Tuesday, September 21, 2010

KELUARGA ANWAR BERANTAKAN GARA-GARA AZMIN?


Sah sudah. Gara-gara perebutan jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti itu November ini, wujud pertentangan pendapat keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walaupun tidak sehingga ‘konflik keluarga’ pertentangan ini jelas menggambarkan betapa cakap-cakap bahawa keluarga Anwar sedang ‘berpecah’ akibat sokongan Anwar kepada Azmin Ali memang tepat.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar semalam mengakui wujud perbezaan pendapat dalam keluarganya terutama berhubung perebutan jawatan berkenaan.

Bagaimanapun beliau menyifatkan perbezaan berkenaan tidak boleh digambarkan sebagai 'konflik keluarga' seperti yang diperkatakan banyak pihak.

"Memang wujud perbezaan pendapat dalam keluraga saya, tapi tidaklah sampai ke tahap yang boleh digambarkan sebagai konflik.

"Umpamanya berbeza pandangan dari segi soal dasar, ia adalah perkara biasa dan perkara berkenaan selaras dengan hak kebebasan bersuara," katanya kepada mStar Online di Kuala Lumpur.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Naib Presiden PKR, Datin Saidatul Badru Tun Said Keruak yang mendakwa sokongan terbuka Nurul Izzah terhadap calon Timbalan Presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim seolah-oleh mengesahkan wujud konflik antara keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Mohamed Azmin Ali.

Saidatul Badru dilaporkan berkata sokongan Nurul Izzah itu merungkai segala persoalan berhubung hubungan ahli keluarganya yang didakwa tidak baik dengan Azmin.

Bagi jawatan Timbalan Presiden, sehingga kini menyaksikan empat pemimpin layak bertanding iaitu Naib Presiden, Mohamed Azmin mendapat 36 pencalonan, Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN), Zaid (19); Pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub (10) dan Pengarah Strategik PKR, Tian Chua (2).

Mohamed Azmin dikatakan menjadi pilihan Anwar yang juga Penasihat PKR untuk memenangi jawatan berkenaan.

Malah baru-baru ini kumpulan terdiri daripada 20 Ahli Parlimen PKR turut mengumumkan sokongan penuh mereka terhadap Mohamed Azmin.

Namun Nurul Izzah tidak termasuk dalam kumpulan berkenaan. (Baca selanjutnya di sini)