Saturday, October 25, 2008

RASIONALLAH TERHADAP HUJAH ZULKIFLI NORDIN

Bercakap mengenai Ahli Parlimen pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zulkifli Noordin (Kulim/Bandar Baharu) saya teringat akan kata-katanya, 'for me, Islam come first, the rest are second'.

Kelmarin di Dewan Rakyat beliau menegaskan: ‘‘Agama Islam merupakan tonggak ke stabilan politik, oleh itu perlu dimartabatkan dan saya mencadangkan agar Perkara 3 dan Perkara 11 (1) Perlembagaan Persekutuan dipinda kerana ia banyak digunakan untuk menyerang agama Islam.”

Hakikatnya, saya jarang mendengar hujah sebegini daripada wakil rakyat UMNO, termasuk oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.
Kerana itu inilah masanya kita menyokong usaha Zulkifli yang mencadangkan beberapa perkara berikut:

1. Mencadangkan Perkara 11(1) dipinda dengan memperjelaskan perkara berhubung dengan kebebasan beragama dan bagi orang Islam tertakluk pada undang-undang Islam itu sendiri serta ditentukan oleh Mahkamah Syariah; dan,

2. Mencadangkan Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan mengenai Islam sebagai agama rasmi dipinda supaya ia dapat ditegaskan dalam bentuk syariah dan un dang-undang.

3. Majlis Peguam Muslim perlu ditubuhkan bagi menaungi peguam-pe guam Islam agar mereka tidak perlu merujuk kepada Majlis Peguam bagi mendapat kelayakan untuk menjadi peguam.
Zulkifli berhujah, pindaan ini (Perkara 11(1) perlu dilakukan kerana beliau tidak mahu perkara seperti Azalina Jailani berlaku apabila sebuah gereja memberi baptis kepadanya.
Berikutan itu beliau mengesyorkan Bahagian Jenayah Syariah kerajaan Persekutuan ditubuhkan untuk menguatkuasakan pindaan itu.”
Zulkifli akhir-akhirnya ini konsisten dengan apa yang dilafazkannya.

Sebelum ini, ketika mempertahankan tindakannya mengetuai Himpunan Aman membantah tindakan Bar Council, Zulkifli berkata:


“... saya tidak akan meminta maaf atas tindakan saya mengetuai Himpunan Aman membantah tindakan Bar Council mengadakan forum anti-Islam tersebut.

Malahan saya nyatakan bahawa kalau Bar Council bercadang untuk mengulangi keangkuhan sikap anti-Islam mereka ini, sudah pasti mereka akan dapati saya akan akan berada disana untuk mempertahan dan membela Islam.
I'll be their worst nightmare if they continue with their arrogance and anti-Islam attitude.

Saya nyatakan bahawa nothing can stand between me and Islam. Saya mungkin bukan Muslim yang terbaik, namun saya bersedia melakukan yang terbaik untuk Islam.


Malahan saya menyatakan dengan jelas bahawa selain menjaga kebajikan rakyat dan pengundi saya di Kulim Bandar Bharu, misi utama saya sebagai Ahli Parlimen adalah untuk berusaha untuk memartabatkan dan menobatkan Islam, syariat dan institusinya melalui constitutional reform, sebagaimana yang dicadang dan diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan dalam beberapa keputusan sebelum daripada ini.


Ahli panel ada menyebut kemungkinan prinsip dan pendirian saya ini akan bercanggah dengan pendirian PKR. Saya mengulangi pendirian dan prinsip saya bahawa 'for me, Islam come first, the rest are second'.

Apabila beliau menimbulkan perkara ini selain beberapa perkara berkaitan Melayu dan Islam, untuk siapa beliau memperjuangkannya? Siapa yang ‘terkena belasah’ oleh beliau?
Zulkifli mengkritik PKR kerana menyoal ketuanan Islam. Selain itu beliau juga menghentam pembangkang terutama PKR yang dilihat tidak mempertahankan agama Islam.

Batang hidung siapa yang terkena ‘penumbuk’ Zulkifli ini? Bukankah Penasihat PKR yang juga Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim?

Dalam konteks ini wajarkah kita marah atau bengang dengan tindakannya?

Beliau juga menghentam parti-parti komponen BN yang menuntut dibenarkan orang Islam keluar daripada agama Islam dan mahu agama Islam mengikut anjakan dengan agama-agama lain.

Hakikatnya, apabila Zulkifli membidas Majlis Peguam yang mewakili kes permohonan murtad Azalina Jailani tanpa memikirkan bahawa ki ra-kira 40 peratus anggota majlis itu terdiri daripada peguam beragama Islam, kenapa tiada sokongan jelas khususnya daripada Pas yang mendakwa mereka parti memperjuangkan Islam?

Amat malang sekali jika pemimpin dan penyokong UMNO dan Pas berdiam diri mengenai perkara ini sedangkan Zulkifli seperti bersaorangan mempertahankan Islam dengan memperkatakannya di medan paling sesuai iaitu Dewan Rakyat.

Zulkifli juga dengan nada berani menegaskan, ada juga pihak yang mencabar penggunaan nama Allah dengan menegaskan mereka juga berhak serta mem bawa kes itu ke mahkamah dan perkara tersebut telah mencabar kestabilan politik serta keharmonian rakyat.
Selain itu, terdapat juga pihak yang mempertikaikan tentang kuliah-kuliah di masjid yang kononnya mengganggu mereka.

Apakah wajar kita menilai kata-katanya dan membiarkannya kesaorangan hanya kerana beliau dikaitkan akan masuk UMNO?

Sebenarnya, Zulkifli dalam kritikannya turut mengkritik UMNO dan Barisan Nasional dan bukan PKR semata-mata.

Jelas Zulkifli apabila menyatakan pendapatnya mengenai ancaman terhadap Islam di Malaysia, beliau bukan menghentam tidak tentu pasal.

Mesej Zulkifli ialah Islam untuk semua, bukan untuk UMNO atau Pas sahaja dan oleh kerana ia melampaui parti-parti politik dan kaum, sewajarnya semua pihak melihat apa yang ditimbulkan oleh beliau secara rasional.

Hujah Zulkifli bukan untuk mengkritik seseorang tetapi sesiapa juga yang memperlekehkan Islam kerana baginya, 'for me, Islam come first, the rest are second'.

SYABAS NAZRI AZIZ!

Walaupun dilihat sebagai berkempen untuk Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin tetapi sikap berterus terang Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengenai tujuan masuk bertanding pemilihan UMNO untuk jawatan tinggi sangat jelas.

Menurut Nazri ketokohan yang dimiliki Muhyiddin merupakan antara faktor beliau membuat keputusan untuk tidak bertanding sebarang jawatan dalam pemilihan parti Mac ini.

Kata Nazri, sebagai Menteri Kabinet ketiga paling senior selepas Muhyiddin dan Datuk Seri Syed Hamid Albar, jawatan yang paling sesuai ditandinginya ialah Timbalan Presiden.
Nazri juga enggan berbuat demikian kerana tidak mahu bertanding jawatan naib presiden dan ahli Majlis Tertinggi UMNO (MT) bagi memberi laluan kepada muka baru menyumbang idea untuk memperkasakan UMNO.

Katanya: “Buat apa saya bertanding kalau sudah ada orang yang lebih layak, eloklah saya menyokong mereka. Sudah 10 tahun saya menjadi menteri dan saya rasa itulah sahaja tahap yang saya boleh capai.”

Kata-kata beliau mengingatkan saya apa yang diucapkan oleh Datuk Seri Mohd Najib Razak di Kuala Terengganu 9 Oktober lalu apabila beliau menyebut pemimpin serta ahli-ahli UMNO mesti melakukan perubahan sesuai dengan persekitaran semasa sekiranya ingin terus berkuasa memegang tampuk pemerintahan negara.

Timbalan Presiden UMNO itu menegaskan, UMNO perlu meniti arus perubahan itu jika parti berkenaan ingin terus menjadi sanjungan dan sentiasa berada di hati rakyat.

''Kita adalah sebuah parti yang begitu banyak jasanya. Kitalah yang memerdekakan bumi bertuah ini, kitalah parti yang menghapuskan komunis, kitalah yang mengisi kemerdekaan. Soalnya apakah jasa-jasa ini akan diambil kira oleh rakyat pada hari ini, tentu sekali kita perlu merenung secara lebih mendalam mengenai hal ini, kita perlu prihatin kepada aspirasi rakyat," katanya.

Malah, di sinilah Najib mengumumkan akan bertanding Presiden UMNO.
Bagi Najib, kehendak rakyat adalah mudah iaitu mereka mahu ahli-ahli serta wakil rakyat UMNO mudah didekati sepanjang masa dan mengingatkan pemimpin dan ahli parti agar jangan semata-mata menumpukan soal dalaman parti termasuk pemilihan bahagian tetapi menjadi parti yang mencerminkan suara rakyat.

Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Najib itulah mungkin Nazri menilai dirinya “tua” walaupun hakikatnya beliuu jauh lebih muda daripada sebilangan yang menawarkan diri untuk jawatan penting dalam UMNO.

Hakikatnya, senang dan mudah kalau pemimpin UMNO bersikap seperti Nazri.
Malah, kalau dilihat sikap Nazri ketika dalam Pergerakan Pemuda UMNO dahulu pun, beliau bukan jenis lawan taukeh dan mahukan jawatan utama pergerakan itu.

Nazri yang memangku ketua pergerakan itu beberapa ketika, sanggup membuka laluan untuk orang lain. Kalau dia mahu, dia boleh bertanding dan pastinya sokongan kepada beliau boleh memenangkannya!.

Silap-silap ketika itu, beliau boleh menang tanpa bertanding.
Namun berapa ramaikah antara pemimpin UMNO yang bersikap seperti beliau. Nazri bukan tua sangat dari segi umur kalaupun beliau lama dalam politik.

Oleh kerana dia menjadi antara pemimpin paling muda menduduki Exco Pemuda UMNO, beliau dirasakan begitu lama berada dalam UMNO. Apalagi apabila bertanding MT sabagai calon Pergerakan Pemuda, beliau menang dengan mudah.

Nazri sangat berpengalaman dalam ‘tendang terajang politik’ sama ada peringkat Pemuda UMNO atau juga melalui MT dan kerana itu kata-kata atau ulasannya perlu diambil kira.
Dalam konteks ‘berlawan’ dalam UMNO sebenarnya ada tiga tahap yang perlu dilalui. Pertama, pencalonan, kedua, berkempen dan ketiga, bertanding.

1. Ada orang cuba memancing dengan menghulur kepala agar dicalonkan dan apabila merasakan ‘tidak boleh pergi’ baru berundur dengan mengumumkan menarik diri. Contohnya ada.

2. Ada yang lain pula menghulurkan kepala tetapi kerana tidak mencukupi pencalonan digugurkan. Contohnya banyak.

3. Yang lain pula tewas dalam pertandingan. Ini selepas Mac 2009.
Sementara faktor strategi dan jentera kempen juga perlu diambil kira kerana jika jentera asyik ‘rosak di tengah jalan’ dan kurang berstrategi, kempen akan boleh jadi koyak.

Lain dengan Nazri, beliau bukan tidak boleh menghulurkan kepala dan menggerakkan semula jenteranya selama ini, tetapi kerana lebih berminat melihat golongan lebih muda memasuki MT agar UMNO menjadi ‘lebih remaja’, beliau mengambil keputusan untuk tidak bertanding.’
Nazri bukan jenis yang mahukan UMNO dipenuhi dengan pemimpin tua yang sikap mereka dalam menilai dan mahu terus menjadikan UMNO seperti tahun 1980-an dan 1990-an.

Apapun, pendapat Nazri ini sebenarnya bersifat ‘ pukul anak sindir menantu’ dalam konteks pemimpin UMNO ‘tua’ yang terus mahu menawarkan diri walaupun sukar untuk mendapat sokongan.

Ini kerana dalam konteks calon-calon Timbalan Presiden, Naib Presiden dan MT, kita tahu siapa yang ‘tua’ dan siapa yang muda dan siapa yang disokong untuk ke jawatan yang ditandingi atau sebaliknya.

Syabas Nazri! Anda membuka mata sesetengah pemimpin dan ahli UMNO yang terus merasakan mereka masih diperlukan tetapi hakikatnya selain ‘tua’ mereka juga sudah ditolak kerana terpalit dengan pelbagai perkara yang mendatangkan masalah kepada UMNO dan kerajaan Barisan Nasional.