Thursday, November 5, 2015

NAZIR – SUKAR PROMOSI MALAYSIA DI LUAR NEGARA AKIBAT SKANDAL 1MDB"Bukan Nazir sahaja tetapi ramai sudah jemu dan mulai rasa lugar (sebu) dan ‘nak jeluwok’ dengan isu ini. Mereka menanti untuk diselesaikan, jika tidak, rakyat mungkin bantu ‘menyelesaikannya’ melalui keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 nanti"

Isu 1MDB 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ni memang berhantu…

Ia bukan sekadar menjadi isu yang memeningkan kepala rakyat dan pemimpin di negara ini tetapi menjadi tajuk penting di banyak akhbar luar negara.

Contohnya akhbar South China Morning Post meletakkan 'banner' ini yang menunjukkan isu ini memang diminati oleh pembaca di luar negara, Malah akhbar sama ada di Jerman, Britain, Australia dan Amerika Syarikat turut melaporkan isu ini.


Dalam negara, ia menyerlahkan kelainan pendapat bukan sahaja di kalangan orang politik tetapi juga di kalangan ahli perniagaan.

Yang membezakan ialah ada yang berani bersuara dan ada yang hanya memendamkan perasaan.

Berlainan pendapat yang diluahkan, da yang menyumbangkan kepada pertelingkahan besar dan ada yang terkorban kedudukan dan politik seseorang.

Ia tidak terbatas di kalangan pesaing, kawan dan kaum keluarga.

Semalam terserlah apabila wujudnya perbezaan pendapat antara tokoh perniagaan dan orang nombor satu Malaysia mengenai kesan 1MDB terhadap mempromosi negara.

Pengerusi CIMB Datuk Nazir Razak mengatakan sukar untuk mempromosikan Malaysia ketika negara dilanda skandal 1MDB dan isu-isu lain.

Nazir menyatakan perkara itu semalam menjelang ucapannya Isnin depan di pada Persidangan Pelabur CIMB di London. Beliau akan bercakap mengenai politik dan ekonomi Asean.

Dalam postingnya di Instagram Nazir berkata: "Saya telah lama mempromosikan Malaysia tetapi tidak pernah tugas itu menjadi lebih sukar seperti sekarang kerana 1MDB dan isu-isu berkaitan.”

Kenyataan Nazir itu jelas bercanggah dengan jawapan abangnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak di Dewan Rakyat yang menyatakan bahawa isu 1MDB bukan faktor penghalang kemasukan pelaburan asing ke Malaysia sebaliknya telah meningkat.

Nazir turut memuat naik gambarnya di London pada tahun 1992 ketika menyertai program kempen jelajah menarik pelaburan pertamanya.

Tegas Najib, jumlah pelaburan asing sebenarnya meningkat.

"Keadaan ini dapat digambarkan melalui peningkatan aliran masuk pelaburan asing sebanyak RM22.4 bilion dalam tempoh separuh masa pertama 2015. Jumlah ini jauh lebih tinggi berbanding RM17.5 bilion yang dicatatkan dalam tempoh separuh masa kedua 2014," kata kementerian itu dalam jawapan bertulis kepada Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir (BN-Kulim Bandar Baharu) di Dewan Rakyat.


Abdul Aziz ingin tahu reaksi kerajaan dalam isu 1MDB serta meminta menjelaskan tentang kesan isu berkenaan terhadap kemasukan pelabur asing ke negara ini.

Apakah melalui kenyataannya semalam menyerlahkah lagi bahawa Nazir memang  lantang mengkritik 1MDB yang diilhamkan abangnya?


Untuk membuktikan bahawa isu 1MDB tidak meninggalkan apa-apa kesan, Kementerian Kewangan mengatakan pelaburan yang diluluskan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) adalah sebanyak RM133.5 bilion dalam tempoh separuh pertama tahun ini berbanding RM112 bilion yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Kementerian itu berkata meskipun terdapat isu berbangkit, namun kemasukan pelaburan asing masih berterusan.

"Pelabur asing di Malaysia merupakan pelabur jangka panjang yang telah mengambil kira proses perkembangan ekonomi Malaysia secara menyeluruh termasuk asas mikro ekonomi yang kukuh seperti kadar pengangguran yang rendah, tabungan negara yang tinggi, rizab antarabangsa yang mencukupi dan hutang kerajaan yang terkawal," kata kementerian itu lagi.

Selain 1MDB dikaitkan dengan pelaburan asing, isu ini juga turut dikaitkan dengan kejatuhan ringgit.

Pada persidangan Dewan Rakyat semalam, Shamsul Iskandar Mohd Akin (PKR-Bukit Katil) meminta Kementerian Kewangan menyatakan pendirian mengenai kenyataan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang berpendapat bahawa susutan nilai ringgit boleh dipulihkan dan ekonomi boleh terus berkembang apabila isu 1MDB diselesaikan.

Dalam jawapannya,  Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, isu 1MDB bukan punca utama kemerosotan nilai ringgit berbanding dolar Amerika (USD).

Beliau memberitahu persidangan Dewan Rakyat semalam  bahawa kemerosotan itu disebabkan empat faktor, termasuk jangkaan pelabur asing mengenai kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat.

Faktor lain ialah kedudukan ekonomi dunia seperti pertumbuhan yang perlahan di China dan kejatuhan harga komoditi seperti minyak mentah.

Katanya, sentimen negatif lain seperti usul undi tidak percaya yang dibangkitkan pihak pembangkang untuk meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletak jawatan, juga merupakan antara faktornya. 

"Kalau kita nak menyentuh soal 1MDB, negara seperti Rusia, New Zealand, Australia dan Brazil, mereka juga mengalami kejatuhan nilai mata wang, walaupun tidak ada 1MDB.

"Walaupun sentimen negatif telah menyebabkan para pelabur, khususnya pelabur asing, berada dalam keadaan ketidaktentuan, ia bukan bukan punca utama kejatuhan nilai ringgit," katanya semasa sesi soal jawab.

Kata Johari, dalam tempoh September 2014 hingga Oktober 2015, ringgit susut sebanyak 21.6 peratus berbanding USD yang turut didorong aliran keluar pelaburan portfolio, khususnya pelabur asing.

Mata wang asing serantau juga mengalami penyusutan nilai antara 5.9 dan 19.5 peratus berbanding USD dalam tempoh yang sama, katanya.

Kita berdoa agar isu 1MDB ini diselesaikan dengan cepat kerana jika ia berterusan ‘berhantu’, banyak lagi masalah akan timbul dan mungkin menjejaskan Malaysia di masa hadapan.

Sama ada Nazir benar atau Najib benar tidak timbul.

Yang penting,  selagi skandal tidak diatasi atau ditutup, selagi itulah ia akan terus ‘berhantu’.

Ia akan menjadi ketakutan, iguan dan kebimbangan serta mimpi ngeri bukan sahaja kepada pemimpin politik tetapi juga rakyat yang mengharapkan suasana politik dan ekonomi menjadi semakin stabil.

Ramai sudah jemu dan mulai rasa lugar (sebu) dan ‘nak jeluwok’ dengan isu ini.


Mereka menanti untuk diselesaikan, malah jika tidak juga selesai, rakyat mungkin bantu ‘menyelesaikannya’ melalui keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 nanti!