Monday, December 27, 2010

NAJIB UMUM STRUKTUR BARU UMNO MALAYSIA 3 PETANG INI?

Najib ketika mengumumkan untuk julung-julung kalinya kesediaan menyahut cabaran merebut jawatan Presiden UMNO di Kuala Terengganu hampir dua tahun lalu.

Pada ketika rakyat Malaysia sedang gembira dengan keputusan perlawanan bolasepak Malaysia-Indonesia yang berpihak kepada Malaysia semalam dan ramai memperkatakan pilihan raya kecil Tenang di Johor yang akan diadakan tidak lama lagi, tiga jam lagi Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak dijangka akan mengumumkan peralihan kepimpinan UMNO beberapa negeri.

Wakil media dijemput ke Tingkat 38, PWTC untuk satu sidang media khas oleh Perdana Menteri jam 3 petang nanti dan ramai mengatakan ia sebagai pengumuman mengenai struktur baru UMNO Malaysia seperti dijanjikan oleh Najib ketika Perhimpunan Agung UMNO baru lalu.

Paling mendapat tempat dalam perbincangan ialah Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Terengganu dan Perlis.

Jika Terengganu dikatakan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said mungkin dilantik semula atau dikembalikan ke jawatan lamanya, timbul spekulasi kononnya Menteri Besar Perlis akan menerima nasib seperti Ahmad Said sebelum ini.

Pada 22 Disember lalu (Rabu), Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu mengakui telah banyak kali ditanya mengenai spekulasi mengatakan beliau bakal digantikan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri.

“Sehingga hari ini belum ada sebarang pengesahan rasmi daripada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung pertukaran tersebut yang kini menjadi buah mulut rakyat Perlis. Saya tidak tahu tentang adanya pertukaran pemimpin yang dikatakan akan dimaklumkan esok namun khabar angin tentangnya telah acap kali saya terima," katanya.

Md. Isa dilantik Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri 24 April tahun lalu menggantikan Datuk Seri Md. Isa turut tidak mengetahui desas-desus mengenai tindakan sekumpulan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) negeri ini yang ke Putrajaya sehari sebelum itu untuk menemui Perdana Menteri.

Di Terengganu sejak dua bulan lalu, pecacai politik menyebarkan berita kononnya Ahmad Said akan kekal sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan Negeri kerana Datuk Seri Hishamuddin Hussein akan kekal kerana desakan orang UMNO Terengganu sendiri yang mahukan dikekalkan sedemikian.

Malah ada mengatakan Hishamuddin tidak mahu lepaskan jawatan itu kerana melihat pentingnya beliau menerajui Terengganu selain kerana ‘kemelut’ belum selesai, juga untuk base politik Hishamuddin dalam persediaan untuk pemilihan parti akan datang.

Ada pecacai lain pula membawa berita, Najib yang terlalu sayangkan Datuk Seri Idris Jusoh akan tetap meletakkan beliau sebagai Timbalan Pengerusi sekalipun ‘terpaksa’ melantik Ahmad Said sebagai Pengerusi.

Manakala ada sebahagian lagi mengatakan ‘sayang kepada Idris’ akan ditunjukkan oleh UMNO Pusat dengan melantiknya sebagai Setiausaha Agung UMNO.

Apa sahaja spekulasi, hanya Najib yang dapat menjawabnya.

Di Kedah pula, Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir sudah menyatakan kesediaannya untuk memikul tanggungjawab sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah, dan dikatakan ramai pemimpin di negeri itu yang gundah-gulana.

Malahan awal-awal lagi, salah seorang pemimpin yang memegang jawatan di peringkat UMNO negeri menyatakan anak kepada bekas Perdana Menteri itu tidak layak menyandang jawatan tersebut. Di kalangan ketua-ketua bahagian pula berpendapat hanya kelompok mereka sahaja yang layak.

Inilah penyakit lama yang masih melumuri UMNO, ketika Barisan Nasional (BN) amat memerlukan satu pasukan yang mantap bagi merampas kembali Kedah daripada PAS.

Di Selangor sehingga ini belum ada calon khusus yang disebut-sebut tetapi antara yang dikatakan hampir pasti ialah Datuk Seri Noh Omar, walaupun nama bekas Ketua UMNO Sepang, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed turut diperkatakan.

Soal penting ialah Najib mahu melakukan transformasi dalam UMNO.

Terima sahaja dan berilah sokongan atau bantuan. Biar hilang jawatan jangan hilang kuasa UMNO di mana-mana negeri juga.

Semua pemimpin danahli UMNO merasakan peritnya bila hilang kuasa sama ada di Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang.

Di Perak, Datuk Seri Dr Zamri Kadir turut memerlukan sokongan tidak berbelah bahagi.
Banyak agenda Melayu dan Islam akan tergencat jika pemimpin UMNO terus bertelagah.

Bilakah masanya mereka akan sedar dan insaf selain berani mentransformasi diri untuk ‘rela menjadi pengikut’ selepas sekian lama menjadi pemimpin.

Mereka perlu sedar akan tiba orang lain, tidak kiralah sekiranya lebih muda, untuk menjadi pemimpin yang dipercayai.

Sebagai ahli UMNO yang setia berkhidmat, terimalah keputusan Presiden UMNO dan MKT untuk melicinkan perjalanan UMNO dan sama-sama memenangkan parti dalam pilihan raya.

Tidak ada gunanya menjadi pemimpin UMNO sedangkan kawasan atau negeri diperintah oleh orang lain dan kita berada di pihak lawan walau seketika atau sepanjang masa!

AGENDA MALAYSIAKINI TERHADAP UMNO TERSERLAH!


Kebencian atau dendam kesumat - juga mungkin agenda ‘jahat’ menyebabkan Malaysiakini menukar tajuk rencana Bernama menjadi sebegini “Umno: Hidup segan, mati tak mahu?”

Sedangkan, pada tajuk asal ia berbunyi ‘Umno Melangkah Ke 2011 Dengan Model Politik Baru’.

Amat jelas agenda Malaysia semakin terbongkar dan 'bangkai gagah tidak boleh ditutup lagi'. Tuduhan bahawa Malaysiakini memperjuangkan agenda pembangkang, khususnya Parti Keadilan Rakyat begitu terserlah.

Apapun, baca rencana mengenai UMNO ini untuk kita sama-sama menilai perjuangannya sama ada benar seperti tajuk yang dipaparkan oleh Malaysiakini.

Umno Melangkah Ke 2011 Dengan Model Politik Baru
Oleh Ahmad Shukran Shaharudin

KUALA LUMPUR, 26 Dis (Bernama) -- Ibarat pucuk dicita ulam mendatang, Model Baru Politik (MBP) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Presiden Umno baru-baru ini, tiba pada tepat pada masanya demi survival parti dan agenda perjuangannya.

Umno, katanya, perlu berubah supaya lebih terbuka dan inklusif, dan model baru politik ini menjadi wadah bagi perubahan yang diperlukan serta diperincikan supaya dapat diamal oleh semua anggota parti.

Model berkenaan yang membawa tema "Umno Dahulukan Rakyat" mengutamakan kepentingan rakyat dalam perjuangan Umno, sekali gus menolak 'lagu-lagu lama' seperti 'politik pembangunan' yang dilihat sudah kurang menarik kepada rakyat.

Langkah pertama sudahpun dilaksanakan iaitu meminda perlembagaan parti supaya tidak hanya sebahagian anggota yang berkuasa membuat pilihan kepimpinan parti, tetapi keanggotaan yang lebih besar boleh memilih pemimpin mereka.

Pindaan yang dibuat kini membolehkan lebih 400,000 anggota layak memilih Presiden, Timbalan Presiden, tiga Naib Presiden serta anggota Majlis Tertinggi berbanding hanya 2,500 anggota perwakilan ke Persidangan Agung Umno sebelum ini.

Najib pernah berkata Umno harus berubah mengikut peredaran masa dan zaman kerana masyarakat sekarang menolak parti yang sudah berjasa kepada mereka kerana mereka melihat parti berkenaan masih dengan keadaan lama, tidak dinamik dan kaku.

Untuk memastikan Umno 'tak lapuk dek panas dan tak lekang dek hujan', Najib yang serius mahu melakukan perubahan pada parti, juga menggariskan beberapa langkah menanganinya seperti yang dinyatakan dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung Umno 2010 Oktober lalu.

Pemulihan itu harus melalui tiga fasa, iaitu memperakui kelemahan dan masalah, bermuhasabah dan mencari penawar mustajab, serta memulakan gerak kerja.

Tujuh perkara pula telah digariskannya, iaitu meletakkan parti lebih tinggi daripada peribadi, memperkuatkan pasukan bukannya kumpulan, memenangi hati rakyat, menjuarai media baru, sasar pengundi muda, sifar masalah dalaman dan mendahulukan rakyat.

Perubahan-perubahan yang dilakukan bukan setakat menjadikan anggota Umno sebagai sasaran malah rakyat secara keseluruhannya, selaras dengan kedudukan Umno sebagai parti tunjang pemerintahan negara.

Apapun perubahan atau model yang mahu diterapkan, ia tidak akan mengubah matlamat perjuangan Umno yang asal.

Namun Najib sedar, transformasi manusia bukannya semudah transformasi fizikal kerana ia mencabar, memakan masa selain memerlukan respon dan penghayatan yang secukupnya.

"Tapi (kita) jangan kecewa sebab kita berurusan dengan manusia, dan manusia, tentu sekali amat mencabar untuk melakukan perubahan besar dalam masa yang singkat," katanya.

Selain MBP, Umno juga mencatat detik manis apabila berjaya merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas pada pilihan raya kecil pada 4 Nov lepas. Calon Barisan Nasional dari Umno, Abdul Aziz Yusoff menang dengan majoriti 1,190 undi, mengalahkan calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed.

Walaupun pelbagai pihak menyatakan bahawa kemenangan itu memberi petanda sokongan sudah kembali kepada Umno/Barisan Nasional, dua tokoh politik veteran, Tengku Razaleigh Hamzah dan Tun Dr Mahathir Mohamad, mempunyai pandangan berbeza terhadap keputusan berkenaan.

Rumusannya, kemungkinan strategi yang digunakan oleh Tengku Razaleigh selaku pengarah jentera pilihan raya kecil itu, bersesuaian dengan kehendak di kawasan itu dan keputusan mungkin berbeza sekiranya pilihan raya kecil itu diadakan di tempat lain.

Apapun, Umno mesti mengambil perhatian bahawa ia tidak boleh berasa selesa dengan kemenangan itu dan harus sentiasa bekerja keras supaya perpaduan di peringkat akar umbi kekal mantap seperti yang diingatkan berkali-kali oleh presiden parti terutamanya untuk menghadapi pilihan raya umum yang akan datang.

Ada pemerhati politik yang mengatakan Najib akan memberi perhatian kepada kerajaan pada tahun pertama pimpinannya dan hanya memberi perhatian kepada politik parti pada tahun kedua di tampuk pemerintahan dan ini terbukti benar.

Umno juga mengorak langkah memberikan nafas baru dengan membawa masuk 40 ulama muda, termasuk seorang anak bekas mufti negeri menyertainya, dengan objektif menyebarluaskan dakwah Islam dalam parti dan negara.

Terdapat juga perubahan besar yang akan dilakukan terhadap kepimpinan Umno negeri untuk memperkuat dan memantapkan parti.

Apa yang dijangkakan perubahan itu membabitkan pengerusi perhubungan negeri-negeri seperti Pulau Pinang, Kedah, Selangor, Wilayah Persekutuan selain Terengganu yang kini diketuai sama ada oleh presiden, timbalan presiden dan tiga orang naib presiden.

Semua ini tidak lain tidak bukan bagi mempertahankan Putrajaya daripada dirampas pembangkang yang dianggap sebagai 'saudagar mimpi'.

"Walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa. Saudara dan saudari, walau apa pun yang terjadi, Putrajaya mesti kita pertahankan," kata Najib kepada perwakilan Umno.

Mesej terpentingnya ialah orang Melayu perlu memahami risiko iaitu berhadapan dengan kemungkinan kehilangan kuasa jika kelemahan tidak diakui, penawar politik tidak dicari dan usaha ke arah mempertahankan kuasa, gagal.

Dalam perjuangan juga Umno perlu serius dengan isu pengundi, kerana sebagai contoh, jumlah pengundi yang berjaya didaftarkan melalui jentera Umno di Johor, misalnya, hanya 13,125 orang.

Dicampur jumlah pengundi yang didaftarkan oleh parti komponen BN lain, bilangan pengundi baru yang didaftarkan oleh BN di Johor hanya 14,768 orang sedangkan pembangkang mendaftarkan 18,129 orang.

Malaysia sudah melepasi separuh usia Parlimen selepas pilihan raya umum 2008, jadi masa semakin suntuk dan oleh yang demikian Umno dan BN perlu bersedia dan tidak lagi boleh bertangguh-tangguh lagi dalam memperkuatkan 'barisan'.

Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan melawat negeri-negeri untuk berjumpa dengan ahli-ahli Umno dan rakyat.

Apabila perkara ini diutarakan, pemerhati dan penganalisis politik dan juga media tertanya-tanya adakah pilihan raya umum semakin dekat, sedangkan tempoh mandat BN sekarang hanya tamat pada 2013.

Tambahan pula pemilihan Umno bagi peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi yang dijadual diadakan pada tahun depan ditangguhkan selama 18 bulan bagi membolehkan Umno memberi tumpuan kepada proses pemantapan dan pemulihan parti berdasarkan MBP.

Apapun, sama ada pilihan raya diadakan dalam masa terdekat atau tidak, Umno tidak perlu menunggu 2011 untuk memantapkan parti dengan senjata baru diperkenalkan oleh presidennya -- MBP.

TEWASKAN INDONESIA 3 - 0 – 1 MALAYSIA, PM BANGGA

Tahniah dan sewajarnya rakyat satu Malaysia (seluruh negara), termasuk peminat nombor 1 – Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak – bangga dengan kejayaan skuad bola sepak menumpaskan Indonesia 3-0 pada perlawanan akhir pertama Piala AFF Suzuki di Stadium Nasional Bukit Jalil malam semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menganggap mutu permainan skuad bola sepak negara semakin meningkat, dan kejayaan itu amat membanggakan negara.

Perdana Menteri bagaimanapun mengingatkan pasukan negara supaya tidak terlalu selesa dengan kemenangan malam ini kerana mereka masih mempunyai satu lagi tugas penting di perlawanan timbal balik akhir di Jakarta Rabu ini.

Sokongan Najib bukan pada perlawanan ini sahaja kerana minat Perdana Menteri kepada bola sepak negara dalam saingan Piala AFF-Suzuki sudah terbukti apabila beliau sanggup duduk bersama penonton di atas jalanraya di kawasan Bukit Bintang, untuk menyaksikan perlawanan separuh akhir kedua antara Malaysia dan Vietnam, melalui skrin besar di kawasan itu pada 19 Disember lepas.

Malaysia menewaskan Vietnam 2-0 pada perlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil dan mengikat lawan tanpa sebarang jaringan pada perlawanan di Stadium My Dinh di Hanoi untuk melangkah ke perlawanan akhir.

"Saya amat gembira dengan kemenangan itu (tundukkan Indonesia). Pasukan negara menunjukkan persembahan baik malam ini, dan seluruh negara amat berbangga dengan pasukan kita," katanya dalam satu kenyataan semalam sambil menambah: "Mereka perlu menampilkan satu lagi persembahan mantap di Indonesia."

Di pihak penonton, seramai 85,000 membanjiri Stadium Nasional di Bukit Jalil dan bukti jelas penyokong tempatan sebenarnya bersedia berdiri di belakang pasukan dan memberikan sokongan padu asalkan skuad kebangsaan bangkit.

Gol-gol Malaysia yang dijaringkan oleh Mohd Safee Mohd Sali pada minit ke-59 serta 71, dan Mohamad Ashari Samsudin pada minit ke-67, membolehkan Malaysia membawa bekalan selesa untuk bertandang ke Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta pada perlawanan akhir kedua Rabu ini.