Friday, December 19, 2008

AHMAD SAID MARAH BERSEBAB

Ahmad Said bukan mudah marah. Kalau dia marah mesti bersebab. Dan selalunya Ahmad Said lepas marah atau menegur, akan tenang dan baik kembali.

TV3 walaupun stesen yang sudah menjangkau lebih dua dekad, tidak semesti tidak berbuat salah. Apalagi jika wartawan di lokasi itu masih baru dan cuba mensensasikan sedikit berita, sesuai dengan jiwa TV3 itu sendiri yang beberapa ketika sebelum ini turut berslogankan sensasi.

Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said, benar-benar marahkan TV3 semalam, malah sehari sebelum itu dia sudah ‘bengang’ kerana kesilapan fakta laporan stesen berkenaan terhadap apa yang dicakapkannya.

Ahmad Said naik angin kerana slot Buletin Utama stesen penyiaran swasta milik Media Prima itu mengatakan kononnya beliau membuat kenyataan bahawa tiga anak syarikat kerajaan Terengganu iaitu Golden Pharos Berhad, Permint Sutera Semai Sdn Bhd dan Syarikat Percetakan Yayasan Islam Terengganu Sdn Bhd akan ditutup.

Berita ini jauh menyimpang daripada apa yang dicakapkan oleh Ahmad Said. Llaporan-laporan akhbar, malah Bernama sendiri yang menjadi rujukan wartawan berkenaan tidak melaporkan sedemikian.

Bayangkan, syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia dikatakan akan ditutup – haru birulah jadinya di Kuala Lumpur.

Pekerja jadi resah, pembiaya panik tak terkata dan seluruh pihak – individu, syarikat atau kumpulan – jadi tidak menentu walaupun ‘tidak percaya’ syarikat-syarikat berkenaan akan ditutup.

Berikutan itu beliau membidas TV3 pada persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu semalam kerana menyiarkan laporan tidak tepat.

Satu kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Menteri Besar Terengganu itu menegaskan bahawa Ahmad cuma menyebut beberapa contoh anak syarikat yang mengalami kerugian dan menyatakan bahawa kemungkinan anak syarikat yang tidak menghasilkan keuntungan untuk jangka masa yang terlalu lama akan ditutup.

Beliau tidak pun merujuk kepada mana-mana syarikat, apa lagi Golden Pharos Berhad.
TV3 pun buat apa nak pertahankan laporan yang silap. Yang menulis berita itu silap mensensaikan yang sepatutnya ‘berita bisnes’ sedemikian, tulis secara biasa – hard news - sudahlah.

Mintalah maaf kepada Ahmad Said, ini tidak. Dalam Buletin malam semalam, Nampak sangat TV3 masih cuba mempertahankan laporan yang silap itu.
Manusia ada kelemahan dan kelemahan kepada wartawan TV3 ialah dia masih baru dasn sebelum ini pun hanya ‘stringer’ Harian Metro sahaja.
Jangan sampai kes ini berjela-jela. Hubungan baik TV3 dan Kerajaan Negeri perlu dikekalkan.

Ahmad Said tu Nampak keras tetapi percayalah hatinya lembut. Sama-samalah melakukan yang terbaik – yang berbuat khilaf mintalah maaf kepada yang sudah teranianya itu. Lainlah kalau TV3 ada agenda sendiri!

Saya tidak yakin TV3 ada agenda sendiri kerana TV3 ada peranannya sendiri untuk membantu kerajaan – Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

Berikutan laporan itu, Menteri Besar itu turut mendakwa ada individu di negeri itu yang menggunakan stesen televisyen swasta itu untuk memburukkan nama beliau.

Katanya stesen televisyen swasta itu mempunyai niat jahat terhadap beliau termasuk semasa krisis pelantikannya sebagai Menteri Besar dahulu.

"...dan semalam TV3 menyiarkan berita yang menyatakan saya akan menutup Golden Pharos (anak syarikat kerajaan terengganu). Ini yang buat saya sedih. TV3 buat saya macam itu mungkin dia ada agenda," katanya ketika menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Burok) mengenai kedudukan anak syarikat kerajaan negeri.

Ahmad, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kijal, berkata bahawa semasa krisis pelantikannya sebagai Menteri Besar, TV3 menyiarkan berita bahawa beliau disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR).

"Mula-mula dia siar berita Majlis Penasihat Pemangku Raja keluar kenyataan Ahmad Said dipilih sebagai Menteri Besar Terengganu. Kemudian, dalam berita akhir, TV3 keluar berita Adun Kijal disiasat BPR.

"Dua hari selepas Majlis Tertinggi Umno mengesahkan saya Menteri Besar Terengganu, TV3 keluar lagi berita-berita mengenai saya.
“ Saya beri amaran, jika keluar lagi berita memburukkan saya, saya akan saman TV3," katanya.

Jelas, Ahmad Said sudah tidak boleh sabar. Kata orang dah sampai ke hidung!
Selain itu Ahmad Said berkata beliau mendapat tahu ada individu di Terengganu yang menyalurkan maklumat kepada TV3 untuk disiarkan bagi memfitnahnya.

"Saya tidak mahu bertindak sekarang. Tetapi jika terpaksa, saya akan bongkarkan satu persatu, tidak kira siapa. Saya tegaskan di sini, sesiapa yang melakukan penyelewengan di bumi Terengganu, saya akan bertindak," katanya.

Saya sangat bersetuju dengan rakan saya Mohd Sayuti Omar (MSO) apabila beliau mengulas dalam postingnya “Belas Hati Dengan Nasib Dialami MB Terengganu” dengan mengatakan, bahawa hal begini sudah biasa sebenarnya. Makanya Ahamd Said tidak payah risau, sedih dan sebak dengan keadaan itu.

Apa yang penting lakukan untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat. Allah tahu apa yang baik dan ia tidak payah pun diheboh-hebohkan. Lagipun Ahmad Said adalah MB Terengganu bukannya MB Umno!

Bagi Sayuti, “apa yang mengagumkan saya tatkala mendengar ulasan Ahmad di DUN Terengganu seperti mana yang disedut oleh TV3 sekejap tadi (semalam) apabila beliau tekad, tidak rela dan tidak reda penyelewengan berlaku di Terengganu.”

Saya menghormati dan tabik kepada Ahmad Said apabila menegaskan tidak akan peduli kepada pennghinaan ke atasnya dan akan bertindak mendedahkan sesiapa juga melakukan penyelewengan.

Saya yakin dengan sikap Ahmad Said dan tidak perlu risau beliau tidak akan mengotakan kata-katanya. Lebih baik bertegas dan tidak popular dari kalangan media. Yang penting melakukan sesuatu yang memberikan keuntungan kepada rakyat dan rakyat Terengganu pasti akan senang dengan Ahmad Said.

Jika ini dilakukan, inilah kekuatan sebenar Ahmad Said!

KINI TIDAK PASTI PULA!

Hari itu beria-ia benar, kini tidak pasti pula.

Demikianlah sikap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai keputusan merombak Kabinet.

Katanya, beliau belum membuat keputusan sama ada akan membuat rombakan Kabinet sekarang.

Ketika di Ashgabat pada 19 November lalu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak menolak kemungkinan akan membuat satu rombakan Kabinet yang melibatkan perubahan dan pengubahsuaian portfolio dalam masa terdekat.

"Kemungkinan sentiasa ada," kata Perdana Menteri kepada wartawan Malaysia.
Akibatnya ramai tertanya-tanya bilakah Abdullah akan menggunakan prerogatifnya merombak Kabinet dengan perlantikan baru, pengguran atau juga pengekalan portfolio Menteri-Menteri dan Timbalan Menteri.

Ramai juga tertanya-tanya siapakah yang akan jadi mangsa kali ini.
Banyak mata melihat kepada calon Timbalan Presiden UMNO, khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang lantang menyuaran pelan peralinan kuasa dipercepatkan dari Jun 2010.

Ada ramalan mengatakan Muhyiddin akan menerima ‘penangan Pak Lah’ kerana suara-suaranya yang lantang. Malah Perdana Menteri turut menjawab perkara-perkara yang ditimbulkan Muhyiddin ketika di Kota Kinabalu baru-baru ini.

Ada juga yang meramalkan Muhyiddin akan digugurkan daripada Kabinet, namun ramai juga mengatakan ia tidak akan terjadi kerana ia akan memberikan kelebihan kepada Muhyiddin.

Orang UMNO akan bersimpati kepadanya jika beliau digugurkan.

Malah pengumuman itu menyebabkan ada spekulasi bahawa Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Chuan menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai menteri kepada Presiden MCA, Datuk Ong Tee Kiat.

Bernama yang memetik sumber sebagai berkata, Ka Chuan menyerahkan surat peletakan jawatan tanpa tarikh ekoran kekalahannya dalam pemilihan parti 18 Oktober lalu.

Ka Chuan tewas kepada bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dalam saingan merebut jawatan Timbalan Presiden MCA. Isu perletakan jawatan itu dikatakan tidak wujud pun.

Kata Abdullah rombakan dicadangkan sebelum ini tidak semestinya hanya bagi mengisi jawatan yang dikosongkan wakil MCA.

"Itu bukanlah rombakan. Rombakan itu ada tukar portfolio atau membuat adjustment (pengubahsuaian) kepada portfolio," katanya.

Ditanya mengenai Ka Chuan, Abdullah berkata, beliau menghormati pendiriannya jika pemimpin MCA itu hendak meletak jawatan dari Kabinet atas sebab kukuh tetapi sejauh ini Menteri itu masih dalam Kabinetnya.

Berikutan itu, beberapa blog agak nakal, umpamanya Tranungkite 22 November lalu mengatakan kononnya orang kanan Datuk Seri Mohd Najib Razak mengesahkan bahawa Datuk Nasir Ibrahim , Dr.Puad Zakashi dan Datuk Tajuddin Rahman akan dilantik sebagai Timbalan Menteri pada rombakan kabinet ini.

Datuk Tajuddin yang sebelum ini dikatakan akan memegang jawatan Timbalan Menteri Pelancongan, Dr.Puad jawatan Timbalan Menteri Luar, dan Datuk Nasir akan dilantik sebagai Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri(Kewangan).

Ini adalah bagi persediaan mereka untuk dilantik sebagai menteri penuh apabila Datuk Seri Najib menjadi Perdana Menteri nanti,katanya mereka akan memegang jawatan Menteri yang mereka sandang sebagai Timbalan itu.

Jadi apabila Perdana Menteri Perdana Menteri pada sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini ketika diminta mengulas perkara itu kelmarin. mengatakan “Belum pasti hendak buat atau tidak. Saya tidak dapat nak kata apa-apa pada waktu ini,"

Aneh juga, selalunya apabila kenyataan menyatakan rombakan akan dibuat, ia mesti berlaku. Dan tempoh antara kenyataan akan merombak dengan pengumuman itu tidak lama. Tapi kini rasanya dah lebih sebulan.

Atau apakah Abdullah akan menunggu sehingga Mac depan untuk membolehkan Perdana Menteri baru mengumumkannya?

Abdullah dijangka menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Najib pada Mac depan mengikut perjanjian pelan peralihan kuasa yang dicapai dalam Umno.

Lagipun tinggal tiga bulan sahaja lagi untuk Kabinet ini diteruskan. Lainlah kalau ada keperluan mendesak atau mahu menjamin seseorang kalah atau menang.

Apapun, dalam asa tiga bulan, apa yang boleh dilakukan oleh menteri atau timbalan menteri baru khususnya daripada UMNO?

Mungkin boleh ialah menawarkan tender, kontrak atau kerja-kerja tertentu untuk meraih sokongan.

Jawapnya akan makin banyaklah rasuah berlaku dan semakin punah-ranahlah UMNO!

APABILA BLOG DIIKTIRAF KUMPULAN PEMIKIR

Apabila Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, PAS akan menilai pandangan daripada pelbagai pihak termasuk penulis blog sebelum menentukan calon untuk bertanding pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu, 17 Januari depan, membuktikan satu pengiktirafan penting PAS terhadap blog.

Bagi Abdul Hadi, pandangan blog dalam usaha PAS menentukan pemilihan calon yang benar-benar sesuai, adalah faktor yang paling penting dalam usaha mereka merampas kerusi tersebut daripada Barisan Nasional (BN).

Saya tidak hairan kerana beberapa blog umpamanya blog Mohd SayutiOmar (msomelayu), Malaysian Waves serta laman web seperti trenungkite serta banyak lagi memperkatakan mengenai bakal calon dan mengulas apa yang berlaku dalam PAS dan sebagainya.

Ia dilihat bukan sahaja suara Sayuti atau laman-laman berkenaan tetapi beberapa pemimpin PAS yang rapat Sayuti dan penggendali blok berkenaan. Malah, Sayuti juga dilihat rapat dengan beberapa pemimpin penting PAS termasuk Datuk Nik Aziz Nik Mat, Mustapa Ali, Salehuddin Ayob dan suatu ketika Datuk Husam Musa.

Abdul Hadi, yang baru pulang mengerjakan ibadah haji dua hari lepas, berkata kelmarin (19 Disember 2008), pada masa ini, pihaknya sedang membuat penelitian rapi terhadap calon yang boleh mendapatkan sokongan pengundi di Kuala Terengganu.

"Kita sedang tunggu laporan daripada PAS cawangan, kawasan dan negeri. Kajian terperinci perlu dilakukan bukan sahaja di kalangan penyokong PAS malah masyarakat keseluruhan di Kuala Terengganu," katanya.

Apa yang saya mahu tonjolkan di sini ialah, PAS dan pembangkang sering ke depan sementara UMNO serta sekutunya, Kementerian Penerangan menggunakan blog untuk dwi fungsi – menyerang tetapi banyak yang menjawab dan “menerang.”

Saya diberitahu Kementerian Penerangan ada mengupah mereka yang berpengalaman –termasuk bekas nama-nama besar di akhbar - untuk memantau dan menjawab isu-isu yang ditimbulkan pembangkang tetapi peranan mereka terhad.

Apa yang dilakukan oleh Hadi itu adalah tindakan yang sesuai dengan keadaan kini dan pastinya blog penyokong PAS dan pembangkang merasakan mereka dihargai.
Satu perkara lagi di sini ialah pemimpin PAS membaca dan mengambil berat ‘public opinion’ yang ditimbulkan melalui blog.

Sementara masih ada kalangan menteri dan pemimpin penting UMNO menganggap blog sebagai ‘suara nyamuk’ (dulu ada akhbar nyamuk’) dan tidak perlu dihiraukan.
Sedangkan dengan mengharapkan akhbar dan tv kerajaan dan swasta yang pro-kerajaan, mereka yang di atas pagar pun sesetengahnya sudah lama ‘meminggirkan’ media arus perdana.

Amatlah malang apabila pembangkang mampu menyelinap masuk melalui portal berita penting dan blog-blog utama, kerajaan dan UMNO masih terkial-kial mencari pen dekatan.

Pembangkang menggunakan blog untuk spin, mewujudkan persepsi serta juga mengerak dan mempengaruhi pendapat awam (public opinion) yang membolehkan mereka menjadikan ‘iblis dan hantu bertukar menjadi manusia’ dan ‘manusia pula ditukarkan menjadi ‘monster’.
Kerana itu, apa sahaja yang dispin pembangkang mendapat keyakinan dan kepercayaan sebahagian rakyat.

Isu website dan blog ini pernah saya timbulkan pada 1998 dan 1999 ketika Tun Dr Mahathir Mohamad diasak oleh kumpulan reformasi.

Namun ketika bertugas dengan UMNO, sama ada pegawai atau pemimpin UMNO yang turun naik Tingkat 38 PWTC langsung tidak peduli. Usahkan mahu menggalakkan, meminta bajet untuk perkara-perkara membabitkan website pun sama.

Apa yang berlaku ialah akhirnya laman umno-online diwujudkan tetapi sehingga kini, selepas 10 tahun, laman itu tidak banyak berubah.
Khabarnya beberapa laman yang pro-UMNO yang diwujudkan, terpelanting dari tingkat 37 dan 38 bangunan PWTC itu ke merata tempat, termasuklah mykmu.net (Gerbang Tempur Politik Maya) yang kemudian berpindah ke Selangor.

Saya faham ketika itu, soal portal dan laman web masih baru tetapi kalau kita semua masih ingat, pada ketika itu Multimedia Super Corridor (MSC) sedang hangat diperkatakan.

Saya sendiri memulakan laman web sendiri, islam1.net tetapi tidak mampu bertahan melalui sumber sendiri yang terhad dan tidak bekerja.

Ketika itu saya sudah dipecat oleh ntv7 atas sebab-sebab ‘tidak mampu melaksanakan tugas’ sedangkan sejak sebelum pelancaran hinggalah 15 September 1998 (tarikh saya diberhentikan) ntv7 sudah dikategorikan sebagai antara saluran berita menarik dan diterima penonton.

Saya antara penggerak utama sebagai TimbalanPengurus (Berita) yang bertanggungjawab terhadap berita bahasa Melayu (jam 8 malam). Tidak apalah itu cerita lama.
Antara tugas saya antara 1999-2001 itu ialah onkan (membuka) komputer untuk Ketua Penerangan ketika itu, Datuk Mustapa Mohamed selain taklimat ringkas apa kata laman-laman pembangkang ketika itu, termasuk mahazalim.

Satu contoh bagaimana kuatnya pengaruh website yang disokong oleh buku pada zaman arus reformasi pertama ialah menukar wajah Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Mahazalim dan Mahafiraun.

Laman-laman ini bukan sahaja menyebarkan berita mengenai bila dan dimana perhimpunan atau perjumpaan akan diadakan tetapi sambil itu ‘membunuh character’ pemimpin UMNO khususnya Dr Mahathir.

Memahami pentingnya blog ketika ini dan pengalaman lalu mungkin menyebabkan bekas Perdana Menteri itu semalam (10 Disember 2008) mengingatkan orang ramai agar tidak menggunakan blog untuk memperlekehkan orang lain tetapi perlu bijak dan adil semasa menulis.

Beliau berkata oleh kerana penulisan dalam blog tidak boleh ditapis, jika digunakan dengan tidak bertanggungjawab, ia boleh menyinggung perasaan orang.

"Blog memberikan anda peluang untuk menyatakan sesuatu dengan menggunakan perkataan anda sendiri dan anda dapat memperbaikinya dari semasa ke semasa apabila anda berulang kali menulis, anda akan lebih mahir.” Katanya.

Jika bekas pemimpin seperti Dr Mahathir dapat merasai pentingnya blog, kenapakah pemimpin kita sekarang ini khususnya dalam UMNO masih prejudis terhadap sumbangan dan berpengaruhnya blog?

Atau memang mereka tidak mahu mengikuti peredaran zaman. Jika demikian, sesuaikah mereka yang tidak mengikuti peredaran zaman terus menjadi pemimpin kita?