Monday, November 24, 2008

FATWA PUN MAHU DILANGGAR

Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) kelmarin mengharamkan umat Islam mengamalkan senaman yoga yang dilakukan secara sistematik dan menyeluruh kerana bertentangan dengan syariat Islam serta boleh memesongkan akidah mereka.

Jabatan Agama Islam negeri akan mewartakan fatwa itu selepas dimaklumkan mengenai keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan itu untuk digunakan pakai pada peringkat negeri.
Berikutan itu, Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) mendesak kerajaan menggunakan peruntukan undang-undang di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah dan Kanun Keseksaan bagi bertindak ke atas pihak yang mempertikaikan institusi fatwa.

Utusan Malaysia hari ini memetik Presidennya, Zainul Rijal Abu Bakar sebagai berkata, tindakan itu penting bagi memelihara kesucian Islam berikutan banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan media secara terbuka mengeluarkan kenyataan dan laporan yang mencabar institusi berkenaan.

‘‘Undang-undang telah ada dan bagi PGSM, kerajaan perlu bertindak segera bagi menangani keresahan umat Islam setelah melihat institusi fatwa dicabar lebih-lebih lagi oleh umat Islam sendiri,

‘‘Mencabar keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan adalah sama seperti menghina agama Islam kerana institusi fatwa mempunyai peranannya yang tersendiri dan diiktiraf syarak serta Perlembagaan Persekutuan.

‘‘Setiap fatwa adalah untuk menyelamatkan orang Islam daripada tergelincir akidah atau amalan jadi jangan pula ada yang mencabar dan mengingkari termasuk bersubahat seperti menganjurkan kelas yoga,’’ jelasnya.

Fatwa mendapat reaksi daripada Presiden Malaysia Hindu Sanbgam, Datuk A. Vaithilingam bahawa MFK kena hormati sensitiviti dan perasaan penganut agama lain di Malaysia, pada ketika memberikan panduan kepada orang Islam.

“Ramai penganut Hindu terkejut dan kecewa dengan pengumuman majlis itu,” katanya menurut laporan The Star.

Kata Vaithilingam, mereka kesal kerana MFK tidak merujuk kepada pertubuhan Malaysia Hindu Sanbgam untuk mendapatkan penjelasan aspek keagamaan dan bukan keagamaan.

Persoalannya, apakah MFK turut sama mengharamkan mereka yang beragama Hindu atau agama lain mengamalkannya?

Malah MFK semalam menjelaskan, pergerakan amalan fizikal yoga tanpa unsur berkenaan yang dilakukan pada zahirnya (secara luaran) tidak menjadi kesalahan, tetapi tidak digalakkan kerana ia adalah salah satu komponen daripada keseluruhan amalan yang diharamkan itu.

Asasnya semua pihak kena faham, Agama kamu, agama kamu. Kenapa pertubuhan Hindu mahu mempertikaikannya?

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, setiap fatwa dikeluarkan MFK adalah panduan kepada umat Islam saja. Dalam hal ini, umat Islam dilarang melakukannya kerana dikhuatiri terpesong akidah kerana mempunyai unsur mentera dan meditasi serta penyatuan diri dengan tuhan.

"Hukum itu tidak membabitkan untuk penganut agama lain dan semua pusat yoga boleh meneruskan operasi senaman itu untuk penganut bukan Islam," katanya.

Begitu juga Sisters in Islam (SIS) tidak habis-habis mengkritik fatwa. Sebelum ini mereka mengkritik fatwa mengenai pengharaman ‘budak perempuan yang menyamai laki-laki’.

Singapura dan Mesir turut mengeluarkan fatwa melarang umat Islam di negara itu mengamalkan senaman yoga kerana memutuskan perkara itu mengandungi bidaah dan sesat kerana mengandungi unsur agama Hindu.

Keputusan melarang umat Islam melakukan senaman yoga dibuat dalam persidangan Majlis Fatwa Kebangsaan di Kota Bahru, Kelantan pada 22 hingga 24 Oktober dan ia akan dipanjangkan kepada semua majlis agama Islam negeri untuk diwartakan.

Fatwa yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan untuk mengharamkan senaman yoga adalah sebagai panduan kepada umat Islam supaya tidak melakukannya secara sistematik kerana ia mengandungi unsur mentera dan meditasi yang dibimbangi memesongkan akidah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata berasaskan keputusan itu, umat Islam yang mengamalkan senaman itu perlu menghentikannya segera dan tidak mengunjungi pusat yoga terbabit.

Zahid mengajak umat Islam menjauhi amalan itu kerana tujuan dan matlamat seperti mendapat ketenangan dan kemuncaknya penyatuan diri dengan tuhan boleh merosakkan akidah umat Islam.

SIS menolak keputusan majlis dengan berkata MFK mengharamkan amalan senaman yoga kerana tiada sebarang bukti dikemukakan bagi mewajarkan yoga diharamkan.

Pengurus Program SIS, Norhayati Kaprawi berkata, sehingga kini negara tidak pernah menerima apa-apa aduan atau bukti yang mengatakan ada individu beragama Islam bertukar kepada agama Hindu selepas mengamalkan senaman yoga.

''Jadi, mengapa perlu ia diharamkan? Mengapa terburu-buru untuk meletakkan undang-undang terhadap aktiviti senaman itu sedangkan ia tidak mengancam kedudukan agama Islam setakat ini?" soalnya ketika dihubungi Utusan Malaysia .

Menurut Norhayati, pihaknya mempunyai alasan kukuh mengapa pengharaman itu tidak patut dilakukan memandangkan amalan yoga tidak lebih daripada sekadar satu senaman untuk kesihatan.

''SIS tidak nampak ia boleh memesongkan akidah seseorang pengamalnya sama ada yang beragama Islam atau bukan Islam. Ini kerana yoga tidak lebih dari sekadar senaman untuk kesihatan jasmani, sama juga seperti senaman Tai Chi dan Qigong, '' katanya.

Pengerusi MFK, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin, semalam berkata senaman yoga berasal daripada masyarakat Hindu menggabungkan tiga unsur, iaitu amalan fizikal (senaman), keagamaan serta mantera pemujaan bagi mendapatkan ketenangan, manakala kemuncaknya penyatuan diri dengan tuhan, yang boleh merosakkan akidah umat Islam.

Katanya, ahli majlis itu memutuskan apa juga jenis dan bentuk amalan yang mengandungi unsur sedemikian dilarang dan bertentangan dengan syariat Islam.

Abdul Shukor berkata, senaman yoga yang diperkenalkan sejak 3,000 tahun sebelum Masihi tidak sesuai bagi umat Islam kerana ada dua perkara didalamnya yang boleh menghakis akidah umat Islam iaitu kepercayaan untuk bersatu dengan tuhan dan mantera pemujaan.

"Kita harap umat Islam lebih berhati-hati dan kalau boleh segera menghentikan kerana dikhuatiri kalau tidak tahu matlamatnya (bersatu dengan tuhan) boleh menyebabkan kita menjadi sesat.

"Oleh itu, masyarakat Islam wajib berhati-hati dan berwaspada daripada melakukan perkara yang boleh menghakis dan memesongkan akidah menerusi kepercayaan atau keyakinan hati, menerusi perkataan atau pengakuan dengan lidah dan perbuatan," katanya.

Baru-baru ini seorang pensyarah dari Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Zakaria Stapa menasihati orang Islam yang mengamalkan senaman yoga supaya menghentikannya kerana bimbang boleh memesongkan akidah.

Amalan yoga didakwa dapat membantu melambatkan proses penuaan, mengurangkan risiko kencing manis, darah tinggi, lelah dan penyakit berkaitan jantung. Senaman harian itu kebanyakannya mempunyai pergerakan berdasarkan unsur dalam agama Hindu, manifestasi gerakan, konsentrasi dan posisi tubuh dilakukan sambil membaca mentera.

APA ITU PERISTIWA 2004?

Bahagian Keempat

Tolonglah jelaskan apa itu peristiwa 2004?

Saya hairan kenapa Pemangku Bahagian UMNO Tanah Merah, Nik Kemruzaman Sulong mendiamkan diri seribu bahasa dan juga pemimpin lain termasuk bekas Ketua Wanita, Ketua Pemuda dan Ketua Puteri. Di mana ‘Datin Su’?

Saya kurang jelas mengenai perkara ‘Peristiwa 2004’ dan bolehkah anda semua yang tahu mengenainya menceritakan latar belkangnya walaupun saya boleh menyelidik. Kejadian tidak lama sangat.

Siapa sebenarnya yang terlibat?

Apakah masalah yang melanda Bahagian UMNO Tanah Merah sebelum ini yang juga kecoh - maksudnya pemilihan 2004 - diakibatkan oleh orang yang sama yang disebut atau terbabit dalam masalah dan kemelut UMNO Bahagian Tanah Merah sekali lagi - kali ini?

Apapun, ini adalah email terbaru saya terima selain beberapa email lain yang lebih daripada 10 semuanya. Bacalah:

From Abdullah Hamzah abhmct@yahoo.com to hambalialatiff@gmail.com date - Sun, Nov 23, 2008 at 4:58 PM saya amat tertarik dgn tuisan mengenai politik tanah merah.jika difikirkan dgn cara ini umno akan terus berkubur kerana umno akan menjadi hak peminpin yg mempunyai wang walaupun tidak berkarisma ia akan nobat menjadi pemimpin kerana dgn kuasa wang ada ia dpt mencorak apa yg di fikirkan betul bagi kepentingan politik.
Mengenai politik yg melanda tanah merah ia akan menjadi menang sorak kampung tergadai andainya ketua bhg yg dipilh kerana wang dan paksaan.saya harap situasi d tanah merah ini dapat di fikir dgn mendalam oleh pemimpin tertinggi umno samada utk menghidup atau sebaliknya.


hambali abdul latiff to Abdullah

Terima kasih....saya berdoa apa yang saya tulis benar belaka bukan kerana mempertikaikan sesiapa...jika saya salah tegurlah, manusia banyak kelemahannya. yang baik daripada Allah, yang buruk daripada saya.

Seperti saya katakan sebelum ini, kes Tanah Merah ini sangat memerlukan perhatian Ibu Pejabat UMNO kerana seperti e-mail sebelum ini oleh seseorang yang saya gunakan untuk posting Bahagian Ketiga , ‘UMNO TANAH MERAH YANG ‘BERDARAH’ semalam, menggambarkan betapa kemungkinan dan kebarangkalian politik wang dan favouritism berlaku di bahagian berkenaan.

Memanglah nampak ada pertuduhan tertentu dibuat khususnya terhadap pegawai Ibu pejabat UMNO dalam ‘Kes Abdul Rahman Ibrahim Vs. 32 ahli’ yang tidak menjelaskan yuran mengikut perlembagaan UMNO di Mahkamah Tinggi Malaya Kota Bharu’ tetapi saya tetap tegaskan ia perlu penyelidikan dan kajian mendalam.

Tolonglah, berilah keadilan kepada semua pihak – maksud saya yang kena tuduh dipanggil terlebih dahulu, jangan pandai pecat hanya Perlembagaan mengatakan demikian.

Jika soal pecat menggunakan perlembagaan, bagaimana dengan isu yuran yang dijelaskan lewat oleh 32 ahli berkenaan?

Dalam posting saya Bahagian Dua siri ini, saya menyebut hanya Sembilan (9) akan membuat Akaun Bersumpah tetapi berpandukan e-mail sebelum ini seramai 11 rupa-rupanya yang akan berbuat demikian:

“Signifikannya, daripada 32 ahli yang disenaraikan itu terdapat 11 ahli yang mengaku tidak pernah bayar pun yuran berkenaan. Mereka telah menandatangani Akuan Berkanun dengan rela. Kalau cerita Tan Sri P.Ramlee dalam 3 Abdul ‘Tuan Penasihat’ seperti ini mendapat 10%. Akhirnnya kena jual lelong.”

Pertanyaan juga benarkah Ikmal Hisham ‘mengawal kakitangan Ibu Pejabat UMNO” melalui sms Ikmal Hisham? Menurut email semalam: “Peristiwa 2004 tidak akan berulang. Saya pasti akan jadi Ketua Bahagian dan terus ke pusat”- SMS dari Ikmal Hisham kepada ahli-ahli UMNO Tanah Merah.”
Tuduhan ini berat kerana membabitkan Ikmal Hisham secara peribadi dan pegawai Ibnu Pejabat UMNOsendiri. E-mail berkenaan amtara lain menyebut:

“...semua pegawai bermula daripada Setiausaha Agung, Setiausaha kerja, kakitangan IT dan tidak ketinggalan peguam UMNO habis-habisan menjadi galang-ganti kepada tuan tubuh Ikmal Hisham. Ironinya peguam UMNO sendiri bertungkuslumus mempertahankan 32 ahli UMNO yang melanggar perlembagaan parti. Setiausaha Agung, pula mungkin atas nasihat yang ‘salah atau tersalah’dari peguam ‘tuan penasihat’UMNO mendorong beliau mengeluarkan senarai 32 defendan dalam mahkamah kononnya telah menjelaskan yuran sebelum 31/12/2007.”

Untuk ketika ini, saya tidak berani mengulas lanjut mengenai Ikmal Hisham takut nanti apa yang saya tulis tidak benar dan ‘memfitnah’ atau ‘memburuk-burukkan beliau”.

Saya tidak ada apa-apa kepentingan sama ada dengan Ikmal atau puak-puak yang membantah di Tanah Merah ketika ini.

Apapun, saya benar-benar ingin tahu apa itu ‘Peristiwa 2004?’.

(Tunggu ulasan seterusnya...)

ISU BABI, JANGAN MAIN BELASAH JE...

Syor boleh, kritik pun boleh. Malah, kalau betul belasahlah. Tapi jangan ambil fakta separuh jalan.

Saya kasihan dengan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang baru kira-kira lapan bulan memegang jawatan, tidak putus-putus ‘dibelasah’.

Belum habis isu kuota 50 peratus pemilikan rumah untuk Bumiputera (saya sokong), kini dibelasah lagi dengan isu babi.

Saya bukan nak sokong Kerajaan PAS Negeri Kedah. Saya ahli UMNO dan akan terus menyokong UMNO, kecuali jika UMNO tidak lagi memerlukan sokongan saya.

Dalam isu babi ini saya terasa ada sedikit tanggungjawab sebagai bekas wartawan dan mahu semua merujuk kepada fakta kelulusan projek ini.

Saya terbaca posting dalam blog Kijang Jantan (http://kijang-jantan.blogspot.com) bertajuk “Kedah Jelapang Padi, Bukan Jelapang Babi” pada Sabtu, 22 November 2008 (kelmarin) menyebut bahawa Negeri Kedah pimpinan PAS berkata pihaknya hanya akan membuka ladang babi moden secara berpusat di kawasan Bukit Selambau dekat Sungai Petani, jika ia tidak mendapat bantahan daripada penduduk tempatan.

Adalah wajar jika mereka membuat rayuan kepada kerajaan Negeri Kedah agar menjalankan kajian impak secara mendalam sebelum melaksanakan projek pembinaan ladang ternakan babi di sekitar kawasan itu.

Kerajaan negeri dalam jawapan bertulis pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah Ke-12 memberitahu, tapak seluas 162 hektar itu telah diluluskan pada 4 Disember tahun lalu. Jawapan bertulis itu juga menyebut, hanya satu syarikat dikenal pasti untuk mengendalikan ladang babi tersebut.

Sebanyak 46,000 ekor babi dibenarkan diternak di ladang berkenaan.

Kata Kijang Jantan: “Kerajaan Negeri pimpinan PAS hanya mengambil alih selepas pilihan raya umum Mac lalu. Jadi cadangan ini bukan daripada PAS, ia sudah dipersetujui sejak Barisan Nasional memerintah lagi. UMNO pun terpalit sama. Baguslah kalau Kerajaan Negeri mahu mengambil kira pandangan penduduk.”

Selebihnya Kijang Jantan menyatakan kasihannya kepada penduduk pekan Bukit Selambau dekat Sungai Petani yang bimbang dengan projek berkenaan.

Dan semalam harakahdaily.net melaporkan: “Sebagai makluman pembukaan ladang itu hanya akan berlaku jika terdapat aduan kacau ganggu di ladang-ladang yang sedia ada.

"Selebihnya, keputusan tersebut telah dibuat oleh Kerajaan terdahulu melalui surat UPEN (K) 707 SK.4 ( ) bertarikh 4 Disember 2007 bertajuk: Keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah (MMK) Mengenai Ladangan Masa Depan Industri Ternakan Khinzir di Negeri Kedah Darul Aman," demikian menurut laman-web pembangkang itu.

Menurut harakahdaily lagi, sekalipun telah dijelaskan dalam sesi penggulungan Sidang Bajet pada 20 November dan sidang akhbar pada hari yang sama oleh Menteri Besar, Dato' Seri Azizan Abdul Razak, bahawa ini adalah keputusan Kerajaan terdahulu (Barisan Nasional), stesen televisyen (termasuk tv3 dan RTM1 terus menggunakan perkataan 'hasrat Kerajaan PAS Kedah membuka ladang babi'.

Yang menariknya siaran berita RTM di TV1 sekitar jam 1.00 petang 19 November 2008 dan siaran Buletin Utama TV3 jam 8.00 malam 19 November 2008 melaporkan bahawa Kerajaan Negeri Kedah bakal membuka sebuah ladang ternakan babi di Kedah.

Tidakkah penyiaran berita sedemikian sudah memutarbelitkan fakta seperti yang tercatat dalam buku Jawapan Bertulis Mesyuarat Keempat Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri Kedua Belas (Mesyuarat Bajet 2009)?

Ini soalan ikhlas daripada saya kerana buku Jawapan Bertulis hendaklah dihormati sebagai buku yang sah untuk DUN Negeri Kedah. Nak marah, marahlah.

Pada sidang media berkenaan, Menteri Besar Kedah memberitahu bahawa beliau dan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat menghormati keputusan Kerajaan terdahulu (BN) bertarikh 4 Disember 2007 itu dan setelah mendapat nasihat daripada pihak Vertarina negeri, pihaknya belum lagi memutuskan tempat atau bila ladang berpusat itu akan dibina,"jelasnya lagi.

Azizan juga menyatakan pembinaan ladang ternakan itu adalah untuk kebaikan semua pihak untuk mengelakkan sebarang kemungkinan masalah seperti pencemaran, bau busuk dan seumpamanya.

Ia semakin panas apabila Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Pas kini tidak mampu bersuara malah banyak tindak-tanduknya hanya untuk memuaskan parti lain termasuk membenarkan penternakan babi di kawasan kampung orang Melayu.

Katanya, Pas rela menerima perkara itu, malahan tidak lagi berani untuk bercakap mengenai penubuhan negara Islam.

Oleh itu kata beliau, orang Melayu juga tidak boleh mengharapkan Pas untuk melindungi hak-hak keistimewaan mereka memandangkan parti itu lebih kecil daripada DAP walaupun mempunyai penyokong yang ramai.

Semakin haru-birulah jadinya jika kita tidak merujuk kepada sumber asal untuk mengulas sesuatu perkara.

Dalam perkara ini adalah baik jika Kerajaan PAS Kedah menjelaskan kedudukan sebenar, bukan secara menghentam media dan sebagainya.

Penjelasan secara berhemah dan menggunakan fakta yang sudah ada cukup untuk membuatkan rakyat faham.

Jangan kerana salah faham, orang bukan Islam sensitive tidak tentu pasal dengan orang Islam – Melayu khususnya.

MARI SOKONG BLOGGER PEMBELA NEGARA

Terima kasih Che Moq (che-moq.blogspot.com).

Melalui komen terhadap posting saya “Banjir-Mi Kuah dan Selimut” Jumaat (21 Disember 2008), Che Moq memberitahu satu perjumpaan di kalangan blogger berlangsung pada 20 November 2008 lalu (jam 8.35 malam sehingga 12.25 pagi) dengan tujuan merapatkan saf dan hubungan sesama blogger.

Ia adalah satu konferensi pertama bagi bloggers yang menyahut seruan blogger Penembak Tepat dalam usaha bersama untuk bergabung idea di Yahoo Messenger.

Kata Che Moq usaha ini lebih cenderung mencintai hak, maruah dan keistimewaan bumiputera khususnya Melayu yang tidak senang dengan kritikan melampau pihak-pihak tertentu.

“Marilah kita bersama memulakan inisiatif baru untuk berbincang dengan lebih efektif dalam usaha menghubungkan sesama kita bersama dengan lebih pantas dan mudah. Mulakanlah langkah setapak dengan menyokong usaha ini bersama,” katanya.

Objektif utama usaha ini ialah:

1. Mengumpulkan blogger2 pembela negara
2. Mempromosi blog blog team di blog ahli team.
3. Memberi komen pandangan setiap artikel yang ditulis oleh team blogger.
4. Melawan pandangan songsang terhadap usaha murni kerajaan serta mengkritik
tindakan yang dirasakan tidak sesuai dibuat oleh kerajaan dengan berhikmah dan
mauizah hasanah.
5. Mengeratkan hubungan antara blogger utk pengaliran info maklumat terkini.
6. Memastikan agama bangsa dan negara dikuatkan dengan team blogger harapan Malaysia ini.

Senarai mereka yang menyertai team ini akan diletakkan di dalam bloglist khas di blog masing-masing (usaha sendiri tuan blog untuk membuat bloglist baru bagi semua ahli group) khusus bagi ahli yang menyertainya).

Nama group dibincangkan di perjumpaan kedua malam 21 November 2008 jam 9 malam. Antara nama awal yang telah dibincangkan sebentar tadi adalah Parlimen Blogger Malaysia, Angkatan Blogger Malaysia dan Team Blogger Negara. Semua ahli digalakkan dan dialu-alukan untuk memberi sumbangan idea tentang nama,logo dan slogan yang akan dibina.

Setiap ahli akan menziarahi blog ahli lain dan saling bekerjasama memberi komen dan pendapat tentang sesuatu isu atau masalah dan pandangan yang berlaku atau disentuh oleh team kita. Semua dialu-alukan berkongsi idea, pendapat dan cadangan sesama ahli.

Begitu juga jika ada blog yang dilihat tidak mengamalkan etika sebagai blogger terhormat maka kita akan gerakkan team ini bagi menegur beramai ramai tindakannya demi mengelakkan kesan yang buruk terhadap negara kita, kata Che
Moq.

Saya anggap idea ini baik dan mengalu-alukan untuk menyertai pasukan ini demi Malaysia Tercinta.

(Terima juga kerana link)