Friday, August 12, 2011

PROMOSI DAGING BABI PADA SUPLEMEN RAMADAN...BAGUSNYA THE STARKeratan akhbar The Star kelmarin.

Memang patut Ketua Pengarang akhbar The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai dipanggil Kementerian Dalam Negeri.

Akhbar itu ternyata bagaikan sengaja menghina Islam secara halus dan apa pun alasannya, perbuatan akhbar itu bersifat biadab dan langsung tidak sensitif dengan agama rasmi negara ini.

Jika akhbar Melayu yang melakukan perkara sedemikian, ia pastinya dilabel sebagai tidak sensitif dan sengaja memainkan isu perkauman.

Sesiapa pun yang beragama Islam akan marah apabila suplemen mengenai juadah Ramadan memuatkan gambar masakan daging khinzir.

Ia sangat tidak wajar dan mempersendakan umat Islam dan Ramadan.

Kerana itu amat wajar sekali jika pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) semalam membidas tindakan akhbar The Star yang mempromosi daging babi pada suplemen berkenaan.

Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia umpamanya, amat kesal dengan penyiaran tersebut kerana ia telah mencemari kesucian Ramadan dan menyinggung perasaan orang Islam.

Ia perbuatan amat menghina orang Islam kerana tidak mungkin orang bukan Islam negara ini tidak mengetahui orang Islam tidak boleh memakan daging babi.

Amat jelas bahawa keadaan The Star ‘menambah api’ yang sedang membara di hati orang Islam ketika ini selepas kes pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di sebuah gereja baru-baru ini,disalahsetikan.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mengecam akhbar itu kerana langsung tidak memahami sensitiviti agama Islam lebih-lebih lagi ketika Ramadan.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia pula menyifatkan isu tersebut tidak boleh dipandang remeh kerana ia langsung tidak menghormati sensitiviti orang Islam di negara ini.

Iklan yang ingin disiarkan perlu diteliti terlebih dahulu faktanya, lebih-lebih lagi apabila melibatkan isu agama. Jadi, tindakan akhbar tersebut hanya akan menunjukkan kebodohan mereka sendiri,” katanya.

Sebelum ini, iklan Ramadan yang disiarkan stesen televisyen 8TV ditarik balik penyiarannya berikutan kononnya pengumuman khidmat masyarakat (PSA) tersebut berbaur rasis.

Dalam tiga klip iklan yang disiarkan, iklan tersebut memaparkan seorang perempuan Cina yang tidak menghormati bulan puasa dan dia digambarkan memakai pakaian seksi, tamak serta tidak beradab ketika mengunjungi bazar Ramadan.

Iklan tersebut turut menyiarkan adab yang sepatutnya dilakukan oleh penganut agama lain bagi menghormati Ramadan.

Jadi tidak hairanlah jika KDN memanggil Chun Wai bagi menyatakan kesalahan akhbar itu berikutan tindakannya yang tidak sensitif kerana penyiaran artikel terbabit.

Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan), Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata, kementeriannya memandang serius kesalahan itu terutamanya kerana sisipan bertajuk Ramadan Delights itu merupakan ruangan khas bagi memberi panduan dan pilihan kepada umat Islam mengenai restoran untuk berbuka puasa," , bukannya mempromosikan daging babi.

Walaupun meminta maaf melalui akhbar The Star hari ini tetapi hiruk pikuk sudah berlaku dan akhbat The Star yang sudah beberapa kali 'melukakan hati orang Melayu dan Islam' perlu berhati-hati pada masa hadapan.

Apa lagi akhbar itu dikawal MCA, komponen Barisan Nasional.