Sunday, January 26, 2014

KEMERDUAN AZAN PIKAT PENGANUT AGAMA LAIN PELUK ISLAM


Apakah ini puncanya mengapa orang bukan Islam, khususnya Cina DAP di Malaysia, khususnya di Selangor dan Pulau Pinang dan Cina PAP di Singapura tidak mahu diperdengarkan azan?

Baca di sini:

Kemerduan azan buka pintu hati Lucy peluk Islam


TIAP kali kedengaran azan Maghrib yang merdu berkumandang, hatinya jadi tenang. Segala perasaan celaru akibat tekanan kerja dan masalah lain entah bagaimana bertukar menjadi selesa.

Itu yang dirasai Lucy Embang selama tiga tahun lamanya, sekalipun ketika itu beliau belum memeluk Islam.

Ia antara faktor yang menggamit anak kelahiran Bintulu, Sarawak itu memeluk Islam apabila melafaz kalimah dua syahadah di Masjid Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam.

Lucy berbuat demikian dengan dipimpin Pegawai Pemudahcara dan Perhubungan dari Islamic Outreach ABIM (IOA), Khalid Abdul Samad dengan disaksikan ratusan jemaah seusai solat Jumaat. IOA ialah pertubuhan dakwah menerusi pelbagai program ilmu kepada masyarakat bukan Islam bagi meningkatkan kesedaran dan minat terhadap Islam.

Dan saat melafaz kalimah itu, perasaan diselubungi terharu yang mendalam apatah lagi kemasukannya dalam Islam disambut ratusan jemaah masjid sedangkan beliau hanya ‘insan biasa’.

“Sedih, terharu. Saya tak pernah rasa sebelum ini. Kita tahu kehadiran kita di sekeliling mereka walaupun tak kenal tapi mereka beri sokongan dan sambutan dan sokongan pada kita,” katanya kepada Selangor Kini.

Lucy atau nama Islamnya, Nurul Iman Jannah Abdullah tidak ditemani ahli keluarga sebaliknya hadir bersama keluarga angkat dan rakan-rakan karibnya sewaktu peristiwa bersejarah di dalam hidupnya itu.

Pun begitu, keluarganya yang masih Kristian tidak menyatakan bantahan keras terhadapnya, sekadar memberi peringatan terhadap langkahnya itu.

Nurul Iman pula – sekalipun sudah memeluk Islam tekad akan taat kepada ibu bapanya walaupun berlainan pegangan.

“Saya akan hormati mereka. Mereka tetap ibu bapa saya,” katanya yang mengakui keluarganya bukan pengamal Kristian yang kuat dan ia mungkin mendorongnya tercari-cari jalan yang satu.

“Di Sarawak, ada beragama Kristian, ada pengamal ajaran berunsur spiritual. Pesta Keamatan pun saya sambut, Hari Krismas pun saya sambut. Sekarang saya mahu jalan yang satu sahaja,” katanya.

Sebenarnya, sejak kecil lagi Nurul menunjukkan minat terhadap Islam dan adat Melayu apabila gemar berbaju kurung tapi hanya berpeluang sewaktu menuntut di sekolah menengah.

“Saya lihat kawan-kawan yang memakai baju kurung macam cantik tetapi ibu bapa melarang kerana kami bukan Islam.

Sampailah sekolah menengah, baru saya boleh rasa perasaannya memakai baju kurung itu. “Sekarang baru saya sedar, petunjuk awal saya memeluk Islam ada sewaktu kecil biarpun hanya setakat pakai uniform,” katanya yang berusia 24 tahun dan belum berumah tangga.

Beliau mula serius mendekati Islam ketika bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah pusat beli-belah terkemuka di Damansara. Minat terhadap Islam membuatkannya sering bertanya kepada rakan-rakan sekerja beragama Islam bagi mendapatkan penjelasan.

“Penjelasan mereka sedikit sebanyak memberi saya pengetahuan,” katanya yang sentiasa bertanya sebarang kemusykilan mengenai Islam kepada mereka yang lebih tahu.

“Saya harap mereka akan menerima saya dengan hati yang terbuka,” katanya.