Friday, May 29, 2009

MANEK URAI – MUSTAPA KENA BUKTIKAN

Cabaran untuk Datuk Mustapa Mohamed sudah bermula. Beliau perlu buktikan keberkesanan kepimpinannya.

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak, hari ini mengumumkanPengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed dilantik sebagai pengarah pilihan raya kecil N 41 DUN Manek Urai.

Baru diumumkan sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, beliau sudah pun berdepan dengan tugas berat.
Berbanding dengan pengerusi sebelum ini, Tan Sri Annuar Musa, Mustapa dalam keadaan yang lebih mencabar.
Pada pilihan raya kecil Permatang Pasir pada November 2005, UMNO kelantanm berada pada kedudukan lebih selesa kerana menang agak besar pada pilihan raya umum 2004 dengan 21 kerusi.

Kali ini Mustapa berbekalkan hanya enam kerusi, termasuk dua kerusi di Bahagiannya sendiri.
Biarpun Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menyelia persiapan UMNO bagi menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Manik Urai, Kelantan yang akan diadakan Julai ini, peranan Mustapa amat penting.

Mustapa sewajarnya mendapat sokongan dan dokongan seluruh jentera UMNO Kelantan untuk menawan semula kerusi berkenaan.

Kerusi DUN Manek Urai diisytiharkan kosong berkuatkuasa 23 Mei lalu ekoran penyandangnya, Ismail Yaacob meninggal dunia di Hospital Raja Perempuan Zainab II pada 22 Mei lalu kerana sakit jantung.

Allahyarham yang mewakili Pas mula memenangi DUN Manek Urai pada pilihan raya umum 1985 dan pada pilihan raya umum tahun lalu, Ismail mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Mohamed Zulkifli Omar dengan majoriti 1,352 undi.

BN sebelum ini pernah memenangi kerusi itu menerusi Mohamed Zulkifli pada pilihan raya umum 2004 dengan majoriti tipis 53 undi.

Daripada segi komposisi pengundi, sebanyak 99.2 peratus pengundi di DUN Manek Urai adalah orang Melayu manakala Cina (0.46 peratus ) dan India (0.23 peratus).

Bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini hari ini, beliau berkata Mustapa, yang juga Naib Presiden Umno dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan bertanggungjawab mengenai operasi serta keputusan seharian pilihan raya kecil DUN Manik Urai.

Mengenai calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding bagi kerusi itu Perdana Menteri berkata: “Saya menunggu syor daripada Badan Perhubungan Umno Kelantan.
Bila sampai masanya, BN akan umumkan.

Ditanya mengenai kriteria calon yang dikehendaki, Najib berkata: "Kita taktetap apa-apa kriteria, kita nak calon yang terbaik."

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Manek Urai, Kelantan pada 6 Julai ini manakala pengundian dijalankan pada 14 Julai sekiranya ada pertandingan.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata kelmarin, proses penamaan calon dan penjumlahan rasmi undi akan diadakan di Dewan Petra, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1, Kuala Krai.

Kata beliau, sebanyak sembilan buah sekolah akan dijadikan pusat mengundi yang melibatkan 27 saluran.

Pengundian di kawasan DUN itu membabitkan seramai 12,293 pemilih berdaftar iaitu 12,268 pemilih biasa manakala 25 lagi adalah pemilih pos.

Pilihan raya kecil itu akan mengguna pakai daftar pemilih tambahan suku tahun pertama 2009 yang telah dikemaskinikan sehingga 22 Mei lalu. 'Majoriti pengundi adalah penduduk tempatan, hanya 10 peratus sahaja yang tinggal di luar daripada kawasan itu.

Menurut Abdul Aziz, SPR telah melantik Ketua Jajahan Kuala Krai, Adnan Hussin sebagai Pegawai Pengurus pilihan raya kecil itu manakala Penolong Ketua Jajahan (Pembangunan dan Pelupusan Tanah), Wan Zulfadhli Syahman Wan Yusof dan Penolong Ketua Jajahan (Pembangunan Fizikal), Mohd. Zulkarnain Baharuddin sebagai Penolong Pegawai Pengurus.

Katanya, seramai 350 orang petugas akan terlibat dalam mengendalikan pilihan raya kecil itu dan mereka akan diberikan taklimat serta latihan yang mencukupi bagi memastikan proses perjalanan pilihan raya itu berjalan lancar.

Tambah beliau, SPR memperuntukkan sebanyak RM400,000 bagi menjalankan pilihan raya kecil itu.

Dalam pada itu, Abdul Aziz mengingatkan semua parti politik dan penyokong parti supaya mematuhi undang-undang di bawah Subseksyen 26 (1), Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 berkaitan larangan berkempen pada hari mengundi.

ANWAR - WHAT IS YOUR PROBLEM?

(Kemaskini)
Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu bimbang dengan UMNO. Kan UMNO tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menang di pilihanraya kecil Penanti?

Anwar pun pernah mengatakan UMNO sebagai parti sudah semakin reput. Takut apa kepada parti reput?
Kenapa pula Penasihat PKR itu bimbang apabila mengatakan walaupun UMNO/BN pada zahirnya tidak bertanding, namun sebenarnya parti itu bertanding kerana media pro-UMNO berkempen untuk calon bebas.

UMNO juga katanya, menjalankan kempen supaya orang ramai tidak keluar mengundi pada 31 haribulan (lusa) ini supaya peratus keluar mengundi akan turun meleset.
Selainn itu, Anwar berkata, biarpun UMNO tidak bertanding, kempen dalam media cukup kuat, ada kempen supaya jangan keluar mengundi.

Eh Anwar buat-buat tidak perasan ke mengenai kempen dalam media. Bukankah Anwar ialah ‘raja media’ ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan sekarang pun sanggup berbelanja besar untuk menggaji bekas orang penting media perdana, malah media UMNO pun untuk ‘melibas UMNO.

Jadi salahkah kalau media bersimpati dengan UMNO dan mendedahkan keburukan PKR untuk merasuah dan sebagainya.

Selain itu dengan mengatakan PKR meletakkan calon berpendidikan, pengalaman, tokoh dan berakhlak sebagai calon PKR, untuk membantu dan meningkatkan pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang bersama Ketua Menteri, Lim Guan Eng, apakah calon bebas orang tidak berpengalaman?

Apakah dengan cara ini Anwar memperlekehkan calon sebelum ini dan apa pula perasaan wakil rakyat PKR yang tidak berkelulusan kedoktoran, apakah anda semua tidak layak?
Apa masalah dengan Anwar? Takut Professor Madya Dr. Mansor Othman kalah atau takut PKR kalah?

Pertanyaan untuk Anwar dan PKR pula, kenapa UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak bertanding tetapi mereka tetap membawa isu kerajaan, UMNO dan BN?
Apa kena mengena dengan UMNO dan BN pada pilihan raya kecil Penanti sehingga ia terheret sama?

Jawaplah dengan jelas apa yang diperkatakan oleh Aminah Ahmad, calon PKR yang mendedahkan bagaimana PKR mahu merasuah beliau.

Calon Bebas, Aminah Abdullah berkata, beliau tidak menyerang peribadi sesiapa ketika mendedahkan bukti kepada pihak media dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung sogokan jawatan dan wang daripada PKR.

Beliau juga mempunyai bukti dalam bentuk rakaman mengenai 'peristiwa' di sebuah hotel di Jawi, Nibong Tebal pada tahun 2007.

Dengan jelas beliau sudah menyatakan “peristiwa itu” bukan perlakuan seks, homoseks atau apa-apa. "Jangan salah faham, peristiwa yang berlaku itu bukannya perlakuan serong atau sumbang tetapi bukti mengenai ketidaktelusan dan ketidakadilan pemimpin dalam PKR," kata Aminah.

Pendedahan itu dibuat ekoran pelbagai tuduhan yang dilemparkan ke atasnya ketika bersama PKR sebelum ini.

Menurutnya, walaupun diugut dan didesak supaya menarik balik dakwaannya, beliau berpegang pada pendirian tidak akan berganjak mahupun berundur.

Aminah sudah bertegas tidak akan tarik balik dan saya telah menyerahkan notis tuntutan yang diterima hari ini kepada peguam untuk diteliti dan tindakan selanjutnya.

Malah, bukan sikapnya mahu menyerang peribadi sesiapa tetapi kerana menyahut cabaran Pengerusi Badan Perhubungan PKR negeri, Datuk Zahrain Mohamad Hashim berhubung dakwaan tawaran jawatan dan wang itu.

Bagaikan orang takut, ketika berceramah pilihan raya kecil itu di Guar Jering, Gura Perahu kelamrin, beliau menasihatkan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak supaya UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak bertanding dalam pilihan raya kecil Manik Urai.
Suka hati UMNO dan BNlah mahu bertanding atau tidak.

Pada ketika orang PAS sendiri tidak melarang UMNO dan PAS bertanding, Anwar pula bimbang tidak tentu hala.

Jadilah gentleman seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang ajak UMNO bertanding di Manek Urai. Apa helahnya kita tidak tahu tetapi sekurang-kurangnya dia tidak takut dan bimbang macam Anwar.

Atau you ada masalah kerana kes akan disebutkan di mahkamah tidak lama lagi?

PRINSIP DEMOKRASI TETAP SUBUR

Hari ini saya mengajak penjenguk dan pelayar memahami apa yang ditulis melalui blog www.jaranganakmelayu1.

Ia sesuatu yang menarik untuk didalami dan difahami, khususnya dalam menyelami apa sebenarnya berlaku di Perak dan Terengganu.

Tulisan ini mungkin jawapan kepada penulisan lain dalam blog lain tetap mempunyai tajuk yang sama.

YANG TAK SERUPA DAN TAK SAMA

www.jaranganakmelayu1. blogspot.com (28 May 2009)

Prinsip Asas Raja Berpelembagaam dan Demokrasi Berparlimen yang diamalkan di Negeri-negeri di Malaysia ialah apabila parti politik yang mempunyai majoriti dalam Dewan Undangan Negeri akan membentuk kerajaan dan salah seorang ADUN daripada parti memerintah akan dilantik oleh DYMM Tuanku Sultan menjadi Menteri Besar.

Contohnya di Perak, keputusan PRU 12, BN 28 kerusi dan PR 31 kerusi. PR telah membentuk kerajaan Perak. DYMM Paduka Seri Sultan Perak telah melantik salah seorang ADUN PR daripada PAS iaitu YB. Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar.
Apabila 3 ADUN dari parti memerintah (2 Adun PKR dan seorang dari DAP) telahpun mengisytiharkan keluar parti masing-masing untuk menyokong BN dan menjadi calon bebas, BN telah bertukar menjadi parti majoriti dalam DUN Perak selaras dengan kenyataan Pengerusi BN Perak merangkap TPM (ketika itu), YAB Datuk Seri Najib Razak yang mengumumkan di Putrajaya bahawa BN sudah mempunyai cukup majoriti untuk membentuk kerajaan di Perak.

Pada 5 Feb. 2009 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir diumumkan Menteri Besar Perak yang baru dan telah mengangkat sumpah jawatan di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Pengumuman mengenainya dibuat oleh Perdana Menteri (ketika itu), Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku Ketua Parti BN sekembalinya dari menghadap Sultan Perak di Istana Kinta, Ipoh.

Dengan merujuk kepada Fasal XVI (6) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan meyatakan bahawa ‘Jikalau sekiranya Menteri Besar itu terhenti daripada mendapat kepercayaan sebahagian besar daripada ahli-ahli Dewan Negeri itu, kemudian hendaklah dia mempersembahkan letak jawatan …’

Dalam situasi yang berlaku di Perak hari ini, hakikat dan realitinya parti yang Nizar wakili hanya mendapat sokongan minoriti akibat daripada tiga ADUN PR keluar parti. Soal tidak meletak jawatan adalah bercanggah dengan Fasal di atas dan bukannya perlu ada usul undi tidak percaya berkait dengan hilangnya majoriti itu.

Soal tiga ADUN berpaling tadah kepada parti lawan itu adalah merupakan SEBAB UTAMA yang perlu dibincangkan di dalam kotak hilangnya sokongan majoriti terhadap Parti Memerintah. Perlu DITEGASKAN di sini bahawa ini adalah soal Parti Pemerintah lawan Parti Pembangkang di dalam Dewan Undangan Negeri dan bukanlah isu Nizar lawan Dr Zamry.

Akan tetapi kerana Nizar enggan meletakkan jawatan yang menyebabkan kemelut ini berpanjangan dan tidak berkesudahan. Nizar dan Zambry sebenarnya tidak perlu naik turun mahkamah kerana ianya jelas dinyatakan di dalam Fasal XVI (6) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan bahawa dia wajib meletakkan jawatan.

Apakah kemelut di Terengganu berada dalam kondisi yang sama? Mungkin, kalaulah kumpulan 10 ADUN BN ini keluar parti daripada BN dan menyokong Parti Pembangkang iaitu PAS di Dewan Undangan Negeri maka barulah situasi tersebut akan sama dengan Perak. Di dalam hal ini MB Terengganu perlulah meletakkan jawatan selaras dengan Fasal 14(6) Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu yang menyebut ‘ … hendaklah dia menawarkan keberhentian Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri’.

Isu Terengganu jelas dan nyata “Tidak Serupa dan Tidak Sama” langsung dengan isu di Perak kerana 10 ADUN ini belum lagi mengishtiharkan keluar parti dan setakat ini tidak pernah menyokong parti pembangkang sama ada di dalam mahupun di luar Dewan Undangan Negeri.

(Catatan : DUN Terengganu ada 32 kerusi. BN 24 kerusi dan PAS 8 kerusi. Kalau benar 10 ADUN ini keluar daripada BN dan menyatakan sokongan kepada PAS bermakna telah mendapat majoriti dan YAB Dato’ Ahmad bin Said hendaklah meletakkan jawatan. Dalam hal ini, ADUN PAS mungkin ‘boleh’ menyokong tindakan 10 ADUN ini bagi menubuhkan sebuah kerajaan dan DYMM Sultan akan bertindak dengan timbangan Baginda sendiri untuk melantik Menteri Besar. Nota: sepuluh ADUN BN yg sekiranya menjadi ADUN bebas masih tidak berpeluang jadi MB kerana tidak berparti, sebaliknya salah seorang daripada ADUN Pas akan dilantik menjadi MB baru berasaskan kepada Prinsip Demokrasi Berpelembagaan ADUN daripada parti akan dipilih.)

Dakwaan telah mendapat majoriti sokongan serta mereka sudah hilang keyakinan dan kepercayaan kepada YAB Menteri Besar masih TIDAK memenuhi prinsip Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan untuk menukar MB di mana mereka masih lagi berada di dalam parti yang sama iaitu 24 kerusi BN dan 8 kerusi PAS. Perbalahan mereka ini bolehlah diibaratkan sebagai “ribut dalam cawan’ atau ‘carik-carik bulu ayam’.

Walaubagaimana pun, tindakan 10 orang ADUN ini juga boleh dianggap sebagai menentang keputusan Majlis Tertinggi (MT) UMNO di mana pada 27 Mac 2008 Majlis Tertinggi (MT) UMNO sepenuhnya menyokong Ahmad, calon lantikan istana sebagai Menteri Besar Negeri Terengganu Darul Iman. Ia juga boleh dianggap sebagai menentang dan mencabar keputusan DYMM Tuanku Sultan melantik YAB Dato’ Ahmad bin Said secara teratur mengikut Fasa 12 (2) Undang-Undang Bagi Diri Terengganu di mana Duli Yang Maha Mulia bolehlah bertindak dengan timbangan Baginda sendiri untuk melantik Menteri Besar.

Ini selaras dengan apa yang telah ditegaskan oleh YB DS Hishamuddin Tun Hussein selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu di dalam Malaysiakini.com pada 21 Mei 2009 sebagaimana berkata "Berdasarkan perkara-perkara pokok seperti kesetiaan kepada raja, dan kedudukan wakil rakyat BN yang perlu memikul tanggungjawab dan amanah yang tinggi, sentiasalah bermusyawarah sesama kita untuk menyelesaikan sesuatu (masalah) tanpa dibincangkan di khalayak ramai," katanya.

Persoalannya, adakah kumpulan 10 ADUN ini terus tidak akur dalam situasi sekarang? Kalau tidak berani atau kena akur dengan mana-mana pihak untuk terus menyokong YAB Dato’ Ahmad bin Said selaku Menteri Besar, isytiharkan sahaja kepada rakyat bahawa mereka terus taat setia tanpa berbelah bahagi terhadap Menteri Besar dan mintalah rakyat di bawah mereka juga memberi sokongan dan taat setia kepada MB Terengganu ini dan seterusnya kepada Parti UMNO dan Barisan Nasional.

Atau kalau mereka tetap dengan prinsip, pegangan dan pendirian asal untuk menolak MB dan semua 10 ADUN berkenaan terus ‘keras keng’ dengan prinsip, pegangan serta pendirian mereka itu, isytiharkan bahawa mereka akan keluar parti dan memberikan sokongan kepada Parti PAS. Habis cerita dan keadaannya tidaklah tergantung dan menjadi tanda tanya serta mengelirukan rakyat bawahan. Dan kalau ini dijelaskan, YAB Menteri Besar perlulah menerima hakikat ini. Dalam hal ini soal maruah dan prinsip MB TIDAK TIMBUL sama sekali kerana ianya telah termaktub di dalam Prinsip Demokrasi Berpalimen Raja Berpelembagaan selaras dengan Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu.

Tidak sama seperti situasinya di Perak, kalau benar dakwaan kumpulan 10 ADUN bahawa mereka sudah hilang keyakinan dan sokongan kepada MB, bermakna walau apapun tuduhan, tohmahan, tafsiran, tanggapan, labelan kepada mereka, sama ada kumpulan budak jahat, kumpulan penderhaka, kumpulan buruk, kumpulan busuk, kumpulan tidak kenang budi, kumpulan pengkhianat atau apa sahaja labelnya, pokoknya mereka masih lagi dalam Kerajaan Barisan Nasional dan soal sudah hilang keyakinan dan hilang kepercayaan kepada MB tidak timbul sama sekali kecuali mereka keluar parti dan memberikan sokongan kepada Parti Pembangkang.

Tak perlulah bersusah-susah untuk mencari sebab musabab, punca dan premis-premisnya kerana hakikat dan penonjolan mereka adalah kepada isu sebenar atau isu pokok yakni mereka masih lagi berada di dalam Parti Barisan Nasional dan perbuatan mereka ini tidak mengurangkan dan menjejaskan majoriti ADUN BN di Dewan Undangan Negeri di mana DYMM Tuanku Sultan telah melantik YAB Dato’ Ahmad bin Said sebagai Menteri Besar Terengganu. Apa yang sepatutnya dilakukan oleh mereka ini ialah memberikan sokongan dan kerjasama yang sepenuhnya kepada MB yang mengetuai Kerajaan Negeri (Parti Barisan Nasional) terutamanya di dalam Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan selari dengan 1Malaysia.

tidak lagi yakin dengan kewibawaan MB untuk menerajui politik dan pentadbiran negeri adalah tidak relevan. Bermakna dalam bahasa yang mudahnya mereka masih lagi menjadi kumpulan ADUN majoriti yang menjadikan YAB Dato’ Ahmad Said layak dilantik sebagai MB oleh DYMM Tuanku Al-Sultan. Tidak berbangkit soal mendapat sokongan majoriti seperti di negeri Perak. Dalam demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan yang diamalkan di Malaysia, parti politik yang menang dengan hanya satu undi sudah dianggap menang dan membentuk kerajaan dan seorang ahlinya akan dilantik sebagai MB oleh Raja.

Namun sehingga hari ini, kalau keadaan 10 ADUN ini masih setia dengan BN, YAB Dato’ Ahmad bin SAid akan tetap kekal sebagai MB kerana parti yang YAB Dato’ Ahmad bin Said terajui di DUN tidak pernah hilang majoriti sokongan ADUN. YAB MB tahu, beliau tidak semudah itu menjual maruah dan prinsipnya serta memegang teguh amanah dan tanggungjawab yang telah diberikan oleh DYMM Tuanku Sultan kepadanya.

Situasi di kedua-dua negeri ini tak serupa dan juga tidak sama. Tak serupa dari segi isu hilang majoriti parti. Tetapi kedua-dua negeri masih berpegang kepada satu perkara yang sama – Prinsip Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan serta Undang-undang Tubuh atau perlembagaan.

Perlembagaan adalah perlu bagi menjamin kestabilan politik serta system pemerintahan yang cekap dan adil. Parti politik yang memperoleh kerusi terbanyak di Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri akan membentuk kerajaan.