

4. Kumpulan ini tidak ‘percaya’ dengan jaminan keselamatan polis Terengganu dan selepas itu asyik mempertikaikan kenapa polis mengeluarkan waran tangkap terhadap Dr Ramzi; Hishamuddin pasti dapat laporan daripada polis Terengganu kenapa dan punca mereka ini asyik pertikaikan kenyataan dan penemuan polis mengenai sms berkenaan.

5. Difahamkan Hishamuddin sebagai Menteri Dalam Negeri turut memberitahu Datuk Seri Idris Jusoh pada pertemuan enam mata di Putrajaya bahawa Datuk Ahmad Said tidak terlibat dalam kerja sms ‘bodoh’ itu; Hishamuddin pasti tahu siapa yang melakukan Cuma menunggu masa bertindak.

6. Hishamuddin perlu mendedahkan dalam masa terdekat siapa sebenar punca angkara sms dan apa tujuan sms diwujudkan – konspirasi atau sengaja enggan hadir sidang DUN kerana ‘tidak boleh membuat undi tidak percaya”.

Bagi saya, amat jelas jika Hishamuddin sebagai Naib Presiden UMNO, Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri dan Menteri DalamNegeri gagal menjelaskan isu sms serta mencegah perbuatan mensabotaj kerajaan BN, ia adalah kegagalan besar bagi beliau.

Dengan kata lain, jika Hishamuddin ‘membenarkan’ ada undi tidak percaya di DUN Terengganu, akan terpahat dalam sejarah bahawa beliau adalah pemimpin UMNO paling gagal mengatasi kemelut. Kerana?

1. Undi tidak percaya jika dilakukan oleh DUN UMNO, mereka mensabotaj kerajaan pimpinan pemimpin UMNO peringkat negeri. Ahmad Said ialah Ketua Bahagian dan Timbalan pengerusi perhubungan;

2. Undi tidak percaya jika dilakukan adalah perbuatan mensabotaj parti dan BN. Jika sesuatu berlaku kepada BN punca daripada tindakan ‘dendam atau apa saja”, adalah perbuatan sabotaj paling buruk dilakukan oleh ahli parti UMNO, iaitu komponen terbesar BN;

3. Jika dibiarkan undi tidak percaya, ia akan menjadi satu precedent kepada mana-mana parti komponen BN untuk melakukan perkara serupa pada masa hadapan; dan,

4. Menunjukkan pemimpin UMNO memang sanggup melakukan perbuatan, ‘kalau aku tidak dapat, biar orang lain tidak dapat juga’ yang pastinya akan meranapkan UMNO.

Dalam konteks ini, UMNO ada cara pencegahan dan tindakan disiplin. Jadi gunakanlah mana-mana yang difikirkan sesuai jika kesannya boleh mendatangkan kebaikan kepada UMNO.
Ada pendangan sebelum ini mengatakan biarlah UMNO mempunyai ahli yang sedikit dan penuh disiplin daripada mempunyai ahli berjuta-juta tetapi melakukan tindakan sesuka hati yang kelak akan menjejaskan survival parti.

Pilihan ialah antara ‘menyimpan pemimpin dan ahli UMNO yang bermasalah’ dengan ‘mengekalkan kerajaan BN dan UMNO pilihan rakyat’.
Hishamuddin dan pucuk pimpinan UMNO buatlah sesuatu yang bijak.
Jangan kerana ‘kawan, sekutu dan kroni’ UMNO lingkup di Terengganu.

ANWAR SEMAKIN MELALUT

Sebelum ini pemimpin PAS mengatakan UMNO dan penyokongUMNO sebagai parti tidak Islam selain tarafnya sama seperti Yahudi.
Kelmarin pemimpin tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula mengatakan UMNO dan kelakuan orang UMNO lebih buruk daripada Chin Peng.
Bermakna yang bersetuju dengan tindakan UMNO atau ‘bersubahat’ dengan UMNO turut mempunyai ciri-ciri dan sifat seperti ‘penjenayah’ Chin Pen?
Hakikatnya, UMNO dan Perikatan memerdekakan Tanah Melayu sementara Chin Peng berusaha menggagalkan kemerdekaan yang dicapai. UMNO – Chin Peng bagai langit dan bumi jauhnya. Bagaimana UMNO boleh disamakan dengan Chin Peng?

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (Keadilan), Dato' Seri Anwar Ibrahim berceramah di Kubang Semang.menyifatkan kelakuan Umno merampas Perak lebih teruk daripada isu Chin Peng yang disifatkan oleh beliau sebagai sengaja dimainkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menghidupkan kembali kemarahan rakyat.
Tambahan lagi sekarang ini terlalu banyak isu dan skandal terpaksa dijawab oleh kepimpinan negara maka tiada jalan lain untuk beralih kepada isu kepulangan Chin Peng untuk dijadikan sasaran.
Apa juga sebab dan kenapa Anwar menimbulkan isu berkenaan tetapi pokoknya beliau marah dengan UMNO yang menyebabkan kerajaan pakatan pembangkang di Perak lingkup.
Ada persoalan penting yang perlu direnungi di sini.
Pertama, UMNO bukan penyebab lingkupnya kerajaan pembangkang di Perak. Ia lebih kepada pakatan pembangkang tidak tahu ‘menjaga kebajikan dan ehwal ADUNnya’ yang menyebabkan mereka ‘lari’ dari parti itu.
Mereka hanya mengisytihar diri mereka Bebas, bukan masuk UMNO atau menyertai parti-parti komponen BN yang lain.
Kebetulan dengan kemasukan tiga ADUN pakatan pembangkang, BN boleh menubuhkan kerajaan dan lingkuplah kerajaan pembangkang.
Kedua, penubuhan kerajaan baru menggantikan kerajaan pakatan pembangkang direstui istana. Apakah Sultan Perak, Sultan Azlah Shah yang merestui dan melantik Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir juga ‘lebih teruk daripada penjahat seperti Chin Peng?”

Apakah Anwar bermaksud sedemikian?

Dengan menuduh UMNO dan cara ini diterima pula oleh Sultan Perak, apakah Anwar tidak turut memalirkan Sultan Azlan Shah?

Apakah Anwar boleh menganggap Sultan Perak ‘tidak tahu’ dan ‘bodoh’ dalam perkara ini?
Apabila Sultan Perak menyetujui melantik Dr Zambry, jelas bahawa langkah UMNO dan komponen lain menubuhkan kerajaan Perak sebagai sesuatu yang betul.

Apakah tindakan betul Sultan Perak ini ‘lebih teruk dari Chin Peng’?
Tindakan Anwar menyamakan UMNO lebih teruk dari Chin Peng adalah melampau dan jahat.
Bolehkah UMNO – pemimpin dan ahlinya memaafkan Anwar?

Selain itu, kata Anwar, BN dikatakan mainkan isu Chin Peng semata-mata untuk membangkitkan soal perkauman dan menimbulkan pandangan serong terhadap pembangkang yang menggangap isu ini sebagai isu kemanusiaan.

Bagaimana boleh kita katakana ia isu kemanusiaan?
Anwar ketika menjadi Ketua Pemuda UMNO pernah melaungkan penentangan terhadap pemimpin Israel yang mengganas terhadap orang Palestin. Kenapakah beliau tidak melihat pemimpin Israel itu bertindak kerana sifat ‘kemanusiaan’ dan sayangnya beliau kepada rakyat Israeil?

Juga apabila Anwar menentang Tunku Abdul Rahman dalam isu Carcosa pada pertengahan 1980-an, tidakkan ada ‘peri kemanusiaan’ dalam diri Anwar bahawa yang ditentangnya itu ialah Perdana Menteri pertama dan Bapa Kemerdekaan?

Apakah sifat kemanusiaan Anwar terhadap Chin Peng lebih besar berbanding Tunku?
Beliau memberikan alasan bahawa BN sanggup meningkatkan kemarahan rakyat tentang isu Chin Peng kenapa pada masa yang sama Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pula mengadakan lawatan ke China yang merupakan 'bapa komunis'.

Parti Komunis Malaya (PKM) dan Chin Peng adalah perkara berbeza dengan Republik Rakyat China (PRC).

Chin Peng menentang kemerdekaan dan demokrasi Tanah Melayu dan Malaysia, sementara hubungan Malaysia-China diwujudkan selepas China mengubah sikapnya terhadap negara jiran dengan lawatan Tun Abdul Razak.

Anwar jangan buat-buat ‘buta sejarah politik Malaysia’ dalam konteks ini.
Keganasan PKM dan Chin Peng adalah pada 1960-an dan awal 70-an, walaupun secara rasmi kerajaan berlembut dengan komunis pada 1980-an.

PRC pula menunjukkan sikap ‘lembutnya’ sambil mula membuka negaranya dilawati, termasuk oleh Presiden Amerika, Presiden Johnson pada 1980-an.

Suasana yang berubah di China seharusnya menjadikan Malaysia turut mengiktiraf China tetapi dasar kerajaan terhadap pergerakan komunis dan subversive tetap tidak berubah. Sebarang usaha oleh individu dan kumpulan yang cuba menganggu-gugat keamanan dan kemerdekaan negara tidak boleh diberikan kelonggaran.

Dan Chin Peng yang memang meletakkan senjata tetapi tetap dianggap berbahaya tidak boleh ‘dimaafkan’ begitu sahaja.

Jadi adalah sikap kalau bekas Timbalan Perdana Menteri itu menganggap Chin Peng sudah ‘berubah’ dan melihat beliau dalam konteks kemanusiaan.

Jangan hanya kerana mahukan sokongan bukan-Melayu, semuanya boleh. Dalam isu Chin Peng ini, bukan orang Melayu sahaja menderita tetapi juga orang Cina turut menerima kesan kekejaman komunis.

Nasib baik British mengadakan dasar ‘kampung baru’ yang memberikan ‘kehidupan kepada orang Cina’ . Jika dibiarkan, mereka yang enggan bekerjasama dengan PKM dan Chin Peng mungkin menerima penyiksaan dan kekejaman mereka.

Apakah Anwar mahu melindungi fakta dan hakikat ini?
Jangan sedap cakap dan menghukum sesiapa sahaja yang tidak sealiran dengan kita.
Anwar sebagai pemimpin yang menganggap dirinya pemimpin Islam perlu merenung lebih jauh.

Apakah komunis tidak menjadi ancaman kepada Islam?
Chin Peng pemimpin komunis dan tidakkah beliau juga mengancam Islam?
Sepatutnya pemimpin PAS yang menyokong kepulangan Chin Peng turut memikirkan hal ini.

Mungkin menyedari inilah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri AzizanAbdul Razak menentang kepulangan Chin Peng.

Beliiau bersetuju dengan ketegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menolak kepulangan bekas pemimpin PKM itu yang telah banyak mencetuskan huru-hara dan kesengsaraan kepada rakyat negara ini.

Pentanyaan Azizan, “Berapa ramai yang telah menanggung derita dan terkorban kerana perbuatan ganas PKM semasa era Darurat,” amat tepat dan menjawab betapa salah dan kelirunya Anwar apabila mengatakan UMNO lebih buruk daripada Chin Peng.