Wednesday, October 6, 2010

PHUA CHU KANG DISISI TUN DR MAHATHIR DI HOSPITAL AUSTRALIA?

Menyamakan Tun Dr Hasmah Mohd Ali dengan Phua Chu Kang?

Begitulah gambaran yang dikatakan oleh seorang pemimpin PAS Terengganu – Ustaz Saiful Bahari – terhadap isteri bekas Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali.

Jika sebelum ini Azmin Ali mengatakan Dr Mahathir pemimpin yang ‘tersungkur’, melalui satu kenyataan terbukanya, Saiful menulis dalam blognya: “Bekas Perdana Menteri itu, Tun Dr. Mahathir dimasukkan ke hospital Epworth Melbourne, Australia selepas mengadu sakit dada, 2 Okt. lalu dan kini dilaporkan semakin pulih. Ketika dirakamkan di wad pada 11 pagi 4 Okt. Kelihatan beliau telah semakin sihat tetapi siapa disisi beliau?

Sekali imbas tengok macam Phua Chu Kang disisi, artis komedi terkenal TV Singapura. Dengan rambut palsunya bersama tahi lalat gergasi dipipi dan memakai but getah kuning. Rupa-rupanya yang ceria di sisi beliau adalah, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali. Nampak lebih muda dan sihat disamping suaminya tersayang. Rambut masih lagi tak beruban berbanding suaminya, Dr Mahathir meskipun usianya telah mencecah 84 tahun (12 Julai 1926). Nak kata seksi lagi tak munasabahlah…”

Saiful seterusnya berkata: “Hari ni pun banyak pewarna rambut yang sudahlah diragui bahan buatannya tetapi ia juga menegah telapnya air pada rambut yang jika seseorang itu mandi junub ia menjadi tidak sah. Samalah seperti cat kuku yang menjadi penghalang daripada sahnya wudhu’ maupun mandi junub. Tetapi bagi seseorang yang tak pernah sembahyang maupun mandi junub, apa sangat dikisahkannya. Cuma kalaulah dengan usia sedemikian beliau memakai pakaian seperti beliau kembali ke Malaysia dari Mekah tahun 1991 itu…. Alangkah lebih manis dan lebih baik dari segi syarak. Apapun ia bergantung dengan kepercayaan dan keimanan seseorang.

Seterusnya Saiful mengulas pula mengenai kakak Dr Hasmah: “Lihatlah kakaknya (Datin Zaliha Mohd Ali)… tak beruban jugak. Apa agaknya hikmah dan petua yang diamalkan. Adakah ini nikmat dan kelebihan yang diberikan buat keluarga Siti Hasmah. Kelihatan muda dan panjang umur. Ingat ketika kisah nabi Musa a.s menemui yang menemui Firaun dah pernah menawarkan mukjizat untuk didoakan agar Firaun sentiasa muda jika ia beriman. Peringkat awal ia ingin beriman tetapi menterinya Haman mencadangkan diwarnakan rambutnya hitam untuk kelihatan muda. Sebab itu dilarang mewarnakan rambut dengan pewarna tetapi dibolehkan dengan menginainya.

Dengan entri bertajuk “Gambar siapa disisi Tun Mahathir di Hospital Australia? “ itu juga Saiful ada mengatakan Dr Mahathir mahu meninjau tempat sesuai di Australia untuk berhijrah.

Kata Saiful: “Kenapa Mahathir ke Australia? Memang ada forum. Tetapi dalam masa yang sama meninjau tempat yang sesuai. Yelahh! Beliau pernah menyebut untuk berhijrah meninggalkan Malaysia jika PR menang. Biarlah Anwar memerintah menjadi PM. Dia nak lari keluar. Apapun diharap dapat pulang ke Malaysia selepas sembuh nanti. Pilihanraya lambat lagi dan PR belum memerintah. Nampaknya Ibrahim Ali dan PERKASA masih memerlukan beliau.”

Selanjutnya Saiful menulis mengenai pandangan politiknya yang bagi saya tidaklah perlu diperkatakan. Yang mahu ditimbulkan di sini hanyalah tiga perkara di atas.

Yang menariknya pada entri 4 Oktober, 7:14 am ini, ada kira-kira 20 komen dan 90 peratus ‘mengutuk’ cara ‘ustaz’ ini menggambarkan Dr Siti Hasmah sedemikian.

Saya perturunkan satu komen menarik yang tidak menyumpah seranah Saiful : “Sesugguhnya salah satu istizraz Allah kepada hambanya ialah dengan membiarkan hambanya merasa hebat dan benar. Lalu mereka merasakan apa yang dilakukan adalah benar. Merasakan ilmunya benar. Merasakan perbuatannya benar. Lalu Allah akan menambahkan lagi rasa kebenarannya dan rasa kehebatannya supaya dia terus menerus melakukan caci maki yang dirasakannya benar. Semoga Allah mengampunkan anda. Kembalilah kepada Al Quran dan Sunnah. Yang benar tetap benar. Yang salah tetap salah walau apapun party dan fahaman.”

Persoalannya, apakah dalam PAS yang mendakwa sebagai parti Islam juga 'ada binatang di kalangan manusia'?. Baca selanjutnya jika berminat di sini.