Thursday, October 8, 2009

JAKARTA PERLU DISIPLINKAN RAKYATNYA…

Kalau ikutkan hati, biarkan mereka mati.

Kalau ikutkan rasa, memang jadi binasalah hubungan Jakarta-Kuala Lumpur.

Namun kerajaan dan rakyat kita – Malaysia – tidak melihat kepada kepentingan sekelompok kecil rakyat Indonesia.

Lagipun bukan sedikit yang sedang mencari rezeki dan belajar di negara ini. Kuala Lumpur tidak pernah meminta mereka pulang, kecuali pendatang tanpa izin.

Di Padang pula ketika ini ramai yang memerlukan pertolongan dan bantuan.

Ada laporan mengatakan kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) akan menyerang Malaysia hari ini menerusi kepulauan Borneo.

Tidakkan mereka ini peka terhadap apa yang berlaku di negaranya dan apa yang dilakukan oleh kita untuk rakan senegara mereka?

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata malam semalam, ancaman Bendera yang dikatakan bertekad akan menyerang Malaysia hari ini tidak melibatkan permasalahan berkaitan ketenteraan antara Malaysia dan Indonesia.

Beliau meminta rakyat Malaysia tidak panik atau membuat sebarang andaian negatif berhubung khabar angin berkaitan gerakan itu yang dianggotai oleh sekumpulan kecil yang diupah oleh pihak tertentu.

Walaupun demikian, kita berharap pemerintah Indonesia tahu menguruskan dan mendisiplinkan rakyatnya.

Jakarta tidak wajar buat ‘tidak tahu’. Setitik darah rakyat Malaysia tumpah ke bumi gara-gara Bendera dan buluh runcing, boleh mendatangkan kesan tidak baik antara dua negara.

Disiplinkan mereka itu jangan sampai tentera Malaysia ‘mendisiplinkan ‘ mereka.

Dedahkan cepat siapa yang mengupah dan memprovokasikan mereka. Jika ada ‘kepalanya’ di Malaysia tangkap saja. Jangan jadikan nyawa rakyat sebagai taruhan.

Juga ada laporan pesawat pengangkut C-130 Hercules dilempar batu dan dihalang mendarat oleh segelintir penduduk Padang yang dikatakan masih berang terhadap Malaysia berhubung isu tarian Pendet.

Pesawat itu berlepas dari Pangkalan Udara Subang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau, satu-satunya lapangan terbang komersial yang masih beroperasi di Padang.

Ini adalah cabaran kepada hubungan diplomatik kedua-dua negara ketika Malaysia sedang melaksanakan misi menyelamat dan menghantar bantuan kemanusiaan ke wilayah yang dilanda gempa bumi itu, baru-baru ini.

Tindakan itu boleh dilihat seolah-olah kehadiran pesawat Malaysia kurang disenangi segelintir masyarakat di kawasan terbabit. Namun, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) kita tidak terikut-ikut ‘gila’ sebaliknya menerima kejadian itu dengan rasional.

Bagi kita, matlamat dan tujuan kedatangan ke tempat darurat atau bermasalah itu adalah untuk membantu dan tidak mungkin kita mahu menimbulkan lagi masalah lain.

Kalau ikutkan marah dan gila seperti rakyat Indonesia, patut bantuan kemanusiaan ke Padang dihentikan sahaja.

Tetapi lain Padang lain belalang. Padang bukan Jakarta atau pulau Jawa. Yang dok meroyan mengenai Malaysia adalah sebilangan kecil sahaja. Kerana itu apa juga sikap segelintir rakyat Indonesia, kita tidak perlu ‘ambil hati’ walaupun kadangkalanya geram.

Malah, kecenderungan sesetengah pihak di Indonesia membuat kenyataan dan bersikap negatif terhadap Malaysia jelas tidak mempengaruhi Kuala Lumpur untuk bertindak balas. Sebaliknya Malaysia adalah negara pertama yang menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada mangsa gempa bumi di Padang.

Bak kata Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, misi bantuan kemanusiaan untuk mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia, akan diteruskan walaupun ada segelintir rakyat negara itu masih mempunyai tanggapan negatif terhadap Malaysia.

Ini kerana aspek kemanusiaan seharusnya dilihat dari sudut yang berasingan, justeru konflik yang timbul ketika ini tidak boleh dibiarkan mempengaruhi sebarang usaha baik oleh Malaysia terhadap pihak yang memerlukan.

Apa yang dilakukan oleh Malaysia sebenarnya adalah selepas ada satu lampu hijau - kebenaran dari pihak Indonesia.

"Sedikit sebanyak (pasukan Malaysia) telah membantu keadaan di Padang dan ini dilihat dari sudut hubungan baik kita antara kerajaan dengan kerajaan, dan umumnya antara rakyat dengan rakyat.

"Kita tidak akan melihat kepada satu kelompok, dua kelompok, maksudnya kita bersikap saling bermusuhan atau mengambil langkah balas. Kita tidak begitu, jadi apa pun usaha adalah dari sudut kemanusiaan selagi dikehendaki dan dapat izin dari pihak Indonesia, kita akan lakukan dan itu yang kita buat dulu," kata Muhyiddin.

Muhyiddin berkata, bantuan seumpama itu adalah usaha baik bagi menonjolkan semangat setiakawan dan menilai hubungan akrab antara kedua-dua negara yang terjalin erat selama ini.

Sewajarnya apa saja dalaman seharusnya diserahkan kepada kebijaksanaan pihak pemerintah Indonesia yang lebih mahir menguruskan hal ehwal dalaman negara mereka.

Apapun, saya bersetuju dengan Timbalan Perdana Menteri bahawa Malaysia tetap akan mengambil langkah berjagajaga dan tidak memandang ringan terhadap sebarang bentuk ancaman yang ditimbulkan oleh kelompok tertentu di Indonesia.

Ini kerana walaupun ketegangan itu bukan dicetuskan oleh kerajaan Indonesia namun Malaysia tetap memberi perhatian kerana kesemua isu itu memberi implikasi terhadap hubungan baik keduadua negara.

Berkat kesabaran kita Unit Kesihatan Bergerak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mendapat sambutan luar biasa apabila tidak putus-putus dikunjungi pesakit dari sekitar Kota Padang.Ketuanya, Kapten Mahamud Tukimin, berkata jumlah pesakit yang datang mendapatkan rawatan bertambah ramai sejak hari pertama ia dibuka kelmarin.