Tuesday, August 18, 2009

PAS SELANGOR JELAS BERMASALAH

Dalam ‘parti Islam’ pun ada cantas mencantas ke?

Kenapa jadi begitu dengan PAS Selangor? Pemimpin mereka Nampak hebat dan bijak.

Apapaun, nasi sudah menjadi bubur. Rahsia sudah diketahui orang. Terlajak perahu boleh diundur dan terlajak tulis bahana padanya.

Bahana bukan kepada individu tetapi kepada PAS. Jelas wujud konspirasi menjatuhkan tokoh tertentu PAS di Selangor. Soal siapa merancang tidak penting.

Yang pasti, penulis menggelarkan dirinya – Tulang Besi – melalui blog Malaysia Waves - yang mendedahkan konspirasi menyingkirkan beberapa wakil rakyat pro-Pakatan Rakyat di Selangor – sudah menyatakan beliau mempunyai cukup bukti dan mempertahankan tulisannya.

Beliau berani untuk berdepan dengan ugutan saman terhadapnya.

Jika berani berdepan dengan saman bermakna wujudlah gerakan sedemikian walaupun beliau kemudiannya menarik balik artikelnya berjudul 'Konspirasi Membuang YB Saari Sungip dan Yang Menentang Idea Persepakatan PAS-Umno di Selangor.

Berikutan itu ada blog yang menganggap Tulang Besi bacul dan penakut. Blog berkenaan berkata: “Betapa baculnya dan penakutnya Tulang Besi ini kerana menarik balik artikel berkaitan masalah dalaman PAS Selangor. Tulang Besi inilah yang menulis blog yang mengatakan Mufti Perak Pelacur. Rujuk: Harussani. Ulama yang Melacurkan Diri untuk UMNO

Lihatlah betapa penakutnya Tulang Besi ni, setelah artikelnya menyentuh hal ehwal dalaman PAS, mendapat bantahan dari PAS Selangor, terus dipadamkan artikel tersebut. Penakut betul anak gampang ni. Tulang Besi ni memang pengecut, elok jadi tulang ayam lagi bagus.”

Bagi Tulang Besi, tindakannya menarik balik artikel berjudul "bukan takut, tetapi untuk melindungi pemberi maklumat saya."

Sehari selepas memuatkan artikel itu di Malaysia Waves, Tulang Besi menarik kembali tulisan yang didakwanya diterima daripada sumber dalaman PAS Selangor atas permintaan "tuan punya surat".

Menurutnya, kerana merasakan isu ini terlalu panas, maka pemberi maklumatnya takut akan berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.

Mereka yang didakwa mahu disingkirkan antaranya Saari Sungib (Hulu Kelang dan bekas ketua penerangan PAS negeri), Dr Halimah Ali (Selat Kelang dan exco kerajaan Selangor), Khalid Samad (Shah Alam) dan Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor).

Mengulas kandungan artikel itu, Tulang Besi' mempertahankan kewujudan mesyuarat konspirasi itu yang dihadiri beberapa tokoh penting PAS Selangor pada 31 Julai lalu.

"Dulu saya antara orang terawal mendedahkan rundingan sulit PAS-Umno, sebelum (bekas perdana menteri) Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) umumkan lagi. Semua orang kata saya tipu. Tetapi akhirnya terbukti betul. Perkara ini lebih kurang macam itu juga.

"Pada pagi pilihanraya umum tahun lalu, saya yang buat panggilan kepada pesuruhjaya PAS Selangor (Datuk Dr Hasan Ali), beritahu kita akan menang Selangor, bersedialah untuk angkat sumpah," jelasnya, sambil mencabar ahli PAS bertanyakan perkara itu kepada Dr Hasan.

Artikel yang sama dimuatkan dalam Perisik Rakyat (www.perisik-rakyat.com), menyebabkan blog milik Topeng Perak itu turut menerima surat tuntutan guaman daripada pihak tertentu supaya memohon maaf terbuka, yang mesti turut diiklankan dalam sebuah akhbar tempatan.

Tulang Besi juga berkata beliau tidak menerima surat tuntutan guaman daripada pihak tertentu buat masa ini, termasuk melalui emel.

"Saya tidak pasti, mungkin masuk dalam spam," tambahnya.

GARA-GARA BERADU KUAT DENGAN POLIS

Nasib baik ada seorang sahaja Ahli Parlimen ‘mabuk’.

Kalau dua tiga orang pasti akan jadi lebih kecoh di di kawasan pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Pulau Pinang.

Mabuk apa? Mabuk buat kecoh, mahu jadi jaguh.

Apa yang Ahli Parlimen Padang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Serai N Gobalakhrishnan mahu buktikan?

Beliau mahu menonjolkan dirinya sebagai jaguh? Nak tunjuk samseng?

Ini bukan sekali. Pada pilihan raya kecil Permatang Pauh beliau sudah buat hal.

Siapa mengajar Gobalakhrishnan jadi tidak senonoh dan mengganggu ketenteraman awam?

Kalau dari PKR itu kita tahulah siapa ‘mahagurunya’.

Tindakan Ahli Parlimen pembangkang itu yang sengaja menimbulkan kekecohan pada proses penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir pagi semalam sangat dikesali.

Persoalannya apa dia buat di situ. Partinya bertandingkah?

Sekadar menumpang sekaki untuk jadi hero tidak reaL dan tidak wajar dipuji. Tidak senonoh.

Perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana proses pagi semalam berlangsung dengan aman dengan kawalan pihak berkuasa.

Bagi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, inilah caranya yang sentiasa dilakukan oleh pembangkang untuk mencabar undang-undang.

"Hari pertama sebelum kita tahu calon yang bertanding lagi, sudah buat perangai yang tidak senonoh.

"Ia tak sepatutnya berlaku, hendak provokasi supaya besok boleh pergi kempen ke bawah, (memberitahu) inilah polis yang tidak bertanggungjawab,’ tegas Muhyiddin..

Berikutan itu beliau ditahan polis bagi membantu siasatan kerana didakwa mencetuskan kekecohan di kawasan pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir berkenaan.

Ketua Polis Negeri Datuk Ayob Yaakob, berkata pada insiden jam 11.30 pagi itu, ahli Majlis Tertinggi PKR itu telah mencetuskan kekecohan apabila mengingkari arahan polis supaya tidak menggunakan alat pembesar suara untuk melaungkan kata-kata berunsur provokasi.

Menurut laporan Bernama, Ayob berkata setelah Gobalakrishnan ingkar dengan amaran polis sebanyak dua kali, seorang anggota polis menahannya tetapi beliau dan penyokongnya kemudian melawan anggota polis dan menyebabkan berlaku kekecohan.

Kekecohan itu membabitkan kira-kira 50 penyokong pakatan pembangkang yang cuba merempuh kawalan polis di pusat penamaan calon itu.

"Bagaimanapun kekecohan dapat dikawal oleh pasukan polis dan Gobalakrishnan yang mendakwa tangan kirinya patah dalam pergelutan dengan polis itu dibawa ke Hospital Bukit Mertajam dengan sebuah ambulans," kata Ayob.

Katanya terdapat juga anggota polis yang cedera dan dihantar ke hospital.