Sunday, November 30, 2008

PKR - ANTARA MIMPI DAN REALITI

(Sembang Ahad)

Ahli falsafah Greek, Aristotle berkata, ‘hope is a waking dream’.
Sama ada harapan atau mimpi, ia hampir sama. Itulah yang sedang didokong oleh pemimpin dan ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam usaha membentuk kerajaan baru menggantikan Barisan Nasional (BN).

Sehingga tamat Kongres Nasional Tahunan Keadilan 2008 hari ini, punca dan sebab kegagalan rancangan916 (pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat dan menggulingkan Kerajaan Barisan pada 16 September lalu) gagal diperjelaskan kepada rakyat, hatta penyokog Keadilan dan sekutunya dari PAS dan DAP.

Kongres tiga hari (28-30 November 2008) bermula Jumaat lalu bertema Harapan Baru itu adalah yang pertama oleh PKR selepas pilihan raya lalu, atas kesedaran perlunya untuk menterjemahkan kuasa rakyat yang disaksikan dalam pilihan raya umum lalu kepada kuasa perubahan yang jitu ke arah Malaysia yang adil dan demokrasi.

PAS bagaikan menekan Pensihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila melalui suara rasminya, Harakahdaily, 26 Oktober 2008 lalu yang memetik pandangan seorang pensyarah meminta KPKR perlu memberikan penjelasan berhubung kegagalan pelan 16 September yang dicanangkan kepada umum pada kongres kali ini.

Pensyarah sains politik sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam yang enggan dikenali berkata, parti tersebut perlu membuat penjelasan mengenai kegagalan tersebut bagi menjaga sokongan masyarakat umum khususnya para pengundi pembangkang yang berharap ia menjadi kenyataan.

"Mereka mempunyai sokongan dan kepercayaan pengundi khususnya yang amat berharap akan berlaku perubahan selepas kemenangan Dato' Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh, dan apabila 16 September gagal apa alternatif baru," katanya.

Tambahnya lagi, PKR perlu mencari dan membentuk formula pembentukan sebuah kerajaan selepas meneliti kelemahan kerajaan Umno-BN yang memerintah negara ini sejak 51 tahun lalu.
Bukan pensyarah ini sahaja yang berpandangan sedemikian tetapi juga seluruh ahli PKR dan ahli parti gabungan Pakatan Rakyat kerana ketika menyatakan kemungkinan membentuk kerajaan baru – 916 – Anwar dan beberapa pemimpin PAS begitu yakin akan berjaya.

Kini pemimpin seperti Datuk Nik Aziz Nik Mat, Datuk Husam Musa dan juga Datuk Seri Abdul Hadi Awang berada bagaikan ‘tikus dalam beras’ dan tidak boleh angkat muka kerana terpengaruh dengan janji-janji Anwar.

Dan Anwar sendiri pun nampaknya semakin jelas tidak lagi berani ‘menabur janji’.
Di pihak PKR, ternyata mereka terus berdolak dalih mengenai pembentukan kerajaan campuran baru selepas tarikh 16 September tidak menjadi kenyataan. Apabila ditunda kepada beberapa tarikh selepas itu, ia juga tidak menunjukkan sebarang tanda kerajaan BN akan tumbang.

Timbalan Presidennya, Dr Syed Husin Ali pada sidang akhbar selepas merasmikan Kongres Wanita Nasional Keadilan dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) ke-5 di Stadium Malawati, di Shah Alam kelmarin juga gagal memberikan jawapan kepada kegagalan itu.
Dr Syed Husin Ali sendiri menjangkakan perkara itu akan dijelaskan tokoh utama PKR itu dan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dalam kongres tahunan kelima parti itu selama dua hari.

Semalam, ternyata Anwar juga tidak menjelaskan punca kegagalannya menukar kerajaan persekutuan, atau "projek 16 September", walaupun beliau dijangka mengulas panjang isu itu seperti dinanti-nantikan banyak pihak dalam kongres pertama PKR selepas pilihanraya umum Mac lepas.

Akibat kegagalan tersebut, media menuduh Anwar berbohong dan ada ahli-ahli PKR dalam pergerakan Wanita dan Angkatan Mudanya yang percaya dengan dakwaan sedemikian, kata Dr Syed Husin.

Dalam menepis kononnya tidak ramai yang mempercayai kegagalan yang dikatakan dipropaganda oleh media arus perdana, Dr Syed Husin bagaimanapun mengakui apabila mengatakan: “Malangnya saya lihat ada juga segelintir paling kecil anggota PKR, termasuk Angkatan Muda Keadilan (AMK) serta Wanita PKR, yang termakan oleh propaganda murahan ini," katanya.

Lebih mengejutkan, selepas gagal memberikan alasan kukuh terhadap kegagalan membentuk kerajaan Pakatan Rakyat, Dr Syed Husin menambah satu lagi teori omong kosong dengan menyatakan penubuhan kerajaan campuran mungkin hanya boleh dicapai selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 atau mungkin lebih awal.

Apa yang boleh dikatakan oleh PKR kini ialah 16 September yang dijanjikan Anwar selepas pilihan raya lalu hanya permulaan kepada usaha atau proses menubuhkan kerajaan campuran baru.

"Kami tidak akan bercakap banyak mengenai perkara ini tetapi lebih memberi tumpuan kepada menjalankan kerja untuk mencapainya.

"Saya mahu Wanita dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) membuat perubahan bagi memperkasakan parti dan bersedia menghadapi sebarang perubahan besar pada masa depan," kata Dr Syed Husin pada sidang akhbar selepas merasmikan Kongres Wanita Nasional Keadilan dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) ke-5 di Stadium Malawati, di Shah Alam kelmarin.
Semalam Anwar terpaksa mengakui projek itu "belum berhasil". Bagi Anwar peralihan kuasa bagi PKR bukan percaturan politik peribadi.

“Peralihan kuasa bagi kita adalah menegakkan suatu sistem yang adil, media yang bebas, badan kehakiman yang bebas, polis yang profesional, pimpinan yang tidak rasuah dan tamak haloba menekan rakyat. Itu maksud peralihan kuasa. Dan peralihan kuasa belum berhasil pada 16 September,” katanya.

Ironinya, pada ketika tidak mampu menyediakan jawapan kepada punca kegagalan rancangan 916 itu, Dr Syed Husin menegaskan sebilangan besar rakyat, dan hampir semua anggota parti dalam Pakatan Rakyat tetap mengharapkan projek itu menjadi kenyataan setidak-tidaknya dalam pilihanraya umum akan datang.

Beliau berkata Anwar becakap benar tentang bilangan Anggota Parlimen yang hendak berpindah itu cukup sebagai jawapan terhadap tuduhan terhadap pemimpin Pakatan - Anwar berbohong tentang bilangan ahli-ahli parlimen BN yang hendak melompat kepada gabungan pembangkang bagi menumbang kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Apapun, ada penjelasan daripada Dr Syed Husin mengenai faktor yang menyebabkan "perpindahan kuasa belum dapat dilaksanakan".

1. Ramai telah memberi surat pengakuan atau menyediakan surat sumpah akan berpindah. Namun ada yang takut (mereka) mungkin disekat apabila diperlukan bangun dalam Parlimen untuk membuktikan sokongan kepada sebarang usul yang dikemukakan pihak Pakatan.

2. Ahli-ahli parlimen menerima tekanan dan ugutan yang kuat, antaranya daripada polis Cawangan Khas (SB) yang "sepanjang masa bertunggu bertangga mengawasi segenap pergerakan mereka (ahli parlimen BN)".

3. Cubaan pemimpin Pakatan hendak bertemu perdana menteri bagi meminta sidang khas Parlimen diadakan bagi membincang dan memutuskan pelan perpindahan kuasa itu sentiasa ditolak.

Ternyata, kegagalan perpindahan kuasa belum dapat dilaksanakan oleh PKR dan Pakatan Rakyat menurut Dr Syed Husin disebabkan oleh hambatan dan halangan ini tanpa melihat kepada kesetiaan anggota BN sendiri kepada parti mereka.

Rupa-rupanya pemimpin PKR masih lena dalam mimpi apabila tidak dapat menerima hakikat bahawa Ahli Parlimen BN khususnya dari Sabah tidak akan termakan ‘gula-gula’ yang ditabur oleh PKR.

Malah, dengan mengatakan mereka ini takut dakan disekat untuk menyokong usul oleh Pakatan juga memperkecilkan kewibawaan Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak.

Seperti ditegaskan oleh Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Shafie Apdal baru-baru ini, pemimpin dari Sabah bukan ‘budak-budak’ yang boleh diperkecil dan diperlekehkan kononnya mereka ‘mata duitan’.

Pemimpin UMNO dan BN Sabah melihat kepentingan rakyat negeri itu yang perlu dijaga dan sejauh ini Kerajaan Pusat tidak pernah melupakan mereka.

Pada ketika PKR baru menjanjikan akan menawarkan ‘habuan’ kepada pemimpin dan rakyat, Kerajaan Persekutuan sudah melakukan sebaik-baiknya untuk rakyat Sabah dan Sarawak sejak September 1963.

Yang pasti, jelas apabila Anwar tidak mengadakan sidang media selepas menyampaikan ucapannya, dia bagaikan takut untuk ditanya mengenai ‘pembohongan’ projek 916 itu.

Beliau disebut-sebut mengulas isu ini dalam ceramahnya malam semalam di Stadium Melawati.
Yang boleh dilakukan Anwar ketika berucap di kongres PKR itu, dia mengulangi retoriknya bahawa pemimpin Umno "terus memainkan api perkauman seolah-olah mereka jaguh Melayu tulen", selain melahirkan rasa kesal dengan label anti-Melayu yang dikenakan terhadap DAP.

BOLEHKAH RAJA PETRA TELANJANGKAN ROSMAH?

Di manakah Raja Petra akan ‘menelanjangkan Rosmah?’ Di Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Magistret?

Mahkamah Tinggi akan memutuskan sama ada kes fitnah pengendali blog, Raja Petra Raja Kamarudin akan dipindahkan semula ke Mahkamah Majistret untuk perbicaraan atau kekal di mahkamah tersebut.

Semalam, Hakim Mahkamah Sesyen, Mohamad Sekeri Mamat memutuskan demikian dengan alasan pihak pembelaan telah memfailkan permohonan notis usul di Mahkamah Tinggi di bawah Seksyen 417 Kanun Tatacara Jenayah.

Timbalan Pendakwa Raya Anselm Charles Fernandis memohon sebutan dalam masa terdekat memandangkan permohonan notis usul semakan supaya kes itu dipindahkan semula ke Mahkamah Majistret yang akan didengar pada 4 Disember ini.

Mahkamah menetapkan 15 Disember ini untuk sebutan semula kes tersebut.

Raja Petra, 58, didakwa di Mahkamah Majistret pada 17 Julai lalu atas tuduhan memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam akuan bersumpah yang diikrarkannya.

Ini bermakna ada tempoh dua minggu untuk Raja Petra mempersiapkan dirinya bagi ‘menelanjangkan Rosmah’ sama ada di Mahkamah Majistret atau Mahkamah Tinggi.

Isu ‘menelanjang Rosmah’ dijangka menarik kerana sebahagian daripada apa yang dikatakan oleh RPK akan didedahkan secara terbuka oleh Raja Petra di mahkamah.

Di sebalik itu, apa yang juga penting ialah apabila RPK berhujah untuk menolak saman fitnah ini, beliau juga dikatakan akan mengemukakan bukti-bukti kenapa Najib tidak boleh menjadi Perdana Menteri dan “Abdullah Badawi akan terus jadi Perdana Menteri Malaysia sehingga “tengah malam 7 March 2013”.

Kerana inilah blogger POLITICA (http://politica-net.blogspot.com) sesudah membaca posting saya dalam Sembang Ahad “AMARAN – NAJIB TIDAK AKAN JADI PM?” pada 23 November 2008 lalu, beliau menjadi pening, bingung, bercelaru otak.

Tanya POLITICA. “adakah ramalan RPK yang dicedok oleh Hambali itu benar? Asas kesimpulan RPK memang tidak salah. Iaitu Perlembagaan Persekutuan tidak memaktubkan bahawa Presiden UMNO (mulai Mac 2009 adalah Najib Razak) perlu dilantik sebagai Perdana Menteri.”

Melalui posting itu, saya membincangkan isu ini dengan memetik tulisan RPK dalam Malaysia Today 21 November 2008 dengan tajuk BALASUBRAMANIAM’S STATUTORY DECLARATION REVISITED.

Dinyatakan dengan jelas dalam posting itu bahawa Perlembagaan Persekutuan memaktubkan bahawa Yang DiPertuan Agong mesti melantik Ahli Dewan Rakyat yang mendapat keyakinan atau sokongan daripada majoriti Ahli Dewan sebagai Perdana Menteri.

Kata POLITICA: “Kalau apa yang ditulis oleh RPK adalah benar, sanggupkah kita semua mengizinkan Abdullah terus jadi Perdana Menteri sehingga “tengah malam 7 March 2013”? Kalau apa yang ditulis oleh RPK juga benar, tidak mungkinkah Malaysia akan dilanda oleh krisis kepimpinan yang amat dahsyat?

Lebih serius lagi, menurut POLITICA, mungkinkah DYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuang Agong akan meneruskan khidmat Abdullah sebagai Perdana Menteri walaupun Baginda amat insaf bahawa kerajaan di bawah Abdullah pada ketika ini adalah kerajaan yang terumbang-ambing dan kucar-kacir?”

Katanya, “Oleh itu, kita semua perlu pandang serius ramalan di atas. Kita mesti kaji sejauh manakah kebenarannya. Kita mesti berbuat sesuatu. Kita mesti bersuara. Kita mesti bertindak. Kita tak mau Abdullah terus bermaharajalela. Kita tak mahu Malaysia jadi porak-peranda. Kita tak rela BN kalah teruk dalam PRU ke-13 kelak.”

Bagi saya apa juga usaha berkaitan ‘penelanjangan’ itu sama ada ia bersifat fitnah atau segala-galanya benar, bergantung kepada keputusan hakim yang akan membicarakan RPK.

Pastinya jika RPK bersedia dengan hujah, mereka yang mendakwa RPK juga mempunyai hujah.

Ada baiknya isu ini diputuskan secara bijak kerana persepsi buruk terhadap Rosmah sukar dibendung, melainkan ia ‘dibersihkan’ melalui mahkamah bagi membolehkan mereka yang berwas-was dan menganggap apa yang diperkatakan oleh RPK selama ini ‘benar’ mungkin hanya ‘fitnah’ semata-mata.

Sementara bagi RPK pula, apa yang selama ini dianggap ‘fitnah’ yang dibawa olehnya perlu dibuktikan benar belaka kerana sebarang kegagalannya akan menghakis kredibilitinya disamping sokongan terhadap parti yang didokongnya.

Lebih buruk lagi kerana is bukan soal memfitnah Rosmah semata-mata tetapi turut mengheret Najib dan Abdullah dalam konteks siapa akan berku

SELAGI NIK AZIZ ADA, PAS BERKUASA

(Bahagian Akhir)

Dalam posting siri kedua mengenai tajuk ini pada 27 November lalu, saya mengatakan PAS tidak sanggup kehilangan Kelantan yang satu-satunya pangkalan bagi parti berkenaan dengan menukar kepimpinan daripada Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, 78, kepada pemimpin baru, termasuk Nik Ahmad Yaakob atau Nik Mohd Amar Nik Abdullah.

Mengambil kira kepentingan ini, bukan mudah Nik Aziz mahu menyerahkan kuasa lebih-lebih lagi apabila sukarnya untuk beliau membuat pilihan.

Nik Aziz tidak berani melepaskan jawatan ketika ini kalau pun benar ada desakan, bimbang berlakunya perebutan jawatan di kalangan orang kepercayaannya.

Melalui posting pertama saya pada 26 November 2008, saya mengatakan biarpun Nik Aziz tidak sihat dan beliau pun sudah menyatakan hasratnya mahu bersara tetapi nada Nik Aziz ketika ini tidak akan memungkinkan beliau bersara awal.

Saya melihat bahawa isunya bukan ancaman kepada PAS Kelantan kerana ketika ini kedudukan PAS sungguh selesa kerana ia sedang mengecapi ‘majoriti mewah’ di DUN Kelantan - 38 kerusi daripda 45 kerusi. Masalah kerajaan Pas akan tumbang dengan cara berlaku penyemberangan dan pembelian kerusi tidak akan berlaku lagi. Pas dalam keadaan stabil dari segi kerusi pada masa ini.

Bagaimanapun, saya bersetuju dengan kata-kata Mohd Sayuti Omar (MSO) dalam blognya pada 26 November lalu bertajuk ‘Bila lagi Nik Aziz hendak berhenti’ apabila beliau mengatakan di pihak Nik Aziz sendiri, menurut Sayuti, “... tidak baik kalau menjadi MB lama-lama. Alasan beliau mengatakan tidak ada desakan daripada PAS , rasanya kurang tepat. Dengan kapasitinya hari ini siapalah dalam PAS yang berani dan sampai hati nak nasihatkan beliau.

Kata Sayuti: “Ikhlas dikatakan saya bimbang takut terjadi apa-apa kepada Tok Guru seperti terjatuh sewaktu bersyarah atau sedang mengajar baru nak berhenti ia adalah satu keadaan yang tidak seharusnya berlaku. Yakin dan percayalah walaupun tidak menjadi MB beliau tetap akan dipuja dan dihormatinya kerana status beliau bukan saja sebagai tokoh politik tetapi yang lebih penting ialah beliau menjadi seorang tok guru.”

Soalnya apakah Nik Aziz sanggup ‘mendera dirinya’ untuk menduduki kerusi itu sehingga keadaan tenang pada ketika dia masih menyanyangi seseorang, selain Nik Amar dan Ahmad Yaacob?

Gambaran ini tidak baik untuk PAS Kelantan kerana pada ketika Nik Aziz di luar dilihat berminat dengan Nik Amar atau Ahmad Yaacob tetapi di dalam hatinya menyayangi orang lain.

“Nik Aziz mungkin sukar melupakan jasa ‘orang ini’ dan menurut Sayuti, umum sudah tahu bahawa ada orang yang berangan dan disebut-sebut untuk menjadi MB Kelantan. Orang ini sudah membuat persiapan dari semua sudut mental dan fizikal sejak beberapa tahun lalu.

Dia juga sudah membina tapak politik dan kelab penyokong (penyoraknya) sendiri. Masalaah calon tidak timbul lagi kerana tokoh ini sudah ada dan sudah lama bersiap sedia untuk mengambil alih kerusi Tok Guru berkenaan.

“Jadi kalaulah itu masalah semasa yang dimaksudkan, Nik Aziz boleh mengatasinya,” katanya.

Kerana kedudukan ini adalah wajar Nik Aziz cari jalan dan berikhtiar bagaimana akar umbi PAS dapat menyokong orang berkenaan. Nik Aziz sendiri dikatakan berminat dan kagum dengan gerak kerja orang berkenaan. “ Beberapa kali beliau (Nik Aziz) telah terlepas cakap memuji kehebatan dan kepintaran orang itu dalam menjana ekonomi dan membawa pendekatan baru politik Kelantan.” Kata Sayuti.

Lantas Sayuti menutup tulisannya dalam posting berkenaan dengan mengatakan: “Nah tunggu apa lagi. Kalau sudah berkenaan ‘kahwin’ sahaja. Nik Aziz boleh lakukan. Dengan kedudukannya sebagai tok guru dan MB beliau boleh menyihirkan orang Pas Kelantan agar menerima orang itu. Jadi kalau benar mahukan orang itu jadi MB biarkan ketika benihnya subur; semangat dan keinginannya tinggi jangan sesudah orang itu sudah tidak bersemangat lagi.”

Beberapa pemimpin PAS pernah memberitahu saya, jika keadaan seperti ini terus berlaku, sampai ‘mati Nik Azizlah’ baru Kelantan akan berubah kepimpinan.

Tetapi apakah pada ketika itu, ada wasiat khusus daripada beliau?

Tidakkah perebutan kuasa akan tetap berlaku dan akan menimbulkan masalah kepada kepimpinan selepas itu?

Tidak mungkinkan akan berlaku pertelingkahan antara orang yang disayangi Nik Aziz dengan kumpulan Nik Amar dan Ahmad Yaacob.

Apakah Nik Aziz merelakan keadaan sedemikian berlaku di Kelantan?

Bagi UMNO dan Barisan Nasional pula mereka bukan mendoakan perkara itu berlaku tetapi jika pertelingkahan berlaku, ia memberikan advantage kepada mereka.

Apalagi ‘tokoh penyatuan’ iaitu Nik Aziz sendiri sudah tiada!

BAGAIMANA KES NIRMALA DINILAI

(Kemaskini) Saya menerima respon yang baik melalui posting ‘KESAN NIRMALA BONAT PENGAJARAN UNTUK SEMUA’, Jumaat 28 November 2008.

Sehingga saat ini masih ada komen-komen yang sesetengahnya marah, nakal, menyimpang dan tidak kurang yang mahu majikan Nirmala dikenakan hukuman lebih berat.

Seperti saya katakan kes ini meninggalkan kesan mendalam kepada rakyat Malaysia dan Indonesia.

Ada pengomen yang melihatnya daripada sudut kemanusiaan dan hubungan antara pekerja dan majikan - sebaliknya perkauman.

Ada yang berpuashati dengan tempoh hukuman, malah ada yang merasakan ia tidak setimpal dengan kesengsaraan Nirmala Bonat.

“Saya kira kita angkat topi kepada mahkamah Malaysia yang telah membuat keputusan seperti itu dan benar-benar mempertimbangkan fakta yang ada,” demikian kata Ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri di parlimen Indonesia Theo L. Sambuaga.

Berikutan itu, beliau mahu setiap pekerja Indonesia dipastikan tahu selok belok pekerjaan dan didedahkan juga kepada adat, budaya dan pengetahuan asas undang-undang setempat.

Beliau adalah salah seorang daripada beberapa anggota Parlimen Indonesia yang menyambut baik keputusan Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman 18 tahun penjara ke atas Yim Pek Ha, majikan kepada pembantu rumah dari Indonesia, Nirmala Bonat.

Pek Hwa, suri rumah, didapati bersalah atas tiga tuduhan mencederakan Nirmala dengan menggunakan seterika dan air panas empat tahun lepas.

Beliau memberikan penghargaan kepada mahkamah di Malaysia yang menurutnya telah mempastikan perjalanan undang-undang dengan baik dan adil.

Bernama melaporkan, akhbar-akhbar di Indonesia turut melaporkan berita keputusan mahkamah sesyen Kuala Lumpur itu yang dianggap telah memberikan keadilan kepada Nirmala, yang berasal dari Kupang, Nusa Tenggara Timur.

Speaker Parlimen Indonesia Agung Laksono turut mengingatkan pekerja Indonesia yang sedang mencari rezeki di Malaysia supaya berhati-hati dalam bekerja dan sentiasa mematuhi undang-undang Malaysia.

Beliau mengelak daripada mencampuri urusan mahkamah tetapi menghargai sistem undang-undang di Malaysia yang menjatuhkan hukuman yang sesuai dengan kesalahan penderaan itu
Katanya, selain menunjukkan berjalannya proses penegakan hukum di Malaysia, keputusan ke atas majikan Nirmala Bonat cukup bererti bagi Indonesia kerana ada banyak lagi pekerja Indonesia di negara ini.

Selain itu Speaker Parlimen Indonesia itu percaya penguatkuasa undang-undang di Malaysia baik polis mahupun pihak lain sentiasa bertindak tegas dan tidak mendiskriminasi.

Dia berharap keputusan ini menjadi peringatan kepada majikan-majikan lain di Malaysia.

Sementara itu, Ketua Badan Kerjasama Antara Parlimen di parlimen Indonesia Abdillah Thoha pula berterima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana telah menyelesaikan proses undang-undang dan kehakiman ke atas rakyat Indonesia yang mencari keadilan seperti dalam kes Nirmala.

“Saya melihat keputusan itu memberi gambaran positif bahawa proses undang-undang telah berjalan dengan baik. Mereka yang bersalah dan melanggar undang-undang tetap dihukum,” katanya, yang berpendapat hukuman penjara 18 tahun bukanlah ringan.

Apapun, semalam Suri rumah Yim Pek Ha, yang dikenakan hukuman penjara 18 tahun kelmarin selepas didapati bersalah mencederakan pembantu rumahnya dari Indonesia, Nirmala Bonat, semalam keluar dari Penjara Kajang apabila Mahkamah Sesyen membenarkan wanita itu diikat jamin.

Hakim Akhtar Tahir membenarkan Pek Ha diikat jamin RM200,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.

Suami Pek Ha, Hii Ik Ting, membayar wang jaminan itu pada pukul 3.30 petang ini di Pejabat Pendaftar Mahkamah Kuala Lumpur. Pek Ha, yang digari dan diiringi empat warden, dibawa ke pejabat itu pada pukul 4 petang untuk menandatangani dokumen ikat jamin.

Pengomen, bungaraya berkata “Masyallah. Apa agaknya sifat dan sikap isteri majikan tersebut? Sehingga tergamak berbuat kejam sedemikian rupa. Saya pun boleh jadi fobia membaca dan mendengarnya dalam TV semalam. Masih dikalangan rakyat kita yang bertindak di luar batasan. Aku pun tidak terkata-kata.Sorry.”

YusRi pula berpendapat, “Patutnya hukuman tu berjalan berasingan. Masa buat tak ingat...Jika anda berada ditempat mangsa dera, bagaimana anda nak hadapi hidup dalam trauma?” FunTooSurf yang menyokong pandangan ini berkata: “Inilah majikan yang tak tahu beza binatang dan manusia.18 years is to short, why don't double up the sentence?”

Seladang pula mengingatkan, “Jangan anggap manusia bawahan sebagai binatang bila kita menjadi kaya raya!” Senyumsempoi pula berkata: “Yim Pek Ha mula belajar jadi manusia. Satu kos pengajian yang panjang.”

Hakim Akhtar dalam membenarkan permohonan ikat jamin berkata, permohonan itu dibenarkan kerana beliau berpuas hati dengan kehadiran Pek Ha semasa perbicaraan dan tidak ada sebab untuk Pek Ha menghilangkan diri dan juga dia mempunyai empat orang anak kecil.

“Mengikut undang-undang, tertuduh mempunyai hak untuk merayu ke peringkat tinggi sehingga percubaan akhir. Dia perlu diberi kebebasan untuk merayu. Oleh kerana dia disabit kesalahan, saya menambah jumlah jaminan kepada RM200,000,” katanya.

Akhtar juga memerintahkan supaya bekas pramugari berusia 40 tahun itu menyerahkan semua dokumen perjalanan dan memaklumkan kepada mahkamah mengenai pergerakannya apabila meninggalkan Kuala Lumpur.

Pek Ha kelamrin didapati bersalah atas tiga tuduhan dengan sengaja mencederakan Nirmala Bonat menggunakan seterika dan air panas di Villa Putera, Jalan Tun Ismail di sini pada Januari, Mac dan April 2004. Dia dikenakan hukuman penjara masing-masing 18 tahun bagi setiap tuduhan tetapi Hakim Akhtar mengarahkan supaya hukumannya berjalan serentak berkuat kuasa semalam.

Peguam Pek Ha, Jagjit Singh dan Akbardin Abdul Kadir kemudian memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

Suri rumah itu pada mulanya didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 22 Mei, 2004 dan dibenarkan ikat jamin RM85,000 oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Kadir Musa pada 19 Julai, 2004, sementara menunggu perbicaraan di Mahkamah Sesyen.
Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Noorin Badaruddin.

Cuma yang sedikit mengejutkan saya ialah pendapat seorang pengomen, add apabila beliau mengatakan:

“Inilah akan berlaku kepada orang melayu jika kaum cina memerintah negara malaysia. Dah dera cukup-cukup lepas tu tuduh yang pembantunya yang dera diri sendiri. Kepada melayu yang dok suka sangat nak jadi malaysia malaysian ha ni lah dia malaysian cina. Walaupun saya faham , nirmala tu orang indon, tapi spesis cina ni, kalau dia jadi "tuan" inilah realitinya dilakukan keatas "hamba". contoh mudah "tuan" dan "hamba" dalam bisnes.”

Saya jadi kelu dan tidak menyangka kes Nirmala Bonat ini dilihat sebegitu jauh – sehingga menjadi isu perkauman – yang kini jelas kembali semula ke persada politik Malaysia.