Sunday, January 31, 2010

PERBICARAAN KES LIWAT ANWAR BERMULA LUSA?

Keputusan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah Selasa ini akan menentukan sama ada perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dilakukan bermula hari itu atau sebaliknya.

Ini kerana Selasa ini Hakim Mohamad Zabidin akan terlebih dahulu mendengar permohonan Anwar bagi penangguhan.

Anwar seperti biasa akan sekali lagi memohon kepada Mahkamah Tinggi supaya perbicaraan kes liwatnya ditangguhkan, manakala pihak pendakwaan pula bersiap sedia untuk memulakan perbicaraan kes itu pada hari yang sama.

Jelas bahawa perbicaraan yang telah beberapa kali tertangguh dan ditunggu-tunggu itu akhirnya akan bermula jika permohonan Anwar ditolak.

Dalam permohonannya yang difailkan hanya lima hari lepas sebelum penetapan tarikh perbicaraan itu, Anwar berkata kes itu perlu ditangguhkan sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak untuk menggugurkan pertuduhan liwat terhadapnya.

Mahkamah Rayuan masih belum menetapkan tarikh bagi pendengaran rayuan itu.
Pada 1 Disember tahun lalu, Hakim Mohamad Zabidin menolak permohonan Anwar dan menetapkan sebulan dari 25 Januari bagi perbicaraan.
Pada entri di blognya Jumaat 29 Januari 2010, bertajuk ‘Tangguh Lagi?” Saiful memetik laporan Utusan Malaysia seperti berikut:

Permohonan Penangguhan Tertuduh

"Kuala Lumpur 28 Jan - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengemukakan permohonan pada saat-saat akhir bagi menangguhkan perbicaraan kes liwatnya yang dijadualkan bermula Selasa depan. Beliau memfailkan notis rayuan pada 10 Disember tahun lalu setelah tidak berpuas hati dengan keputusan Hakim Mohamad Zabidin yang menolak permohonannya itu pada 1 Disember tahun lalu." - Utusan 29/1/09 -

Bagi Saiful, walaupun Perbicaraan Utama belum bermula, mengikut rekod, dari hari pertama pertuduhan dibacakan di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, sudah lebih kurang 20 kali perbicaraan ini ditangguh dek kerana permohonan-permohonan Anwar sebelum ini.

Baginya, sejauh ini, hanya SATU sahaja permintaan beliau iaitu untuk memberi keterangan di Mahkamah. “Namun, setelah sekian lama saya menanti dengan sabar, beliau masih berusaha sedaya upaya untuk menafikan HAK saya,” kata Saiful.

Apapun, beliau mengajak orang ramai supaya sama-sama nantikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi pada 2hb Febuari ini sama ada permohonan penangguhan Anwar diterima atau sebaliknya.

Bagi Saiful : “Akan terus berdoa, istiqamah dan bersabar, kepada Allah saya berserah...”

MUBIN – MAT SAID TAK KENANG BUDI!

Membaca blog teganukini, saya tidak percaya Mohd Mubin Ismail sebagai rakyat Terengganu (asli) boleh dituduh ‘mencerca’ dan beberapa kali mempersoalkan titah dan keputusan Sultannya sendiri.

Saya yang dianggap oleh Mubin sebagai ‘bukan rakyat Terengganu’ kerana saya orang Besut dan dilahirkan di Pasir Puteh Kelantan, tidak pernah sekali pun - malah tidak pernah berbelah-bahagi mentaati Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Mengejutkan dengan apa yang dilakukan Mubin, jika benar dakwaan blog teganukini yang kemudian disiarkan melalui blog teganuku menggambarkan Mubin kini berpusing atau berpusing-pusing 360 darjah.

Kenapa teganukini mengatakan Mubin Lupa Daratan?

1. Tiba-tiba pada 25 Januari 2010, Mubin pusing 360 darjah membela Istana Terengganu, sedangkan sebelum ini pelbagai penghinaan Mubin kepada Istana Terengganu berlalu begitu saja ! Yang nyata Mubin mensensasikan berita konon khabarnya, MB Mat Said telah dimurkai kerana lupa daratan, lupa diri, tidak mengenang jasa dan budi pihak yang menganugerahkan beliau jawatan MB itu. Kebelakangan ini, seolah-olah pihak yang menganugerahkan beliau jawatan itu (yang menyerahkan watikah perlantikan diiringi kontroversi memuncak ketika itu) seolah-olah dipinggirkan terus dan ditinggalkan dalam banyak urusan yang sewajarnya diketahui pihak berkenaan.

Ini satu provokasi dan sensasi bila lihat pagar istana masih utuh. Hakikatnya setiap hari Rabu jam 8.00 pagi, MB wajib mengadap MPPR menyembah kertas Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bagi mendapat restu untuk dibawa ke Mesyuarat Kerajaan Negeri serta perkara-perkara berkaitan dengan pegurusan negeri.

Teganukini menjawab: “Hakikatnya setiap hari Rabu, MB akan mengadap MPPR.”

2. Mubin and the geng ada kekebalan. Walau nyata blognya menghina istana – paling jelas Pemuda UMNO Kemaman membuat laporan Polis, tapi tindakan tidak diambil oleh pihak polis.

Teganukini menjawab: “Mungkin dilindungi seorang budak hitam yang tuannya bos kepada Polis.”

3. Walau penjawat awam (cikgu)dilarang menjadi penyunting dan menyembelahi mana-mana kumpulan politik tapi Menteri Pelajaran Malaysia terlalu takut kepada mubin. Tak pernah ambil tahu atau buat tidak tahu pelanggaran disiplin seorang cikgu !

Teganukini menjawab: “Menteri Pelajaran takut kepada Mubin”

4. Mubin mensensasi dan memfitnah apabila mengatakan bajet negeri 2010 tidak dipersembahkan kepada MPPR. Lebih sensasi, Mubin mengatakan Mat Said berbibir manis tapi ……..“ mendukacitakan ialah kegagalan menyembah taklimat oleh MB Mat Said itu secara halusnya disembunyikan dengan pelbagai alasan yang tidak logik dan tidak masuk akal”.
Teganukini menjawab: “Fakta sebenar bajet diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri terlebih dahulu untuk diluluskan sebelum dibawa ke Dewan (tempat dimana sisa-sisa budak hitam melepaskan bom dan menjual ubat kurap ! bulan Disember yang lalu)

Malas nak tulis dan ulas panjang. Memang menarik apa yang ditulis oleh Teganukini. Elok kalau penjenguk atau juga yang memantau blog saya ini membaca sendiri kenapa Mubin dikatakan lupa daratan. Saya mengedit beberapa bahagian dalam entri berkenaan kerana sebab-sebab tertentu.

Kalau mahu lebih jelas, jenguklah blog teganukini.

Mubin - yang lupa daratan ?

Daripada www.teganukini.blogspot.com (25 Januari 2010)

Tiba-tiba hari ini (25 Januari 2010), Mubin pusing 360 darjah membela Istana Terengganu, baguslah, kalau dah faham tak ape ? Alahai, betapa kukuhnya pagar istana untuk digoncang. Sebelum ini pelbagai penghinaan Mubin kepada Istana Terengganu berlalu begitu saja !

Percayalah kami yang mubin and the geng ada kekebalan. Walau nyata blog ini menghina istana, jelas Pemuda Kemaman membuat laporan Polis, tapi tindakan tidak diambil oleh pihak polis. Mungkin dilindungi seorang budak hitam yang tuannya bos kepada Polis.

Walau penjawat awam (cikgu)dilarang menjadi penyunting dan menyembelahi mana-mana kumpulan politik tapi Menteri Pelajaran Malaysia terlalu takut kepada mubin. Tak pernah ambil tahu atau buat tidak tahu pelanggaran disiplin seorang cikgu !

Hari ini mubin mensensasikan berita konon khabarnya, MB Mat Said telah dimurkai kerana lupa daratan, lupa diri, tidak mengenang jasa dan budi pihak yang menganugerahkan beliau jawatan MB itu. Kebelakangan ini, seolah-olah pihak yang menganugerahkan beliau jawatan itu (yang menyerahkan watikah perlantikan diiringi kontroversi memuncak ketika itu) seolah-olah dipinggirkan terus dan ditinggalkan dalam banyak urusan yang sewajarnya diketahui pihak berkenaan. Hakikatnya setiap hari Rabu, MB akan mengadap MPPR.

Ini satu provokasi dan sensasi bila lihat pagar istana masih utuh. Hakikatnya setiap hari Rabu jam 8.00 pagi, MB wajib mengadap MPPR menyembah kertas Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bagi mendapat restu untuk dibawa ke Mesyuarat Kerajaan Negeri serta perkara-perkara berkaitan dengan pegurusan negeri.

Ternyata sesuatu yang disensasikan dan fitnah apabila dikatakan bajet negeri 2010 tidak dipersembahkan kepada MPPR dan disensasikan oleh Mubin dengan kata-kata bibir manisnya tapi ……..“ mendukacitakan ialah kegagalan menyembah taklimat oleh MB Mat Said itu secara halusnya disembunyikan dengan pelbagai alasan yang tidak logik dan tidak masuk akal”. Fakta sebenar bajet diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri terlebih dahulu untuk diluluskan sebelum dibawa ke Dewan (tempat dimana sisa-sisa budak hitam melepaskan bom dan menjual ubat kurap ! bulan Disember yang lalu)

Sebelum dibincang dalam mesyuarat exco, kertas bajet itu diangkat keistana dulu, dan pagi Rabu sebelum mesyuarat exco, MB akan sembah kertas berkenaan kepada MPPR dulu.

Bukan MB Mat Said dimurkai. Tapi sisa budak hitam disifatkan sengaja mengetepikan laluan yang sepatutnya dengan mengoncang pagar istana. Mengambil tindakan dengan merentang kain rentang berbunyi “ Kami nak pak hitam ‘natang’ . Walau bagaimanapun, MB Mat Said ini bijak orangnya dan disayangi rakyat dan disenangi Tuannya, selain beliau merupakan orang yang berhemah tinggi.

Benarlah seperti yang diucapkan oleh Dato’ Dr. Pok Seli semasa persidangan UMNO tahun lalu. Katanya, MB Mat Said bukanlah hendak sangat menjadi MB, tetapi menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan untuk menjawat jawatan itu. Betul sekali kata Dato’ Dr Pok Seli itu, dan hari ini, MB Mat Said benar-benar terus bersama pihak istana dan tidak pernah Derhaka sama sekali.

Sebab itu MB Mat Said tidak membelakangi istana sekiranya perundangan dan adat mengehendakinya.

Tolonglah gunakan frasa lain selain daripada ‘derhaka’ itu. Mungkin boleh menggunakan frasa tidak mengenang budi ke, tidak menghargai budi dan jasa ke, atau kacang lupakan kulit ke… atau apa-apa sahajalah yang sama waktu dengan frasa lupa daratan , bila diberi sepenggal jawatan tertinggi dan jawatan tinggi tapi nak lagi, walaupun Tuannya tak nak beri lagi !!!

MB Mat Said tidak pernah lulus kawasan yang penuh dengan cengal kepada sawmill milik arwah ayahnya sendiri. Walaupun ramai yang mengtahui arwah ayah Mat Said mempunyai sawmill yang dikenali sebagai “Said Sawmill” !!!

Kesihan baki budak hitam kita tu. Dahlah pening memikirkan macam mana lagi nak runtuh pagar istana kecil, akhirnya pusing 360 darjah nak masuk dalam pula !

Kepada pihak istana kecil negeri , sisa budak hitam jalankan penipuan. Orang tua itu diambil jumpa bosnya konon untuk bantu pecat MB. Lepas itu 2 budak hitam “colek” orang tua tu dari hotel Park Inn bawa ke Motel Desa bersama dengan pegawai kanan. Kesian org tua tu, walaupun dah puas beri nasihat kepada sisa pak hitam utk tidak derhaka kepada Raja tidak didengari. Akhirnya orang tua dari istana kecil yang merana di marahi bos besarnya.

MB Mat Said yang jujur dan baik itu memang tak pernah lupa daratan. MB Mat Said tidak lupa daratan melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan penuh tanggungjawab. Buktinya dari 18 Cuma tinggal sisa 3 budak hitam dan rakyat amat saying kepadanya!

Ternyata “Daulat” Tuanku Sultan tiada bandingnya. Menentang MB membawa implikasi Menderhaka kepada Raja, kerana MB dilantik oleh Raja.
Apa tidak ‘Daulat”, kali pertama bila budak hitam buat hal merusuh dan bawa kain rentang ‘natang’ nak buang MB tiba-tiba Majlis Tertinggi terima Ahmad sebagai MB calon istana. Bukan itu saja lebih 50,000 rakyat sambut Tuanku Mizan dilapangan terbang Sultan Mahmud tanda sokongan kepada Raja dan MB.


Kali ke 2, bila sms ugutan dilepaskan, kuasa Allah, Ramzi ditangkap dan dibawa kepengadilan dan jatuh sakit.

Kali ketiga bila Hishamuddin keluar kalam, budak hitam pun membisu dalam sidang dewan, MB hendak dibuang. Kata keramat TPM jadi pertolongan diikut dengan rutuhan stadium Sultan Mizan yang jadi penghalang, diikuti keruntuhan menara telekomunikasi, kebocoran kolam renang dan lain-lai lagi. Betapa ‘berdaulatnya’ Sultan Terengganu, alam juga jadi pembantu melindungi MB.

Tabik spring kpd Mubin, Pengarah Pelajaran takut nak ambil tindakan terhadap salahlaku mubin, menjadi penerbit, penyunting, memfitnah, aktif dalam politik. Begitu juga pihak Polis walau repot dibuat di Balai Kemaman terhadap fitnah kepada Raja, tapi tindakan tidak diambil !!!

KRISIS POLITIK PEMBANGKANG SEMAKIN SERIUS

Krisis demi krisis di kalangan pemimpin pembangkang. Selepas PAS kini dalam DAP di Pulau Pinang pula.

Krisis politik pembangkang khususnya di Pulau Pinang ialah penolakan yang jelas terhadap kepimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pertelagahan di kalangan pemimpin pembangkang itu bukan sekadar berselisih pendapat tetapi merupakan satu tanda hilang keyakinan sama sekali terhadap dasar dan apa yang dilakukan oleh pimpinan sedia ada.

"Kedudukan pemimpin pembangkang telah sampai ke tahap begitu serius dan perbalahannya merupakan satu tanda hilang keyakinan sama sekali terhadap apa yang dilakukan di peringkat khususnya di Pulau pinang.

"Ini sesuatu yang menggambarkan bahawa penerimaan terhadap dasar-dasar dan pentadbirannya telah menyebabkan sekumpulan pemimpin utama PKR (Parti Keadilan Rakyat) telah mengeluarkan kenyataan yang saya anggap sebagai penolakan yang amat jelas terhadap apa yang dilakukan oleh pimpinan sedia ada," katanya di Pekan semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas krisis pakatan pembangkang di Pulau Pinang yang dilihat semakin serius apabila anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim secara keras menyerang Ketua Menterinya.

Menurut laporan akhbar hari ini, Zahrain yang juga bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang menggambarkan Lim sebagai "diktator", cauvinis dan berfikiran komunis, malah beliau (Zahrain) juga berkata pakatan pembangkang perlu menghentikan sebarang tolak ansur dengan pemimpin itu setelah beliau (Lim) gagal menunaikan janji-janji pada pilihan raya umum lepas.

Perdana Menteri berkata krisis yang berlaku melibatkan kepimpinan parti pembangkang itu bukanlah disebabkan oleh Umno atau Barisan Nasional.

"Ini (krisis), nampaknya (merupakan satu) perpecahan yang begitu serius dan terbuka sekali di kalangan parti pembangkang," katanya.

Najib berkata pemerintahan parti pembangkang di negeri-negeri lain juga dilihat mula berlaku keretakan apabila wakil rakyat dan anggota Parlimen mereka juga mula berselisih pendapat dalam pelbagai isu.

"Mungkin (krisis merebak ke negeri-negeri lain), tak dapat kita nafikan kesan dan tempiasnya menular ke tempat lain.

"Seperti kita tahu Setiausaha Agung PKR (Datuk Salehudin Hashim) dah letak jawatan, nampaknya di kalangan wakil Parlimen mereka pun dah bercanggah secara terbuka, ini bukan perselisihan perdapat tapi perbalahan yang amat serius yang bergolak dalam parti pembangkang," kata Najib.

Sementara itu satu analisis oleh Bernama menyebut, tindakan pemimpin dan wakil rakyat Pakatan Rakyat yang bertelagah sesama sendiri sebenarnya adalah bukti mereka dalam kecelaruan dan telah hilang arah tuju untuk memimpin rakyat dan negara, demikian menurut seorang penganalisis politik.

Menurut Pensyarah dari Universiti Sains Malasyia, P Sivamurugan, disebabkan kecelaruan yang dialami, mereka sering menggunakan dasar peribadi dalam memberi pendapat malah menyerang rakan sendiri jika tidak berpuas hati dengan sesuatu isu.

Sebagai contoh, katanya wakil rakyat DAP Kedah Lee Guan Aik pernah mengisytiharkan tidak menyokong kepimpinan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak ekoran tidak berpuas hati dengan dasar-dasar baru kerajaan negeri itu.

Begitu juga apabila anggota Parlimen Kulim-Bandar Baru Zulkifli Noordin dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyerang anggota Parlimen Shah Alam Khalid Samad dari PAS, Anggota Exco Selangor Datuk Dr Hassan Ali dari PAS pernah bertelingkah dengan Menteri Besarnya Tan Sri Khalid Ibrahim dari PKR dan terkini ialah anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamad Hashim pula menyerang Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dari DAP.

"Ini jelas pemimpin dalam pakatan pembangkang mengalami kecelaruan kerana mereka tidak mempunyai satu dasar yang stabil untuk dijadikan panduan dan disebabkan itu hubungan sesama mereka adalah begitu rapuh," kata beliau.

Sivamurugan berkata, bagaimanapun, terdapat kemungkinan juga isu dan pertelingkahan ini direka untuk mengalih pandangan rakyat terhadap isu besar yang membabitkan pemimpin utama mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, setiap kali menjelangnya perbicaraan kes liwat Anwar di mahkamah, pelbagai isu lain akan dibangkitkan oleh pemimpin pakatan pembangkang dan kemudiannya Anwar akan muncul sebagai "wira" untuk meredakan isu yang timbul.

Dua hari lalu, Zahrain yang juga bekas pengerusi PKR Pulau Pinang dipetik sebagai berkata Lim adalah seorang 'diktator, cauvinis dan berfikiran komunis'.

Beliau juga menggesa agar pakatan pembangkang menghentikan sebarang tolak ansur dengan pemimpin itu setelah dia gagal menunaikan janji-janji pilihan raya umum lalu.

Lim tidak mahu mengulas mengenai kritikan serius terhadap dirinya itu dan mahukan pemimpin PKR sendiri yang membuat kenyataan balas menerusi timbalannya Mansor Osman yang kesal dengan kenyataan Zahrain.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Mujahid Yusof Rawa pula ketika dihubungi tidak menafikan sememangnya berlaku perselisihan dan perbezaan pendapat dalam pakatan pembangkang.

"Adalah satu pembohongan jika saya mengatakan tidak ada masalah dalam pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat, tetapi kita mesti menyelesaikannya semasa mesyuarat Majlis Pakatan dan bukannya menerusi media," kata beliau.

Katanya, adalah satu perkara biasa jika mereka mempunyai perbezaan pendapat tetapi tidak bersetuju dengan tindakan Zahrain yang membuat pendedahan terbuka menerusi media.

Bagaimanapun, tindakan berani Zahrain disokong oleh Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Huan Cheng Guan yang menurutnya sudah tentu Zahrain membuat pertimbangan yang wajar sebelum mendedahkan sikap sebenar Lim yang didakwanya menguasai kepimpinan kerajaan negeri dan mencampuri urusan semua agensi kerajaan seperti Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) dan syarikat bekalan air PBA Sdn Bhd.

Katanya, Zahrain lebih mengetahui kepimpinan Lim dan membuat pendedahan demi kepentingan penduduk Pulau Pinang.

Mungkin telah tiba masanya bagi rakyat Pulau Pinang menilai apakah kesilapan yang telah mereka lakukan apabila memberi mandat kepada pakatan pembangkang untuk memerintah.