Sunday, August 15, 2010

KERAJAAN PAS KELANTAN AKHIRNYA AKAN PERSALAHKAN KERAJAAN PUSAT…

"Bank Negara akan melihat perkara berkenaan dari segi percanggahan undang-undang...Ikut undang-undang negara kita, cuma Bank Negara sahaja boleh keluarkan wang yang boleh diiktiraf, yang sah dalam negara kita," - Datuk Seri Mohd Najib Razak

Apakah Kerajaan PAS Kelantan mahu memainkan sentimen rakyat untuk terus menyalahkan kerajaan Pusat, termasuk dalam isu terbaru iaitu penggunaan Dinar Emas dan Dirham Perak di Kelantan?

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek mengakui isu ini akan menyebabkan pertelagahan baru antara Kerajaan Kelantan dan Pusat.

Malah menurutnya, akan ada rakyat yang akan jadi mangsa kepada dasar baru kerajaan PAS Kelantan ini jika dibiarkan kerajaan Kelantan melaksana dasar itu sewenang-wenangnya.

Persoalannya, apakah dasar itu sengaja diperkenalkan untuk kepentingan politik dan mempertahankan kuasa PAS di Kelantan?
Dan bagaimana pula dengan kenyataan bercanggah antara Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz dan Datuk Husam Musa?

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata semalam, apa yang dilakukan Kelantan itu sebenarnya hanyalah bertujuan politik semata-mata.
Ia tidak lebih daripada untuk meraih simpati rakyat yang akhirnya akan menyalahkan kerajaan Pusat kerana menolak penggunaan dinar dan dirham itu.

"Ini tindakan politik dan untuk mendapatkan sokongan politik yang kononnya nanti kerajaan Pusat tidak Islamik dan ini jelas untuk mengasak kerajaan Pusat dan perkara ini amatlah mendukacitakan kami," katanya.

Mustapa berkata ketika ini kenyataan Nik Aziz dan Husam ternyata bercanggah mengenai penggunaan dinar dan dirham itu.

Beliau menyifatkan kedua-dua pemimpin PAS itu sudah "terperangkap" dengan isu itu dan untuk mengelakkan mereka dipersalahkan, kerajaan Kelantan akan menyalahkan kerajaan Pusat selepas ini.

Beliau mengingatkan Kerajaan Kelantan agar tidak sewenang-wenangnya membuat peraturan baru seperti penggunaan dinar dan dirham tanpa merujuk kepada kerajaan Pusat.

Mustapa berkata kenyataan Menteri Besar Kelantan bahawa dinar emas dan dirham perak itu akan dijadikan sebagai mata wang alternatif adalah jelas melanggar peraturan Bank Negara Malaysia (BNM).

"Saya nasihatkan kerajaan Kelantan jangan pandai-pandai (buat peraturan). Apa pun nak dibuat perlu berbincang kerana nanti rakyat terkeliru dengan bidang tugas kerajaan Pusat dan kerajaan negeri.

"Soal mata wang ini bidang tugas kerajaan Pusat, bukan kerajaan negeri dan ini apa yang telah dibuat adalah jelas melanggar undang-undang negara. Kita ada perlembagaan dan peraturan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Kelantan di Kota Bharu, semalam.

Tiga hari lalu Nik Aziz melancarkan mata wang syariah dinar dan dirham yang akan digunakan dalam transaksi seharian termasuk pembayaran gaji kepada kakitangan awam.

Kira-kira 1,000 peniaga di bandar ini dilaporkan bersetuju untuk menerima dinar emas dan dirham perak dalam transaksi perniagaan mereka.

Dinar dan dirham itu dikeluarkan oleh anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Kelantan Golden Trade.

Pada Jumaat, BNM menegaskan hanya mata wang ringgit sah diperakukan bagi pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara ini dan menolak penggunaan dinar dan dirham.

Pada Jumaat juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa menyalahkan media yang katanya keliru dengan pelancaran mata wang syariah tersebut sedangkan ia adalah pengenalan kepada sistem pertukaran barang yang menggunakan dinar dan dirham itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam dengan tegas menyatakan hanya BNM sahaja yang boleh mengeluarkan wang yang diiktiraf dan sah di negara ini.

Mengulas mengenai pelancaran mata wang dinar dan dirham Kelantan, Perdana Menteri berkata BNM akan melihat perkara berkenaan dari segi percanggahan undang-undang.

"Ikut undang-undang negara kita, cuma Bank Negara sahaja boleh keluarkan wang yang boleh diiktiraf, yang sah dalam negara kita," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada masjid dan surau Parlimen Pekan, di Pekan, semalam.

Nik Aziz menyifatkan penggunaan dinar dan dirham sebagai alternatif kepada Ringgit Malaysia tidak bertentangan dengan undang-undang dan ia dirangka mengikut peruntukan yang disediakan oleh BNM.

Diminta mengulas lanjut, Najib berkata: "Kita kena lihat sama ada ini bercanggah dengan undang-undang negara atau tidak, saya serah pada Bank Negara untuk mengkaji perkara ini.

"Kita biar Bank Negara buat kenyataan," kata Najib.

Mengikut laporan akhbar semalam, BNM menegaskan hanya mata wang ringgit sah diperakukan bagi pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara ini.

Kenyataan itu menolak penggunaan dinar dan dirham yang diperkenalkan di Kelantan.

Bank pusat itu dalam kenyataannya berkata, di bawah undang-undang negara ini, BNM sahaja yang berhak untuk mengeluarkan mata wang di Malaysia.

ISU BUANG BAYI – SHAHRIZAT MEMANDAI-MANDAI?

Shahrizat Jalil bohong dan pandai-pandai mereka cerital?

Itu wakil MCA dalam Jemaah Kabinet kata Kabinet sememangnya tidak membuat sebarang keputusan mengenai hukuman terhadap mereka yang membuang bayi.

Sedangkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil Khamis lalu menyatakan bahawa kerajaan telah mengarahkan polis menyiasat kes pembuangan bayi sebagai kes percubaan membunuh atau sekiranya dengan niat sebagai kes bunuh yang boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati.

Tidak mungkin Menteri itu sengaja memandai-mandai atau menyatakan sesuatu yang tidak dibincang dan diputuskan Kabinet.

Tetapi tidaklah diketahui sama ada wakil MCA dalam Kabinet menyatakan penolakan atau sebaliknya.

Shahrizat berkata arahan terbaru itu diputuskan selepas isu mengenai kes buang bayi dibangkitkan kementerian tersebut pada mesyuarat jemaah menteri Rabu lepas dan mesyuarat berkenaan juga bersetuju bahawa kerajaan perlu mengambil tindakan yang lebih berkesan bagi membendung penularan kes itu.

Malah parti itu mendakwa mesyuarat kabinet tersebut tidak meluluskan sebarang keputusan mengenainya sebaliknya cuma hanya membincangkan perkara tersebut, katanya.

Pada ketika PAS dan DAP menyokong hukuman itu, MCA yang berada dalam Barisan Nasional (BN) pula menolaknya?

Sharizat Khamis lalu berkata kerajaan mengarahkan polis menyiasat kes pembuangan bayi sebagai kes percubaan membunuh atau sekiranya dengan niat sebagai kes bunuh yang boleh dijatuhi hukuman gantung.

Menurutnya, arahan terbaru itu diputuskan selepas isu mengenai kes buang bayi dibangkitkan oleh kementerian itu pada Mesyuarat Jemaah Menteri, Rabu.

Menurut kenyataan itu, Jemaah Menteri telah bersetuju bahawa kerajaan perlu mengambil tindakan yang lebih berkesan bagi membendung penularan kes tersebut kerana kejadian pembuangan bayi masih berleluasa walaupun kerajaan telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk menanganinya.

Sehubungan itu, pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah diminta untuk menyiasat kes itu sebagai kes percubaan membunuh dan kes bunuh.

"Kerajaan tiada pilihan lain berhubung perkara ini memandangkan kes-kes pembuangan bayi sesungguhnya adalah kes pembunuhan bayi," kata kenyataan itu.

Menurut kementerian itu lagi, sebagai tindakan susulan, pihak PDRM telah diminta untuk menggunakan kaedah ujian asid deoksiribonukleik (DNA) untuk mengenal pasti ibu dan bapa kepada bayi yang tidak berdosa itu.

Katanya, langkah itu wajar bagi membawa mereka yang bertanggungjawab ke atas kes pembunuhan kejam bayi ke muka pengadilan dan diberikan hukuman yang setimpal dengan tindakan mereka yang tidak berperikemanusiaan itu.

Sehingga hari ini, terdapat 60 kes pembuangan bayi dilaporkan.

Sebaliknya mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat MCA pada Jumaat (13 Ogos 2010) menolak keputusan kerajaan yang mahu kes pembuangan bayi disiasat kes jenayah yang boleh dikenakan hukuman mati.

Kelmarin, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyokong penuh cadangan kerajaan mengenakan hukuman lebih berat terhadap kes buang bayi bagi membendung gejala itu yang semakin berleluasa di negara ini.

Mursyidul Am PAS itu berkata hukuman lebih berat itu adalah menepati ajaran Islam supaya dapat memberi pengajaran kepada pelaku dan bakal pelaku.

Beliau juga bersetuju sekiranya hukuman bunuh dikenakan ke atas kes membabitkan kes buang bayi yang menyebabkan bayi itu mati, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguan di Medan Ilmu di Kota Bharu kelmarin.

Menteri Besar Kelantan itu berpendapat undang-undang sekarang lebih "bersimpati" kepada penjenayah buang bayi yang menyebabkan gejala itu masih berleluasa.

Sebaliknya, Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata MCA "berpendapat dengan cara demikian banyak lagi kes pembuangan bayi akan berlaku dengan cara yang lebih rumit untuk dikesan."

Bercakap selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat MCA selama hampir empat jam di Wisma MCA, di Kuala Lumpur Jumaat, beliau berkata pendirian MCA itu telah dinyatakan pada mesyuarat kabinet Rabu lepas.

Dr Chua berkata dalam menangani isu itu, MCA mencadangkan supaya kerajaan mengambil berat mengenai pendidikan seks bagi membolehkan masyarakat lebih terdedah berhubung baik dan buruk perlakuan mereka.

Sehubungan itu, MCA akan melancarkan program 'Kesedaran Reproduktif Seksual' yang melibatkan semua bahagian parti itu pada bulan depan yang akan diterajui oleh Naib Presidennya Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, katanya.

Dr Chua berkata, MCA juga bersetuju bagi sebuah pusat khas diwujudkan untuk wanita-wanita mengandung menyerahkan bayi yang tidak diingini untuk dijaga.

Dr Chua berkata, pusat ini penting untuk masa depan bayi tersebut selain boleh mengelakkan wanita-wanita mengandung terjebak dalam kes jenayah dengan membuang bayi.

Bagi MCA, "adalah tidak adil untuk kita menghukum wanita-wanita ini. Jadi, kita perlukan pusat ini kerana saya tidak fikir pusat jagaan kanak-kanak akan menerima bayi ini tanpa ada bayaran."

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen MCA pula percaya gejala membuang bayi boleh diatasi melalui pendidikan dan perubahan mentaliti masyarakat.

Menurutnya, pendidikan kesihatan reproduktif boleh membantu menghalang atau menangani kehamilan tidak dirancang.

"MCA percaya cadangan hukuman mati ke atas mereka yang membuang bayi adalah keras dan akan merumitkan lagi keadaan," katanya.

Ng berkata MCA akan melakukan kempen untuk membangkitkan kesedaran tentang kepentingan pendidikan kesihatan reproduktif bagi menangani gejala seksual di kalangan remaja. Namun Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) menyokong keputusan kerajaan untuk mengenakan hukuman lebih berat terhadap pihak yang membuang bayi.

Sementara itu, Naib Pengerusi MCPF Tan Sri Lee Lam Thye berkata hukuman berat perlu dikenakan ke atas pesalah yang mempunyai niat membunuh atau cuba untuk membunuh bayi agar kes seperti itu tidak berulang.

"Beberapa langkah perlu dititikberatkan bagi menangani masalah ini termasuklah menerapkan nilai-nilai murni dalam mata pelajaran kemahiran hidup di sekolah serta memberi pendidikan dan kesedaran kepada ibu bapa terhadap masalah ini," katanya.

Beliau berkata penerangan secara meluas juga perlu diberi kepada golongan remaja dan belia bahawa setiap tindakan yang diambil akan memberi kesan kepada masa hadapan mereka.

"Selain itu, pusat rehabilitasi sosial perlu diwujudkan segera untuk membantu dan memberi perlindungan kepada remaja yang terlanjur dan mengandung," katanya.