Saturday, March 3, 2012

ANWAR PENGECUT...PENTINGKAN DIRI, MASA DEPAN POLITIKNYA SEMATA-MATA!


Apakah Anwar masih diharapkan menjadi Perdana Menteri oleh Israel selepas pilihan raya umum ke 13 apabila pernah meramalkan demikian selepas PRU ke 12 2008 lalu?

Manusia penakut, PENGECUT dan tidak mempunyai pendirian seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri.

Jika diserahkan kuasa dan jawatan itu kepadanya bukan sahaja negara tergadai tetapi nasib semua bangsa tidak akan diketahui hujung pangkalnya.

Tawarlah buku apa pun…Buku Jingga atau apa tetapi jika tidak berani berdepan dengan ‘kenyataan dan hakikat sebenar’, jangan banyak cakaplah.

Cakap berdegar-degar di Malaysia tetapi di luar negara langsung tidak berani buka mulut khususnya dalam isu Palestin.

Lebih malang menyatakan sokongannya kepada  ‘keselamatan untuk negara Yahudi’ pulak tu!


Berani Anwar nak kecam mana-mana Perdana Menteri Isreal seperti yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad ketika menjadi Perdana Menteri pada 1990an?

Saya mula mengikuti ucapan Dr Mahathir Mohamad mengenai Palestin sejak 1983 tetapi lebih jelas ketika meliputi Sidang Kemuncak Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) (sebelum ini dikenali sebagai Pertubuhan Persidangan Islam) ke 5 di Kuwait City antara 26 dan 39 Januari 1987 untuk Berita Harian.

Sejak itu pendirian Dr Mahathir tidak pernah berubah dan paling hebat ialah pada 2003 ketika Sidang Kemuncak OIC ke 10 di Putrajaya pada 16 Oktober hingga 17 Oktober 2003.

Dr Mahathir membuktikan beliau bukan jenis bimbang dengan ancaman apabila mendapat kecaman dunia, termasuk oleh Amerika Syarikat dan sekutunya melalui ucapannya pada Sidang Kemuncak OIC di Putrajaya pada 2003.

Saya melaporkan persidangan ini mewakili Radio Televisyen Malaysia (RTM) untuk Selamat Pagi Malaysia (SPM) dan juga untuk Berita RTM.

Ucapan Dr Mahathir pada sidang 16 Oktober 2003 begitu keras dengan  menegaskan bahawa Yahudi menguasai dunia:

 "Mereka mencipta sosialisme, komunisme, hak asasi manusia dan demokrasi , sehingga menganiaya mereka akan tampak menjadi salah, sehingga mereka dapat menikmati hak yang sama dengan orang lain. Dengan ini mereka telah menguasai negara-negara yang paling kuat dan mereka, masyarakat kecil ini, telah menjadi kekuatan dunia...Orang-orang Eropah membunuh enam juta orang Yahudi keluar daripada 12 juta, tetapi hari ini orang-orang Yahudi menguasai dunia melalui wakil. Mereka membuat orang lain untuk berjuang dan mati untuk mereka".

Ucapannya itu diterima dengan sangat baik oleh para delegasi, termasuk beberapa negara Islam, kecuali juga beberapa negara Islam yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel.

Sebaliknya reaksi antarabangsa melihatnya “...dengan jijik dan cemuhan.” Kementerian Luar Negeara Amerika Syarikat dan menteri luar negeri Itali, mewakili Kesatuan Eropah, menyebut bahawa insiden ini merupakan "satu serangan serius".


Malah akhbar-akhbar Amerika Syarikat turut mengecam Dr Mahathir dan menganggap bekas Perdana Menteri itu sebagai Antisemitisme (lihat sini dan sini).


 Jadi kalau melihat kepada tiga surat yang didedahkan kelmarin ada pihak mengatakan Dr Mahathir berninat untuk mewujudkan hubungan diplomatik atau berbaik-baik dengan Yahudi, ia meleset sekali.

Pemimpin pembangkang, khususnya dari PKR dan PAS hanya mahu mempertahankan Anwar yang sudah membuka belangnya. ‘Bangkai gajah tidak boleh ditutup lagi...’

Anwar sudah menyebut apa yang ada dalam hati dan perasaannya. Tuhan tunjukkan itulah sebenarnya kata hati dan jiwanya.

Anwar memikirkan soal keselamatan negara Yahudi dan rakyatnya sebagai yang terpenting dan kemudian baru rakyat Palestin, sedangkan Dr Mahathir memikirkan masalah rakyat Palestin sebagai yang maha penting dan kemudian daripada itu baru mempertimbangkan kemungkinan akan mengadakan hubungan dengan negara Israel.

Kelmarin, akhbar Israel dalam mengulas surat Dr Mahahir mengatakan bekas Perdana Menteri itu menghormati Yitzhak Rabin tetapi tidak percaya kepada Benjamin Netanyahu dan mengharapkan Ehud Barak untuk membawa perubahan. Akhbar Israel (Haaretz) dalam mengulas surat Dr Mahahir kelmarin mengatakan "Perdana Menteri menghormati Yitzhak Rabin tetapi tidak percaya kepada Benjamin Netanyahu dan mengharapkan Ehud Barak untuk membawa perubahan".

Teliti surat-surat Dr Mahathir kepada tiga Perdana Menteri Israel itu:

1. Surat kepada Rabin : “Demi prinsip umum, Malaysia bersedia untuk membina hubungan dengan Israel pada masa yang sesuai. Sementara itu, saya ingin melihat kemajuan ketara dalam pelaksanaan perjanjian damai. Masalah Timur Tengah terutamanya isu Palestin telah menjadi punca ketidakstabilan di rantau itu dan saya berharap perjanjian baru-baru ini antara Israel dan PLO akan menyumbang kepada keamanan yang berpanjangan di kawasan itu…Saya berharap kepada hubungan yang biasa dengan Israel (ayat yang terakhir ini bertulis tangan)

2. Surat keras kepada Netanyahu: “Jika tuan secara paksa merampas tanah dan harta benda kepunyaan penduduk Palestin, satu-satunya respons sekiranya mereka tidak bertindak secara ganas terhadap tuan, adalah dengan mengancam untuk bertindak menentang tuan… Apa yang tuan lakukan sekarang bertentangan dengan semangat dan surat proses perdamaian yang dipersetujui oleh pendahulu tuan. Bagaimanakah kami boleh mempercayai Israel jika sesuatu perubahan dalam kerajaan menyangkal jaminan yang diberi dengan rasminya oleh sebuah Kerajaan Israel. Kita harus ingat apabila Yahudi diperlakukan dengan kejam di Eropah, mereka seringkali menemui perlindungan dalam kalangan umat Islam di negara-negara Islam. Kami tidak menganggap rakyat Israel sebagai seteru abadi. Namun kami tidak boleh menahan rasa simpati terhadap penduduk Palestin kerana tanah air mereka dirampas daripada mereka sekarang…Kami bersedia untuk mengadakan kerjasama ekonomi dan teknologi dengan Israel tetapi kami masih belum boleh berbuat demikian kerana tuan belum memenuhi komitmen yang dibuat oleh Kerajaan Israel yang sah. Kami ingin memikirkan bahawa sebaik sahaja kami mewujudkan hubungan dengan tuan, ia akan hubungan yang menjadi tetap.”

3. Dengan Barak pula Dr Mahathir berkata: “Malaysia tidak dapat membiarkan keganasan oleh mana-mana pihak, sama ada rakan atau musuh. Mana-mana negara yang merampas tanah dan harta orang lain, atau menghapus tempat tinggal orang lain untuk mendirikan penempatan mereka sendiri tidak boleh dianggap bersikap jujur mahukan perdamaian. Dunia berharap Israel di bawah kepimpinan tuan, mengetengahkan proses damai dengan iltizam yang tulen. Saya sesungguhnya berharap pencapaian penyelesaian komprehensif di rantau tersebut akan membolehkan Malaysia melihat dengan realistik langkah positif ke arah penubuhan hubungan biasa dengan Israel.

Namun diakui oleh akhbar Israel itu bahawa dalam usaha untuk memujuk Israel melalui dialog tidak akan pernah berjaya.
  Jelas sekali faktor penting di sini ialah ‘Yahudi akan tetap Yahudi’.

Selain itu, apa yang dikatakan Anwar dan pembangkang bahawa Dr Mahathir tidak konsisten tidak benar sama sekali.

 Dr Mahathir dengan jelas mengenai pendiriannya apabila akhbar berkenaan memetik kenyataan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman: “…the former prime minister Mahathir Bin Mohamad had never expressed support for Israel or readiness to establish diplomatic relations with it. Malaysia's readiness to consider establishing relations with Israel is also contingent upon Israel's implementation of all the requirements as stated in the relevant United Nations Security Council Resolutions, including Palestine's submission to become a full member of the UN on the basis of the 4 June 1967 borders, with Al-Quds Al-Sharif (East Jerusalem) as its capital."
Ayatnya ialah CONSIDER bukan akan atau bersetuju.

Tidak seperti Anwar yang terus mengatakan menyokong. Bandingkan dengan kenyataan Anwar berikut:

Kerana kenyataan itu akhbar Israel gembira dengan sokongan Anwar berkenaan.


Sebaliknya, Dr Mahathir menggunakan cara diplomasi dan tekanan sambil berani menyatakan pendirian tegas beliau walaupun tahu Israel sebuah negara yang disokong banyak kuasa besar seperti Amerika Syarikat, Britain, Jerman, Perancis dan negara-negara Arab sendiri yang ada hubungan diplomatic dengan Isreal.

Namun apakah Malaysia merudum ekonominya kerana menentang penubuhan negara Yahudi itu?

Lupakah kita bagaimana Malaysia menjadi negara ‘harimau Asia; selama 10 tahun pada 1990an sebelum kita turut terjejas dengan masalah ekonomi apabila seluruh dunia diserang kegawatan.

Apakah kuasa besar menyekat kita dengan pendirian Dr Mahathir itu?

Apakah kita terpaksa membongkak kepada kuasa besar dan institusi kewangan dunia untuk meminta bantuan?

Anwar sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri memang tidak mempelajari apa yang bosnya lakukan dan benar sekali cakap-cakap bahawa beliau lebih ‘sibuk dengan perkara peribadi’ ketika menjawat jawatan itu.

Jadi apabila Anwar berbaik-baik dengan Yahudi di Amerika Syarikat mungkin untuk kepentingan diri dan masa depan politiknya, sudah pasti beliau  tidak akan berani memperkatakan yang sebenarnya dalam isu penubuhan negara Palestin.

Apakah dengan berbaik-baik itu Anwar kira beliau boleh memujuk pemimpin Israel

Pooraaah...Yahudi Tetap Yahudi dan mungkin kerana itu Anwar terpaksa tunduk kepada Yahudi!