Thursday, February 12, 2009

PKR BIMBANG SPEKULASI ATAU TAKUT?

Hari ini Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memanggil semua wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan pakatan pembakang untuk bertemu dan menjamin tiada yang ‘hilang’.

Fenomena wakil rakyat hilang dalam PKR kini bagaikan suatu kesan ‘domino’ dari Perak, Kedah dan kini Selangor.

Yang peliknya, fenomena kehilangan wakil rakyat PKR dikaitkan dengan ‘isu seks’.

Tidak usah dipanjangkan mengenai isu di Perak dan di Kedah tetapi yang terbaru mengenai kehilangan ADUN di Selangor ini pun sedikit sebanyak dikatakan terpalit dengan isu yang tidak sedap didengar.

Benar atau tidak, ‘tuan badan’ perlu menafikannya!

Menurut Agendadaily.com, sumber PKR memberitahu, ADUN Pelabuhan Kelang yang 'menghilangkan diri' itu pernah ' tertangkap basah' dengan seorang wanita oleh isterinya sendiri.

Ikut ceritanya ekoran itu pelbagai tekanan diterimanya daripada keluarga dan ahli-ahli PKR.

Selain itu, beliau juga dikatakan kecewa kerana peruntukan kawasannya 'disekat' oleh Menteri Besar Selangor.

Menurut sumber PKR itu sepanjang menjadi wakil rakyat, beliau memang bersifat lone ranger.
Badul Hisham juga dikatakan pernah meluahkan rasa terkilan kerana hanya diberikan tanggungjawab sebagai penyelaras perpustakaan awam kerajaan negeri di Shah Alam sedangkan ADUN PKR lain mendapat kedudukan yang lebih baik seperti pembantu Exco dan jawatan lebih tinggi.

Tidak banyak yang diketahui tentang dirinya kerana bagi kalangan PKR negeri, Badrul Hisham dikategorikan sebagai wakil rakyat yang ‘tidak perform’ dan kurang disenangi oleh Menteri Besar Selangor.

Beberapa orang ahli UMNO kawasan Pelabuhan Kelang yang ditemui kata mereka pun ada dengar cakap-cakap mengenai kisah masalah peribadi ADUN PKR itu.

Namun mereka tidak terkejut jika ada sesuatu hal yang tidak kena melibatkan ADUN itu timbul nanti UMNO akan jadi kambing hitam.

” Setahu kami itu masalah peribadinya dan itu soal dalaman PKR sendiri,”kata salah seorang daripada mereka kepada Agendadaily. com
Khalid mengatakan pertemuan pakatan pembangkang hari ini untuk menghilangkan spekulasi. Apakah benar demikian?

Bukankah pertemuan itu untuk menjamin wakil rakyat berkenaan ‘tidak hilang’ dan boleh membawa kepada sama ada ‘lompat’ atau ‘meletakkan jawatan’?
Kata Khalid, mesyuarat pakatan pembangkang Selangor itu bagi membincangkan bagaimana untuk menghentikan semua spekulasi yang timbul termasuk kehilangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah.
Menghentikan spekulasi atau menjamin ADUN di Selangor tidak lompat parti dan bimbang akan rebah seperti di Perak!
Sebagai Menteri Besar Selangor, beliau mengharapkan mesyuarat g akan dihadiri Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat itu turut akan membincangkan isu-isu semasa berkaitan negeri itu.
Beliau turut menafikan mengenai berita kehilangan Badrul Hisham seperti yang 'dibimbangi' Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Klang, Aziz Johari.

''Tak ada ...Saya rasa di Klang pun mereka tak jumpa satu sama lain... Tapi sekarang oleh kerana beberapa insiden yang berlaku di Perak kita agak sensitif tentang perkara ini.
''Esok (hari ini) saya akan jumpa dengan semua Ahli Parlimen dan ADUN untuk adakan perbincangan supaya tidak ada spekulasi yang akan diutarakan oleh mana-mana pihak," kata beliau kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri petang semalam.

Kenyataan Aziz di dalam sebuah akhbar tempatan semalam bimbang dengan kehilangan Badrul Hisham sejak lima hari lalu yang kononnya ada kaitan dengan Barisan Nasional (BN).
Ditanya sama ada semua Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat akan hadir Abdul Khalid berkata, mereka yang ada di dalam negara dan tidak mempunyai urusan yang lebih penting pasti akan hadir.

Menjawab mengenai ura-ura beberapa ADUN pakatan pembangkang di Selangor akan melompat parti, Abdul Khalid sambil ketawa berkata:

''Dia orang tak berani melompat... Ini spekulasi... Pada saya setiap Ahli Parlimen dan ADUN bukan sahaja bertanggungjawab pada parti tetapi juga pada rakyat yang telah mengundi mereka.

''Jadi terpulang kepada mereka untuk membuat keputusan."
Semalam, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor menafikan khabar angin bahawa empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada parti itu akan meninggalkan PKR.

Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR negeri, Yaakob Sapari berkata, khabar angin itu tidak mempunyai asas kerana setakat ini tiada ADUN daripada PKR menyatakan hasrat mahu berbuat demikiani.

Katanya, kedudukan pakatan pembangkang yang terdiri daripada PKR, DAP dan Pas masih kuat walaupun Perak telah dikuasai semula oleh Barisan Nasional (BN) baru-baru ini.

"Tidak ada...tidak ada ADUN PKR Selangor akan melompat parti.

" Malah, dalam mesyuarat perhubungan PKR semalam, saya mengesahkan tidak ada perkara sedemikian akan berlaku," katanya.

Soal sama ada benar atau sebaliknya khabar angin ini, masa akan menentukan tetapi hakikat yang perlu diterima PKR ialah, ia memang dan benar-benar bimbang ‘domino’ keluarnya wakil rakyat PKR akan tetap berlaku.

Cara bagaimana PKR akan menahan atau mencegah wakil rakyat mereka ‘lompat’ atau ‘ letak jawatan’ tidaklah diketahui.

Soal sekarang bukan spekulasi atau khabar angin tetapi ternyata PKR takut akan berlaku lagi ‘ADUN lompat’ dan jika kesan ‘domino’ ini berlaku, akan ranaplah sebuah lagi kerajaan negeri yang dibanggakan PKR!

PENSIANGAN- HENTIKAN ‘PERANG’ 2 JOSEPH

Kita seakan terlupa bahawa hari ini akan ada keputusan Mahkamah Persekutuan yang bersidang, di Kota Kinabalu menentukan sama ada aka nada pilihan raya kecil di Sabah.

Pada ketika tumpuan politik banyak di arahkan kepada mesyuarat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) esok berhubung tarikh pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, di Sabah akan ada satu keputusan penting hari ini.
Keputusan itu berkenaan bakal menjawab sama ada pilihan raya kecil Parlimen Pensiangan akan diadakan atau sebaliknya.

Mahkamah Persekutuan dijangka membuat keputusan sama ada menerima atau menolak rayuan Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Joseph Kurup berhubung keputusan Mahkamah Tinggi di Kota Kinabalu yang mengisytiharkan kemenangan beliau tanpa bertanding pada pilihan raya umum Mac lalu, tidak sah dan batal.

Kurup mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan Putrajaya pada 11 September lalu bagi membatalkan keputusan dibuat Mahkamah Tinggi di sini pada 8 September lalu, berdasarkan petisyen dikemukakan bekas calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Danny Anthony Andipai.

Parlimen Pensiangan, kira-kira 200 kilometer dari Kota Kinabalu mempunyai kira-kira 19,000 pengundi dengan majoritinya masyarakat Murut.

Hakikatnya, beberapa parti politik di Sabah sudah bersiap sedia lebih awal bagi menghadapi kemungkinan pilihan raya itu.

Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan parti komponen Barisan Nasional (BN) lain, khususnya UMNO sudah menyusun jentera dan hanya menunggu waktu untuk digerakkan.

BN umumnya sudah bersedia menghadapi kemungkinan pilihan raya kecil berkenaan dan yakin mampu mempertahankan kerusi itu.

Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Musa Aman bulan lalu menyatakan jentera BN kini menunggu keputusan mahkamah sahaja untuk berfungsi.

Persoalannya ‘perang dingin’ antara Presiden PBRS, Tan Sri Joseph Kurup dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan mengenai parti mana sepatutnya mewakili kawasan Parlimen itu boleh menjejaskan BN.

Kedua-duanya mempunyai kekuatan sendiri, namun jentera parti mana lebih berfungsi yang menjadi perdebatan.

Apa pun apabila BN negeri sudah menyatakan kesediaan, soal jentera parti – sama ada PBRS atau juga PBS – tidak lagi timbul kerana parti yang bertanding akan mewakili BN.

Sementara, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program perjumpaan dengan pemimpin PKR Sabah di Kota Kinabalu, menyatakan kesediaan untuk bertanding.

Selain itu, Parti Maju Sabah (SAPP) yang sudah keluar dari BN Sabah juga dikatakan berminat meletakkan calon bagi mencuba nasib di kerusi berkenaan.

Setakat ini, belum dapat dipastikan sama ada calon bebas turut akan bertanding jika pilihan raya kecil berkenaan diadakan.

Laporan Berita Harian hari ini menyebut, September lalu, Hakim Mahkamah Tinggi di sini, David Wong Dak Wah, membuat keputusan berkenaan berdasarkan petisyen pilihan raya dikemukakan Andipai pada 9 April lalu yang meminta mahkamah mengiystiharkan keputusan bagi Parlimen Pensiangan tidak sah dan batal mengikut Seksyen 32 (b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Pada penamaan calon 24 Februari tahun lalu, Pegawai Pilihan Raya (RO), Bubudan OT Majalu, mengisytiharkan Kurup menang tanpa bertanding dengan alasan Andipai lewat mengemukakan borang pencalonan.

Ketika bertanding pilihan raya umum lalu, Kurup yang juga Presiden PBRS melepaskan kerusi DUN Sook yang dimenanginya pada 2004 untuk bertanding kerusi Parlimen Pensiangan.

CALON MESTI DARI BUKIT GANTANG

Seseorang yang bernama Abd Bashid Harun menghantar pendapat atau mungkin laporan mesyuarat UMNO Bahagian Bukit Gantng melalui komen terhadap posting semalam, “Abdul Azim Sudah Bersedia”.

Terima kasih kerana Abd Bashid sanggup menulis panjang .

Saya menghargai apa yang disebutkan melalui komen beliau dan berharap mendapat perhatian pemimpin tertinggi UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Hakikat yang patut diterima oleh parti ialah, hargai dan pertimbangkan pendapat orang bawahan atau akar umbi.

Ikuti apa yang dikatakan oleh Abd Bashid:

“1. Dalam pertemuan yang dihadiri oleh barisan pemimpin UMNO Bahagian Bukit Gantang dengan wakil-wakil dari seluruh cawangan yang meliputi semua sayap parti pada jam 9.00 malam, 9 Februari lalu, satu kesepakatan telah dibuat bahawa semua ahli inginkan calon BN yang bertanding di kawasan ini ialah calon dari Bukit Gantang sendiri.

2. Ramai ahli yang bangun mengingatkan akan perkara ini seolah-olah memberi amaran kepada pemimpin UMNO agar jangan berlaku pisang berbuah bagi kali yang ketiga. Dan setiap kali itulah juga Ketua UMNO Bahagian, YB Datuk Haji Rosli bangun dan melaungkan janji bahawa calon yang bertanding pada kali ini akan dipastikan mesti datang dari kawasan Bukit Gantang sendiri.

3. Sebagai menunjukkan betapa menggunungnya harapan ahli tentang perkara yang satu ini dan mereka serius tentangnya, maka setiap kali mereka bangun meminta kepastian tentang hal ini setiap kali itulah seluruh ahli memberikan tepukan gemuruh.


4. Begitu juga setiap kali YB Datuk Rosli memberikan aku janji yang perkara ini akan dipastikan, maka setiap kali itulah juga ahli-ahli yang hadir bertepuk tangan.

5. Bagi ahli-ahli UMNO di Parlimen P059 Bukit Gantang, kita berkeyakinan bahawa kita tidak kekeringan calon yang berkelayakan memandangkan di sini ada lebih kurang 102 cawangan, dengan ahli berjumlah tidak kurang daripada 19,265 orang.

6. Jika kita ambil kira jumlah pengundi di P059 Bukit Gantang, pengundi Melayu masih menjadi pengundi utama daripada 55, 471 pengundi keseluruha.n

7. Pecahannya seperti berikut. Bagi DUN Changkat Jering, pengundi Melayu mencatat 63.43% daripada 24,864 orang, DUN Kuala Sepetang, pengundi Melayu berjumlah 59.83% daripada 19,699 orang dan pengundi Melayu bagi DUN Trong pula berjumlah 69.42% daripada 10, 908 orang.

8. Pada Pilihanraya Umum 2004 kita telah menyaksikan bagaimana Parlimen P059 Bukit Gantang terpaksa menerima calon bukan Melayu dari Parti Gerakan, Peristiwa ini tidak mudah dilupakan oleh pengundi Melayu khususnya ahli UMNO di kawasan ini.

9. Sungguhpun Parti Gerakan masih dalam komponen BN hakikatnya itulah tolak ansur UMNO yang paling besar untuk rakan-rakan kita dalam komponen BN.

10. UMNO telah melakukan pengorbanan yang cukup besar atas nama semangat setiakawan dan perkongsian kuasa dalam parti BN dengan menyerahkan kerusi tradisi kita untuk tempoh sepenggal kepada Gerakan.

11. Sejak itulah harapan kita sebagai ahli UMNO kawasan ini begitu besar untuk melihat semula agar kerusi di P059 Bukit Gantang dikembalikan semula kepada UMNO.

12. Tetapi apa yang telah berlaku dalam PRU12 yang lalu bukan sahaja tidak menyelesaikan masalah kita, sebaliknya telah menambah dukacita kita apabila pengorbanan kita selama sepenggal dirasakan tidak dihargai sama sekali.

13. Ini berlaku apabila calon BN yang bertanding sungguhpun ahli UMNO tetapi didatangkan dari luar seolah-olah kita di sini ketiadaan calon yang berkelayakan. Janji untuk mengembalikan kepada UMNO ditepati, tetapi janji untuk memberikan keutamaan kepada anak tempatan tidak berlaku.

14. Keadaan di atas telah dilihat sebagai mencalit arang di muka pemimpin dan ahli UMNO di sini.

15. Suara-suara di luar sana yang menyatakan bahawa P059 Bukit Gantang tiada calon yang berkelayakan sehingga terpaksa dibawa masuk orang luar untuk menjadi calon di sini hanyalah merupakan satu andaian dan persepsi semata-mata. Ini berlaku kerana kegagalan sebahagian kita melihat realiti dan wajah sebenar Bukit Gantang atau tidak mendapat maklum balas yang sebenar.

16. Jika tidak percaya kumpullah kesemua 102 Ketua UMNO Cawangan dan 102 Ketua Wanita Cawangan dan tanya mereka siapa calon yang layak, nescaya mereka akan menyenaraikan calon-calon yang berkenaan.

17. Tetapi adakah tradisi mendapatkan pandangan akar umbi melalui Ketua UMNO Cawangan diambil kira sebelum nama-nama calon dicadangkan ke peringkat negeri dan seterusnya ke peringkat pusat.

18. Atau apa yang berlaku seperti yang dahulu juga iaitu UMNO Bahagian berebut-rebut untuk menghantar nama ke negeri dan pusat dan kemudian setelah itu barulah ketua/ahli cawangan dikumpulkan untuk memberitahu yang nama-nama calon telah pun dicadangkan sambil merayu ahli agar akur kepada siapa sahaja calon yang ditentukan oleh pimpinan UMNO tertinggi.

19. Saya tidak mahu memanjangkan perkara 17 dan 18 itu kerana saya percaya UMNO Pusat akan meneliti hal ini dengan penuh bijaksana tanpa sebarang sentiment.

20. Setelah jelas tentang hal itu, perkara seterusnya yang mesti diberi keutamaan ialah pemilihan calon yang mewakili BN. Sebenarnya tidak sukar kerana calon-calonnya sudah sedia ada iaitu sekumpulan mereka yang sudah melepasi satu tahap ujian iaitu AJK UMNO Bahagian Bukit Gantang.

21. Tentulah keutamaan mesti diberi kepada calon-calon yang menang dalam pemilihan di peringkat bahagian tempoh hari sebab calon itu dapat memberi gambaran yang mereka sebenarnya dipilih oleh perwakilan bahagian.

22. Selain itu calon-calon yang yang dilantik oleh Ketua Bahagian juga mesti diketengahkan jika difikirkan mereka lebih layak dan berkemampuan.

23. Selain kedudukan seseorang calon dalam AJK Bahagian, fungsi mereka dalam parti di peringkat cawangan, peranan dan sumbangan mereka dalam masyarakat, NGO, badan-badan sukarela dan institusi tertentu seperti masjid, surau, RT dan lain-lain wajar diambil kira sebagai nilai tambah kepada calon-calon yang dicadangkan.

24. Peranan dan sumbangan calon dalam aktiviti yang disebutkan dalam perkara 23 sebenarnya lebih penting bagi membuktikan betapa peranan mereka lebih menyeluruh dan meluas, tidak hanya tertumpu kepada aktiviti kepartian.

25. Malahan sumbangan mereka dalam aktiviti-aktiviti seumpama itu merupakakan isyarat yang jelas bahawa diri mereka dapat diterima oleh masyarakat dan turut menggambarkan mereka bersedia memainkan peranan mudah lentur atau flexi menurut keperluan dan kepentingan semasa.

26. Lebih jelas lagi mereka yang berperanan aktif dalam masyarakat dan berupaya memainkan peranan menurut kebolehan masing-masing sebenarnya mempunyai pengaruh sendiri dalam masyarakat dan mempunyai pengikut yang tertentu. Ini memang berguna untuk memenangi sesuatu pilihanraya kerana memang pilihanraya didahulu dengan aktiviti memenangi hati.

27. Jika sebagai kakitangan awam, kita selalu menekankan aspek ASK, iaitu Attitude (Sikap), Skill (Kemahiran) dan Knowledge (Pengetahuan), maka dalam bidang politik khususnya dalam penentuan calon-calon yang mewakili BN, ketiga-tiga ciri ini hanyalah menjadi bonus kepada calon jika ada.

28. Dalam bidang politik ketiga-tiga elemen di atas sebenarnya sudah termasuk dalam TIGA elemen yang lebih besar iaitu RSP, iaitu Religion (Agama), Society (Masyarakat) dan Personality (Keperibadian). Lebih besar kaitan calon dengan ketiga-tiga elemen itu maka lebih besarlah peluang calon itu untuk diterima dan seterusnya muncul sebagai pemenang.

29. Kalau tahap pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki oleh calon masih boleh ditolakansurkan, namun ketiga-tiga elemen berikut dikatakan penting dan tidak dapat tidak mesti ada pada setiap calon yang bertanding.

30. Ketiga-tiga elemen itu ialah daya penarik, mesra rakyat dan bersih. Ketiga-tiga elemen ini lebih kerap disebut sejak kekalahan kita dalam PRK di Kuala Terengganu, malahan lebih awal dari itu iaitu sejak kekalahan kita di beberapa buah negeri dalam PRU12 yang lalu.

31. Jadi menjadi tanggungjawab pemimpin UMNO di peringkat Bahagian untuk memastikan agar calon yang terpilih nanti mesti ada ketiga-tiga elemen di atas.

32. Walaupun saya menyebutkan sebelum ini bahawa tahap pendidikan masih boleh ditolakansurkan namun jika calon dari parti lawan meletakkan calon yang jaub lebih berpengatahuan dan mempunyai kelulusan yang lebih tinggi, maka faktor ini tidak boleh dikesampingkan begitu sahaja.

33. Kita harus ingat bahawa calon yang ingin kita ketengahkan ini akan mewakili rakyat Bukit Gantang ke peringkat parlimen dan bakal membawa suara rakyat dengan berkesan di dewan yang mulia itu.

34. Tentulah calon itu bukan sahaja wajar berpengetahuan, tetapi juga mempunyai kebolehan berkomunikasi dan tahap mempengaruhi yang tinggi. Jika calon itu tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi dan sejajar dengan keperluan parlimen yang mulia, kita khuatir calon itu akan tenggelam di tengah-tengah suara ahli parlimen lain yang jauh lebih berkaliber.

35. Malahan dalam dunia sekarang orang selalu melihat faktor pengetahuan ini sangat penting apatah lagi jika kita berhajat membawa calon kita ke peringkat yang lebih tinggi pada masa akan datang termasuk menjawat jawatan Timbalan Menteri kalau tidak pun sebagai Menteri penuh.

36. Tentulah menjadi suatu kebanggaan bagi anak tempatan jika ada anak tempatan yang berjaya setinggi itu, apatah lagi berupaya bersuara mewakili mereka.

Hakcipta Abd Bashid Harun”

Bagi saya semuanya sudah jelas. Jadi, UMNO dan BN bertindak bijaklah.