Monday, July 6, 2009

TRACK RECORD TUAN AZIZ ATASI FAUZI

Kata seorang bekas pembantu Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika menjadi Menteri Besar Terengganu, calon Pas, Mohd Fauzi Abdullah, adalah ‘salinan’ kepada bekas calon, Haji Ismail Yaacob.

Bekas pembantu ini yang pernah menjadi wakil rakyat satu penggal antara 1999-2004 berkata, berikutan itu, peluang Fauzi menang lebih cerah kerana sudah rapat dengan rakyat lebih awal lagi.

Seperti ditegaskan oleh Fauzi pagi ini, rakyat sudah lama mengenali beliau dan macam orang Kelantan kata: “Kalau tak boleh serupa Pak Su Weil (Ismail), seakan-akan.”

Itu kata Fauzi dan penyokong PAS.

Yang pasti, bagaikan juara yang akan mempertahankan kejuaraannya, PAS kena menang di Manek Urai. Namun, apakah pencabar calang-calang calon?

Pagi ini sah sudah pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Kelantan menyaksikan saingan satu penjuru antara calon Barisan Nasional (BN) dan PAS.

BN diwakili oleh Tuan Aziz Tuan Mat, 39, manakala PAS pula Mohd. Fauzi Abdullah, 50.
Penamaan calon telah berlangsung di Dewan Petra Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra 1 di Kuala Krai.

Jika calon PAS ada yang mengakui kelebihannya, Tuan Aziz juga mempunyai kelebihan dan peluang.

Ketua Bahagian UMNO Kuala Krai, Datuk Ramzi Abdul Rahman menganggap Tuan Aziz bukan sahaja berpendidikan tinggi tetapi sudah menjalankan pelbagai usaha menaikkan taraf hidup penduduk ketika berkhidmat dengan agensi kerajaan.

Calon itu adalah yang terbaik dan dapat diterima semua pihak – termasuk kumpulan UMNO yang dianggap kumpulan yang menjadi saingan Ramzi dalam konteks kepimpinan Bahagian UMNO Kuala Krai.

“Dia diterima oleh semua kumpulan, termasuk veteran UMNO di Kuala Krai,” kata Ramzi.
Pemilihan Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Krai, sebagai calon BN pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai, Kelantan adalah pilihan terbaik untuk para pengundi di kawasan itu, kata Datuk Seri Najib Razak.

Tidak hairanlah jika Perdana Menteri menaruh keyakinan kepada Tuan Aziz berdasarkan kemampuannya dalam melaksanakan tugas sebagai pegawai Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) dan daya kepimpinan beliau selama ini yang mengatasi calon Pas berdasarkan rekod perkhidmatan dan kemampuannya.

"Calon kita ini terbukti kemampuannya sebagai pegawai Kesedar dan dia ni banyak berurusan dengan orang ramai dan orang tempatan.

"Orang tempatan kenali dia dan kalau kita lihat dari segi kemampuan dan daya kepimpinannya, saya lihat apa yang telah dia lakukan selama ini mengatasi calon Pas dari segi 'track record' dan kemampuannya.

"Maknanya kita telah menetapkan calon yang terbaik untuk para pengundi di Manek Urai," kata Najib mengulas keupayaan Tuan Aziz.

Beliau sebelum ini ialah Pengurus Pemantauan dan Penyelarasan Program Kesedar dan rekod cemerlangnya itu membuatkan Najib berharap pengundi di kawasan berkenaan akan memilih Tuan Aziz.

Perdana Menteri percaya beliau berupaya menjadi seorang wakil rakyat yang dapat memberikan khidmat dengan baik dan berkesan.

"Kita berharap jika mereka (pengundi) ingin kepimpinan dia (Tuan Aziz) dapat diterjemahkan dalam bentuk seorang wakil rakyat yang boleh berkhidmat dengan baik dan berkesan, maka pilihlah calon kita sebagai wakil rakyat di Manek Urai," katanya.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengetuai kumpulan penyokong yang mengiringi calon BN ke pusat penamaan calon, dengan berarak sejauh 2.4 kilometer dari pekarangan bangunan Pejabat UMNO Bahagian Kuala Krai di sini sejak pukul 7.20 pagi.

Iringan calon PAS diketuai oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am PAS.

Status mereka disahkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Manek Urai, Adnan Hussin pagi ini. Ini adalah pilihan raya kecil yang ketujuh sejak Mac 2008.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 14 Julai sebagai tarikh pengundian. Seramai 12,293 pemilih termasuk 25 pengundi pos layak mengundi kali ini.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Ismail Yaacob, pada 22 Mei lalu.

Pada pilihan raya umum 2008, Ismail menang dengan majoriti 1,352 undi menewaskan calon BN Mohamed Zulkifli Omar.

Daripada jumlah itu, 12,197 adalah pengundi Melayu merangkumi 99.2 peratus manakala pengundi Cina (56), India (28) dan lain-lain kaum 12 orang.

ANWAR – YAKINLAH KETENTUAN ALLAH

Nobody is dispensible. Saya mempercayai kata-kata ini!

Mohd Sayuti Omar (MSO) marah dan mungkin tidak dapat mengawal perasaan apabila memikirkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan berdepan dengan perbicaraan mulai esok (8 Julai 2009).

MSO menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO melakukan pakatan busuk untuk menyusahkan Anwar.

Juga Sayuti mengatakan cara ini adalah cara terakhir menyelamatkan kerajaan BN.

Melalui blognya, Sayuti melakarkan:

“Walaupun pihak UBN menafikan mereka tidak terlibat dan tidak ada niat untuk menyusah Anwar dengan pendakwaan itu, tetapi yang jelas apa yang menimpa Anwar adalah satu pakatan busuk.

Ia satu petaka celaka kepada PR. UBN melihat tindakan ke atas Anwar adalah satu-satu cara terakhir bagi UBN menyelamatkan kerajaannya hari ini. Kejayaan memenjarakan Anwar adalah usaha terakhir yang paling penting bagi UBN untuk mengekalkan kuasanya.

Perbicaraan ke aras Anwar itu adalah permulaan untuk menganggu Anwar dan juga PR. Sudah pasti sedikit sebanyak perbicaraan itu akan menganggu tugasan Anwar. Perbicaraan menyebabkan Anwar akan hilang konsentrasi untuk mengatur dan memperkukuhkan PR.
Mungkin semasa sepanjang berlakunya perbicaraan Anwar masih larat lagi untuk memberi tumpuan kepada PR. Hari ini pun jika timbul masalah dalam PR beliaulah yang menjadi penyelesaiannya. Keadaan hari ini meletakkan semua masalah dalam PR dibawah pikulan Anwar.

Ternyata hari ini Anwar masih mampu. Tetapi apa kata kalau nanti Anwar akan dijatuhi hukum penjara 10 hingga 15 tahun. Paling mengejutkan sebaik perbicaraan itu selesai, Najib Razak mengumumkan pembubaran Parlimen? Apakah keadaan PR ketika itu?”

Persoalan saya ialah apakah tanpa Anwar pakatan pembangkang tidak boleh bernafas?

Apakah kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang terlalu lemah? Apakah Sayuti lebih mempercayai kepimpinan Anwar daripada Hadi walaupun Sayuti orang PAS?

Saya rasa tidak patut Sayuti merendah atau memperlecehkan Hadi dengan cara begitu kerana PAS boleh berdiri sendiri tanpa adanya Parti Keadilan Rakyat dan DAP kalau ia mahu. Masalah dengan PAS ialah ia parti pemalu, tidak yakin dan Islam yang diperjuangkan mengharapkan simpati orang bukan Islam, bukan kepercayaan atau keyakinan mereka kepada Islam itu sendiri.

Dengan kata lain, kalau benar PAS itu parti Islam kenapa tidak yakin dengan Islam itu sendiri. Apakah mereka yang menegakkan Islam sama ada di Mekah dan Madinah atau seluruh ERopah mengharapkan orang bukan Islam membantu mereka?

Saya yakin orang terdahulu – termasuk Rasulullah dan khalifah-khalifah – menegakkan pemerintahan Islam bukan berasaskan gabungan tetapi berasaskan penghormatan dan keyakinan orang bukan Islam terhadap Islam – memeluk dan yakin Islam sebagai pemerintah.

PAS? Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan yang sewaktu dengannya jelas tidak yakin Islam boleh tegak sendiri kerana itu memohon belas kasihan dan pertolongan orang bukan Islam, termasuk mereka yang terang-terangan membenci Islam.

Apalah ertinya bergabung dengan parti bukan Islam yang terang-terang menentang pembentukan negara Islam. Apa maknanya berkawan dengan bukan Islam yang dengan terang dan nyata mengatakan “Langkah Mayat Saya Dahulu Sebelum....”

Sebagai orang jahil dan tidak ‘mengaji agama’ saya ingin bertanya – APAKAH ALLAH MERESTUI KITA BERBAIK-BAIK DENGAN MEREKA YANG TERANG-TERANGAN MEMBENCI DAN MENENTANG ISLAM?

Mungkin juga Allah tidak merestui hubungan PAS dengan sekutunya yang menyebabkan terserlahnya kes seperti di Kedah.

Kenapa Hadi, NIk Aziz dan pemimpin PAS kelu dan bisu dalam isu tindakan Menteri Besar Kedah? Takut PKR dan DAP terasa hati?

Wajarkah kita berdiam diri? Salahkah tindakan Datuk Azizan Razak itu?

Kata Sayuti, kebanyakan masalah yang berlaku dalam pakatan pembangkang akhir-akhir ini adalah bawakan atau jangkitan virus dalaman yang berlaku dalam parti-parti gabungan pakatan itu. Masalah itu lebih bersifat peribadi parti-parti itu bukannya masalah bersama yang sewajarnya ditimbulkan. Pertelingkahan oleh ahli dalaman parti dibawa keluar sehingga menampakkan ianya menjadi masalah pakatan pembangkang.

Jelas di sini, it has nothing to do with Barisan Nasional atau UMNO atau semua parti komponen BN.

Kata Sayuti: “Misalnya apa yang berlaku di Kedah dan di Pulau Pinang. Masalah sebenarnya berlaku dalam DAP yang mendapat tekanan ahli-ahlinya. Kerana kurang bijak dicampur dengan rasa ‘manggak’ (ego) pemimpin DAP menyebabkan masalah itu 'terkobek' ke luar menjadi masalah pakaran pembangkang.”

Sayuti menambah: “ Bila ia sudah terkobek keluar maka dengan mudah pula ianya dieksploitasikan oleh UMNO/BN.”

Persoalannya kalaupun UMNO/BN tidak ambil kesempatan pun, pekong yang terlondeh, akan terlondeh juga.

Bukankah Sayuti sendiri mengakui: “Masalah dalam parti politik tak ubah seperti guni beras yang carik. Mulanya ia carik sedikit saja, tetapi lama kelamaan bila guni itu diangkut dan diangkat menyebabkan ia semakin membekah. Lama kelamaan carik yang sedikit itu akan terus mengoyak guni berkenaan menyebabkan habis beras terburai. Bagaimana pun masalah dalam parti-parti Pakatan Rakyat mungkin masih belum parah dan boleh diatasi dengan semangat oppositionisme – kepembangakan yang tinggi untuk menumbangkan UBN. Mungkin masalah di Kedah dan juga di Pulau Pinang dapat diselesaikan sedikit masa lagi.”

Itulah harapan Sayuti dan tidak harapan UMNO/BN. Bukahkah pembangkang pun bertepuk tangan kalau ada masalah dalam UMNO atau BN. Jadi, apabila ‘terpercik ke muka sendiri’ pandai-pandailah lap. Carilah tisu, tuala atau mungkin ‘kain buruk’ untuk mengesatnya, kalau ikut senikata P Ramlee melalui lagu Tudung Periuk.

Namun, bagi Sayuti, masalah yang besar dan berat dalam pakatan pembangkang kini ialah masalah yang yang dihadapi oleh ketua mereka Anwar. Nasib malang yang menimpa Anwar bakal meletakkan pakatan pembangkang ke dalam keadaan kucar kacir.

Apa yang dituduh konspirasi untuk menghantar Anwar kembali ke penjara kini sudah pun bermula.

Permohonan Anwar untuk mengkalkan pendakwaan kes liwat ke atasnya dikekalkan di Mahkamah Sesyen ditolak leh Mahkamah Rayuan.

Perbicaraanya akan bermula pada 8 Julai 2009 (esok) di Mahkamah Tinggi seperti mana dirancang.

Hakikatnya ramai – termasuk saya – sayang kepada Anwar kerana mengambil masa yang lama bekerja membentuknya menjadi pemimpin terkenal – sejak 1982 hingga 1998 – namun itulah hakikat.

Renungkanlah – Anwar dan rakan-rakannya yang ‘dipungut’ oleh Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Ketua Pemuda UMNO, Menteri, Timbalan Perdana Menteri akhirnya terguling begitu sahaja.

Apakah ia ‘balasan Allah’ atau kejahatan orang lainb yang menjadikan beliau begitu.

Anak muda hari ini menyokong Anwar dengan mengenali Anwar ‘pada ketika ini’ tetapi tidak mengetahui berapa banyak rahsia yang perlu disorokkan demi menaikan Anwar.

Jadinya Anwar seperti sekarang bukan kerana kemampuannya 100 peratus.

Anwar yang dulunya berbaju putih cangkuk menjadi seorang yang glamour dengan baju batik dan sut yang bertukar bagaikan jutawan ketika menjadi Menteri Kewangan. Apakah ia berlaku dengan sendiri?

Anwar mendapat liputan meluas melalui akhbar dan tv. Siapa menaikkan Datuk Ahmad Nazri Abdullah, Datuk A Kadir Jasin, Datuk Johan Jaafar, Datuk Ahmad Talib, Yunus Said dan ramai lagi.

Pada ketika yang sama, mana kawan-kawan rapat Anwar dalam ABIM? Yang tinggal mungkin Datuk Kamaruddin Jaafar dan beberapa yang lain.

Jadi dalam konteks ini, Anwar kena berani berdepan. Kali ini beliau perlu mencari ‘team baru’ yang akan mempertahankannya di mahkamah.

Jika dulu pada peringkat awal tuduhan kononnya Anwar ‘melakukan seks luar tabii’ dipertahankan oleh Tun Dr Mahathir, kali ini tanpa konspirasi atau ada konspirasi, Anwar kena membuktikan ‘siapa dirinya’.

Saya pernah dimarahi dan bertengkar panjang dengan Datuk Seri Najib Razak di pejabatnya pada 1998 ketika beliau Menteri Pelajaran mengenai kes Anwar ini. Yang tahu perkara ini ialah Datuk Tengku Sharifuddin – Setiauaha Akhbar Najib yang tetap setia dengan Najib sampai sekarang.

Najib mahu menyaman saya di mahkamah kerana kolum saya dalam akhbar Watan mempersoalkan ‘siapa yang membela Najib, Megat Junid, Aziz Samsuddin’ dalam kes berkaitan tuduhan terhadap Anwar ini yang pada ketika Tun Dr Mahathir begitu membela Anwar berkaitan surat Umi Hafilda.

Apapun itu cerita sedekad lalu. Zaman berubah, Najib kini Perdana Menteri.

Tiada siapa mahu menjatuh atau menganianya Anwar. Jika orang lain sayang kepadanya, saya juga sayang kepadanya.

Saya yakin Datuk Seri Zahid Hamidi juga sayang kepada Anwar, begitulah juga mereka yang lain dalam Kabinet sekarang.

Persoalannya, apakah kerana kita sayang, kita merelakan segala-galanya?

Ditakdirkan dia bersalah, maka terimalah. Bukan kita, bukan saya atau Tun Dr Mahathir, Najib, Zahid atau yang lain mahu menganiayanya.

Yang menganianya dirinya mungkin Anwar sendiri.

Dan ditakdirkan pakatan pembangkang juga rebah, ia tidak mampu dikawal sesiapa.

Anwar yang menegakkan pakatan pembangkang dan jika dia tersungkur, akan tersungkurlah pakatan pembangkang.

Kecuali jika pemimpin seperti Hadi atau Lim Kit Siang bersedia meneruskan perjuangan Anwar, aka nada sedikit cahaya di hujung terowong untuk pembangkang.

Bagi saya tetap mengharapkan PAS berdiri sendiri dan benar-benar menjadi parti yang memperjuangkan Islam bukan kerana ada pemimpinnya mahu cepat menjadi menteri atau timbalan perdana menteri.

Hanya Allah yang Maha Mengetahui!

KERANA BABI...

Ada email ditinggalkan dalam blog saya oleh ByPass308.

Saya tertanya-tanya, benarkah ini?

Baca dan renungkan!

INFO TERKINI - MAHFUZ SANGGUP KELUAR PAS !
Oleh 1Utama 1Ismud-Semarak/ByPass308

Saya tak tahu sama ada korang semua perasan tak berita ni, rakan saya dari Ganu Kite petik dari paper Cina, dasyat sungguh tajuknya - MAHFUZ: SAYA KELUAR PAS, jika Kedah sekat Cina makan babi.

Menurut rakan saya yang pernah mengaji di Wei Sin, Ganu tu kata, para pertamanya gini - Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, jika Kedah yang dipimpin MB Pas tidak membenarkan bukan islam atau orang Cina makan babi, beliau bersedia keluar dari Pas.

Beliau menegaskan bahawa Islam hanya haramkan umatnya makan babi tapi tidak sekat Cina makan babi. Beliau harap rakyat tidak terpengaruh dengan laporan
Fulamak, yakin betul Mahfuz pada kerajaan Kedah, jangan jadi tunggang terbalik dah le, kerana babi Mahfuz hilang jawatan Naib Presiden, hilang keahlian Pas.

Tapi pastilah dia dah tanya habis-habisan dengan MB Kedah barulah berani buat kenyataan demikian. Terharu giler orang Cina kat Kedah.
Tapi menurut teman saya tu, impak berita ni cukup besar kerana ia dipaparkan pada muka depan paper tersebut, tak pulak dia bagitau nama paper tu, saya pun lupa tanya.

Ramai cina memang termakan kenyataan sedemikian, lebih-lebih lagi dibuat oleh pemimpin tinggi Pas. Dah pasti juga "berita baik" ni dijaja oleh Kelab Penyokong Pas untuk raih lebih banyak sokongan bukan Islam.


Oh ya, diberitakan lagi bahawa muka depan paper Cina paling berpengaruh itu turut menjadikan kenyataan hadi sebagai berita lead dengan tajuk Kedah Akan Bina Pusat Ternakan Babi Baru.

Sama-sama kita cari kesimpulan sejauh mana berita sedemikian dapat "memujuk" hati orang Cina dan apa pula kesannya terhadap penyokong pas khususnya, selain Umno. Harap komen cikit,jangan kedekut ilham beb.