Monday, December 15, 2008

PETROL DAN DIESEL TURUN 10 SEN LAGI ESOK

Syukur Alhamudulilah.

Kerajaan mengurangkan harga runcit petrol dan diesel sebanyak 10 sen seliter berkuatkuasa esok 16 Disember.

Dengan itu harga petrol RON97 dikurangkan daripada RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter; petrol RON92 daripada RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter dan diesel daripada RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Ini adalah kali ketujuh kerajaan menurunkan harga minyak sejak 2 Disember lalu iaitu pada 23 Ogos, 24 September, 15 Oktober, 1 November dan 18 November 2008.

Pada 2 Disember lalu, harga petrol RON97 diturunkan daripada RM2 kepada RM1.90 seliter manakala petrol RON92 dan diesel masing-masing daripada RM1.90 kepada RM1.80 seliter.

Pada 17 November, kerajaan mengumumkan harga minyak diturunkan sebanyak 15 sen berkuat 18 November dengan harga petrol RON97 turun daripada RM2.15 kepada RM2 seliter manakala RON92 dan diesel masing-masing daripada RM2.05 kepada RM1.90 seliter.

Pada 14 Disember lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad membayangkan harga runcit minyak petrol dan diesel di negara ini akan diturunkan lagi dalam masa terdekat.

Beliau berkata, buat masa ini masih terdapat ruang untuk harga petrol dan diesel diturunkan sedikit lagi berikutan penurunan berterusan harga bahan api itu di pasaran global.

Menurutnya, pada kebiasaannya kerajaan mengadakan semakan terhadap harga bahan api itu pada awal atau pertengahan bulan sebelum membuat sebarang pengumuman.MUNGKINKAH MOHD ZUBER?

'Telur yang direbus tidak akan direbus lagi...'”

Ia membawa maksud calon yang sudah bertanding dalam pilihanraya, tidak akan dipilih bertanding lagi.

Perkataan itu diucapkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak Sabtu lalu ketika berucap pada majlis Penutup Pemukiman UMNO Terengganu dan Pelancaran Jentera Pilihan Raya P036 Parlimen Kuala Terengganu di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam (TTI) Kuala Terengganu, Sabtu lalu.

Semalam dan pagi ini saya di Kuala Terengganu dan sedang mencari jawapan kepada apa yang disebutkan oleh Najib itu.

Sukar untuk ‘membuka mulut’ pemimpin UMNO Terengganu mengenai bakal calon BN.

Mungkin kerana ini menjadikan media pro-pembangkang semakin pening meramalkan calon Barisan Nasional-UMNO, walaupun mereka sebenarnya lebih pening untuk meramalkan calon Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang juga ketua Umno Kuala Terengganu, disebut-sebut akan menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Portal berita berbahasa Inggeris, The Malaysian Insider berkata Ahmad Farid ‘sudah gugur’ dariapada senarai akan dicalonkan bertanding kerana perlantikan semula sebagai senator.

Kata portal itu, selain Ahmad Farid dan Datuk Zuber Embong, nama lain ialah Timbalan Ketua Bahagian UMNO Kuala Terengganu, dan mungkin juga Datuk Roslan Awang Chik.
Roslan adalah bekas wakil rakyat Ladang pada 1995 sebelum kalah pada 1999 kepada Dr Sulaiman Abdullah daripada PAS.

Dengan meramalkan nama-nama seperti Zuber, bekas calon BN pada 1990 yang kalah kepada calon Semangat 46 Datuk Abdul Manan Othman, yang kini Ketua Penerangan sebagai calon, media pro-pembangkang, khususnya Malaysiakini mula terjah tidak tentu hala.

Mereka ‘tidak dapat mengagak dan tidak dapat membaca pemikiran Najib ’ dan kerana itu sukar meneka siapa calon BN pada ketika belum pasti dengan siapa akan menjadi calon Pakatan Rakyat.

PAS dan Keadilan nampaknya berusaha mencari kata sepakat menentukan calon mereka untuk berdepan BN kali ini.

Lebih jauh, media pro-pembangkang mengatakan keputusan kerajaan Terengganu tidak melantik semula ketua Puteri Umno negeri itu, Nordiana Shafie sebagai ahli Dewan Negara, mencetuskan spekulasi baru tentang kemungkinan beliau bakal dipilih sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Ini berikutan seorang lagi senator dari Terengganu - Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang sebelum ini disebut-sebut mungkin dipilih sebagai calon BN - dilantik semula sebagai senator.

Wan Ahmad Farid dilantik untuk penggal kedua bagi mengisi satu dari dua kerusi wakil Terengganu dan kini ialah Timbalan Menteri Dalam Negeri.

Satu lagi kerusi senator bagi Terengganu akan diisi oleh Naib Ketua Wanita Umno negeri, Fatimah Ahmad, yang juga seorang pesara guru.

Nordiana yang juga ahli Majlis Tertinggi (MT), yang juga ketua Puteri Kuala Terengganu Terengganu dilantik sebagai senator pada tahun 2005 dan berakhir pada 22 Disember ini.

Seorang senator boleh dilantik ke Dewan Negara untuk dua penggal.

Laporan Malaysiakini yang memetik sumber berkata, pemilihan Nordiana sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut boleh menarik sokongan dari pengundi wanita yang merupakan sebahagian daripada 80,229 pengundi di situ.

Bagaimanapun ada pihak mengatakan belum masanya lagi meletakkan calon wanita di kerusi tersebut..

“Lagipun beliau sudah bertanding di DUN Batu Burok dalam pilihanraya umum lalu dan kalah pula. Seperkara lagi, Nordiana juga masih dalam pantang bersalin,” katanya.

Nordiana berkata, setahunya, setakat ini, beberapa nama disebut-sebut termasuk Wan Ahmad Farid, yang juga ketua Umno bahagian Kuala Terengganu.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya mengenai kemungkinan beliau juga tersenarai untuk dipilih sebagai calon BN, apabila tidak dilantik semula sebagai senator.

Ditanya mengenai pengundi wanita di bahagian tersebut, Nordiana berkata, BN, khususnya Umno, mampu menarik untuk wanita menyokong calon BN pada 17 Januari lalu.

Mungkin di kalangan pemerhati dan penganalisis terlepas pandang ialah Mohd Zuber Embong, yang tidak aktif dalam politik, tetapi kini merupakan Ketua Sektor (Akademik) Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu.

Malah, usaha mencari jawapan kepada cerita telor oleh Najib itu turut terbawa-bawa hinggalah ke waktu makan tengah hari tadi dengan anak buah lama ketika di Harian Metro yang kini Ketua Biro Berita Harian Terengganu, Abdul Halim Md Yusoff, wartawan sambilan Berita Harian, Hamid Salleh dan Nasharudin Mohamad, Ketua Biro Harian Metro Wilayah Timur.

Bagaimanapun, petang ini, seseorang sms kepada saya mengatakan “Mungkin BN akan pilih Zuber....dia bukan Zuber Embong, Ketua Penerangan UMNO Terengganu tetapi Ketua Sektor (Pengurusan Akademik) Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu lulusan university di Australia (Canberra), berusia 44 tahun dan merupakan Ahli Jawatankuasa Penerangan Negeri Terengganu.”

Mohd Zuber ialah Ketua Penerangan UMNO Bahagian Kuala Terengganu.

Ia belum pasti benar tetapi sekurang-kurangnya sudah ada sedikit jawapan setakat ini. Hanya Najib yang boleh mengesahkan ‘cerita telurnya’ Sabtu ini apabila beliau sekali lagi ke Terengganu.

Sama-samalah kita tunggu jawapan Naib – Zuber Embong atau Mohd Zuber Embong.

Pada 14 Disember lalu, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) meminta kerajaan mempertimbangkan ahli Parlimen yang mempunyai latar belakang pendidikan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Allahyarham Datuk.

Timbalan Presidennya, Syed Anuar Syed Mohamed berkata, jika jawatan timbalan menteri berkenaan tidak dapat diberikan kepada seorang yang pakar dalam pendidikan, sekurang-kurangnya biarlah individu itu mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut seperti Razali.

Katanya, langkah itu untuk kebaikan kerana pengganti yang berpengalaman dalam bidang pendidikan sudah tentu mampu membuat keputusan wajar dalam menghadapi masalah atau isu berkaitan yang timbul.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah menetapkan tarikh penamaan calon pada 6 Januari manakala pengundian pula pada 17 Januari depan.