Tuesday, November 11, 2008

MATA TERTUMPU KEPADA JK PENGURUSAN

Oleh Hambali Abdul Latiff

Bahagian Kedua (sambungan daripada Bahagian Pertama - Bahagian Larut):

1. UMNO Bahagian Tanah Merah


Latar Belakang: Mesyuarat bahagian Tanah Merah diambil alih Badan Perhubungan Umno Kelantan selepas menerima arahan Ibu Pejabat Umno berikutan bantahan dan masalah yang berlarutan sejak mesyuarat cawangan, Julai lalu.

Ada dakwaan bahawa 27 daripada 117 cawangan dalam Bahagian UMNO Tanah Merah dibatalkan pendaftaran ekoran isu pembayaran yuran. UMNO Tanah Merah diketuai oleh Nik Kemaruzaman Sulung yang memangku jawatan Ketua Bahagian sejak Datuk Hashim Safin meninggal dunia April lalu.

Ada pihak mendakwa kepimpinan UMNO Bahagian Tanah Merah enggan mengiktiraf hak 27 cawangan yang layak bermesyuarat daripada keseluruhan 115 cawangan. Berikutan itu, UMNO bahagian Tanah Merah merupakan yang terakhir mengadakan mesyuarat selepas ibu pejabat parti mengarahkan Badan Perhubungan UMNO Kelantan mengambil alih pengendalian kesemua 115 mesyuarat cawangan bahagian itu. Hasil pemantauan yang dibuat hanya 108 cawangan sahaja yang layak bermesyuarat.

Masalah: Masalah teknikal berikutan dakwaan wujud anggota hantu pada pemilihan peringkat cawangan. Satu permohonan mahkamah dibuat menghalang 32 perwakilan daripada menyertai persidangan bahagian itu kerana didakwa tidak layak menyertai mesyuarat kerana gagal menjelaskan yuran tahunan sebelum 31 Disember lalu.Siapa terlibat? Antara anggota Umno bahagian Tanah Merah yang terlibat dengan perintah itu ialah Ketua bahagian yang menang tanpa bertanding, Ikmal Hisyam Abdul Aziz, anggota jawatankuasa Umno bahagian, Ali Akbar Mayim, Bakri@Mohd Bakri Mustafa, Yahya Mustapha dan Rasdi Mohamad.


Tindakan Bahagian: Mesyuarat 8 November 2008 ditangguh dan keputusan mengenainya disampaikan peguam parti dari Ibu pejabat Umno, Datuk Mohd Hafarizam Harun mengenai masalah teknikal ekoran ada pihak yang menyerahkan satu permohonan mahkamah menghalang 32 perwakilan daripada menyertai persidangan bahagian itu kerana didakwa tidak layak menyertai mesyuarat kerana gagal menjelaskan yuran tahunan sebelum 31 Disember lalu. Mesyuarat yang diadakan di Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah itu yang sepatutnya berlangsung pukul 9 pagi hanya bermula pukul 10.10 pagi, dan sedikit tegang dipercayai disebabkan tindakan pihak yang mendapatkan perintah mahkamah cuba menyerahkan perintah injuksi kepada 32 anggota terbabit. Bagaimanapun, mesyuarat itu ditangguhkan kira-kira 40 minit kemudian sebaik ucapan perasmian oleh Naib Ketua Umno Bahagian Zakaria Hamad, selesai, apabila Pengerusi Tetap Sementara, Ali Akbar Mayim mengumumkan mesyuarat yang dipantau Umno Bahagian Rantau Panjang itu disambung semula pada pukul 1 tengahari untuk mendengar penjelasan Hasfanizam. Mesyuarat sayap Wanita, Pemuda dan Puteri bahagian itu selesai diadakan sehari sebelumnya.

Hasfanizam berkata, keputusan menangguhkan mesyuarat bahagian itu dibuat setelah beliau merujuk kepada Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Tan Sri Annuar Musa.Persidangan Umno bahagian Tanah Merah semalam dihadiri 452 perwakilan daripada 171 cawangan.

Kesan: Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Tanah Merah yang berlangsung di Sekolah Menengah Teknik terpaksa ditangguhkan atas arahan Ibu Pejabat UMNO. Ia berdasarkan permohonan yang difailkan seorang AJK Umno Bahagian Tanah Merah, Ab Rahman Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kota Baharu 6 November lalu apabila 32 anggota Umno dilarang menggunakan hak mereka daripada bercakap, mengundi, dan memilih dalam mesyuarat perwakilan bahagian itu sehingga kes mahkamah diselesaikan. Setiausaha Agung juga memaklumkan kes itu akan dirujuk kepada ibu pejabat Umno dan juga akan dibawa ke Mesyuarat Pengurusan Umno Malaysia. Perintah itu akan dikuatkuasakan sehingga 20 November akan datang apabila 32 anggota itu diberi hak untuk melantik peguam masing-masing, katanya semasa memberi penjelasan mengenai penangguhan itu.


Perkembangan Lain:

1. Pada 8 Ogos 2008, Setiausaha Agung UMNO berkata, tidak timbul isu pembatalan sebahagian cawangan dalam UMNO Bahagian Tanah Merah. Apa yang berlaku sebenarnya ialah senarai ahli cawangan itu sedang dikemas kini kerana terdapat unsur-unsur meragukan. Ibu Pejabat UMNO Pusat difahamkan mengeluarkan arahan bahawa semua cawangan yang telah membayar yuran tahunan adalah layak untuk bersidang mengikut perlembagaan parti. Wakil cawangan terlibat mendakwa wujud agenda pihak tertentu bagi mencorakkan pencalonan untuk bertanding jawatan tertinggi dalam pemilihan bahagian.Mereka meminta UMNO Pusat meneliti perkembangan itu dan segera mengambil tindakan bagi mengelak perkara tersebut menjadi lebih bercelaru hingga merosakkan imej parti.

2. Setiausaha UMNO bahagian itu, Amran Abdul Rahman mendakwa sebelum persidangan cawangan bermula dari 4 Oktober hingga 10 Oktober lalu, jawatankuasa pemantau yang ditubuhkan oleh Badan Perhubungan UMNO Kelantan dan dipengerusikan oleh pegawai khas kepada pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, Tuan Hashim Tuan Yaakub bersetuju untuk menyerahkan salinan laporan mesyuarat kepada bahagian. Bagaimanapun hingga 20 Oktober lalu, laporan yang diminta untuk simpanan bahagian, tidak diserahkan.

Berikutan itu, UMNO bahagian itu membuat laporan polis berhubung dakwaan salah laku jawatankuasa pemantau perhubungan Umno Kelantan yang mengendalikan persidangan Umno cawangan di berkenaan. Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Daerah Polis Tanah Merah kerana membantah tindakan jawatankuasa berkenaan yang disyaki cuba menyembunyikan fakta mesyuarat, seolah-olah cuba menipu bahagian dalam urusan mesyuarat pemilihan cawangan diadakan.

3. Pada 7 Oktober 2008, Umno Bahagian Tanah Merah membuat ketetapan membantah pengendalian persidangan tahunan cawangan Umno dalam bahagian itu. Mesyuarat itu yang dikendalikan Jawatankuasa Pemilihan dan Pemantauan Umno Kelantan dipengerusikan Tuan HashimTuan Yaakob. Pemangku Ketua Bahagian, Nik Kemruzaman Sulong, berkata bantahan itu dibuat mereka kerana keputusan dan tindakan jawatankuasa berkenaan yang didakwa tidak telus sehingga berlaku beberapa kejadian yang disifatkan melanggar peraturan ketika mesyuarat berlangsung.

4. Laporan polis dibuat di Balai Polis Sentul pada 28 Oktober 2008 mengenai penghantaran Notis Mesyuarat Perwakilan Bahagian yang lewat dari tarikh yang tertulis pada surat notis itu.

5. Pada, 7 November 2008 lalu, Umno Bahagian Tanah Merah, Kelantan, membuat satu laporan polis di Kuala Lumpur terhadap Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa. Laporan itu dibuat oleh Setiausaha Bahagian itu Amran Abdul Rahman di Balai Polis Sentul. Beliau mendakwa, Tengku Adnan menggunakan kedudukan sebagai Setiausaha Agung mengeluarkan arahan bertulis kepada Badan Perhubungan Umno Kelantan supaya mengambil alih persidangan cawangan dalam bahagian Tanah Merah sebelum tempoh yang ditetapkan. "Tengku Adnan juga membuat fitnah kononnya Umno Bahagian Tanah Merah mengalami masalah pentadbiran," katanya.

6. Selain laporan polis, seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Tanah Merah, Abdul Rahman Ibrahim mengemukakan saman pemula pada 7 November 2008 dan mendapat perintah Mahkamah Tinggi Kota Bharu kelmarin bagi menghalang 32 ahli termasuk bekas Ketua Pemuda, Ikmal Hisham Abdul Aziz bersidang. Mereka didakwa tidak membuat pembayaran yuran mengikut prosedur yang ditetapkan oleh perlembagaan parti. Ikmal Hisham sepatutnya diumumkan sebagai Ketua Bahagian yang baru setelah menang tanpa bertanding.

7. Pada sidang media di Kuala Lumpur yang turut dihadiri bekas Ketua Wanita bahagian, Datin Suhanie Deraman; bekas Ketua Pemuda Umno Tanah Merah, Jusoh Deraman dan bekas Ketua Puteri, Paridah Mat Riffin, Nik Kamaruzaman meminta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak campur tangan bagi menyelesaikan beberapa kepincangan yang didakwa berlaku di bahagian itu termasuk ketika mesyuarat Umno cawangan dalam bahagian itu. Beliau bimbang jika tidak diatasi, ia boleh menyebabkan mesyuarat Bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri tidak sah kerana wujudnya ahli hantu dan ahli yang gagal membayar yuran tahunan dibenarkan mengundi untuk memilih calon. Ketiga-tiga pemimpin Wanita, Pemuda dan Puteri terbabit tidak hadir ke mesyuarat perwakilan sayap pimpinan mereka yang dibuat di tiga lokasi berbeza di Tanah Merah pada 7 November 2008 bagi menyertai Nik Kamaruzaman untuk menyatakan bantahan.

Selain isu keahlian UMNO Bahagian Tanah Merah membantah keputusan Jawatankuasa Pengurusan UMNO menyerahkan penggendalian Mesyuarat Perwakilan UMNO Tanah Merah dan sayap-sayapnya kepada BadanPerhubungan UMNO Negeri mengikut Fasal 20.3 Perlembagaan UMNO.

1. Benarkah Setiausaha Agong membuat fitnah terhadap JK Bahagian Tanah Merah dan ‘merampas kuasa’ apabila mengarahkan Badan Perhubungan UMNO mengambil alih dan mengatur mesyuarat cawangan Bahagian UMNO Tanah Merah?

2. Benarkan Setiausaha Agung menggunakan kuasanya membenarkan sejumlah 30 daripada 45 cawangan gagal membayar yuran tahunan dan satu cawangan yang lewat membayar Yuran Tahunan menjalankan persidangan cawangan

3. Benarkah Saetiausaha Agung membenarkan cawangan bermesyuarat di luar tempoh ditetapkan oleh MT iaitu 4 hingga 10 Oktober 2008

4. Sebab masalah timbul pada mesyuarat cawangan berbeza antara kenyataan Setiausaha Agung dan Bahagian UMNO Tanah Merah. Setiausaha Agung berkata punca pengambil alihan ialah masalah dalaman pentadbiran Bahagian berkenaan tetapi UMNO Bahagian Tanah Merah berpendapat kegagalan Ibu Pejabat UMNO mengatasi permasalahan termasuk kesahihan penambahan, pengurangan dan pertukaran ahli UMNO serta kepincangan di Bahagian Sistem Maklumat Ibu Pejabat punca sebenar.

5. Benarkah Notis Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian tidak menepati Perkara 6.2 Peraturan Persidangan Perhimpunan Agung Perwakilan Bahagian dan Persidangan Cawangan iaitu “Setiausaha Bahagian hendaklah memberitahu Cawangan dengan bertulis sekurang-kurangnya 14 hari (14) hari terlebih dahulu dipada hari diadakan Perwakilan Bahagian’.

Selain isu peribadi yang ditujukan kepada Pengerusi Jawatankuasa Pemilih dan Pemantau Negeri Kelantan, Tuan Hashim Tuan Yaacob kenyataan Ikmal Hisham di Utusan Malaysia Online pada 11 Oktober 2008 yang beliau menang tidak bertanding, mengundang banyak pertanyaan. Ulasan mengenai kemenangannya itu dianggap ‘ tidak wajar dibuat’ kerana keputusan rasmi belum dibuat. Difahamkan, sebarang kenyataan keputusan pencalonan cawangan-cawangan hanya boleh dibuat oleh Badan Perhubungan UMNO Kelantan atau selepas tujuh (7) hari persidangan perwakilan Bahagian tamat. Ringkasan Laporan Utusan Malaysia Online adalah seperti berikut:

Ikmal Hisham, Ketua UMNO Tanah Merah
http://www.utusan.com.my

KOTA BHARU 11 Okt. - Bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Tanah Merah, Ikmal Hisham Abdul Aziz menang tanpa bertanding jawatan ketua bahagian tersebut selepas tiga lagi pencabarnya tidak mendapat pencalonan yang mencukupi.

Pada mesyuarat cawangan yang berakhir semalam, Ikmal mendapat sebanyak 91 pencalonan manakala tiga lagi pencabarnya iaitu pemangku ketua UMNO bahagian tersebut, Nik Kemaruzaman Sulong memperoleh lapan pencalonan; ahli jawatankuasa bahagian, Rosli Kadir (enam) dan ketua penerangan bahagian, Datuk Supardi Md. Noor (dua).

Bagi jawatan timbalan ketua, ia akan menyaksikan pertandingan dua penjuru antara seorang tokoh agama, Baharudin Yusof yang mendapat 53 pencalonan dan bekas Ahli Parlimen Tanah Merah, Datuk Shaari Hassan (50) manakala dua lagi individu iaitu Supardi dan ahli jawatankuasa bahagian, Moktar Bahari tidak mendapat pencalonan yang mencukupi.

Dalam pada itu, seorang guru, Bakri @ Mohd. Bakri Mustapa turut menang tanpa bertanding bagi jawatan naib ketua selepas mendapat 82 pencalonan selepas empat lagi pencabarnya tidak layak untuk bertanding.

Sementara itu, Ikmal Hisham ketika dihubungi di sini hari ini mengucapkan terima kasih kepada semua cawangan yang mencalonkannya dan yakin dengan kebolehannya untuk memimpin serta membawa perubahan kepada parti di bahagian tersebut.

"Saya bersyukur kerana mesyuarat cawangan ini berjalan dengan lancar dan aman tanpa sebarang masalah walaupun pelbagai halangan terpaksa ditempuh sebelum ini," katanya.

Apapun, harapan bagi UMNO Bahagian Tanah Merah ialah Najib melihat masalah mereka serta mahu keputusan dan budi bicara Tengku Adnan dalam menggendalikan kes bahagian mereka berkiatan dengan individu tertentu turut disiasat.

Rumusannya dalam kes UMNO Bahagian Tanah Merah ialah:

a) Kenapa UMNO Bahagian Tanah Merah enggan mengiktiraf hak 27 cawangan yang dikatakan layak bermesyuarat daripada keseluruhan 115 cawangan dalam Bahagian itu?

b) Kenapa UMNO Bahagian tidak dibenarkan menghantar Wakil Bahagian ke Persidangan Cawangan;

c) Kenapa salinan Buku Laporan Mesyuarat tidak dibenarkan diserahkan kepada Cawangan dan Bahagian;

d) Kenapa Jadual Persidangan Cawangan tidak dibincang terlebih dahulu dengan Bahagian dan Cawangan;

e) Kenapa laporan dan keputusan rasmi Persidangan Cawangan tidak dimaklumkan kepada UMNO Bahagian walaupun persidangan telah 30 hari berakhir;

f) Benarkah Wakil Pemantau yang dihantar oleh Jawatankuasa terabit membuat Akuan Palsu apabila mengaku menyerahkan Peringatan Persidangan 2007, Kertas Persidangan 2007/2008 dan Laporan Kewangan 2007 untuk simpanan Urusetia Bahagian tetapi sebenarnya tidak berlaku demikian?

g) Knapa membuat perubahan tarikh Persidangan Cawangan tanpa memaklumkan kepada UMNO Bahagian? Dan

h) Kenapa tidak melayan dan responsive terhadap aduan-aduan UMNO Bahagian kepada pelbagai penyelewengan yang dikesan berlaku dalam Persidangan Cawangan?

Jawapan ada pada Jawatan Pengurusan UMNO dan Jawatan Disiplin UMNO.

(Ikuti sambungan Bahagian Akhir)

MATA TERTUMPU KEPADA JK PENGURUSAN


Oleh Hambali Abdul Latiff


Rencana Tiga Bahagian

Wajarkah kita menjadikan masalah yang melanda beberapa UMNO Bahagian yang gagal bermesyuarat seperti Larut, Tanah Merah dan Seremban sebagai kes kajian memperbetulkan masalah yang melanda cawangan dan bahagian?

Penyelesaian kepada kes-kes seperti ini amat penting untuk perpaduan dan kesepakatan ahli UMNO demi kekuatan UMNO menghadapi sebarang pilihan raya – umum dan pilihan raya kecil.
Sesuatu harus dilakukan segera bermula dari Ibu Pejabat UMNO, Perhubungan UMNO Negeri hinggalah ke peringkat cawangan agar
perjalanan pemilihan dan pengurusan parti di masa akan datang lebih licin.

Pengajaran tidak datang jika tidak ada masalah melanda. ‘Blessing in Disguise”. Semua pihak perlu melihat kes ini dengan dada terbuka dan menerima baik sebarang keputusan.
Semua mata kini tertumpu kepada Jawatankuasa Pengurusan menggendalikan kes ini demi jawapan dan tindakan sewajarnya untuk dijadikan suatu precedent pada masa hadapan.

1. Kes Pertama – UMNO Bahagian Larut:
2. Kes Kedua – UMNO Bahagian Tanah Merah:
3. Kes Ketiga – UMNO Bahagian Seremban, Tenom & Pengkalan Chepa


(Bahagian Pertama)
1. UMNO Bahagian Larut:

Masalah: Pencalonan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainuddin untuk bertanding merebut jawatan ketua Umno Bahagian Larut ditolak selepas didapati melanggar peraturan keahlian yang ditetapkan parti. Alasan penolakan oleh UMNO Bahagian Larut terhadap Hamzah ialah dia baru bertukar keahlian pada 3 April lalu sedangkan mengikut pekeliling (Ibu Pejabat UMNO), mereka yang menjadi ahli dan membayar yuran sebelum 31 Disember 2007 sahaja layak bermesyuarat. (Mengikut surat pekeliling dikeluarkan ibu pejabat Umno negeri, seseorang hanya layak menghadiri mesyuarat cawangan atau bahagian serta bertanding jika mereka mendaftar sebagai ahli mana-mana cawangan Umno sebelum 31 Disember 2007.)

Tindakan Bahagian: Ketua Umno Bahagian Larut, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, berkata bahagian itu dalam mesyuarat khas sebulat suara menolak pencalonan Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut dan bekas Ketua Umno Bahagian Ipoh Barat. (Pada mesyuarat cawangan Umno Bahagian Larut yang berlangsung pada 17 Julai hingga 24 Ogos lalu, Raja Ahmad mendapat 28 pencalonan, Daud (33) dan Hamzah (22) untuk melayakkan mereka bertanding merebut jawatan ketua bahagian itu.)

Kesan: Mesyuarat UMNO Larut yang sepatutnya diadakan pada 9 November 2008 terpaksa ditangguhkan sehingga masalah itu diselesaikan oleh Majlis Tertinggi (MT) parti.

Perkembangan lain:

1. Raja Ahmad berkata, pihaknya sebelum ini, sudah bertolak ansur untuk menerima Hamzah bertanding di Parlimen Larut pada pilihan raya umum lalu. Sebelum ini beliau ada membangkitkan perkara keahlian Hamzah pada mesyuarat badan perhubungan Umno negeri sebanyak dua kali termasuk yang dihadiri Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi 21 September lalu. Pada mesyuarat itu, Hamzah memaklumkan beliau tidak berhasrat bertanding jawatan ketua bahagian Larut kepada Pak Lah, Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali dan turut dihadiri Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

2. Setiausaha Agung UMNO menjelaskan kepada Agendadaily, Hamzah boleh bertanding Ketua UMNO Bahagian Larut berdasarkan Perkara 6.3 yang dibaca bersama Perkara 6.3.8 Perlembagaan UMNO. Di bawah perkara itu, seseorang yang belum menggunakan haknya di Bahagian lama boleh menggunakan haknya di Bahagian yang baru termasuk memilih dan dipilih. Menurut Tengku Adnan, Raja Ahmad boleh dikenakan tindakan jika tidak mengadakan mesyuarat UMNO bahagian sehingga tarikh akhir semua mesyuarat bahagian ditetapkan perlu diadakan iaitu pada 9 November.

3. Utusan Malayia kelmarin, 10 November 2008, bertajuk ‘UMNO Larut mahu Hamzah’ melaporkan seramai 74 daripada 97 Ketua UMNO cawangan di bahagian Larut mendesak supaya Ahli Parlimen Larut, Datuk Hamzah Zainuddin bertanding jawatan Ketua Bahagian itu pada mesyuarat perwakilan bahagian yang dijangka diadakan pada 16 November ini. Desakan itu turut dibuat oleh kira-kira 400 ahli dan perwakilan cawangan di hadapan Hamzah dalam satu perjumpaan khas di Bukit Merah Lake Town Resort di Bukit Merah.Kenyataan ketua-ketua UMNO itu adalah jawapan kepada kenyataan Raja Ahmad bahawa Hamzah tidak layak bertanding kerana menjadi ahli UMNO bahagian selepas 31 Disember 2007, sekali gus melanggar pekeliling yang dikeluarkan oleh ibu pejabat parti.

Kini, selain isu keahlian, ada empat pertanyaan baru di sini:

1. Adakah perhimpunan seperti ini dibenarkan? Bukankah ini kempen terbuka yang dilarang oleh Lembaga Disiplin dan Majlis Tertinggi;

2. Sebagai Ahli Majlis Tertinggi, apakah kehadiran Hamzah ke perjumpaan ini menunjukkan beliau sendiri melanggar arahan MT yang melarang perhimpunan diadakan yang sudah dipersetujui bersama oleh anggota MT?

3. Apakah ada ahli Jawatankuasa Pemantau di perhimpunan di Bukit Merah dan siapa penganjurnya? Bagaimana agaknya laporan JK Pemantau itu (jika ada)?

4. Sebagai ahli seumur hidup, adakah peruntukan diberikan keistimewaan kepada Hamzah untuk membayar yuran selepas 31 Disember 2007 bagi melayakkannya bertanding?

Selain itu, Hamzah turut membuat beberapa kenyataan untuk membela dirinya pada perjumpaan Bukit Merah itu:

1. Hamzah buat pertama kalinya membuat pengumuman secara terbuka untuk bertanding jawatan itu setelah mendapat sokongan ahli parti di peringkat akar umbi;

2. UMNO pusat turut memberi 'lampu hijau' kepadanya untuk bertanding atau 'memilih dan dipilih' mengikut perlembagaan UMNO;

3. Tujuan beliau datang ke Bahagian Larut bukan untuk mencipta perpecahan. Beliau sanggup melucutkan jawatan Ketua UMNO Bahagian Ipoh Barat semata-mata untuk jadi ahli di sini. (Persoalan di sini tarikh beliau melucutkan jawatan berkenaan dan siapa yang bertanding untuk Ketua Bahagian Ipoh Barat);

4. Berhubung keahliannya di bahagian Larut, Hamzah menjelaskan beliau adalah ahli UMNO seumur hidup dan telah berpindah keahlian ke bahagian itu sejak April lalu;

5. Hadir di perjumpaan Bukit Merah ialah wakil kumpulan Othman Sidek (ahli UMNO Bahagian Larut); Ketua Pemuda UMNO Bahagian Larut, Mohamad Annuar Ariffin yang baru dipilih pada mesyuarat Pemuda Bahagian dan Naib Ketua Wanita, Mariatul Kiptiah Abdul Rahman.

Rumusannya dalam kes UMNO Bahagian Larut ini ialah:

a) Bolehkah Raja Ahmad menyekat Hamzah bertanding berdasarkan pekeliling Ibu Pejabat UMNO mengenai yuran.

b) Kenyataan Setiausaha Agung bahawa Hamzah boleh bertanding sah atau tidak?

c) Bolehkah Hamzah menggunakan ahli UMNO Bahagian Larut membuat kenyataan bagi pihak dirinya?

d) Bolehkah perjumpaan dihadiri 400 ahli UMNO dianjurkan? Apakah ini kempen terbuka?


e) Dipantau oleh wakil ibu pejabat atau sebaliknya?


f) Bolehkah ahli MT hadir pada perjumpaan yang memang dilarang oleh MT diadakan seumpamanya?

Jawapan ada pada Jawatan Pengurusan UMNO dan Jawatan Disiplin UMNO.
(Ikuti sambungan Bahagian Kedua)

SHAHRIZAT TETAP ‘LANGGAR’ RAFIDAH?

Pada ketika akhbar-akhbar online dan portal berita Malaysiakini melaporkan Mesyuarat Exco Pergerakan Wanita UMNO semalam sebulat suara bersetuju supaya proses peralihan kuasa kepimpinan pergerakan itu kekal seperti yang dirancangkan pada Jun tahun depan, MStar Online pula pergi jauh sedikit dengan mengatakan kemungkinan akan ada pertandingan dalam pergerakan itu.

Utusan Malaysia Online dan Malaysiakini semalam melaporkan, sudah ada kesepakatan dalam Pergerakan Wanita UMNO dan dengan persetujuan itu bermakna tiada pertandingan untuk dua jawatan utama pergerakan itu pada pemilihan semasa Perhimpunan Agung Umno pada Mac tahun depan.

Tan Sri Rafidah Aziz akan kekal menjadi Ketua Wanita Umno sehingga Jun 2009 dan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mendapat pencalonan untuk jawatan Ketua Wanita Umno tidak akan bertanding jawatan berkenaan dan kekal sebagai Naib Ketua Wanita sehingga Jun.

Selepas mesyuarat parti berakhir kelmarin, terdapat dua calon yang melepasi kuota kelayakan untuk bertanding jawatan Naib Ketua Wanita iaitu penyandangnya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Wanita UMNO Bahagian Kuala Kangsar, Datuk Kamilia Ibrahim.

Rafidah pada persidangan akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pergerakan Wanita di Menara Dato’ Onn PWTC berkata: “Kita telah berbincang dengan panjang lebar mengenai pencalonan. Exco bersetuju dengan pelan peralihan yang telah diputuskan dan akan berlaku pada bulan Jun, 2009.

Exco juga menegaskan supaya tidak ada pertandingan untuk jawatan ketua dan naib ketua. Ini telahpun dibincangkan dan diputuskan sedemikian untuk menjamin perpaduan dalam Umno. Ia juga untuk membantu dalam proses pemulihan Umno dan untuk kita memberi kekuatan kepada parti dan juga kepada presiden Umno.”

Mesyuarat itu bermula pukul 10.30 pagi dan berlangsung selama kira-kira enam jam.

MStar Online semalam sebaliknya dalam laporannya dengan mengemukakan soalan apakah Shahrizat berubah fikiran dalam soal peralihan kuasa dan saingan merebut kerusi Ketua Wanita?
Selepas mesyuarat Exco Wanita itu Shahrizat berkata, cadangannya supaya pelan peralihan kuasa daripada Rafidah kepada beliau dipercepatkan kepada Mac depan ditolak oleh mesyuarat pergerakan itu hari ini.

"Cadangan mempercepatkan pelan peralihan kepada Mac semasa Perhimpunan Agung Umno tidak diterima (Tan Sri) Rafidah dan exco, tetapi pelan peralihan seperti yang dirancang pada Jun tahun depan dikekalkan," katanya.

Kepada Bernama selepas sidang akhbar itu, Shahrizat berkata, keputusan exco ialah untuk menerima saranan Rafidah seperti asal di samping menentukan tiada pertandingan untuk jawatan Ketua dan Naib Ketua pergerakan itu.

Shahrizat berkata pada masa yang sama, akan ada rundingan secara damai untuk menyelesaikan isu pengisian jawatan dan usaha untuk berunding bersama Datuk Kamilia Ibrahim, exco Wanita Umno yang turut layak bersama beliau untuk bertanding jawatan Naib Ketua.

Sebelum ini, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said menunjukkan minatnya untuk bertanding Naib Ketua.

Bagaimanapun, beliau hanya menerima 20 pencalonan, sekali gus gagal melepasi kuota kelayakan 29 pencalonan untuk membolehkannya bertanding jawatan nombor dua pergerakan berkenaan.

Azalina bagaimanapun menyifatkan dirinya tidak gagal walaupun tidak layak bertanding jawatan Naib Ketua Wanita pada pemilihan parti Mac tahun depan. Menurutnya, walaupun tidak layak bertanding, namun Azalina menganggap percubaan kali pertamanya itu sebagai satu ‘kejayaan’ kepada dirinya sambil memberikan pengertian besar kepada Wanita UMNO.

Ditanya langkah beliau seterusnya ekoran penolakan usahanya agar pelan peralihan kuasa dipercepatkan selaras dengan pelan peralihan Umno induk, beliau berkata:
"Saya juga akan mengambil kira suara daripada akar umbi dan berusaha untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik untuk Wanita Umno." "Untuk pelan peralihan ini berjaya, kita perlu ada kerjasama Kamilia, kalau tidak, akan ada pertandingan nanti untuk jawatan Naib Ketua".

Shahrizat berkata, beliau akan berusaha menyelesaikan isu itu secara damai berlandaskan kepada pendirian Rafidah, exco Wanita Umno serta amanah yang diberikan oleh akar umbi.
Kamilia yang juga Ketua Wanita Bahagian Kuala Kangsar, sebelum ini berkata, beliau mahu pelan peralihan itu dipercepatkan bagi mengukuhkan kepimpinan pusat pergerakan itu.Beliau berkata jika tempoh peralihan itu dilaksanakan mengikut perancangan asal, ia akan merugikan pergerakan itu kerana ia akan memberi kekosongan kepada jawatan Ketua Wanita dan melemahkan kepimpinan parti.

Shahrizat, yang turut layak bersama Rafidah bertanding jawatan Ketua Wanita pada pemilihan parti akan datang, bagaimana pun enggan menyatakan sama ada beliau akan membuat keputusan ke arah itu dalam masa terdekat seperti yang digesa oleh akar umbi.

Namun, menurut laporan Utusan Malaysia Online pula, Shahrizat pada persidangan akhbar yang sama berkata beliau menerima keputusan yang telah dibuat pada mesyuarat Exco hari ini.

TERENGGANU WAJAR JADI PUSAT KEJOHANAN KUDA LASAK

Tahniah kepada penganjur Kejohanan Kuda Lasak Dunia 2008 (WEC 2008) dan kerajaan Negeri Terengganu kerana menjayakan kejohanan berkenaan.

Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin turut menyertai kejohanan tersebut.

Lebih menggembirakan Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa (FEI), mengisytiharkan trek di TIEP antara lokasi terbaik bagi penganjuran kejohanan bertaraf dunia tersebut.

Sudah tentu kerana kejayaan penganjuran itu, Kerajaan Terengganu bersedia menjadi penganjur kejohanan WEC pada masa depan jika diberi peluang.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said mengegaskan kelmarin, jika diadakan kejohanan ini pada masa akan datang, Terengganu bersedia menjadi penganjur utama kerana ia mendapat sambutan hangat daripada orang ramai selain dapat menggerak dan merancakkan aktiviti ekonomi negeri.

''FEI gembira dengan semua kemudahan yang ada terutama trek yang rata selain terletak di tepi pantai dan kawasan berbukit," ujarnya.

Beliau memberitahu, kerajaan negeri juga bersedia untuk bertindak sebagai penganjur utama jika kejohanan berkenaan masih akan diadakan di sini pada masa depan.

Beliau berkata kerajaan negeri akan meningkatkan kemudahan di Taman Endurance Antarabangsa Terengganu (TIEP) di Lembah Bidong dekat Kuala Terengganu dari semasa ke semasa bagi memastikan ia menjadi antara trek terbaik bagi kejohanan kuda lasak.

Beliau menyatakan demikian selepas majlis penyampaian hadiah WEC 2008 kelamarin.

Ahmad berkata pada WEC 2008, kerajaan negeri hanya membantu melicinkan penganjuran kejohanan itu yang dianjurkan Institut Sukan Negara (ISN) dengan kerjasama Persatuan Ekuestrian Malaysia (EAM) dan diiktiraf oleh FEI.

Beliau berkata pada WEC 2008 yang berlangsung selama empat hari itu, ia mencatatkan rekod baru kejohanan berkenaan apabila 38.09 peratus atau 48 daripada 127 peserta menamatkan perlumbaan masing-masing dalam tempoh yang ditetapkan.

Daripada maklumat yang diperolehi, beliau berkata FEI serta para peserta berpuashati dengan kemudahan yang disediakan di TIEP kerana ia bukan sahaja mempunyai trek tanah rata malah terdapat juga laluan pantai dan berbukit.

Ahmad berkata selepas kejohanan itu, TIEP akan digunakan untuk menganjurkan Kejohanan Piala Sultan serta beberapa kejohanan peringkat Asean tahun depan.

Pada kejohanan itu yang berakhir hari Sabtu, peserta Sepanyol, Maria Mercedes Alvarez Ponton muncul juara bagi kategori individu manakala pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang diwakili Putera Mahkotanya, Sheikh Hamdan Mohd. Al Maktoum, Mohd. Ahmad Ali Subose dan Mubarak Khalifa Shafya pula pemenang pertama kategori berpasukan.

Ponton menerima AS$100,000 (RM354,589), pingat emas dan trofi manakala pasukan UAE membawa pulang AS$80,000 (RM283,671), pingat serta trofi.

Kuda peserta Sepanyol itu pula, Nobby dinobatkan Kuda Terbaik dan pemiliknya membawa pulang AS$20,000 (RM70,917).