Saturday, February 13, 2010

EMPAT LAGI PEMIMPIN PEMBANGKANG MELOMPAT?

Dengan tindakan Datuk Seri Zahrain Hashim keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pagi semalam, kerusi pakatan pembangkang dalam 222 anggota Parlimen sekarang tinggal 81.

Ketika ini BN menguasai 137 kerusi dengan SAPP dari Sabah mempunyai dua kerusi manakala dua lagi termasuk Zahrain dikuasai oleh bebas.

Juga, sejak pilihan raya umum 2008, lima ADUN PKR telah keluar parti untuk menjadi penyokong Barisan Nasional (BN).

Hakikatnya, pergolakan politik dan kepincangan pentadbiran kerajaan Pulau Pinang sepatutnya membuka mata seluruh masyarakat di negeri itu dan rakyat seluruh negara tentang sikap sebenar pakatan pembangkang.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata tindakan Zahrain Mohamed akan diikuti oleh ahli pembangkang lain.

"Saya harap lebih ramai lagi Ahli Parlimen PKR atau DAP mengikuti jejak langkah Zahrain," katanya di Melaka semalam.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan dan Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang menyifatkan tindakan Zahrain itu sebagai satu tindakan kembali ke pangkal jalan kerana peranan Pakatan Rakyat yang berkuasa di Pulau Pinang serta negeri lain sebagai hanya pandai beretorik politik.

Ahmad Zahid berharap menjelang Persidangan Dewan Rakyat yang akan bermula 15 Mac depan akan lebih ramai ahli pembangkang menyertai Barisan Nasional (BN).

"Kita di Barisan Nasional fokus untuk memberi kesejahteraan kepada rakyat berbanding harga tinggi yang perlu dibayar oleh pengundi yang memilih kerajaan Pakatan Rakyat," katanya.


Katanya, berdasarkan kenyataan media oleh beberapa pemimpin PKR dan DAP, beliau menjangkakan empat lagi pemimpin pembangkang yang akan keluar parti menyertai langkah Zahrain.

Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata bukan Zahrain sahaja yang telah meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap beberapa isu dalam pakatan pembangkang tetapi ramai lagi telah menyatakan perkara yang sama.

"Saya percaya bahawa ada lagi yang akan keluar parti dan saya juga yakin bahawa mereka akan tuduh ini kerja Umno dan Barisan Nasional tetapi orang ramai boleh menilai sendiri.

Hishammuddin juga berkata, taktik dan strategi untuk menuduh Umno dan BN punca segala-gala yang tidak kena dengan parti mereka sebagai tidak ada asas.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam berkata tindakan terkini adalah pembatalan perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul di negeri itu, selain keputusan Ahli Parlimen Bayan Baru itu keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR),
Muhyiddin berkata tindakan kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng itu yang membatalkan acara tradisi umat Islam yang diadakan sebagai tanda rasa cinta dan sayang mereka kepada Nabi Muhammad, seolah-olah menunjukkan mereka tidak menyokong hasrat dan cita-cita orang Islam.

Katanya perkara yang telah menjadi amalan tradisi tidak sepatutnya diberhentikan apatah lagi dalam situasi negara yang perlu sentiasa menjaga sensitiviti semua kaum.

"Saya tidak fikir itu (perarakan) boleh menimbulkan kebimbangan yang mungkin boleh menjejaskan keselamatan," katanya semalam.

"Tapi dengan keadaan ''panas'' di Pulau Pinang, agaknya dia (Lim Guan Eng) takut dan sebab itu buat tindakan begitu. Saya jangkakan itulah asas sebabnya (tindakan membatalkan perarakan dibuat)," katanya.

Muhyiddin berkata, sebagai sebuah kerajaan negeri yang memerintah, mereka sepatutnya meneruskan amalan yang membawa kebaikan kepada sesebuah masyarakat di negeri berkenaan kerana ia melambangkan pimpinan memahami dan menghormati agama-agama lain.

"Apakah ini hendak menunjukkan satu sikap baru daripada DAP bahawa mereka tidak menyokong hasrat dan cita-cita umat Islam? Kita tanya balik pada dia (Guan Eng)," katanya.

Menurut laporan akhbar, mesyuarat jawatankuasa induk majlis sambutan Maulidur Rasul 1431 Hijrah/2010 Masehi peringkat negeri pada 3 Februari lalu memutuskan perarakan berkenaan dibatalkan tetapi majlis perhimpunan ummah diteruskan di Dewan Sri Pinang.

Akhbar itu turut melaporkan bahawa pekeliling mengenai perkara itu telah diedarkan kepada semua ketua jabatan, ketua badan berkanun dan ketua pengurusan pihak berkuasa tempatan.
Sementara juga terbaru ialah Kerajaan Pulau Pinang mengarahkan Pusat Khidmat Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Berangan, Kepala Batas, dikosongkan 23 Februari ini.

Tindakan itu membuktikan kerajaan negeri pakatan pembangkang itu tidak sensitif terhadap kepentingan rakyat.
ADUN kawasan itu Shabudin Yahaya berkata, beliau menerima surat daripada Pejabat Tanah dan Daerah Seberang Perai Utara berhubung arahan itu, bulan lalu.

“Tindakan itu tidak rasional kerana pejabat itu yang terletak bersebelahan Dewan Muhammad Haji Muhd Taib, Tasek Gelugor, adalah pejabat ADUN dan bukannya Pejabat Umno," katanya semalam.

Beliau yang juga bekas Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang itu berkata, premis itu dijadikan pejabat Adun Permatang Berangan pada tahun 2004 dengan kebenaran Pejabat Tanah dan Daerah Seberang Perai Utara dan jawatankuasa dewan terbabit.

Pejabat itu dibina oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) atas tanah milik kerajaan persekutuan dan disebabkan status tanah itu tidak jelas, ia dikendalikan oleh kerajaan negeri.

Keadaan dewan sebelum tahun 2004 sangat teruk dan ditinggalkan usang tanpa kelengkapan seperti bekalan air dan elektrik. Sejak dijadikan pusat khidmat ADUN itu, dibaik pulihkan keadaan dewan dan membayar bil air dan elektrik dewan yang digunakan oleh masyarakat untuk pelbagai aktiviti itu.

Gara-gara kemelut politik di Pulau Pinang kini, Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Bang berkata beliau’mahu makan penadol’.

Pada satu sidang media semalam, seperti dilaporkan Malaysiakini, beliau berdolak-dalik apabila ditanya tentang masa depan politiknya selepas "Saya tidak boleh kata bahawa saya beri sokongan kepada tindakan beliau, tapi saya sokong dia menentang Ketua Menteri, Lim Guan Eng," ujarnya.

“Kepala saya sudah pening, saya mahu makan panadol malam ini,” katanya. Sejauh ini beliau sahaja yang berani menyuarakan sokongan kepada Ahli Parlimen Bayan Baru yang mengelarkan Lim sebagai diktaktor, cauvinis dan berfikiran komunis.

Tan juga mengelarkan Setiausaha Agung DAP itu "pemimpin yang tiada kelas" kerana meminggirkan pemimpin PKR dalam membuat keputusan.

Beliau juga mendakwa kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang enggan menyediakan peruntukan kewangan kepada wakil-wakil rakyat PKR di negeri itu.

Mengenai tindakan Zahrain itu, Tan berkata: "Saya tidak boleh memaksa beliau, saya menghormati tindakannya. Saya ucapkan selamat kepadanya.

"Itu berita yang mengejutkan bagi saya juga."

Ditanya sama ada beliau juga akan mengikut langkah keluar parti, Tan berkata beliau masih mahu berhadapan dengan pucuk pimpinan parti berhubung tindakan Lim.

"Setakat ini belum terlintas dalam fikiran saya. Saya masih dalam proses mengumpulkan lebih banyak bukti terhadap Lim dan saya harap parti akan bertindak.

Jika tidak kami perlu mempertimbangkan tindakan selanjutnya," kata beliau.

JAWI DIGESA TINGKAT PENGUATKUASAAN SEMPENA VALENTINEJAWI DIGESA TINGKAT PENGUATKUASAAN SEMPENA VALENTINE

Jabatan Agama Islam negeri khususnya di Wilayah Persekutuan digesa meningkatkan usaha penguatkuasaan undang-undang kesalahan jenayah syariah terutama terhadap pasangan yang menyambut Hari Valentine 14 Februari ini (esok).

Setiausaha Agung Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Dr. Mohd. Roslan Mohd. Nor berkata, usaha itu adalah perlu bagi menghalang perlakuan tidak sopan di khalayak ramai, berkhalwat, minum arak dan sebagainya yang jelas mencemar imej Islam.

"Kita sedia maklum, sempena budaya songsang Hari Valentine, remaja Islam dikempen untuk merayakan perayaan itu sungguhpun telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan peringkat negeri,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, semalam.

Sehubungan itu, PUM meminta pihak berkuasa agama negeri agar terus meningkatkan penguatkuasaan bagi menghalang aktiviti yang bercanggah dan mencemarkan imej Islam.

PKR - PARTI MUNGKAR YANG MEROSAKKAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA?

Kecewa dengan kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, serta kesal dengan perjuangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam Pakatan Rakyat.

Satu pendirian tegas anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim ialah beliau beliau tidak mesra Barisan Nasional dan tidak akan ‘bercakap’ dengan pemimpin UMNO.

Baginya: "Tindakan kerajaan pimpinan Lim Guan Eng membelakangkan prinsip-prinsip keadilan, hak asasi kemanusiaan dan keadilan semulajadi.

Katanya: "Usaha penyingkiran saya sebagai Pengerusi (syarikat kerajaan negeri) Island Golf baru-baru ini adalah bukti jelas amalan politik cauvinis, diktatorial dan berfikiran alakomunis," katanya.

Yang sangat penting bagi Zahrain yang mengumumkan berindak keluar dari PKR semalam berkuatkuasa serta merta ialah kerana beliau tidak mahu dihukum sejarah dan generasi akan datang.
Kenapa? Kerana tidak berbuat apa-apa dalam mencegah kemungkaran serta menjadi sebahagian daripada kumpulan yang merosakkan bangsa, agama dan negara.

"Saya telah melakukan apa yang terdaya dalam kemampuan saya untuk mencegah kemungkaran besar yang berlaku di peringkat kepimpinan PKR, namun semua bantahan dan teguran saya diremehkan.

"Sebaliknya, mereka bertindak menyingkir dan meminggirkan saya dengan tujuan untuk menghapuskan suara teguran dan kritikan dalam PKR tanpa menghormati hak asasi kemanusiaan, hak membela diri dan prinsip keadilan yang mereka laungkan selama ini," katanya.

Banyak perkara dikatakan oleh Zahrain mengenai PKR ini.

1. Tidak berbuat apa-apa dalam mencegah kemungkaran serta menjadi sebahagian daripada kumpulan yang merosakkan bangsa, agama dan negara.
2. Semua bantahan dan teguran Zahrain diremehkan, dan
3. PKR menghapuskan suara teguran dan kritikan dalaman tanpa menghormati hak asasi kemanusiaan, hak membela diri dan prinsip keadilan yang mereka laungkan selama ini.

Berasaskan apa yang diperkatakan oleh Zahrian ini menjelaskan betapa PKR jelas sebuah parti yang gagal mencegah sebarang kemungkaran dan menggerakkan ke arah menjadi perosak bangsa, agama dan negara.

Cuma yang tidak dijelaskan dengan lebih lanjut, dalam bentuk apakah parti itu kini dan bagaimana ia menjadi parti yang menyumbang kepada kemungkaran?
Ditanya sama ada beliau mempunyai masalah dengan Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Zahrain berkata beliau masih menganggap Anwar sebagai kawan.
Cuma beliau kecewa kerana kepercayaan dan keyakinannya dalam memjuangkan parti terhakis akibat keraguan terhadap matlamat dan cara perjuangan yang bawa oleh PKR khasnya dan Pakatan Rakyat umumnya.

"Saya kecewa sebagai kawan hak saya untuk menasihati beliau (Anwar), tetapi kalau parti buat pendirian yang luar daripada apa yang saya kata sebagai ikhlas, maknanya saya kecewa kerana saya juga manusia biasa yang ada perasaan," katanya.

Yang menarik ialah pada sidang media Zahrain, turut serta ialah bekas setiausaha agung PKR, Datuk Salehudin Hashim. Salehudin bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen kepada pemberita berhubung kehadiran dan pendirian politiknya atas alasan "ini bukan sidang media saya."
"Ini (Zahrain) kawan saya," kata Salehudin yang sering dilabelkan sebagai penyokong setia Anwar sebelum ini.
Perdana Menteri menganggap keputusan Zaharin keluar PKR tidak mengejutkan tetapi Barisan Nasional (BN) tidak harus terbawa-bawa dengan perkembangan politik dalam pakatan pembangkang.
Datuk Seri Najib Razak sebaliknya berkata wakil rakyat BN perlu terus memastikan kewibawaan parti dan memberikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat.
Lain pula pendapat Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila beliau mengatakan perletakan jawatan ahli parlimen Bayan Baru itu merupakan 'pengkhianatan' terhadap mereka yang bertungkus-lumus memenangkannya dalam pilihan raya lepas, kata ketua umumnya.
"Ini belum pernah terjadi, beliau telah mengkhianati semua yang bekerja keras membantunya memenangi kerusi tersebut (Bayan Baru) untuk PKR dan Pakatan Rakyat," kata Anwar.
Beliau kesal dengan keputusan Zahrain tersebut dan segala tuduhan yang dilemparkan Zahrain terhadap Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tidak berasas sama sekali.
Anwar juga tidak bersetuju bahawa DAP 'tidak dapat disentuh' dan berkata PKR, PAS dan DAP telah berjaya duduk bersama membincangkan pelbagai isu.
Anwar bagaimanapun enggan mengulas berhubung soalan sama ada lebih ramai wakil rakyat PKR akan meninggalkan parti itu.

Zahrain sebelum ini memegang jawatan sebagai ketua PKR bagi cabang Bayan Baru. Timbalan ketua PKR cabang itu M Nyanasegaran - yang juga kawan rapat Zahrain - mengakui berasa sedih terhadap keputusan itu. Nyanasegaran menambah, cabang itu akan terus bekerja mempersiapkan cabaran menghadapi pilihan raya umum yang akan datang."Ini bukanlah penghujung dunia... hidup mesti diteruskan," katanya.

Zahrain sebelum ini dilaporkan akan dirujuk kepada Jawatankuasa Disiplin parti kerana tindakannya mengkritik kepimpinan Lim.

Selain Zahrain, beberapa pemimpin PKR lain seperti Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin, Datuk Zaid Ibrahim dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng, juga dilaporkan sebelum ini akan dihadapkan ke jawatankuasa itu.

Ketegangan dalam kepimpinan pakatan PKR-PAS-DAP tercetus apabila baru-baru ini Zahrain menuduh Lim, yang juga setiausaha agung DAP, sebagai seorang diktator dan cauvinis serta berfikiran ala komunis.

"Tindakan kerajaan pimpinan Lim membelakangkan prinsip keadilan, hak asasi kemanusiaan dan keadilan semula jadi.

"Amalan Lim dan konco-konconya bukan sahaja bersikap angkuh dan tidak boleh menerima teguran dan kritikan malahan mereka menyalahgunakan kuasa dan kedudukan mereka untuk kepentingan politik sempit dan jahat mereka," katanya.

Zahrain memberikan jaminan kepada para pengundinya di Bayan Baru bahawa beliau tidak akan belot terhadap pengundi yang telah memilihnya serta menasihati rakyat supaya tidak meletakkan harapan yang tinggi terhadap pakatan PKR-Pas-DAP.

"Saya percaya Pakatan Rakyat tidak tahan lama. Saya tidak mahu rakyat tertipu dengan retorik Pakatan Rakyat," katanya.