Friday, April 15, 2011

ANWAR KANTOI, PEMBANGKANG TERSEPIT PADA PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK...

Maaf...saya belum bersedia bersumpah, serahkan DNA saya dan ulas kenyataan Raja Petra.

Jelaskan hari ini juga.

Kalau Raja Petra berbohong, Anwar yang terkenal sebagai ‘Raja Saman’, bolehlah pula Raja Petra Kamaruddin bagi dan menjelaskan segala-galanya kepada rakyat.

Tetapi kenapa Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu berlengah-lengah dan tunggu selepas pilihan raya negeri Sarawak? Takut pakatan pembangkang terkangkang dan terlopong – kalah pilihan raya?Raja Petra, nanti aku ajar kau...


Isu yang ditimbulkan oleh Raja Petra bahawa Anwar di belakang dakwaan Datuk Seri Mohd Najib dan isterinya ada kaitan dengan pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu tidak ada kena mengena dengan politik Sarawak. Dalam tempoh 24 jam ini Anwar perlu jelaskan.

Jika tidak rakyat satu Malaysia dan Sarawak seluruhnya semakin yakin bahawa Anwar memang melakukan perkara seperti disebutkan oleh Raja Petra itu.

Ini adalah perbuatan peribadi Anwar yang tidak mahu Najib menjadi Perdana Menteri selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi bersara, Itu saja.

Dengan kata lain, pilihan raya negeri Sarawak menjadi permulaan hukuman terhadap Anwar dan mereka yang bersekongkol dengannya - PAS dan DAP serta PKR amnya.

Semalam, Najib berkata pengakuan Raja Petra yang menafikan pembabitan Perdana Menteri dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu menunjukkan kebenaran selama ini telah terbukti.

Walaupun secara peribadi, Najib selama ini menganggap isu itu sudah tutup namun pengakuan pengendali portal berita Malaysia Today itu dapat membuktikan ia ditimbulkan semata-mata untuk menjatuhkan imej beliau dan isterinya.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Hotel Seri Malaysia Lawas dan upacara pecah tanah projek Hospital Baru Lawas semalam, Perdana Menteri berkata kenyataan Raja Petra telah mendedahkan wujudnya cubaan daripada pihak tertentu untuk menghalang beliau daripada menjadi Perdana Menteri.

Najib mengulas kenyataan Raja Petra dalamtemu bual eksklusif dengan Pengarang Kumpulan TV3 Datuk Ashraf Abdullah di Perth, Australia baru-baru ini yang disiarkan di Buletin Utama TV3 Khamis malam.

Dalam temu bual itu, Raja Petra mendedahkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya adalah berdasarkan maklumat dan desakan beberapa individu bertujuan menyekat Najib daripada menjadi Perdana Menteri.

Menurut Raja Petra, beliau sendiri tidak pernah menuduh Najib mahupun Rosmah terlibat dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu dan beliau kini tidak lagi mempercayai cerita individu berkenaan.

Jelas apabila Anwar mengelak daripada menjawab persoalan yang ditimbulkan Raja Petra dan sengaja melengah-lengkahkan apa juga tuduhan terhadapnya, membuktikan beliau takut untuk berdepan rakyat Sarawak dalam pilihan raya esok.

Anwar bimbang isu ini akan merugikan diri serta pakatan pembangkang kerana dengan pembongkaran Raja Petra ini, Anwar mulai merasa bahang akibat kerja-kerja jahatnya, pembohongan dan kepentingan diri yang melampau untuk menjadi Perdana Menteri.

Sudah pasti rakyat Sarawak akan berfikir banyak kali untuk memenangkan pembangkang di kerusi-kerusi yang dijangka mereka mampu perolehi.

Juga, sikap Anwar melengah-lengahkan sebarang perkara yang merugikannya adalah senjata utama dirinya. Sebelum ini kita dapat melihat dengan jelas sikapnya yang enggan bersumpah, selain menyerahkan DNAnya.

Di Kuching, hari ini, Anwar berkata beliau tidak akan melayan sebarang soalan berhubung kenyataan dan dakwaan pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin terutamanya mengenai kredibilitinya sebagai pemimpin pakatan pembangkang.

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berkata, beliau tidak mahu rakyat khususnya pengundi di Sarawak hilang fokus mengenai tanggubjawab mereka untuk memilih kepimpinan dan kerajaan negeri yang baru esok.

Bagaimanapun Anwar bersedia untuk 'membincangkan' mengenai tuduhan dan dakwaan Raja Petra terhadapnya pada Ahad ini.

"Lusa boleh bincang tentang kepimpinan Anwar. Jangan benarkan sesiapa alih pandangan. Bukan saya nak elak, kalau nak bincang boleh, tapi 17 haribulan (Ahad). Lepas itu boleh teruskan serangan terhadap Anwar," katanya sinis.

Anwar mengulas mengenai pendedahan mengejutkan yang dibuat oleh Raja Petra pada Rabu yang disiarkan TV3 berhubung pengakuan penulis blog itu bahawa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan isterinya terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya Shaaribuu.

Malam semalam, Raja Petra turut mempersoalkan kemampuan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu kerana sering menabur janji kosong serta gagal menangani krisis dalaman pakatan pembangkang.