Tuesday, November 2, 2010

RON97 - PASARAN, BUKAN KERAJAAN TENTUKAN KENAIKAN HARGA

Kerajaan tidak betanggungjawab terhadap kenaikan harga minyak petrol RON97 kerana harga bahan mentah itu dikawal sepenuhnya oleh pasaran terbuka. Bagaimanapun kerajaan memberi jaminan harga minyak RON 95 tidak akan naik dalam tempoh terdekat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar kiri) berkata, kenaikan RON97 ditentukan oleh syarikat pengeluar minyak.

"Turun naik harga minyak petrol RON97 dikawal sepenuhnya oleh pasaran kerana ia merupakan barangan yang diapungkan di pasaran terbuka. Kementerian Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kenaikan harga RON97.

"Kami hanya memantau kenaikan harga minyak petrol bersubsidi, RON95 dan diesel sahaja,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenaikan harga petrol RON97 sebanyak 5 sen mulai hari ini.

Harga bahan mentah tersebut kini RM2.15 seliter. Bagaimanapun harga pertrol RON 95 dan diesel tidak berubah. Tidak seperti sebelumnya, tidak ada pengumuman dibuat mengenai kenaikan tersebut.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, orang ramai tidak perlu risau mengenaikan kenaikan harga minyak petrol RON97 kerana ia hanya digunakan oleh pelancong asing dari Singapura dan Thailand serta pengguna kereta mewah seperti Mercedez dan Ferrari.

"Rakyat juga tidak perlu risau kerana kerajaan juga tidak ada perancangan untuk menaikkan harga minyak RON95 dalam tempoh terdekat," katanya.

Ditanya mengapa kenaikan harga bahan mentah tersebut tidak diumumkan oleh kerajaan, Ismail Sabri berkata: "Keputusan menaikan harga RON97 ditentukan oleh pasaran dengan persetujuan syarikat pengeluar minyak. Kerajaan tidak campurtangan dalam soal penentuan harga."

Mengenai tindakan mewajibkan papan tanda bagi memaparkan harga semasa petrol di semua stesen minyak di negara ini, beliau berkata tindakan tersebut terpulang kepada pengusaha stesen minyak dan kerajaan belum mempunyai cadangan untuk mewajibkannya ketika ini.

"Perkara itu terpulang kepada pengusaha stesen minyak. Setakat ini kita lihat belum ada keperluan untuk kerajaan mewajibkan papan tanda harga dipaparkan di setiap stesen minyak," katanya.

Khabar angin mengenai kenaikan harga RON 97 itu tersebar sejak tengahari Isnin dan kenyataan tersebut disahkan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe ketika dihubungi oleh beberapa akhbar semalam.

Ini adalah kenaikan pertama harga minyak selepas kenaikan pada 15 Julai tahun ini, yang bertujuan untuk mengurangkan beban subsidi kerajaan.

DR ASRI - RENTAK TARI POLITIK ANWAR SUDAH TIDAK 'SEIMBANG'

Benarkah apa yang dikatakan Zulkifli Nordin bahawa Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menasihatkan Anwar supaya berundur dari dunia politik?

Rasanya tidak salah lagi kerana dalam blognya, Dr Asri menulis: “Di samping menghormati sumbangan, saya rasa Ketua Pembangkan DSAI, sudah sampai masanya untuk bersara ‘politik’. Sudah banyak rentak tari politiknya yang makin tidak ‘seimbang’. Zamannya mungkin makin menyusur pergi. Saya tidak fikir generasi baru terus bertahan untuk melihat ‘story-design’ politik yang sama.

Berilah peluang untuk beliau berundur dengan aman. Demi untuk mengujudkan pembangkang yang lebih berkualiti dan berkesan. Saya rasa beliau perlu menerima hakikat ini. Demikian setiap kita ada hari datang dan hari pergi. Biarlah kita datang disambut mesra, dan kita pergi diucapkan terima kasih dan hormat, bukan dipaksa keluar.”

Berkaitan dengan nasihat Dr Asri ini, Zulkifli turut meminta Anwar supaya menerima nasihat daripada Dr. Asri dengan hati terbuka dan berlapang dada.

Kata Zulkifli, “Mungkin sudah taqdir ALLAH jawatan Perdana Menteri bukan milik Anwar. Dan menjadi Perdana Menteri bukanlah segala-galanya dimuka bumi ini. Fikirkan dan renungkanlah nasihat beliau itu.”

Menurut Zulkifli, beliau sendiri sudah beberapa kali menasihatkan Anwar supaya bermuhasabah diri dan menyelesaikan masalah peribadi yang sedang dia hadapi.

Setelah melihat sendiri bagaimana Anwar sanggup menggadai agama dengan mengheret saya kehadapan Lembaga Disiplin kafir untuk membicarakan saya dalam isu kalimah ALLAH, dan melihat depan mata saya bagaimana Anwar sanggup mengenepikan persahabatan dia dengan Dato' Seri Zahrain selama 30 tahun hanya untuk membodek Kit Siang dan anak lelakinya, saya melihat Anwar bukan lagi Anwar yang kita kenal. Atau apakah ALLAH sekadar mahu umat Islam melihat warna sebenar Anwar, wallahua'lam, saya pun tak tahu, " katanya.

Zulkifli berharap kepimpinan PAS khususnya dapat melihat bahawa mereka sedang mempercaturkan nasib umat Islam dan agamanya bila berterusan bersekongkol dengan Anwar.

“Takkan mereka tidak dapat melihat lagi sandiwara Anwar? Kalau Konspirasi 16 Sept pun Anwar boleh bohong mereka bulat-bulat, apa lagi bukti yang mereka mahu? Kalau sudah dibuktikan PAS hanya dipandang sebelah mata sahaja oleh Anwar, pun masih lagi terkial-kial nak menari ikut rentak Anwar, saya tidak tahu apa lagi yang kepimpinan PAS mahu buktikan?” tanya Zulkifli.

Kata Zulkifli, di Pulau Pinang dimana Anwar langsung tidak menghormati PAS. “Satu-satunya ADUN PAS, YB Ustadz Salleh Man pun tidak diberi muka, hanya kerana mahu menjaga Kit Siang & anak lelakinya.

Beliau mendakwa ramai yang tahu Anwar cukup tidak selesa dengan Datuk Seri Abdul Haji Hadi Awang kerana keterampilan "talibannya" ‘Tok Guru’ berkenaan.

Nasihat Zulkifli kepada PAS : “Tepuk dada tanyalah iman. PAS sebuah parti yang besar, keahlian ramai, jentera mantap dan petugas yang sangat komited. PAS boleh berdiri sendiri tanpa Anwar apatah lagi Kit Siang & anak lelakinya!”

Percayalah, selagi kita memenuhi syarat mendapat nasrullah, pasti ALLAH akan membantu kita, Zulkifli menutup bicara dalam entri pada blognya.

Saya rasa ramai yang akan marah kepada Dr Asri seperti marahnya mereka kepada Zulkifli kerana menyuruh Anwar berundur pada ketika masing-masing bercita-cita untuk ke Putrajaya dengan menjadikan Anwar sebagai "kuda" yang akan mereka tunggangi.

Bagi Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Datuk Husam Musa serta Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng mereka pastinya akan memberitahu Anwar bahawa seruan Dr Asri dan Zulkifli ini sebagai 'suara anak kecil' sahaja.

Ini kerana bagi mereka, tanpa Anwar - biarpun Anwar tidak mampu melakukannya pada 16 September - usaha mereka untuk ke Putrajaya akan terbantut!

BETULKAH RON97 NAIK 5 SEN MENJADI RM2.15 SELITER?


Membaca sebuah portal berita yang memetik agensi berita luar negara, Reuters mengatakan harga minyak petrol RON97 akan dinaikkan sebanyak 5 sen atau 2.4% menjadikan harganya RM2.15 seliter?

Hashim Othman, Presiden Persatuan Pengedar-Pengedar Petrol Malaysia, berkata kenaikan berlaku kerana kerajaan tidak memberikan subsidi kepada petrol jenis itu selaras dengan Bajet 2011 yang di bentangkan di Dewan Rakyat.

Oleh kerana harga minyak dunia telah meningkat, harga petrol juga perlu diselaraskan.

Persoalannya apakah benar berita oleh Reuters ini?

Sehingga jam 3.35 pagi ini, kerajaan belum membuat sebarang kenyataan mengenai kenaikan itu.

Peningkatan harga tersebut tidak akan berlaku kepada RON 95.

Marilah kita sama-sama tunggu pengumuman oleh kerajaan mengenai perkara ini.