Thursday, January 23, 2014

KENAPA NURUL IZZAH TUNTUT CERAI DARIPADA SUAMINYA?


Gempar desas-desus di laman sosial media mengenai Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang didakwa menuntut cerai daripada suaminya Raja Ahmad Sharir Iskandar Raja Salim, pada hujung tahun lalu, meletup hari ini.

Nurul Izzah adalah anak sulung kepada ketua pembangkang itu dikatakan telah membuat permohonan cerai secara fasakh menerusi satu tuntutan di sebuah mahkamah syariah hujung tahun lepas.

Nurul Izzah, 33, dan pasangannya telah mendirikan rumah tangga pada 9 Mei 2003 dan dikurniakan sepasang cahaya mata yang berusia tujuh dan empat tahun.

Majlis perkahwinan mereka diadakan di kediaman Anwar di Bukit Damansara. Pasangan itu mempunyai sepasang cahaya mata berusia tujuh dan empat tahun.

Kedua-duanya difahamkan membuat kenyataan bersama dan sedih dengan gangguan peribadi ini ketika gigih berusaha untuk memastikan kelangsungan perkahwinan mereka.Laporan The Star Online, rekod Mahkamah Syariah, Jalan Duta telah menunjukkan bahawa kes penceraian itu wujud dan tuntutan itu telah dilakukan pada Disember.

"Raja Ahmad Shahrir telah menerima petisyen itu pada 16 Januari lalu.

"Beliau telah minta penangguhan prosiding itu untuk melakukan persediaan itu," lapor The Star Online.

Dalam pada itu, laporan tersebut juga menyatakan pegawai mahkamah itu telah mengesahkan perkara itu.

Bagaimanapun sehingga kini belum jelas kenapa Nurul Izzah menuntut cerai, walaupun banyak spekulasi dibuat oleh blog.

Raja Ahmad dilaporkan meminta prosiding berkenaan ditangguhkan selama dua minggu bagi membolehkan pihaknya menyedikan dokumen berkaitan.

Sehingga kini tidak dapat dipastikan sama ada wujud pihak ketiga disebalik keretakan hubungan pasangan berkenaan.

Pegawai mahkamah mengesahkan kes perceraiaan anak kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu berada dalam sistem mahkamah.

Difahamkan kes itu ditetapkan untuk sebutan di hadapan hakim, Ab Malek Awang.

Bagi Nurul Izzah pula yang menjawab pertanyaan di laman Twitternya daripada seorang pengikutnya, Nurul Izzah menafikan perkara tersebut. "Tidak," tulisnya.


Sebelum ini, perkara yang mengaitkan Nurul Izzah dengan isu penceraian dengan pasangannya itu telah tercetus beberapa tahun lalu yang turut disebarkan oleh blogger.

Ada blogger bertanyakan apakah gambar lelaki mirip Elvis Presley didakwa ada hubungan dengan Nurul Izzah?ANWAR GALAKKAN PEMIMPIN MUDA PKR JADI 'KURANG AJAR'?


Semakin jelas bahawa Parti Keadilan Rakyat memang parti yang mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar.’

Tidak kiralah sama ada dia Melayu, Cina atau India – modus operandinya sama – cakap dan buatlah apa cara sekali pun asalkan boleh memalu dan mengaibkan pemimpin UMNO dan BN.

Tujuannya ialah dengan cara mempersenda dan memperlekehkan pemimpin UMNO dan BN, rakyat akan dapat diyakinkan bahawa mereka lemah.

Sedangkan pemimpin PKR sendiri yang mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar’ belum pernah menduduki takhta pentadbiran.Bagi mereka yang penting ialah menunjukkan kepada rakyat pemimpin UMNO lemah dan pemimpin pembangkang lebih berkarisma.

Sedangkan pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya sekadar nombor dua dalam kepimpinan negara ketika kepimpinan Tun DR Mahathir Mohamad tetapi GAGAL.


Semalam, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, mempertahankan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machang Bubuk, Lee Khai Loon yang menyumbat kangkung ke mulut patung menyerupai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah, beliau turut yakin insiden itu tidak akan mencetuskan ketegangan kaum seperti tragedi 13 Mei 1969. Anwar mempertahankan perbuatan ‘kurang ajar’ itu dengan berkata, tindakan Lee itu bukan bertujuan menghina perdana menteri, oleh itu beliau tidak perlu memohon maaf.

"Saya menafikan ia bertujuan menyakiti atau menghina perdana menteri. Beliau hanya nak sampaikan mesej tentang derita yang dilalui rakyat pada hari ini" katanya pada sidang media selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat, semalam.

Menurutnya, kejadian itu berkait rapat dengan masalah ekonomi dan kenaikan harga barang yang perlu dihadapi rakyat pada hari ini. Pada 15 Januari lalu, Lee mengetuai 'flash mob' kangkung di Pulau Pinang dan bertindak menyumbat sayur itu ke dalam mulut patung menyerupai Najib.


Tindakan tersebut turut membangkitkan kemarahan Umno Pulau Pinang yang kemudiannya mengadakan demonstrasi di negeri itu serta mengancam akan melakukan rusuhan kaum kedua.

Pada Selasa, Lee menegaskan beliau tidak akan memohon maaf atas perbuatannya menyuapkan kangkung ke dalam mulut patung menyerupai perdana menteri sebagaimana digesa Penasihat DAP Lim Kit Siang. 

Beliau sekali lagi mengulangi tindakan itu merupakan cara untuk menagih keprihatinan Najib supaya memahami kesusahan rakyat yang tertekan dengan kenaikan harga barang dan tidak bertujuan menghina sesiapa.

“Saya tidak akan tunduk kepada kenyataan perkauman dan keganasan Umno. Mereka adalah pencetus kepada apa yang berlaku baru-baru ini," kata Lee.