Friday, March 12, 2010

MELAYU - SAMSENG KAMPUNG & KETURUNAN LANUN

Nama Melayu dan tokoh ilmuan Melayu seperti Profesor Diraja Ungku Aziz dan lain-lain tidak sesuai digunakan untuk bangunan, jalan atau institusi.

Kenapa? Ini kerana Melayu adalah berasal dari lanun (menurut Alex Josey Pegawai Khas kepada Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew) dan tidak layak nama digunakan.

Siapa kata? Tan Melaka dalam Sinar Harian semalam, 11 Mac 2010.

Selepas membaca rencana oleh Tan Melaka bertajuk “Nasionalisme Mahathir sudah berakhir, kini era globalisasi” dalam Sinar Harian, banyak persoalan boleh difikirkan bersama.

Untuk apa Sinar Harian menyiarkan rencana berkenaan? Mahu menimbulkan kemarahan orang Melayu? Untuk memupuk rasa benci membenci atau membuka polimik mengenai Melayu?
Kementerian Dalam Negeri (KDN) harus meneliti rencana ini dan bagaimana ia boleh terlepas begitu sahaja.

Keturunan Melayu dikatakan sedemikian dengan memetik daripada seseorang yang menjadi ‘hamba’kepada pemimpin tertentu dan memang kenyataan sedemikian adalah suatu kerja yang terkutuk.

Lantas timbul beberapa persoalan berikut:
1. Penulis terangan-tarangan mengatakan nama Melayu atau tokoh-tokoh ilmuwan kita seperti Profesor Diraja Ungku Aziz dan lain-lain tidak sesuai digunakan kerana Melayu adalah berasal dari lanun (menurut Alex Josey Pegawai Khas kepada Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew). Kenapa kenyataan sebegini dibuat? Untuk menaikkan kemarahan orang Melayu?

2. “Sewajarnyalah kita membuka fikiran kita untuk menerima hakikat bahawa ketamadunan Melayu seperti yang telah ditegaskan Pendeta Melayu Za'aba dalam sebuah tulisannya adalah dibawa oleh orang-orang Inggeris,” Benarkah ini? Apakah orang Melayu tidak mencipta tamadunnya sendiri sebelum dan selepas penjajahan Inggeris? Kenapa Tan Melaka begitu British centric?

3. Benarkah Tun Dr Mahathir Mohamad memperalatkan Anwar Ibrahim, Ketua Pemuda UMNO pada 1984 untuk membawa usul ke dalam mesyuarat Agung UMNO tahun itu bagi meluluskan suatu usul mengambil alih tanah di Carcosa dan menggantikan dengan tanah lain di Jalan Ampang untuk Pesuruhjaya Tinggi British? Siapa sebenarnya mendapat untng daripada isu Carcosa? Anwar atau Dr Mahathir? Bagi saya Anwar yang mendapat untung kerana sebelum isu ini diketengahkan, Anwar tidak ada isu besar yang beliau perkatakan.

Polimik mengenai Carcosa mendapat tempat di akhbar pada 1984 dan ‘nasionalisme yang ditunjukkan Anwar’ memperteguhkan kedudukannya sebagai Ketua Pemuda UMNO ketika itu.
Pada umumnya Tan Melaka membuat andaian mengenai orng Melayu hanya dengan merujuk kepada kenyataan Alex Josey.

Kenapa tidak merujuk kepada buku-buku yang lebih bersifat akademik seperti Thomas Stamford Raffles: Schemer or Reformer? (1972) Intellectuals in Developing Societies (1977) dan The Myth of The Lazy Native oleh Prof Syed Hussein Al Atas?

Yang lain-lain tu penjenguk bacalah sendiri rencana berikut:

Nasionalisme Mahathir sudah berakhir, kini era globalisasi Oleh - Tan Melaka (Sinar Harian, 11 Mac 2010)

University Raffles Iskandar Malaysia akan dibangunkan di Iskandar Johor dengan usaha sama antara Raffles Education Corporation dan Education Iskandar Sdn Berhad.

Namanya memang bersejarah dan agung kerana terselit nama tuan bekas penjajah.
Sejak berita ini tersiar tidak ada sebarang reaksi dari badan-badan pendidikan, ahli sejarah atau nasionalis tanah air.

Ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia sekarang benar-benar berfikiran global.
Memang pun wajar kita mengambil sikap ini.

Kita tidak boleh lagi berfikiran sempit. Nama Universiti itu adalah sangat sesuai untuk mengingatkan keakraban kita dengan British, iaitu bekas tuan tanah kita.

Tidaklah adil jika hanya Singapura sahaja yang mengenangkan jasa British dengan Raffles Hotel dan sebagainya.


Ini juga menunjukkan dalam perjalanan kemerdekaan kita yang semakin jauh, semakin kita mahu melupakan sejarah kita dengan tindakan pemimpin terdahulu cuba untuk memupuk keyakinan diri, supaya lebih menghormati pejuang sendiri dengan menghapuskan simbol-simbol yang boleh menimbulkan perasaan rendah diri.


Dalam tahun 1984, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohammed mengambil balik Carcosa, kediaman Pesuruhjaya Tinggi British di atas bukit di Lake Garden yang dihadiahkan Perdana Menteri Tun Abdul Rahman kerana bagi Mahathir bekas wakil penjajah tidak wajar duduk di atas tempat yang paling tinggi di ibu negara.

Sekalipun tindakan itu menyinggung perasaan Tunku Abdul Rahman, tetapi Mahathir telah memperalatkan Anwar Ibrahim Ketua Pemuda UMNO ketika itu untuk membawa usul ke dalam mesyuarat Agung UMNO bagi meluluskan suatu usul mengambil alih tanah itu dan menggantikan dengan tanah lain di Jalan Ampang untuk Pesuruhjaya Tinggi British.

Biarlah hati Tunku terluka tetapi yang penting ketika itu ialah menunjukkan semangat anti penjajahan demi untuk membangunkan semangat nasionalisme bangsa dan negara. Sekarang ini kita berada dalam dunia globalisasi.

Tindakan seperti itu tidak tidak sesuai lagi. Kita mesti mengambil nama orang Inggeris yang berjasa untuk menjadi nama kepada institusi-institusi pelajaran kita yang agung.

Nama Melayu atau tokoh-tokoh ilmuwan kita seperti Profesor Diraja Ungku Aziz dan lain-lain tidak sesuai digunakan kerana Melayu adalah berasal dari lanun (menurut Alex Josey Pegawai Khas kepada Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew).

Lagi pun generasi sekarang bukan lagi ambil peduli tentang keagungan nama, sejarah, agama dan sebagainya. Kita mesti membuktikan kepada dunia bahawa Malaysia adalah progresif, dinamik, bebas dan mindanya melampaui sempadan.

Sewajarnyalah kita membuka fikiran kita untuk menerima hakikat bahawa ketamadunan Melayu seperti yang telah ditegaskan Pendeta Melayu Za'aba dalam sebuah tulisannya adalah dibawa oleh orang-orang Inggeris.

Malah menurut Za'aba pahlawan Melayu zaman dahulu yang diagung-agungkan sebenarnya berasal dari samseng kampung yang bermaharajalela merampas harta-benda orang-orang yang lemah dan melakukan sekehendak hati mereka.

Lalu kita hari ini menjadikan mereka sebagai wira. Ini selari dengan pandangan Alex Josey.
Maka itu apa yang dilakukan kerajaan Johor memberikan nama Raffles di samping Iskandar kepada Universiti di Johor adalah pertimbangan yang seimbang dan rasional, terutama sekali apabila mengenangkan sejarah istimewa antara Johor dengan British.

Tun Mahathir pun tidak boleh terlalu emosi jika Johor yang berjiran rapat dengan Singapura mahu mengembalikan zaman keagungan hubungan British dengan negara ini yang pernah suatu masa dicacatkan oleh tindakan By British Last.

Pembangunan Universiti Raffles Iskandar adalah untuk meyakinkan orang luar negara kepada institusi pelajaran negara ini dan juga untuk matlamat membangun ekonomi menerusi pelajaran bukannya memenuhi segala harapan yang pernah diilhamkan Jambatan Bengkok.

Ini adalah Jambatan Lurus ke arah memberikan imej Malaysia yang global.
Masa nasionalisme Mahathir sudah berlalu. Sekarang adalah zaman globalisasi yang melampaui batas sempadan, bangsa dan agama.

MEB - NAJIB, KABINET, BN JANGAN GELOJOH

Jangan ulangi seperti 1Malaysia.

Selepas diumumkan, macam-macam cakap politik dan paling memburukkan keadaan, sehingga hari ini 1Malaysia dijadi bahan ketawa atau sindiran, termasuk dfi kalangan ahli akademik dan professional.

Kenapa demikian? Kerana kurang penjelasan dan maklumat tepat gagasan ketika mula dilancarkan.

Dalam konteks Model Ekonomi Baru (MEB) ini, kajiannya biarlah secara menyeluruh dan mendalam. Minta pandangan dahulu.

Tidak guna tergesa-gesa mengumumkannya tetapi dengan kelemahan yang bertimbun.
Kenapa siapa MEB ditujukan?

Jika 1Malaysia dirasakan tidak begitu menguntungkan orang Melayu dan Bumiputera sebaliknya lebih kepada menambat hati bukan Melayu, apakah perkara yang sama akan berlaku?

Saya tidak mengatakan 1Malaysia tidak baik tetapi sehingga kini rata-rata masih ramai yang terkial-kial memahaminya secara mendalam. Yang menjadi fokus hanya perpaduan.

Pemimpin kerajaan pun banyak merujuk 1Malaysia kepada perpaduan. Sedangkan perkara lain lebih penting – menjadikan Malaysia bertaraf global serta pencapaian yang dikagumi – tenggelam begitu saya.

Malah pengumuman kerajaan mengenai pelbagai kebajikan tidak dilihat dalam konteks 1Malaysia, sebaliknya dianggap sebagai tujuan kerajaan ‘memancing undi’.

Kenapa demikian? Di mana kelemahannya?

Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak mengatakan MEB peringkat pertama akan diumumkan pada 30 Mac.

Kemudian, MED peringkat kedua akan diumumkan semasa pembentangan Rancangan Malaysia Ke-sepuluh (RMK10).

"Kita akan umumkan (mengenai MEB itu) tetapi ia akan berdasarkan dua peringkat. Peringkat kedua akan menjadi sebahagian daripada RMK10 dan tidak lama selepas itu, yang bergantung kepada prosesnya."

"Ini ialah kerana kita mahu mendapatkan padangan semua pihak yang berkepentingan," katanya selepas menerima secara rasmi Laporan Tahunan 2009 PEMUDAH dan melancarkan Buku Garis Panduan Pendaftaran Hartanah di Malaysia.

Jika demikian keadaannya, kenapa tidak umum sahaja pada pembentangan RMK10 nanti. Bukan sahaja waktu mengkaji, mendalami serta mendapatkan pandangan banyak pihak mempunyai masa yang agak panjang tetapi dengan mengumumkannya secara sekaligus akan menjadikan kritik dan polimik lebih menyeluruh.

Apakah kerajaan bersedia berdepan dengan pandangan dan reaksi dalam dua suasana dan ketika?

Apakah kerajaan benar-benar bersedia untuk menghadapi kritikan-kritikan dalam dua tempoh yang berterusan?

Kita faham niat baik kerajaan untuk menjadikan MEB lebih ampuh untuk melonjakkan negara bagi mencapai status negara maju dan menjadi ekonomi berpendapatan tinggi.

Tetapi kelemahan-kelemahan pasti aka nada dan Najib sendiri mengakui bahawa kenapa MEB dalam dua fasa “...ialah kerana kita mahu mendapatkan padangan semua pihak yang berkepentingan."

Bagi saya, jika tergesa-gesa mengumumkan MEB tanpa perbahasan – khususnya di Dewan Rakyat – ia akan dianggap sebagai dasar sebelah pihak, bukan yang diluluskan oleh rakyat.

Jika kerajaan sukar mempertahankannya akibat pengumuman yang dilihat terdesak, ia boleh mendatangkan ‘bencana’ kepada kerajaan. Jika ‘bencana sudah dilakukan’, ia sukar untuk memperbaiki dan niat baik kerajaan akan dilanda badai besar.

Kerana itu, kaji dan bentang untuk perbahasan. Bukan sahaja cara ini lebih mendatangkan input dan hasil yang lebih memuaskan tetapi juga lebih demokratik.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir.baru-baru ini berkata MEB akan memberi pertimbangan yang sewajarnya kepada kaum Bumiputera.

Pertimbangan itu sejajar dengan dasar yang telah digunakan sebelum ini khususnya Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Beliau turut mengakui badan-badan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang mewakili pelbagai sektor dan industri telah menyampaikan rasa bimbang bahawa model ini yang begitu terbuka sehingga mengurangkan peluang kepada pengusaha-pengusaha bumiputera.

Pemimpin kerajaan selalunya memberikan jaminan bahawa MEB akan dilaksanakan berteraskan perlembagaan negara.

Benar apa yang dikatakan oleh Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali bahawa MEB perlu diperhalusi sepenuhnya agar kepentingan Melayu dan Bumiputera terus terbela selaras dengan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, kerajaan perlu memastikan setiap dasar yang ditetapkan di dalam MEB adalah berteraskan kepada peruntukan tersebut agar tidak menimbulkan kemarahan di kalangan orang Melayu hingga menjadi isu politik.

Namun, berapa ramaikah daripada kita sedar bahawa Perlembagaan yang diasaskan kepada Perjanjian 1948 itu sudah lebih 50 tahun dan mungkin banyak kelemahan yang terdapat khususnya perkara-perkara membabitkan kepentingan dan hak Melayu dan Bumiputera.

Jangan sampai perkara-perkara dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan akan dicabar apabila MEB dilancarkan khususnya apabila bukan Bumiputera turut merasakan hak mereka ‘dirampas’.

Jika DEB dikritik hebat dan pelan-pelan lain termasuk pelan pembangunan nasional dirasakan ‘memihak kepada Melayu dan Bumiputera’, saya tidak Nampak MEB akan terlepas begitu sahaja.

Jika bukan Melayu dan Bumiputera merasakan mereka terancam, bagaimana dengan status 30 peratus diperuntukkan kepada Melayu dan Bumiputera?

Apakah peruntukan 30 peratus itu menggambarkan keadilan dan saksama untuk rakyat Bumiputera?

Apakah ia mencerminkan rakyat (Bumiputera) didahulukan melalui MEB ini pada ketika kedudukan kemunduran, kemiskinan dan tertinggalnya mereka jauh lebih besar berbanding bukan Bumiputera?

Najib jangan lupa beliau datang dari sokongan UMNO dan melaluinya membolehkan beliau menjadi Presiden UMNO yang secara automatik menjadi Perdana Menteri.

Sebarang kesilapan dalam MEB akan menggugat Barisan Nasional (BN) yang turut dianggotai oleh bukan Melayu.

Kerana itu perlu ada pertimbangan adil dan sewajarnya bagi prinsip dan perlaksanaan MEB.
Cabaran Najib ialah memuaskan hati penyokong partinya terlebih dahulu sebelum beliau berdepan dengan sungutan dan tuntutan parti komponen BN.

Jika melepasi cabaran ini, Najib akan mudah berdepan pembangkang. Jika tidak, MEB akan mengalami nasib lebih buruk daripada DEB yang sehingga kini tidak menunjukkan pencapaian yang sewajarnya walaupun kuotanya hanya 30 peratus.

SULTAN KELANTAN TIDAK FAIL PERMOHONAN SAH CERAI ISTERI KEDUA?


Tuanku Sultan Kelantan TIDAK failkan kes perceraian talak tiga baginda terhadap isteri keduanya, Che Puan Elia Suhana Ahmad?

Jika kes berkenaan bukan difailkan oleh baginda, siapa pula yang melakukannya?

Semalam, Utusan Malaysia melaporkan bahawa Elia Suhana, 31, musykil dengan kesahihan lafaz cerai yang difailkan oleh peguam suaminya kelmarin kerana beliau mendakwa pada ketika itu Tuanku Ismail Petra sedang gering.

Utusan memetik peguam Elia Suhana - Fakhrul Azman Abu Hasan - sebagai berkata, perkara tersebut disampaikan oleh anak guamnya itu selepas permohonan pengesahan lafaz cerai Sultan dilaporkan secara meluas oleh media semalam.

Katanya, beliau telah memberitahu anak guamnya mengenai permohonan itu selepas membaca laporan akhbar.

Ketua Pendaftar Mahkamah Tinggi Rayuan Syariah Kelantan, Abu Bakar Abdullah Kutty berkata kes itu difailkan oleh seorang wanita, Nik Rorhana Wan Abdul Rahman, 60, yang bertindak sebagai plaintif.

Siapakah Nik Rorhana dan apa pertalian hubungan beliau dengan Sultan Kelantan bagi membolehkan beliau bertindak memfailkan permohonan cerai itu?

Abu Bakar enggan mengulas status kes tuntutan perceraian talak tiga yang didakwa difailkan oleh Sultan Kelantan di Mahkamah Tinggi Syariah, Selasa lalu.

Peguam Sultan Kelantan, Zainul Rijal Abu Bakar, ketika dihubungi Bernama, pada hari berkenaan berkata beliau dan rakannya Abdul Halim Bahari telah memfailkan permohonan itu pada jam 3.30 petang.

Zainul Rijal dalam kenyataan itu berkata baginda tuanku telah melafazkan sendiri cerai talak tiga tersebut terhadap Elia Suhana pada 12 Februari 2010 di hadapan beberapa saksi dan mahkamah menetapkan 21 Mac ini bagi mendengar permohonan berkenaan.

"Kami telah dititahkan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ismail Petra supaya memfailkan permohonan pengesahan cerai antara Tuanku dan Elia Suhana binti Ahmad yang dilafazkan sendiri oleh baginda Tuanku terhadap Elia Suhana pada 12 Feb 2010 di hadapan beberapa orang saksi," katanya.

Beberapa hari lalu, Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid mengemukakan bantahan di Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu terhadap arahan tunjuk sebab kerana ingkar perintah mahkamah membenarkan hak melawat baginda yang dikeluarkan kepada Elia Suhana.

Bantahan itu dikemukakan oleh peguam yang mewakili Raja Perempuan Kelantan, Zainul Rijal Abu Bakar dan Abdul Halim Bahari.

Bagaimanapun Raja Perempuan Kelantan dan dua pengawal peribadinya Muhammad Shahrizan Zainal dan Zaiton Husin Merican, yang ketiga-tiga mereka telah diperintahkan untuk tunjuk sebab itu, tidak hadir di mahkamah.

Zainul Rijal kemukakan bantahan itu setelah membangkitkan dua isu berhubung penyerahan saman kes induk hak lawatan bertarikh 4 Februari lepas, yang dipohon oleh Che Puan Elia Suhana dan perintah tunjuk sebab ex-parte perintah hak lawatan pada 21 Februari lepas.

Peguam yang mewakili Che Puan Elia Suhana, Fakhrul Azman Abu Hassan pula mempersoalkan ketidakhadiran ketiga-tiga defendan di mahkamah hari ini kerana menurutnya mana-mana pihak perlu hadir jika diperintah oleh mahkamah.

Hakim Syarie Mohd Yusof Awan menetapkan 4 April sebagai tarikh sebutan semula kes berkenaan.

Pada 4 Februari lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu membenarkan Elia Suhana, 31, melawat Sultan Kelantan yang ketika itu menerima rawatan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura bagi setiap Sabtu sehingga pagi Isnin setiap minggu.

Bagaimanapun Elia Suhana mendakwa dihalang daripada bertemu suaminya dan pada 21 Februari lalu mahkamah telah mengarahkan Raja Perempuan Kelantan bersama dua pengawal peribadinya hadir untuk tunjuk sebab.

Mahkamah menetapkan 4 April sebagai tarikh sebutan semula kes berkenaan.

Pada 4 Mac lalu, Sultan Kelantan telah berangkat pulang ke Kelantan setelah hampir 10 bulan dirawat di Hospital Mount Elizabeth, Singapura.

Menggemparkan sebelum ini kerana pada 29 Disember 2009, Utusan Malaysia dengan tajuk “JHEAIK sahkan perkahwinan kedua Sultan Kelantan” turut memaparkan gambar hari persandingan mereka berdua.

Malah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) pada hari itu, mengesahkan Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Almarhum Sultan Yahya Petra telah berkahwin dengan isteri keduanya, Elia Suhana Ahmad, 30, pada 31 Disember 2007.

Pernikahan itu disahkan oleh Ketua Pendaftar, Nikah, Cerai, Rujuk JHEAIK, Hasnan Ramli ketika dihubungi Utusan Malaysia .

“Saya hanya boleh mengesahkan perkahwinan Sultan Kelantan dengan isteri kedua baginda itu,’’ katanya.

Sebelum itu akhbar The Malay Mail dalam versi online melaporkan misteri identiti salah seorang daripada dua wanita yang dibawa melawat Sultan Ismail Petra yang gering di Hospital Mount Elizabeth, Singapura pada pukul 4.20 pagi 8 Oktober lalu.

Laman web tersebut semalam melaporkan pengakuan Elia Suhana sebagai isteri kedua Sultan Kelantan.

Elia Suhana dalam laman web tersebut mendakwa terpaksa mendedahkan kedudukan sebenar dirinya bagi memperbetulkan laporan akhbar Malay Mail pada 21 Disember lalu yang menyiarkan berita dua wanita dibawa secara senyap-senyap ke hospital itu bagi melawat Sultan Kelantan.

Penyiaran berita yang bertajuk Police Ruckus In Royal Ward dalam akhbar itu didakwa Elia Suhana telah menimbulkan pandangan negatif terhadap baginda, institusi kesultanan dan polis istana.

Utusan Malaysia hari ini turut menerima kenyataan akhbar setebal lima muka surat melalui faks yang ditandatangani Elia Suhana dan dikatakan turut dihantar kepada semua media untuk membuat penjelasan itu.

Turut dilampirkan salinan sijil perkahwinan serta kad perakuan nikahnya.

Mengenai Nik Rorhana ini, Abu Bakar berkata wanita itu dari Taman Petranis, Jalan Sultanah Zainab II, Kota Baharu, bertindak selaku plaintif manakala Elia Suhana dinamakan defendan.

Abu Bakar berkata, dari segi prosedur, pendaftaran itu sah dan pihak pendaftar mahkamah boleh menerima permohonan memfailkan kes perceraian itu tanpa mengira siapakah individu berkenaan.

"Soal keputusan sama ada perceraian itu sah atau tidak mengikut undang-undang Islam, bergantung kepada keputusan Mahkamah yang akan mendengar kes berkenaan.

"Saya hanya boleh mengesahkan menerima permohonan untuk mendaftar kes penceraian antara Sultan Kelantan dengan isteri keduanya, Che Puan Elia... berdasarkan dokumen dan fail yang ada pada saya... itu saja," katanya kepada pemberita, di Kota Bharu, semalam.

"Tuanku bukan sebagai pihak yang mendakwa, tidak sebagaimana yang laporkan dalam media sebelum ini.

"Dari prosedur, kita boleh terima pendaftaran ini, sekiranya ada dalam peruntukan dan tidak dihalang oleh Perlembagaan," katanya.