Friday, March 13, 2009

UJIAN BUAT AZALINA!

Khabar angin sudah bertiup kencang bahawa beberapa pegawai Menteri Perlancongan akan ditahan.

Biarpun semalam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menolak khabar angin beberapa lagi pegawai kanan Kementerian Pelancongan akan ditahan hari ini bagi membantu siasatan berhubung rasuah politik dan salah guna kuasa dalam pengagihan projek kementerian tersebut, ‘serangan’ SPRM itu antara terbesar sehingga ini.

Ada dua isu di sini. Pertama, SPRM datang untuk menyiasat dua kes – rasuah politik dan isu pengangihan projek serta Pempena.

Kedua, kes pertama memungkinkan Datuk Seri Azalina Othman Said terlibat. Saya mengatakan mungkin sahaja. Dan dalam kes kedua, pegawai Kementerian Pelancongan dan Azalina juga mungkin terlibat. Sekali lagi perkataan ‘mungkin’ di sini.

Dalam kes kedua ini, jika pegawai-pegawai terlibat, apakah Azalina juga akan terpalit serta Menteri terdahulu, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor juga akan dipanggil selepas ini khususnya dalam kes Pempena?

Jika Tengku Adnan dipanggil, Setiausaha Agung UMNO itu akan terpalit dengan beberapa siri siasatan dan semestinya akan ada pula serangan baru terhadap UMNO.

Nampaknya kementerian ini menjadi tempat di mana ‘rasuah’ dikatakan berlaku agak berleluasa akhir-akhir ini.

Malah, selain kes terbaru ini, sebelum ini pegawai kanan kementerian berkenaan turut dituduh rasuah dan kes masih berjalan di mahkamah.

Ketika ia diterajui oleh Sabarruddin Chik (Tan Sri) dan Michael Toyad (Datuk), ia sunyi sahaja daripada perkara-perkara seperti ini dan program menarik pelancong asing dan kesannya kepada industry pelancongan besar juga.

Namun kini, jelas penggalakkan yang membabitkan kos begitu besar sedangkan jika diambil peratusan kedatangan pelancong asing tidaklah sebesar mana!

Apapun, saya tabik Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said kerana bersedia memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan kes rasuah melibatkan kementerian itu.

Beliau bagaimanapun mengesahkan setakat ini masih belum dipanggil oleh SPRM untuk membantu siasatan.

Sebenarnya tiada jawapan lain lebijh diplomatik yang boleh diberikan dalam kes ini selain mengatakan pihaknya akan memberi sepenuh kerjasama terhadap siasatan yang dijalankan oleh SPRM.

Sedikit mengelirukan ialah apabila Azalina tidak tahu jumlah sebenar pegawainya yang disoal siasat dan dokumen kementerian yang diambil SPRM.

Apakah pegawai kanan kementerian itu belum memaklumkan kepada Azalina atau mereka cuba menyorok sesuatu daripada beliau.

Semalam dilaporkan lapan pegawai kanan Azalina disiasat oleh SPRM sejak Rabu lalu sehingga semalam bagi membantu siasatan satu kes rasuah.

Semalam sahaja, dua pegawai kanan menteri terbabit diambil keterangan kira-kira sejam oleh tiga pegawai SPRM yang datang ke pejabat kementerian tersebut di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada pukul 11.30 pagi.

Yang pasti dalam kes rasuah politik, jika Azalina terpalit, ia akan memberikan reputasi buruk kepada Azalina dan UMNO.

Dan kalaupun Azalina terlepas ia tetap menjejaskan sedikit reputasinya akibat siasatan ini lebih-lebih lagi ketika pemilihan UMNO semakin hamper.

Tetapi dalam kes kedua, Azalina menunjukkan beliau serius mengenai isu Pampena dan jika tindakan mampu dikenakan kepada mereka yang terbabit, ia akan melonjakkan namanya.

Pertanyaannya ialah, selepas Azalina tidak lagi menjadi Menteri di kementerian berkenaan, apakah akan ada pula aduan ‘rasuah’ terhadap beliau akibat dasar-dasar yang mungkin merugikan kerajaan?