Saturday, February 20, 2010

CAMPUR TANGAN ASING KES ANWAR – PENDIRIAN HADI BERBEZA

Peguam Anwar, Karpal Singh berpendapat: “…pendakwaan ini (terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim) tidak berasas. Saya terkejut Mahkamah Rayuan (semalam) menolak alasan kukuh yang kami sampaikan.”Karpal juga pada masa sama menyatakan Malaysia bakal menjadi bahan jenaka dan diketawakan negara lain.

Berikutan itu, Karpal Singh menyeru Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail supaya menilai semula dan seterusnya menggugurkan pendakwaan tersebut.

Beliau yang juga Pengerusi DAP berkata, kes itu perlu digugurkan pada prosiding berikutnya yang kini ditangguh.

Ia ditangguhkan sehingga 25 Mac ini sementara menunggu rayuan Anwar terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang menolak permohonan beliau supaya Hakim Mohamad Zabidin Mohd. Diah menarik diri daripada mendengar prosiding tersebut.

Nada DAP ini sama dengan nada Pengerusi Jawatankuasa Kecil bagi Hal Ehwal Luar Parlimen Australia, Michael Danby pada 13 Februari lalu apabila berkata, pendakwaan liwat kali kedua ke atas Anwar merupakan sesuatu yang memalukan sistem demokrasi di Malaysia dan berasakan perlu menyokong pemimpin pembangkang itu.

Nada ini selari dengan suara 50 penggubal undang-undang Australia dan tindakan mereka itu dikecam hebat oleh pelbagai pihak di negara ini kerana dilihat cuba mencampuri urusan dalaman Malaysia.

Pada 12 Februari lalu, 50 penggubal undang-undang Australia dilaporkan menggesa kerajaan Malaysia menggugurkan kes liwat terhadap Anwar dengan alasan ia akan mencemarkan imej negara.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata, PAStidak bercadang untuk mengemukakan sebarang bantahan berhubung campur tangan anggota Parlimen Australia itu.

Ketua Pembangkang itu kini menghadapi tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di ibu negara di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Pertuduhan terhadapnya mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Perbicaraan Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bermula 3 Februari lalu di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah tetapi akan hanya bermula 25 Mac depan.

Pada ketika nada DAP sama dengan suara dari luar negara, di Kuala Terengganu semalam, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyelar tindakan beberapa anggota Parlimen Australia untuk campur tangan dalam kes liwat melibatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Hadi mahu perkara itu diselesaikan mengikut sistem kehakiman negara ini tanpa dipengaruhi oleh mana-mana anasir luar.

"Dari segi campur tangan asing, saya sebagai rakyat Malaysia, saya mahu negara kita menjadi sebuah negara yang berdaulat dan tidak perlulah kepada campur tangan asing apatah lagi dari negara-negara Barat, negara bukan Islam,” katanya kepada pemberita selePASmerasmikan himpunan pemuda Islam Kuala Terengganu di Kuala Ibai.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata, PAStidak bercadang untuk mengemukakan sebarang bantahan berhubung campur tangan anggota Parlimen Australia itu.

Selain Karpal, Penasihat DAP, Lim Kit Siang turut mara ke depan dengan menggesa sidang khas Dewan Rakyat diadakan bagi membincangkan usul menggugurkan pendakwaan kes liwat Anwar.

Bukan itu sahaja, Ahli Parlimen Ipoh Timur itu turut menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya mendengar pandangan 50 ahli Parlimen Australia yang mahukan pertuduhan ke atas Ketua Pembangkang itu digugurkan.

Anwar, 63, yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam menegaskan, Malaysia tidak akan tunduk dengan tekanan termasuk dari negara asing yang mendesak agar kes pertuduhan liwat terhadap Anwar.

Kerajaan Malaysia akan terus berpegang dengan prinsip amalan demokrasi yang tidak campur tangan dalam sistem kehakiman negara.

Justeru beliau berkata, proses perundangan yang sedang dilalui oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu akan diteruskan kerana negara ini menghormati sistem undang-undang yang sedia termaktub.

Seperti biasa dalam kes Anwar ini pelbagai pihak – selain Australia, Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Luar Senat Amerika Syarikat (AS), John Kerry mahu sistem kehakiman di Malaysia berhubung kes pertuduhan liwat terhadap Anwar dilakukan secara adil.

Sejauh ini Anwar tidak putus-putus 'menjual' nama pemimpin atau tokoh-tokoh terkenal dunia bagi menunjukkan mereka ini menyokong beliau.

Anwar mendakwa menerima sokongan daripada beberapa pemimpin dunia termasuk Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogen, selain Setiausaha Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton dan ulama terkenal, Prof. Dr. Yusuf Al-Qardawi.

Anwar mendakwa kesemua pemimpin berkenaan ditemui semasa beliau menghadiri Forum Dunia Islam-Amerika Syarikat di Doha, Qatar baru-baru ini.

Malah, bagi menguatkan lagi 'sokongan' pemimpin dunia itu terhadap dirinya, Anwar mendakwa Hillary datang menemuinya secara peribadi dan menyatakan sokongan terhadap beliau dan AS menyifatkan kes berkenaan melanggar hak asasi manusia.

NEGERI & BANDARAYA ISLAM KOTOR…

Tak boleh cakap apa. Sensitif, nanti orang Kelantan marah. Kalau sebut acap kali nanti boleh gaduh.

Sudah banyak kali ditimbulkan soal ini. Namun nampaknya pihak yang bertanggung jawab mentadbir Kelantan, lebih-lebih lagi Kota Bharu - Bandaraya Islam – akan berterus terusan tidak sensitif. Namun, apabila ditegur mereka jadi melenting.

Apakah pihak yang berwajib mahu terus memekakkan telinga dan memejam mata?

Hakikatnya banyak tempat di Kelantan kotor dan Kota Bharu Bandaraya Islam tidak jauh bezanya.

Apakah kotor ada kaitan dengan politik? Apakah dengan mengatakan Kelantan kotor, Barisan Nasional (BN) boleh tumpaskan PAS Kelantan?

Tidak sama sekali. Orang Kelantan akan jadi marah dan BN akan lebih ditolak. Namun, apakah perlu kita selamanya berdiam diri?

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen semalam membidas kerajaan Kelantan kerana mengabaikan aspek kebersihan terutama di kawasan tumpuan pelancong.

"Dalam tinjauan, saya mendapati tandas awam di Kelantan begitu kotor dan tiada penjaga dan sebab itu saya juga mengsyorkan kepada Kelantan agar mengambil warga emas dan ibu tunggal bagi bekerja sebagai penjaga di tandas awam, sekaligus dapat membantu mereka," katanya.

Ng mengakui beliau menerima rungutan pelancong mengenai perkara itu yang secara tidak langsung memberikan impak tidak baik terhadap industri pelancongan negara.

Berikutan itu secara tidak langsung ia menggagalkan usaha kementerian menarik ramai pelancong ke negeri itu.

Hakikat Kelantan dan Kota Bharu kotor disuarakan setahun lalu oleh exco kerajaan PAS sendiri.
Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan pada 27 Februari tahun lalu mengakui usaha mengikis tanggapan umum tentang bandar Kota Bharu kotor dan memalukan melalui beberapa pendekatan termasuk kempen kesedaran sejak beberapa tahun lalu ternyata belum berhasil.

Beliau sendiri menyatakan rasa kekecewaannya kerana tanggapan itu telah menjejaskan imej negeri.

Masalah itu dikatakan bukan sahaja kerana kebanyakan anggota masyarakat termasuk para peniaga tidak mengutamakan kebersihan persekitaran malah ia juga berkait dengan kelemahan pihak berkuasa tempatan. ''Saya amat tidak puas hati terhadap tahap kebersihan bandar Kota Bharu, ia belum dapat ditingkatkan," ujarnya pada hari tersebut.

Pada sidang Dewan Undangan Negeri beberapa hari sebelum itu, Takiyuddin menyatakan tekad kerajaan negeri untuk menjadikan Kota Bharu sebagai kawasan bebas sampah pada tahun 2010.

Dalam tinjauan di beberapa premis makanan, beliau mendapati proses penyediaan makanan dilakukan dalam persekitaran yang agak kotor malah memualkan. Berikutan itu beliau mahukan pengusaha agar tidak mengabaikan kebersihan dan bersikap lepas tangan kerana tindakan tegas akan diambil selain meminta MPKB-BRI memperbaiki kelemahannya.

''Kita kesal kerana kebanyakan anggota masyarakat masih menunjukkan sikap kurang prihatin terhadap tanggungjawab menjaga kebersihan demi kepentingan mereka dan masyarakat. Masih ramai buang sampah di merata-rata tempat, sama ada oleh peniaga dan orang ramai di sekitar bandar," ujarnya.

Ekoran kegagalan Kelantan itu, Menteri Pelancongan itu berkata Kementerian Pelancongan mengambil langkah berhati-hati dengan pengagihan peruntukan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) kelak.

"Dalam RMK-9 kementerian memperuntukkan RM31 juta tetapi ia gagal dimanfaatkan oleh kerajaan negeri melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dalam memajukan pusat pelancongan seperti di pantai-pantai dan di bandar-bandar utama.

"Sebab itu kementerian kali ini akan berhati-hati dalam menyalurkan peruntukan baru agar pelaksanaan tidak menjadi seperti yang lalu apabila PBT mengambil sikap sambil lewa membantu kementerian," katanya.

Beliau menyatakan perkara itu selepas Majlis Riang Ria Sambutan Tahun Baru Cina di semalam.
Lebih 3,000 masyarakat berbilang kaum hadir pada majlis itu termasuk Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin dan Ketua Umno Bahagian Kota Baharu, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh.

Ng berkata peruntukan yang bakal diberikan kepada Kelantan nanti akan memberi keutamaan kepada peningkatan infrastruktur di lokasi pelancongan seperti pembinaan tandas dan kemudahan asas lain.

"Kementerian akan menumpukan kepada konsep eko-tourism yang menjadi daya tarikan utama pelancong ke Kelantan selain memajukan program inap desa agar Kelantan menjadi tumpuan pelancong," katanya.

TAHNIAH PROTON KERANA KEMBALI CATAT KEUNTUNGAN

Tahniah Proton Holdings Berhad.

Daripada kerugian pada suku ketiga 2008, ia mencatatkan keuntung sebelum cukai sebanyak RM83 juta pada tempoh yang sama tahun lalu (2009).

Berikutan peningkatan dalam prestasi keseluruhan sehingga kini - kesan pelbagai inisiatif yang dilancarkan sejak empat tahun lalu - membolehkan Proton catat keuntungan semakin baik menjelang suku ketiga tahun lalu.

Dengan jualan tertinggi tiga model, Exora, Saga dan Persona yang menjadi pemacu utama bagi kenaikan jualan kereta domestik membolehkan bahagian pasaran domestik Proton berkembang daripada 26 peratus kepada 28 peratus.

Menurut kenyataan Proton, inisiatif yang diperkenalkan itu membabitkan bidang utama seperti portfolio produk, pengurusan kos dan pengukuhan ekosistem automotif.


Semalam dilaporkan syarikat itu mencatatkan keuntungan sebelum cukai lebih tinggi sebanyak RM83 juta pada suku ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2009, berbanding kerugian sebelum cukai sebanyak RM61 juta pada suku sama 2008.

Perolehan pula berjumlah RM2.013 bilion berbanding RM1.548 bilion sebelumnya.

Proton berkata, meskipun jumlah jualan industri (TIV) domestik mengalami penurunan dan persekitaran ekonomi yang mencabar, syarikat berjaya mencatatkan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM248 juta bagi sembilan bulan pertama yang berakhir pada 31 Disember, bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Mac, 2010.
Jumlah ini adalah empat kali lebih tinggi berbanding keuntungan sebanyak RM 54.363 juta yang dicatatkan pada tempoh yang sama sebelumnya.

"Peningkatan dalam prestasi ini terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan jumlah jualan dalam negara dan margin keuntungan yang lebih baik dengan kekuatan jualan model Exora, Persona dan Saga," kata pengerusi Proton, Datuk Nadzmi Mohd Salleh dalam kenyataan di sini hari ini.

Bagaimanapun penurunan dalam jumlah jualan domestik serta kos promosi yang lebih tinggi yang diperlukan untuk menarik jualan menjelang akhir tahun kalender mempengaruhi keuntungan sebelum cukai syarikat sebanyak RM83 juta bagi suku ketiga.
Beliau berkata, peningkatan dalam prestasi keseluruhan sehingga kini adalah hasil daripada pelbagai inisiatif yang dilancarkan sejak empat tahun lalu terutamanya peningkatan portfolio produk, pengurusan kos dan pengukuhan ekosistem automotif.

Dengan jualan tertinggi tiga model, Exora, Saga dan Persona menjadi pemacu utama bagi kenaikan jualan kereta domestik membolehkan bahagian pasaran domestik syarikat berkembang daripada 26 peratus kepada 28 peratus.

Bercakap mengenai prospek 2010, Nadzmi berkata petanda pemulihan kewangan dan ekonomi global dipertimbangkan secara berhati-hati kerana syarikat meneruskan rancangan merealisasi kecekapan operasi.

"Dengan Persatuan Automotif Malaysia mengunjurkan TIV berkembang sebanyak 2.4 peratus lagi kepada 550,000 kenderaan pada 2010, kami optimistik tawaran produk kami dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan permintaan yang meningkat," katanya.

Mengenai pasaran antarabangsa, Nadzmi berkata penerimaan model seperti Exora, Persona dan Saga amat menggalakkan dan usaha kini diperhebat untuk mengukuhkan jenama di pasaran sasaran dan utama terpilih.