Monday, January 26, 2009

SEKARANG PERCAYA?

Apakah ini permulaan?

Saya menerima sms daripada rakan menggelarkan dirinya WIP bahawa Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin, Datuk Fakir Adam dan Datuk Hamdi akan keluar UMNO dan Barisan Nasional (BN) untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Katanya, salah seorang akan dilantik menjadi Menteri Besar Perak yang baru bagi menggantikan Menteri Besar sekarang yang mewakili PAS.

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan sedang mengumpul kekuatan pemimpin Melayu dalam PKR untuk diketengahkan sebagai usaha mengumpul keyakinan orang Melayu menyokong matlamatnya – menumbangkan BN.

Anwar dikatakan bertindak sedemikian sebagai membalas perbuatan PAS menolak calon kumpulan Erdogan pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu 17 Januari lalu dan meletakkan calon pilihan ulama.

Anwar dikatakan mahu pilihannya Dr Syed Azman Syed Nawawi sebaliknya calon dipilih ialah Mohd Abdul Wahid Endut. Abdul Wahid menang pada pilihan raya kecil P036 itu.
Desas desus seperti ini sudah ditimbulkan oleh blog, termasuk oleh saya dan akhbar berbahasa Inggris, khususnya The Malay Mail.

Pada 21 November lalu, The Malay Mail menyiarkan sebuah berita bertajuk “Quit threat by Perak Umno reps” dan puncanya ialah mereka kecewa dengan cara pengendalian politik wang yang melanda beberapa Bahagian UMNO di Perak yang dikatakan berleluasa tetapi gagal diuruskan oleh Ibu Pejabat UMNO.

Lebih jelas Malay Mail melaporkan: “All is not well in Perak Umno, with a group of State assemblymen said to be mulling the idea of leaving the party because their complaints on money politics have not been looked into.”

Semalam, salah seorang anggota ADUN Barisan Nasional (BN) Perak sudah meninggalkan UMNO menyertai pembangkang.

Apakah pemimpin BN, khususnya di Ipoh dan Kuala Lumpur menganggapnya sebagai kes terpencil?

Apabila timbul desas-desus kononnya ada ADUN Barisan Nasional (BN) Perak akan menyertai pembangkang, pemimpin UMNO di Perak tidak endah dan langsung tidak menjadi sesuatu yang boleh merisaukan mereka.

Kepimpinan UMNO Perak yang jelas semakin ‘hanyut’ dan tiada arah perjuangan, bagaikan tidak merasa apa-apa dengan desas-desus itu.

Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota daripada Barisan Nasional (BN), Datuk Nasaruddin Hashim, menyertai kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak.

Kini, ternyata berita itu benar dan Nasaruddin kini sebahagian kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak.

Dengan ini, kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak yang dianggota DAP, Pas dan PKR mempunyai 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala BN 27 kerusi iaitu 26 Umno dan satu MCA.

Desas-desus mengenai kemungkinan Nasaruddin meninggalkan UMNO bertiup kencang selepas beliau tewas dalam pertandingan jawatan Ketua Umno Bahagian Parit pada pemilihan dua bulan lalu.

Nasaruddin adalah bekas timbalan ketua bahagian berkenaan.
Soal apa yang dicari atau mahu dimanfaatkan oleh dirinya mengenai ‘lompatnya’ ke Pakatan Rakyat jangan dipersoalkan.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, Nasaruddin membuat pengumuman menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Nasarudin, 58, berkata, beliau mengambil keputusan itu setelah mempertimbangkan kepentingan rakyat khususnya penyokong dan pengundi di kawasan DUN Bota dan amat yakin dengan kepimpinan PKR.

Kepimpinan PKR dianggap Nasarudin sebagai yang mempunyai iltizam dan idealisme yang kuat untuk memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat yang terdiri daripada pelbagai kaum di negara ini.

Mohd Nizar berkata, Nasarudin telah memberitahu hasrat beliau untuk menyertai PKR beberapa minggu yang lalu.

"Saya telah mengetahuinya sebelum ini dan beliau lebih nekad untuk mengambil keputusan itu setelah keputusan pilihan raya kecil Kuala Terengganu baru-baru ini yang berpihak kepada PAS," kata Mohd Nizar.

Ditanya sama ada kerajaan negeri akan menawarkan sebarang jawatan kepada Nasarudin berikutan penyertaannya ke dalam Pakatan Rakyat, Nizar berkata, pihaknya akan berbincang mengenai perkara tersebut.

Jadi, jelas pemilihan UMNO cukup meninggalkan kesan kepda UMNO. Apalagi jika masalah atau tidak puas hati mereka yang bertanding tidak diatasi secara bijak oleh pengurusan parti sama ada peringkat negeri atau juga Ibu Pejabat.

Mohd Nizar berharap lebih ramai ADUN BN akan mengikut jejak wakil rakyat Bota itu menyertai Pakatan Rakyat.

BN Perak dilaporkan mengadakan mesyuarat malam semalam, antara lain membincangkan isu Nasarudin meninggalkan Umno untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Setiausaha Umno Perak, Datuk Ramly Zahari berkata, mesyuarat tersebut akan dipengerusikan oleh Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali di pejabat Umno di Ipoh.

Dengan perkembangan ini, Nasarudin yang juga bekas Ahli Parlimen Parit merupakan ADUN pertama dari Barisan Nasional (BN) dan ADUN kedua menyertai PKR sejak 8 Mac lalu.

Pada November lalu, ADUN Bebas Ngemah di Sarawak, Gabriel Adit menyertai PKR - salah satu anggota komponen Pakatan Rakyat.

Nasarudin juga merupakan bekas Pengerusi Felcra Berhad selama dua tahun sejak Oktober 2006.

BEREHAT SEKETIKA

Saya memohon maaf kepada penjenguk blog saya kerana tidak update beberapa hari. Saya bukan berehat dalam erti kata menenangkan fikiran tetapi berehat untuk membuat satu keputusan diri dan keluarga yang agak besar.

Dalam usia mencecah 55 tahun, saya perlu menilai apakah langkah saya mulai tahun ini. Apakah saya perlu terus menerus berada di Kuala Lumpur atau berhijrah demi keluarga dan diri saya. Peluang hanya datang sekali.

Selepas mengimbau ke arah Laut China Selatan dan menikmati bayu Timur yang nyaman, akhirnya saya membuat pendirian. Hidup perlu diteruskan dan saya sudah membuat keputusan. Jika sebelum ini saya ‘berkelana’ di Kelantan lebih satu tahun setengah (mulai Jun 2007, kini saya akan beralih angin ke Terengganu mulai Mac 2009).

Saya tinggalkan Terengganu pada 1972, selepas peperiksaan MCE dan akan kembali pada 2009. Saya pernah merantau di Pulau Pinang, Johor, Perak, Wilayah dan Selangor.

Apapun, syukur kerana ada ‘kawan’ yang membuka peluang untuk saya kembali ke Terengganu.

Saya berdoa biarlah saya kekal beberapa tahun di Terengganu untuk saya menyumbang dan melakukan yang terbaik demi sama-sama membantu membangunkan negeri dan rakyat Terengganu yang kini diterajui Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Kepada rakan-rakan yang menyambut Tahun Baru Cina, XONG XI FA CHAI!