Saturday, May 8, 2010

APA TINDAKAN LANJUT TERHADAP ‘KEBIADAPAN’ ZAID?

Kalau mengikut pendapat bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, tindakan Datuk Zaid Ibrahim mempertikaikan titah Sultan Selangor, adalah adalah penghinaan kepada Sultan Sharafuddin dan Institusi Kesultanan Selangor.

Katanya, walau apa pun hujahan undang-undang, tindakan mempertikaikan titah sultan adalah tindakan biadab. Mungkin perkataan yang lebih tepat ialah ‘kurang ajar’ kerana Zaid bukan anak negeri Selangor, kata Khir.

Apakah Zaid mempertikaikan daripada sudut sudut undang-undang sebagai ‘langkah pertama’ untuk mempertikaikan titah lain selepas ini?

Apakah ini juga sebagai langkah pertama untuk membolehkan rakyat mempertikaikan perkara-perkara tertentu terhadap institusi raja?

Menurut Zaid, perlembagaan menetapkan Sultan tidak boleh mengeluarkan perintah secara terus, sebaliknya disalurkan melalui Majlis Agama Islam negeri terlebih dahulu dan bermesyuarat sebelum mewartakan keputusan itu sebagai peraturan sah.

Berikutan itu, Zaid berkata, titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang melarang menjadikan masjid sebagai tempat berkempen politik sebagai pendapat peribadi kerana ia tidak dirujuk kepada Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

"Baginda memberikan titah yang berniat ikhlas tetapi mungkin diambil kesempatan pihak tertentu untuk mempolitikkannya.

"Arahan dan pandangan peribadi merupakan dua perkara berbeza dan titah baginda sebelum dan semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor baru-baru ini itu adalah pendapat peribadi baginda," katanya dalam posting terbaru blognya, myzaidibrahim.wordpress.com.

Zaid menyifatkan ia bukan sebagai arahan, perintah atau 'decree' kerana dalam sistem Raja Berperlembagaan, sultan tidak boleh mengeluarkan arahan atau perintah seperti zaman Raja-Raja Melaka dahulu.

“Sekurang-kurangnya ia boleh dianggap sebagai nasihat yang baik untuk semua pihak, bukan bagi mana-mana individu atau kumpulan sahaja,” katanya.

Dalam konteks sultan ini, walau sultan mana pun dan walau rakyat negeri mana pun asalkan di Malaysia ini, titah sultan selalunya dilihat dalam konteks menyeluruh – satu Malaysia.

Negara kita adalah sebuah persekutuan dan setiap sultan adalah raja kita – itupun kalau rakyat mencintai dan menjunjung hormat kepada sultan.

Apalagi dalam konteks mempertikaikan titah sultan oleh Zaid adalah sesuatu yang mengejutkan.

Ini kerana menurut Majlis Agama Islam Selangor (Mais) boleh menguatkuasakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang mengingkari dan mempertikai perintah Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Tindakan akan diambil mengikut Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang membawa hukuman denda RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Pengerusi Mais, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa berkata, seksyen itu juga memperuntukkan bahawa perintah yang dikeluarkan baginda atau Mais, yang bertujuan menjaga kesucian agama Islam dan institusinya akan berkuat kuasadengan serta-merta tanpa perlu diwartakan.

Kenyataan ini jelas bertentangan dengan apa yang disebut Zaid yang juga Penyelaras Pakatan Rakyat.

Menurutnya, beliau bagi pihak Mais, Mufti Selangor dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi menandatangani titah perintah sultan yang diedarkan kepada pegawai dan Jawatankuasa Kariah Masjid berhubung larangan penggunaan kawasan itu sebagai gelanggang politik yang boleh memecahbelahkan perpaduan.

“Mais amat dukacita atas kenyataan Zaid. Sebagai bekas calon pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor lalu, beliau sepatutnya lebih peka terhadap undang-undang negeri ini.

“Subfasal 55( 2) (d) Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor juga ada menyatakan bahawa sultan mempunyai kuasa dan budi bicara sendiri dalam menjalankan fungsinya sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor,” katanya

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani berkata, perintah Sultan Sharafuddin adalah satu peraturan yang wajib dipatuhi kerana titah tersebut adalah undang-undang yang mengikut prosedur.

:Katanya baginda bukan mengeluarkan pandangan peribadi sebaliknya peraturan larangan tersebut dipersetujui dan ditandatangani Mais.

Menurutnya, di dalam perlembagaan juga menyatakan Raja-Raja Melayu memiliki kuasa mutlak dalam urusan agama Islam dan Adat Melayu di semua negeri dan sempadan pembahagian kuasa yang perlu dipatuhi semua pihak.

“Tuanku bukan memberikan pandangan peribadi sebaliknya titah baginda adalah di bawah penguatkuasaan Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 iaitu mengajar tanpa tauliah.

“Undang-undang itu bertujuan membendung penyebaran fahaman yang boleh membawa perpecahan di kalangan umat Islam dalam Negeri Selangor,” katanya.
Bagi Zaid pula, persoalan mengenai Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dikatakan melanggar arahan Sultan Selangor seperti didakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak timbul sama sekali memandangkan di dalam perlembagaan menyebut, tidak sependapat hanya bererti berbeza pandangan, bukannya ingkar seperti didakwa.

Menurutnya, selain Nik Abdul Aziz ramai lagi yang tidak sependapat dengan pendirian peribadi Sultan termasuklah beberapa perkara sebelum ini seperti di dalam kes bekas model sambilan, Kartika Sari Dewi yang dihukum sebat kerana kesalahan minum arak.

“Sultan Pahang menitahkan supaya Kartika tidak perlu dirotan adalah keputusan yang sah kerana baginda ada kuasa di bawah Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri untuk berbuat demikian.

“Itu pun ramai yang membantah dan melenting malah, ada yang mengkritik keputusan Sultan Pahang, termasuk dari Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), justeru perbezaan pendapat oleh Nik Abdul Aziz bukanlah satu kesalahan atau perbuatan menghina,” katanya.
Bagi UMNO Selangor, tindakan Zaid itu adalah perbuatan biadap dan mendesak Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengkaji semula pelantikan Datuk Zaid Ibrahim sebagai Pengerusi Task Force yang menjaga pembangunan Felda di negeri ini kerana tindakannya yang dianggap tidak berhemah.

Ketua Penerangannya, Abdul Shukur Idrus berkata, beliau kesal dengan kebiadaban Penyelaras Pakatan Rakyat itu dan juga Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang ingkar arahan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

“Setiap kata-kata tuanku adalah titah yang wajib dituruti. Sebagai negara yang berdaulat dan berperlembagaan, kita seharusnya mentaati perintah Tuanku,” katanya pada sidang media, semalam.

Beliau berkata, Zaid sengaja mengelirukan rakyat kerana mendakwa titah yang dikeluarkan tidak merujuk Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

Padahal katanya, perintah itu dikeluarkan secara bersama tiga agensi yang relevan, iaitu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Mais dan Jabatan Mufti Selangor.

KRISIS ISTANA KELANTAN SEMAKIN RUMIT

Krisis istana Kelantan kini mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selain pertama kali di dunia, permohonan habeas corpus difailkan untuk membebaskan pemerintah kerajaan negeri (sultan) daripada ditahan oleh polis.

Najib berharap kemelut yang dilihat semakin meruncing itu dapat diselesaikan dalam konteks keluarga diraja itu.

Kata Perdana Menteri, krisis itu tidak seharusnya menjadi pertikaian terbuka sehingga menimbulkan tuduh-menuduh yang membawa kepada tindakan undang-undang di kalangan kerabat diraja berkenaan.

Namun krisis itu kini bertambah rumit apabila ia membabitkan perundangan apabila peguam yang mewakili Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra pagi semalam memfailkan writ habeas corpus bagi memohon kebenaran untuk membawa baginda keluar dari HUSM di Kubang Kerian, Kelantan, di mana baginda menerima rawatan sejak Selasa lepas.

Langkah itu dilihat sebagai yang julung-julung kali dibuat oleh seorang sultan iaitu memfailkan permohonan habeas corpus untuk membawa baginda keluar dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan.

Mahkamah Khas ditubuhkan pada 1993 untuk mendengar sebarang prosiding oleh atau terhadap Yang di-Pertuan Agong atau pemerintah sesebuah negeri atas sifat peribadi baginda.

Jelas Raja Aziz, mengikut peruntukan undang-undang, Mahkamah Khas akan dianggotai oleh panel lima hakim yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara. Empat lagi hakim terdiri daripada Hakim Besar Malaya, Hakim Besar Sabah dan Sarawak serta dua hakim Mahkamah Persekutuan yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja.

Dalam notis usul tersebut, Tuanku Ismail Petra selaku pemohon menuntut perintah agar satu writ habeas corpus dikeluarkan oleh Mahkamah Khas dan baginda dibebaskan dengan serta merta. Baginda menamakan Ketua Polis Kelantan; Ketua Polis Negara (KPN); Ketua Pengarah HUSM; Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan; dan Kerajaan Malaysia selaku responden pertama hingga kelima. Turut difailkan adalah afidavit yang diikrarkan oleh Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra, bagi menyokong permohonan ayahandanya.

Menurut peguam berpengalaman, Raja Aziz Addruse yang mewakili baginda memberitahu, permohonan habeas corpus itu difailkan bagi mendapatkan perintah Mahkamah Khas untuk membebaskan Sultan Kelantan yang kini berada di HUSM. ''Pada hemat kami Tuanku berada di bawah tahanan di hospital. Sebab itu kami menuntut pembebasan Tuanku melalui perintah ini (habeas corpus) di Mahkamah Khas,'' ujar beliau.

Jelas beliau, permohonan itu dibuat bukan untuk membolehkan Sultan Kelantan dihantar ke Singapura, sebaliknya ia bertujuan supaya baginda tidak disekat daripada bebas bergerak atau dihadkan pergerakan di hospital dengan kawalan polis. 'Apa yang diberi perhatian pada peringkat ini adalah tidak sepatutnya Tuanku ditahan dan sebaik sahaja Tuanku dibebaskan menerusi perintah mahkamah, sama ada baginda hendak pergi ke Singapura atau tidak, isu yang timbul itu tidak semestinya dibuat melalui permohonan ini.

''Tuanku berhak untuk pergi ke Singapura atau ke mana-mana dengan syarat Tuanku bebas,'' katanya sambil menyatakan pihaknya telah memohon kes itu dibicarakan secepat mungkin berikutan keadaan kesihatan baginda.

Raja Aziz mengetuai barisan enam peguam yang dilantik mewakili Tuanku Ismail Petra. Lima yang lain terdiri daripada Datuk Param Cumaraswamy, Gobind Singh Deo, Datuk Mohd. Haaziq Pillay, Malik Imtiaz Sarwar dan Abdul Rashid Ismail.

Tuanku Ismail Petra dibawa ke HUSM secara mengejut oleh sepasukan anggota polis ketika baginda dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra pada Selasa lalu untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital Mount Elizabeth di Singapura.

Bagi Najib, perkara berhubung rawatan Sultan Kelantan itu sepatutnya dirunding secara kekeluargaan. "Perkara ini sepatutnya dapat dirundingkan antara anak beranak. Itu yang terbaik dan yang paling utama ialah meletakkan kepentingan kesihatan Sultan Kelantan," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan Persekutuan akan campur tangan, Najib menjelaskan, pihaknya tidak berhasrat berbuat demikian kerana ia adalah masalah yang melibatkan kerajaan negeri dan Istana Kelantan.

Namun semalam, peguam yang mewakili Sultan Kelantan telah memfailkan writ habeas corpus bagi memohon kebenaran untuk membawa baginda keluar dari HUSM di Kubang Kerian.

Sultan Kelantan telah menerima rawatan di Wad Diraja HUSM sejak Selasa lepas dengan kawalan keselamatan yang ketat oleh polis dengan hanya ahli keluarga diraja tertentu dibenarkan bertemu baginda.

Putera ketiga Sultan Kelantan, Tengku Temenggong Tengku Muhammad Fakhry Petra mendakwa dalam afidavit berkenaan bahawa kereta baginda telah dikepung oleh 30 lelaki bertopeng yang bersenjatakan mesingan ketika mereka dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa.

Beliau mendakwa lelaki berkenaan mengacukan senjata ke kepala pemandu Sultan, yang kemudiannya diseret keluar daripada kenderaan tersebut.

Sultan Kelantan dijadualkan berlepas ke Singapura untuk mendapatkan rawatan susulan di Hospital Mount Elizabeth Singapura.

Writ itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Khas kira-kira 11.45 pagi semalam menerusi tetuan J.S. Pillay & Mohd Haaziq.

Afidavit bagi menyokong writ itu dibuat oleh Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra, putera ketiga Sultan. Sultan Kelantan dinamakan sebagai pemohon.

Berikutan itu, Mahkamah Khas dijadualkan bersidang Isnin ini untuk mendengar permohonan habeas corpus Sultan Kelantan bagi mendapatkan kebenaran supaya dibawa keluar dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Perkara itu dimaklumkan oleh salah seorang peguam baginda, Datuk Mohd. Haaziq Pillay pada sidang akhbar petang semalam.

Semalam, sebuah panel dengan 10 pakar perubatan yang dilantik oleh Kerajaan Negeri memulakan pemeriksaan kesihatan ke atas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra, yang dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian di sini Selasa lepas untuk rawatan susulan masalah jantung.

Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, kesemua pakar perubatan itu tiba di pagi semalam untuk menjalankan pemeriksaan rapi ke atas Sultan Kelantan.

Beliau berkata, pasukan pakar perubatan itu akan berada di HUSM sehingga laporan status kesihatan baginda selesai dijalankan. Bagaimanapun, Abdul Halim berkata, pihaknya tidak pasti berapa lama pakar perubatan itu akan berada di HUSM.

Menurutnya, pakar-pakar perubatan itu tiba di HUSM kira-kira 3 petang dengan menaiki kenderaan kerajaan negeri.

"Mereka melakukan pemeriksaan untuk mengetahui status kesihatan baginda Al-Sultan Kelantan,” katanya.

Beliau berkata, setelah siap, laporan itu akan diserahkan kepada Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dijangka akan menjawab kandungan afidavit yang difailkan oleh sekumpulan peguam dalam permohonan habeas corpus untuk membawa Sultan Kelantan itu.

Walaupun enggan mengulas lanjut berhubung isu tersebut, beliau berkata: “Saya akan jawab permohonan habeas corpus itu di mahkamah,” katanya kepada mStar semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan juga enggan mengulas mengenai afidavit berkenaan.
“Saya serahkan perkara ini kepada Peguam Negara untuk mengambil tindakan selanjutnya,” jelas beliau.