Tuesday, April 26, 2011

‘MILIK ANWARKAH DNA INI'?

Datuk Seri Anwar Ibrahim diiringi isterinya, Datin Seri Wan Azizah Ismail (terlindung) kelihatan sihat dan ceria ketika hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mengikuti perbicaraan kes liwatnya terhadap Mohd. Saiful Bukhari Azlan, di Kuala Lumpur semalam (25 April 2011). – Gambar Utusan.

Tiba-tiba saya teringatkan lagu Sudirman Haji Arshad ‘Milik Siapakah Gadis Ini’ apabila membaca laporan Bernama bertajuk “Liwat II: Pendakwaan Hujah Anwar adalah ‘Lelaki Y’”.

Tajuk lagu itu sepadan dengan pertanyaan profil asid deoksiribonukleik (DNA) DNA ‘Lelaki Y’ yang diambil dari bahagian dubur Mohd Saiful Bukhari Azlan yang berbunyi: : “Milik siapakah DNA Ini”.

Laporan menyebut, pihak pendakwaan semalam ( Isnin 25 April 2011) menghujahkan bahawa profil DNA ‘Lelaki Y’ yang diambil dari bahagian dubur Saiful adalah sepadan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jadi wajarkah tajuknya berbunyi “Milik Anwarkah DNA Ini”?

Belum boleh.Mana boleh!. Tapi kalau sendiri rasa boleh...apa nak dibuat!

Yang nyata, semua yang disebut semalam semuanya penghujahan pendakwaan. Belum Confirmlah, kata orang. Baru 50 peratus confirm. Kena tunggu sedikit hari lagi kot!

Peguam Karpal Singh yang mengetuai barisan pembelaan Anwar menghujahkan bahawa Saiful gagal untuk memberikan keterangan bahawa anak guamnya telah memaksa dia untuk melakukan hubungan seksual.

Perkara yang dibangkitkan Karpal dan barisan pembelaan ialah:

1. Tak kanlah Mohd Saiful yang berusia 25 tahun iaitu ‘seorang lelaki yang muda dan cukup kuat’ tidak mampu menolak Anwar di bilik tidur. Kenapa dia tidak berbuat demikian, hujah Karpal;

2. Anwar sedang mengadakan perjumpaan dengan individu lain di sebuah unit apartmen lain semasa kejadian tersebut didakwa berlaku; dan,

3. Tiada bukti perubatan yang dapat menyelamatkan kes pendakwaan dan Mohd Saiful seharusnya didakwa atas tuduhan memberi keterangan palsu.

Amat jelas barisan pembelaan Anwar mendakwa bahawa Mohd Saiful Bukhari yang mendakwa dirinya diliwat berbohong semasa memberi keterangan di mahkamah.

Bermakna, bukan sahaja Anwar dibela sebagai tidak melakukan seks diluar tabii itu tetapi Mohd Saiful patut dihukum kerana membuat keterangan palsu.

Berapa pula Mohd Saiful nak kena saman oleh Anwar!!!

Namun, yang juga menarik pagi semalam ialah apabila pihak pendakwaan sudah benar-benar berani mengatakan sampel DNA Anwar diperoleh dari tuala Good Morning, berus gigi dan botol air mineral yang diambil dari dalam lokap yang pernah dihuni oleh Ketua Pembangkang tersebut adalah milik Anwar.

Tuduhan tersebut dibuat semasa barisan pembelaan itu mendesak agar Mahkamah Tinggi menbebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful Bukhari, yang merupakan bekas pembantunya
.
Anwar didakwa melakukan kesalahan tersebut pada antara pukul 3.01 dan 4.30 petang, 26 Jun 2008 di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, dekat sini.

Pihak pendakwaan menutup kes mereka pada bulan lalu selepas selesai memanggil semua 27 saksi dan mahkamah akan memutuskan sama ada Ahli Parlimen Permatang Pauh tersebut akan dibebaskan atau diarahkan untuk membela diri atas pertuduhan tersebut.

Pihak pendakwaan tidak ada bukti lain tetapi bergantung kepada keterangan Mohd Saiful dan air mani yang ditemui padanya yang dikatakan sepadan dengan DNA daripada barangan milik Anwar.

Bimbang kononnya akan disalah gunakan oleh pihak polis, Anwar sehingga ini enggan menyerahkan DNAnya secara sukarela.

Kita tunggulah apakah akan ada lagi sembahyang hajat oleh pemimpin PAS membela Anwar demi untuk ke Putrajaya selepas ini pada ketika Anwar juga sedang tertekan dengan isu video seks yang didedahkan oleh ‘Datuk T’.

Elok juga kalau ada pihak mengadakan sembahyang hajat minta Allah selesaikan segera kemelut politik yang berkaitan dengan Anwar ini.

Sudah hampir 15 tahun kemelut politik Malaysia diselubungi oleh isu membabitkan manusia bernama Anwar. Bilakah akan berakhir?

PAS JANGAN PANDAI MELIHAT KE LUAR JENDELA SAHAJA....

Kadang-kadang kesian juga dengan PAS.

Namun pemimpinnya tidak serik-serik. Pepatah Melayu mengibaratkan pemimpin seperti dalam PAS sebagai ‘bodoh sombong’.

Semalam, PAS Sarawak mempersoal dan meragui motif di sebalik hasrat DAP untuk bergabung dengan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP).

Pas melihatnya sebagai membelakangkan semangat pembangkang dalam pakatan pembangkng.

Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid cuba mengajar DAP dengan mengatakan parti itu seharusnya menumpukan kepada usaha meraih sokongan di kawasan bandar terutama pengundi Cina yang menjadi tumpuan parti itu.

PAS menganggap gabungan DAP-SNAP sebagai 'tidak kena'.

Apa yang tidak kenanya? Parti berasaskan perkauman seperti DAP dan SNAP sesuailah bergabung.

Cuma parti seperti PAS yang ‘buruk kepala’ dan ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong’ sahaja yang cuba menenggek dan mengharapkan belasan orang lain.

Sedangkan PAS mempunyai UMNO atau berdiri sendiri untuk meraih sokongan. PAS jangan bersandarkan kepada rekod pilihan raya umum lalu sebagai asas meraih sokongan pada pilihan raya umum akan datang.

Tidak perlu PAS Sarawak mempersoalkan "Mengapa perlunya DAP untuk bergabung dengan SNAP yang kita tahu menumpukan perhatian kepada masyarakat Dayak. DAP patut tahu apa tumpuan mereka, kekuatan mereka di bandar yang mempunyai ramai pengundi Cina.”

Seharusnya pemimpin PAS bijak dan licik seperti Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam soal bergabung ini.

Kit Siang melihat usaha DAP untuk bergabung dengan SNAP adalah usaha bagi menggalakkan pertumbuhan, sokongan dan kekuatan bukan sahaja di Sarawak tetapi juga di seluruh negara.

Lim berkata bahawa kemenangan DAP di 12 kerusi pada pilihan raya Sarawak 16 April lalu bukan atas sokongan kaum Cina sahaja tetapi daripada semua kaum.

Lihatlah bagaimana Kit Siang cuba mengembangkan sayapnya ke Sarawak. Itu baru mengawal Pulau Pinang. Sedangkan PAS yang membentuk kerajaan Kelantan dan Kedah, kalah habis di Sarawak (5-0). Kenapa?

Apakah PAS bersendirian di Sarawak? Apakah perjuangan Islam PAS perjuangan sebenar?
Kenapa orang Islam dan Bumiputera Sarawak tolak PAS?

Adam seperti pemimpin PAS lain hanya melihat pada luaran dan tidak mengkaji apa sebenarnya yang perlu PAS lakukan sekarang.

Adam tidak perlu mengajar DAP atau Parti Keadilan Rakyat yang menurutnya, jika SNAP mahu menyertai Pakatan Rakyat dan bergabung dengan mana-mana parti sekutu di dalamnya, PKR adalah pilihan yang baik.

"Kalau SNAP nak sertai Pakatan Rakyat dengan bergabung, baik mereka bergabung dengan PKR dan bukannya DAP," katanya.
Menurutnya ia selaras dengan asas parti berkenaan yang terdiri daripada masyarakat berbilang kaum.

Walaupun sebelum ini Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian turut menggesa DAP memberi penjelasan terpeinci berhubung cadangan penggabungan berkenaan, namun jika pemimpin PAS tidak juga buka mata dan sedar di mana kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang, parti itu akan hanyut dalam pilihan raya umum nanti.

Imej PAS yang banyak kali kalah dalam pilihan raya kecil akhir-akhir ini menggambarkan hanya sebilangan kecil orang Melayu-Islam menyokongnya.

Adalah baik PAS mempersiapkan diri secara bersendiri menghadapi pilihan raya umum akan datang kerana jika ia gagal menempatkan dirinya, PAS akan mengalami kekalahan besar pada pilihan raya umum nanti.