Friday, May 29, 2009

ANWAR - WHAT IS YOUR PROBLEM?

(Kemaskini)
Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu bimbang dengan UMNO. Kan UMNO tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menang di pilihanraya kecil Penanti?

Anwar pun pernah mengatakan UMNO sebagai parti sudah semakin reput. Takut apa kepada parti reput?
Kenapa pula Penasihat PKR itu bimbang apabila mengatakan walaupun UMNO/BN pada zahirnya tidak bertanding, namun sebenarnya parti itu bertanding kerana media pro-UMNO berkempen untuk calon bebas.

UMNO juga katanya, menjalankan kempen supaya orang ramai tidak keluar mengundi pada 31 haribulan (lusa) ini supaya peratus keluar mengundi akan turun meleset.
Selainn itu, Anwar berkata, biarpun UMNO tidak bertanding, kempen dalam media cukup kuat, ada kempen supaya jangan keluar mengundi.

Eh Anwar buat-buat tidak perasan ke mengenai kempen dalam media. Bukankah Anwar ialah ‘raja media’ ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan sekarang pun sanggup berbelanja besar untuk menggaji bekas orang penting media perdana, malah media UMNO pun untuk ‘melibas UMNO.

Jadi salahkah kalau media bersimpati dengan UMNO dan mendedahkan keburukan PKR untuk merasuah dan sebagainya.

Selain itu dengan mengatakan PKR meletakkan calon berpendidikan, pengalaman, tokoh dan berakhlak sebagai calon PKR, untuk membantu dan meningkatkan pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang bersama Ketua Menteri, Lim Guan Eng, apakah calon bebas orang tidak berpengalaman?

Apakah dengan cara ini Anwar memperlekehkan calon sebelum ini dan apa pula perasaan wakil rakyat PKR yang tidak berkelulusan kedoktoran, apakah anda semua tidak layak?
Apa masalah dengan Anwar? Takut Professor Madya Dr. Mansor Othman kalah atau takut PKR kalah?

Pertanyaan untuk Anwar dan PKR pula, kenapa UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak bertanding tetapi mereka tetap membawa isu kerajaan, UMNO dan BN?
Apa kena mengena dengan UMNO dan BN pada pilihan raya kecil Penanti sehingga ia terheret sama?

Jawaplah dengan jelas apa yang diperkatakan oleh Aminah Ahmad, calon PKR yang mendedahkan bagaimana PKR mahu merasuah beliau.

Calon Bebas, Aminah Abdullah berkata, beliau tidak menyerang peribadi sesiapa ketika mendedahkan bukti kepada pihak media dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung sogokan jawatan dan wang daripada PKR.

Beliau juga mempunyai bukti dalam bentuk rakaman mengenai 'peristiwa' di sebuah hotel di Jawi, Nibong Tebal pada tahun 2007.

Dengan jelas beliau sudah menyatakan “peristiwa itu” bukan perlakuan seks, homoseks atau apa-apa. "Jangan salah faham, peristiwa yang berlaku itu bukannya perlakuan serong atau sumbang tetapi bukti mengenai ketidaktelusan dan ketidakadilan pemimpin dalam PKR," kata Aminah.

Pendedahan itu dibuat ekoran pelbagai tuduhan yang dilemparkan ke atasnya ketika bersama PKR sebelum ini.

Menurutnya, walaupun diugut dan didesak supaya menarik balik dakwaannya, beliau berpegang pada pendirian tidak akan berganjak mahupun berundur.

Aminah sudah bertegas tidak akan tarik balik dan saya telah menyerahkan notis tuntutan yang diterima hari ini kepada peguam untuk diteliti dan tindakan selanjutnya.

Malah, bukan sikapnya mahu menyerang peribadi sesiapa tetapi kerana menyahut cabaran Pengerusi Badan Perhubungan PKR negeri, Datuk Zahrain Mohamad Hashim berhubung dakwaan tawaran jawatan dan wang itu.

Bagaikan orang takut, ketika berceramah pilihan raya kecil itu di Guar Jering, Gura Perahu kelamrin, beliau menasihatkan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak supaya UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak bertanding dalam pilihan raya kecil Manik Urai.
Suka hati UMNO dan BNlah mahu bertanding atau tidak.

Pada ketika orang PAS sendiri tidak melarang UMNO dan PAS bertanding, Anwar pula bimbang tidak tentu hala.

Jadilah gentleman seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang ajak UMNO bertanding di Manek Urai. Apa helahnya kita tidak tahu tetapi sekurang-kurangnya dia tidak takut dan bimbang macam Anwar.

Atau you ada masalah kerana kes akan disebutkan di mahkamah tidak lama lagi?

1 comment: