Monday, June 20, 2011

JANGAN BIARKAN DARAH ORANG MELAYU, ISLAM TUMPAH!

Jelas sudah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) adalah alat kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berhati-hati. Matlamatnya ialah mengajak rakyat turun ke jalan raya dan mewujudkan suasana tidak stabil kepada kerajaan.

Tersirat ialah menjadikan ‘tunjuk perasaan’ itu seperti yang berlaku di Mesir, Libya dan beberapa negara Islam lain.

Anwar semalam mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak dengan mengatakan akan diminta membatalkan rancangan perhimpunan haram pada 9 Julai jika memberi jaminan bahawa pilihan raya umum akan dijalankan secara bersih dan adil.

Anwar sanggup meminta pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga membatalkan hasrat itu 'esok juga' jika Najib memberikan jaminan tersebut.

Amat jelas beberapa individu yang sedang menjadikan negara ketika ini sedikit kelam kabut ialah Anwar, Ambiga, Datuk Mahfuz Omar dan beberapa individu lain.

Kenapa kerajaan bimbang bertindak kepada mereka ini?

Bayangkan:

1. Jika berlaku pertempuran sekiranya BERSIH menjalankan juga perhimpunan haram dan ada pihak lain turut turun sama ke jalan raya. Yang akan menjadi mangsa pertembungan ialah ORANG MELAYU & ISLAM. Bukan Melayu dan bukan Islam tidak ‘bodoh’ untuk turun ke perhimpunan haram seperti ini;

2. ‘Orang lain’ bertepuk tangan kerana berjaya menggunakan Anwar untuk melagakan orang Melayu dan Islam;

3. Kerajaan pimpinan Najib akan dilihat benar-benar lemah, apalagi Menteri Dalam Negeri yang tidak mampu mengawal keadaan;

4. Suasana akan dijadikan landasan baik untuk mengadakan perhimpunan haram seterusnya selain pilihan raya akan datang tidak berguna lagi; dan

5. Membuka ruang kepada campur tangan asing seperti di beberapa negara Islam di Asia Barat dan Afrika Utara kononnya berlandaskan memulihkan keamanan dan demokrasi.

Teliti ugutan Anwar kepada Perdana Menteri ini: “Jika Perdana Menteri dapat jamin pilihan raya serta senarai daftar pemilih yang bersih dan adil, maka kita tidak perlu ada perarakan besar-besaran."

Pelik, pada ketika menyatakan kesal dengan sikap pihak tertentu yang menuduh beliau merancang perhimpunan itu, Anwar mengatakan beliau boleh memujuk Ambiga.

Bagi saya, mereka yang diamanah dan pertanggungjawabkan menjaga keamanan dan kestabilan negara, BERTINDAKLAH SEGERA!

Amatlah tidak tepat jika BERSIH merancang perhimpunan haram itu kononnya bagi menuntut pilihan raya yang lebih bersih dan adil.

BERSIH bukan parti politik dan tidak berkait dengan isu pembersihan senarai undi, mereformasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan akses media bebas dan adil.


Kerana itu tepat sekali kalau ada yang menuduh BERSIH BERJUANG DEMI PEMBANGKANG yang sengaja mahu mengeruhkan suasana dan mendapatkan simpati rakyat sebelum berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke 13.

PAS pula yang rata-rata penyokongnya Melayu dan Islam sanggup dipergunakan hanya ingin bersama DAP dan PKR ke Putrajaya. Sanggupkah PAS melihat pertumpahan darah jika berlaku perhimpunan haram anjuran BERSIH hanya kerana kuasa politik?

Tidak kiralah dia Menteri Dalam Negeri, polis, tentera atau Jawatankuasa Keselamatan Negara, BERTINDAKLAH. Pelajarilah daripada cara Tun Dr Mahathir Mohamad menangani kes seumpama ini pada 1980an dan 1990an.

BUKANKAH MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBAT? JANGAN BIARKAN KEADAAN TERLAMBAT!

'SUMBAT GOL SENDIRI' PUNCA UMNO LEMAH...

Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata UMNO Terengganu tidak bimbang dengan pengaruh dan pimpinan baru PAS Terengganu.

Sebaliknya beliau bimbang wujud pertelingkahan sesama sendiri mengenai calon, peruntukan pilihan pilihan raya, bekalan untuk pekerja pilihan raya seperti 'rokok' dan jatuh menjatuh di kalangan pemimpin UMNO menjadi penyebab pilihan raya.

Katanya, orang UMNO mudah merajuk umpamanya hanya kerana kekurangan 'bekalan rokok' atau 'biskut kering' di pondok parti pada musim pilihan raya.

Ada juga yang marah mengenai calon sanggup berdiam diri tidak mahu menyertai pilihan raya dan lebih teruk menyokong pembangkang.

Berucap di hadapan lebih 1,000 Ketua Cawangan UMNO seluruh Terengganu di Taman Tamadun Islam di Kuala Terengganu semalam, Ahmad Said meminta semua pihak menyokong calon parti dan bertindak sebagai sebuah pasukan, bukan secara individu atau puak.

"Jika sebelum ini orang lain menyokong kita untuk memang, tiba masanya kita pula menyokong orang lain untuk menang," sambil meminta penyokong UMNO mengalahkan calon UMNO sendiri.

Bekaitan dengan perkara ini, teliti ucapan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Tanah Merah hari ini:

"Semangat perjuangan parti yang sudah hilang dikatakan menjadi penyebab berlakunya perbuatan ‘menyumbat gol sendiri’ atau ‘cah keting’ di kalangan ahli UMNO di negeri ini.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata kekalahan UMNO atau Barisan Nasional (BN) di Kelantan, bukan disebabkan parti pembangkang iaitu PAS yang kuat, tapi UMNO sendiri yang memberikan kekuatan kepada mereka.

Katanya, sikap segelintir ahli UMNO yang dikatakan mempunyai agenda peribadi menyebabkan berlakunya kejadian menyumbat gol sendiri itu yang akhirnya memudaratkan keadaan parti keramat ini pada masa depan.

“Saya akui setiap pihak ada masalah, namun kita akan cuba menyelesaikannya dengan memperincikannya di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Tanah Merah, di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Belimbing, semalam.

Hadir sama Ketua UMNO bahagian Tanah Merah, Datuk Ikmal Hisham Abd Aziz. Pada majlis itu, Ahmad Zahid mengumumkan UMNO bahagian Tanah Merah menjadi anak angkatnya selain meluluskan peruntukan sebanyak RM30,000 bagi membolehkan dewan SMK Belimbing dibekalkan dengan kemudahan pendingin hawa.

Seramai 3,000 ahli serta perwakilan menghadiri majlis itu.

Ahmad Zahid mengingatkan ahli UMNO supaya jangan membiarkan hanya Presiden parti, Datuk Seri Najib Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekerja keras, sedangkan ada yang mengamalkan sikap ‘cah keting’.

Katanya, pilihan raya umum akan datang dijangka luar biasa kerana kebangkitan semangat pembangkang kini semakin kuat berikutan kejayaan membentuk ‘simpanan tetap’ di lima negeri yang dimenanginya sebelum ini.

“Pembangkang sudah menganggap kekuatan UMNO sudah terhakis disebabkan kekalahan di lima negeri terbabit selain wujudnya perbuatan ‘menyumbat gol sendiri’ atau ‘cah keting’.

“Eloklah bermula sekarang, orang UMNO perlu menghentikan sebarang pergaduhan.

“Kita akui dalam pembangkang juga berlaku pergaduhan, namun mereka bergaduh dalam bilik tidur, sedangkan orang UMNO, bergaduh di depan rumah tempat orang lalu lalang, ini harus dihentikan,” katanya.