Thursday, January 23, 2014

KENAPA NURUL IZZAH TUNTUT CERAI DARIPADA SUAMINYA?


Gempar desas-desus di laman sosial media mengenai Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang didakwa menuntut cerai daripada suaminya Raja Ahmad Sharir Iskandar Raja Salim, pada hujung tahun lalu, meletup hari ini.

Nurul Izzah adalah anak sulung kepada ketua pembangkang itu dikatakan telah membuat permohonan cerai secara fasakh menerusi satu tuntutan di sebuah mahkamah syariah hujung tahun lepas.

Nurul Izzah, 33, dan pasangannya telah mendirikan rumah tangga pada 9 Mei 2003 dan dikurniakan sepasang cahaya mata yang berusia tujuh dan empat tahun.

Majlis perkahwinan mereka diadakan di kediaman Anwar di Bukit Damansara. Pasangan itu mempunyai sepasang cahaya mata berusia tujuh dan empat tahun.

Kedua-duanya difahamkan membuat kenyataan bersama dan sedih dengan gangguan peribadi ini ketika gigih berusaha untuk memastikan kelangsungan perkahwinan mereka.Laporan The Star Online, rekod Mahkamah Syariah, Jalan Duta telah menunjukkan bahawa kes penceraian itu wujud dan tuntutan itu telah dilakukan pada Disember.

"Raja Ahmad Shahrir telah menerima petisyen itu pada 16 Januari lalu.

"Beliau telah minta penangguhan prosiding itu untuk melakukan persediaan itu," lapor The Star Online.

Dalam pada itu, laporan tersebut juga menyatakan pegawai mahkamah itu telah mengesahkan perkara itu.

Bagaimanapun sehingga kini belum jelas kenapa Nurul Izzah menuntut cerai, walaupun banyak spekulasi dibuat oleh blog.

Raja Ahmad dilaporkan meminta prosiding berkenaan ditangguhkan selama dua minggu bagi membolehkan pihaknya menyedikan dokumen berkaitan.

Sehingga kini tidak dapat dipastikan sama ada wujud pihak ketiga disebalik keretakan hubungan pasangan berkenaan.

Pegawai mahkamah mengesahkan kes perceraiaan anak kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu berada dalam sistem mahkamah.

Difahamkan kes itu ditetapkan untuk sebutan di hadapan hakim, Ab Malek Awang.

Bagi Nurul Izzah pula yang menjawab pertanyaan di laman Twitternya daripada seorang pengikutnya, Nurul Izzah menafikan perkara tersebut. "Tidak," tulisnya.


Sebelum ini, perkara yang mengaitkan Nurul Izzah dengan isu penceraian dengan pasangannya itu telah tercetus beberapa tahun lalu yang turut disebarkan oleh blogger.

Ada blogger bertanyakan apakah gambar lelaki mirip Elvis Presley didakwa ada hubungan dengan Nurul Izzah?No comments:

Post a Comment