Wednesday, March 2, 2011

KENAPA PERTUBUHAN HARAM BOLEH MENGADAKAN PERHIMPUNAN HARAM?

Kenapakah Kementerian Dalam Negeri tidak berani bertindak, apakah kerana Hindraf menyokong atau memberikan undi kepada Barisan Nasional (BN), lebih khusus untuki MIC? Dan kalau semuanya tidak, kenapa Hindraf haram dan memang diharamkan dan kini menjadi pertubuhan bawah tanah terus ‘terpelihara’? Siapa melindunginya?

TAK HERAN...Dua daripada lima pengikut Hindraf, S Jayathas (kanan) dan T. Periasamy dihadapan di Mahkamah Sesyen Selayang, semalam kerana pembabitan mereka dalam pertubuhan Hindraf.

Siapa Barisan Bertindak Hak-hak India atau Hindraf?

Bukankah pertubuhan ini haram? Haram itu bermakna ‘pertubuhan bawah tanah’. Apa pertubuhan bawah tanah yang haram dan diperangi polis dan tentera sebelum ini? Jawapnnya komunis.

Tidakkah Hindraf ini seakan sama dengan Komunis kerana ia pertubuhan yang diharamkan dan mengancam keselamatan negara.

Anggotanya begitu angkuh dan langsung tidak menghormati undang-undang negara. Kenapa mereka berperangai sedemikian dan kenapa ada anggotanya boleh menganjurkan perhimpunan di ibu negara? Siapa membenar dan membiarkannya?

Apakah kerajaan atau lebih khusus Kementerian Dalam Negeri takut kepada Hindraf dan kerana itu ia terus bermaharajalela?

Isunya bukan sama ada perhimpunan oleh Hindraf Ahad lalu mendapat sambutan atau sebaliknya.

Nampaknya Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pun keliru mengenai Hindraf ini apabila mengatakan di Jasin kelmarin bahawa demonsrasi Hindraf yang tidak mendapat sambutan ramai merupakan satu petanda baik sokongan masyarakat India kepada kerajaan.

Beliau berkata demonstrasi anjuran kumpulan tidak berdaftar itu tidak sepatutnya diadakan, namun beliau berpuas hati kerana ianya tidak mendapat sambutan dan langkah wajar yang telah diambil pihak keselamatan.

Isunya bukan tidak mendapat sambutan tetapi memang tidak sepatutnya dibenarkan diadakan. Di mana langkah pencegahan awal oleh kerajaan khususnya polis?

Lebih memalukan ialah kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein di Ipoh kelmarn yang bersyukur perhimpunan yang dirancang pertubuhan haram Hindraf di ibu negara itu tidak mendapat sambutan.

Apa bersyukurnya? Pertubuhan haram tidak boleh dibenarkan ‘muncul di bumi Malaysia’ ini walau di mana sahaja berada dan tidak mendapat sambutan bukan perkara yang perlu dinyatakan.

Malah menurut Hishamuddin, ‘berdasarkan laporan diterimanya daripada polis, ia tidaklah sebesar mana’. Isunya juga bukan ‘tidak besar’ atau kecil. Yang haram sepatutnya tidak wujud sama sekali!

Kenapakah Kementerian Dalam Negeri tidak berani bertindak, apakah kerana Hindraf menyokong atau memberikan undi kepada Barisan Nasional (BN), lebih khusus untuk MIC?

Dan kalau semuanya tidak, kenapa Hindraf haram dan memang telah diharamkan dan kini menjadi pertubuhan bawah tanah terus ‘terpelihara’?

Siapa melindunginya? Pemimpin MIC atau pakatan pembangkang?

Kerana itu saya bersetuju sangat dengan Awang Selamat apabila dia menyatakan dalam Utusan Malaysia bahawa perhimpunan haram oleh kumpulan Hindraf di KLCC kelmarin jelas dipengaruhi oleh pihak pembangkang.

Kata Awang Selamat, amat lucu sekali, beberapa kenyataan pihak pembangkang dikeluarkan sebaik sahaja perhimpunan itu tamat, kononnya sebagai kecaman terhadap tindakan polis menahan penunjuk perasaan.

Antara kecaman itu datangnya daripada anggota Exco Kerajaan Selangor, Dr. A. Xavier Jayakumar bertajuk: Kerajaan PR Selangor kutuk tangkapan lebih 100 orang aktivis masyarakat India.

Malang sungguh Xavier menggunakan nama Kerajaan Selangor sebagai platform untuk menyalurkan kecaman itu. Satu lagi kenyataan datangnya dari Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Ia jelas menunjukkan mereka telah merangka kenyataan itu awal-awal lagi, kerana sudah menjangka polis akan mengambil tindakan terhadap penunjuk perasaan.

Benarlah ulasan Perdana Menteri mengenai insiden itu: ‘‘Kita tak nak guna kekerasan, mereka mengharapkan kita gunakan kekerasan supaya mereka nak terokai melalui televisyen antarabangsa yang menunjukkan kononnya kita sebuah rejim autokratif.’’Itulah niat mereka yang sebenar.

Dan jika mahu iktiraf sangat tuntutan mereka itu – tuntutan kaum India – bubar sahaja MIC dan gantikan dengan Hindraf kerana menurut pemimpin mereka, Hindraf akan dikuburkan jika kerajaan menyelesaikan masalah kemiskinan orang India.

Hmmm...mudahnya menyalahkan kerajaan!

Mengelirukan sekali apabila pertubuhan Parti Hak Asasi Manusia (HRP) turut menyalahkan polis yang membuat tangkapan terhadap penyokongnya dan ahli kumpulan Hindraf sebagai punca ramai yang tidak keluar berhimpun di KLCC semalam.

Presiden HRP W Sambulingam berkata sebelum ini, mereka telah memohon permit polis untuk mengadakan perhimpunan itu tetapi ditolak.

Aneh sekali apabila Sambulingam mengemukan soalan: "Kenapa mereka tidak menunaikan hak kami untuk berkumpul secara aman mengikut Artikel 10 (Perlembagaan Persekutuan)?" pada hal dia tahu perhimpunan itu tidak wajar diadakan, lebih-lebih lagi kerana Hindraf itu haram.

Dengan angkuh Sambulingam berkata Hindraf boleh dikuburkan selepas kerajaan menyelesaikan masalah masyarkat India di negara ini yang mendakwa mereka dipinggirkan. Uthayakumar yang turut hadir sama juga bersetuju dengan pandangan rakannya berhubung perkara tersebut.

Kerana itu polis menahan seramai 109 penyokong termasuk beberapa pemimpin utama HRP dan Hindraf . Antara mereka, setiausaha sementara HRP, P Uthayakumar dan ketua penerangannya S Jayathas. Bagaimanapun, semua mereka dibebaskan.

Persoalannya apakah kerajaan tidak berusaha menyelesaikan masalah mereka?

Persoalannya apakah pemimin India khususnya dalam Barisan Nasional tidak mampu menjelaskan kepada mereka ini usaha kerajaan menyelesaikan masalah mereka?

Atau mereka ini jenis keras kepala dan kerana itu sanggup bergerak ‘bawah tanah’ melalui pertubuhan haram seperti Hindraf?

Menurut Uthaya, sebelum ini pihaknya telah menyerahkan satu memorandum kepada perdana menteri - ketika itu - Tun Abdullah Ahmad Badawi mengenai 18 tuntutan mereka . Katanya, memorandum yang dihantar sejak tiga tahun lalu kini masih belum ada sebarang maklum balas. Ini termasuk daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - yang ketika itu menjadi timbalan perdana menteri - yang turut diberi salinan memorandum tuntutan mereka.

Yang nyata seperti kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, tindakan pertubuhan haram, Hindraf, mengadakan perhimpunan Ahad lalu memberi imej buruk kepada negara. Ini kerana "Kita nak tunjukkan kebaikan negara kita. Cara tersebut tidak sesuai dilakukan di negara yang aman seperti Malaysia," katanya.

Kita mahu melihat tindakan lanjut terhadap lapan pemimpin Hindraf yang mengadakan perhimpunan haram di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) yang akan diketahui Jumaat ini selepas kertas siasatan disemak oleh pihak pendakwa raya.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Zulkifli Abdullah berkata, lapan pemimpin terbabit dibebaskan sehingga Jumaat sementara menunggu kertas siasatan disiapkan dan disemak untuk tindakan selanjutnya oleh DPP.

Jika perlu, kesemua lapan pemimpin berkenaan akan didakwa kerana berdegil mengadakan perhimpunan haram walaupun telah dinasihatkan supaya bersurai.

Bagaimana jika selepas ini polis berpendapat ‘tidak perlu’ mendakwa mereka?