Wednesday, January 3, 2018

ARAH & MATLAMAT PERJUANGAN RAKYAT PPBM SANGAT JELAS….


"PBM tidak perlu diragui akan kemampuannya  menggalas tanggungjawab untuk  menjayakan aspirasi dan masa depan rakyat, khususnya orang Melayu-Islam." 

Jelas dan nyata bahawa kewujudan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah perjuangan yang disokong oleh akar umbi. Ia bertujuan membela rakyat dan dipimpin pula oleh rakyat.

PPBM meletakkan kepentingan rakyat, mengatasi segala-galanya .

Kenapa dikatakan demikian?

Pertama, rakyat – termasuk bekas ahli UMNO – terutamanya di akar umbi menerima kehadiran PPBM walaupun dalam keadaan amat daif dalam konteks kewangan dan sokongan awal, namun mereka kaya dengan api dan matlamat perjuangan.

Kedua,  kehadiran pemimpin seperti Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Mahathir serta pemimpin negeri dan bahagian, bukan lagi orang yang berjawatan besar, Mereka adalah rakyat biasa. Kalau ada pun gelaran, mereka adalah mantan (bekas) dan bergelar sebagai Yang Berhormat (YB) sahaja. Itupun dua pemimpin besar PPBM adalah pemimpin yang dipecat daripada parti dan jawatan masing-masing.

Dengan kata lain, mereka bukan pemimpin seperti ketika Parti Semangat 46 yang pernah menentang UMNO dibentuk – ramaai  terdiri daripada bekas Menteri dan Timbalan Menteri.


Dengan kata lain, pemimpin negeri dan bahagian adalah rakyat biasa yang sanggup menegakkan panji-panji PPBM, bukan kerana bertujuan merebut kedudukan tetapi menegakkan agenda dan perjuangan suci parti demi rakyat.

Ketiga, pemimpinnya sanggup berjuang  dalam keadaan yang daif – dana politik disekat - tanpa wujudnya peruntukan daripada Pusat seperti UMNO dan parti lain dalam Barisan Nasional (BN), juga seperti yang berlaku kepada PAS sebelum ini – yang perjuangan  hanya diasaskan kepada semangat dan matamat membela rakyat; dan

Keempat, yang menghadiri Perhimpunan Agung Tahunan PPBM kali pertama Sabtu lalu (30 Disember 2017), adalah mereka yang benar-benar setia kepada parti kerana yang lain – sama ada kerana kepentingan tertentu  atau tidak bersetuju dengan pemimpin tertentu – sudahpun meninggalkan parti secara sukarela, sama ada kembali kepada UMNO atau menjadi penentang PPBM tanpa sebarang platform kepartian;

Kelima, dibuktikan melalui PAT PPBM di IDCC Shah Alam itu  bahawa semua Ketua-Ketua  Bahagian bersama tujuh jawatankuasanya sedia hadir tanpa satu sen pun sumbangan PPBM Pusat.

Mereka bersedia datang ke Shah Alam dari seluruh pelusuk Semenanjung bagi menjayakan PAT dengan ‘duit sendiri’ namun berakhir dengan  gilang-gemilang.

Berbekalkan semangat perjuangan dan ‘wang saku sendiri’ mereka menjayakan PAT demi menunjukkan kepaduan sesama mereka, menyokong pucuk pimpinan, memenuhi keperluan ROS dan paling penting, menentang kerajaan kleptokrasi pimpinan Najib Razak melalui Barisan Nasional (BN).


Keenam, bukanlah suatu dosa atau perlakuan jenayah untuk mengadakan PAT parti demi memenuhi tuntutan ROS malah perlu diakui sejujurnya bahawa ia terpaksa diadakan seperti juga DAP mengadakan pemilihan semula jawatanuasa tertinggi parti sebelum ini.

Tujuannya bagi mengelakkan parti dikenakan tindakan, termasuk melarang menyertai Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14).

Di sebalik memenuhi syarat ROS, ternyata PAT mampu membakar semangat ahli-ahli PPBM untuk terus memperjuangkan cita-cita dan matlamat parti.

Mereka turut memperteguhkan iltzam untuk mewujudkan sebuah kerajaan yang lebih adil dan dinamik bersama PH.

Biarlah walau  diperkecil dan dicerca usaha itu.

Namun jelas,  kepemimpinan PPBM mampu tegak berdiri menahan semua asakan, bukan sahaja daripada saingan politik seperti UMNO dan sekutu Barisan Nasionalnya (BN) tetapi juga daripada PAS dan jentera media sosial pro-BN yang sengaja mahu memperlekehkannya.

Yang nyata, PPBM semakin menunjukkan arah dan laluan semakin jelas kepada rakyat Malaysia mengenai perjuangan dan matlamat pentdbirannya jika menjadi sebahagian jentera kerajaan PH selepas PRU14 nanti.

Sudah pasti apa yang diperkatakan oleh PPBM tidak semuanya dipersetujui oleh parti saingannya. Yang penting, bukan pemimpin parti UMNO, PAS atau lain-lainnya yang menentukan sama ada yang disebut dan ditawarkan oleh PPBM itu dapat diterima tetapi ia ditawarkan kepada rakyat yang tentunya adalah pengundi.


Akhirnya rakyat dan pengundilah yang  akan menentukan apakah tawaran PPBM seperti disebut oleh Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh diterima atau sebaliknya.

Sesuatu yang terserlah ialah PAT itu menunjukkan dengan jelas bahawa PPBM walaupun parti orang Melayu dan Islam tidak memainkan sentiment ‘kaum dan agama’ untuk meraih sokongan rakyat.

Ia menghargai peranan dan sumbangan bukan-Islam dan bukan-Melayu.

Malah Muhyiddin turut menggesa supaya rakyat menolak politik kotor yang dimainkan oleh BN melalui isu perkauman sebagai modal terakhir mereka untuk menakut-nakutkan pengundi untuk tidak mengundi PH.

Dengan menetapkan arah tuju PPBM dalam kontekas perjuangan seperti disebut oleh Dr Mahathir pada PAT itu, rakyat boleh melihat dan menilai dengan jelas apakah parti untuk rakyat dan dipimpin oleh rakyat di negeri dan bahagian itu, perlu disokong.
Antara perkara asas yang dijadikan gala tuju perjuangan PPBM ialah:

1.    Menjatuhkan ‘kerajaan kleptokrat ‘BN yang menyusahkan rakyat dan sekali gus mengheret turun  Perdana Menteri, Najib  Razak. Apakah perjuangan ini sebagai dendam politik?

Malah sepanjang hampir sejam ucapannya itu, bekas Perdana Menteri yang memerintah negara selama 22 tahun tersebut menyebut nama Najib sebanyak 38 kali, sejak dari awal sehingga akhir ucapan dan memberi segala gambaran buruk terhadap kepemimpinan Perdana Menteri, sekali gus membayangkan dendam kesumat politiknya yang teramat tebal.

2.    Membawa Malaysia ke arah lebih baik selain membahawa ‘cahaya baru’ untuk rakyat mulai 2018 ini, tekad memulihkan doktrin pemisahan kuasa jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang.

3.    Dasar industri negara mengutamakan warganegara yang mengutamakan peluang pekerjaan kepada warganegara, dan jika perlu, perlindungan akan diberi kepada industri baru sehingga berdaya saing.

4.    Mengurangkan kehadiran dan oergantungan kepada pendatang asing daripada 7 juta orang kepada 2 juta orang, selain memperkenalkan skim latihan dan galakan warga tempatan. Pelaburan yang memerlukan pekerja asing akan dikurangkan, dan cukai tidak akan dikecualikan ke atas pengambilan pekerja asing.

Sementara bersedia menerima masuk warga baru dari negara lain, jumlahnya hendak tidak meninggkat tinggi sehingga mengubah secara radikal agihan peratusan warga negara berbagai kaum di Malaysia.”5.    PPBM akan menjamin PH akan kembalikan dasar di mana badan eksekutif tidak boleh menguasai badan legislatif dan badan kehakiman, termasuk keneutralan perkhidmatan awam. Pengasingan kuasa antara pembuat undang-undang, pelaksana, penghakiman akan dikembalikan, khususnya perdana menteri tidak boleh kuasai pentadbir dan kehakiman.

6.    PPBM akan melakukan perubahan dalam cara perlantikan para pegawai tinggi kerajaan tertentu, seperti penubuhan jawatankuasa Parlimen untuk meneliti kelayakan dan pelucutan. Ia termasuk memastikan kelayakan mereka sebelum dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk dilantik. Jawatankuasa pemilih akan dianggotai wakil kerajaan dan parti lawan.

7.    Menjanjikan royalti minyak kepada negeri-negeri pengeluar minyak, termasuk Terengganu yang bukan sahaja pada kadar 5 peratus tetapi lebih tinggi jumlahnya, hingga ke 10 peratus.
8.    Malah perkara paling penting iaitu janji untuk menentang penyelewengan, salah gguna kuasa, rasuah dan salah laku lain yang dilihat sebagai punca berlakunya kleptokrasi adalah teras kepada perjuangan PPBM.

Yang nyata, jika menguasai kerajaan, PPBM dan PH akan mendedahkan semua bentuk  penyelewengan, salah guna kuasa, rasuah dan berbagai ‘dosa lain’ dan tindakan sewajarnya kan diambil untuk menegakkan keadilan kepada rakyat.

Apa yang disebutkan di atas adalah tambahan apa yang sudah disebut oleh PPBM dan PH sebelum ini termasuk menghapuskan dasar yang menyusahkan rakyat seperti cukai GST,

Penulis pernah menyatakan dengan jelas matlamat perjuangan PPBM sebelum ini, melalui sebuah rencana yang disiarkan melalui blog Rakyat Malaysia iaitu  PERJUANGAN PPBM MENYELURUH, BUKAN BERLANDASKAN ETNIK, KENEGERIAN...pada 2 Julai 2017 yang kemudian dipetik oleh Malaysiakini dengan tajuk ‘Najib bukan matlamat BERSATU’ pada tarikh yang sama.

Secara amnya, PPBM adalah sealiran dengan PH. Mereka memperjuangkan untuk memulakan proses reformasi institusi secara menyeluruh, memerangi rasuah hingga ke akar umbi, menubuhkan Suruhanjaya Siasatan di-Raja skandal 1MDB, memulihkan FELDA, serta. menstabilkan harga petrol.

Dalam konteks ekonomi dan pendapatan rakyat, amat jelas PPBM akan tetap perjuangkan penghapusan GST  secara beransur-ansur dan diganti dengan cukai jualan mengikut selera rakyat dengan nilai mata wang dipertahan tanpa penjualan dolar Amerika dalam simpanan (rizab) negara.

Dalam konteks  pemulihan nilai mata wang Ringgit , PPBM akan menjamin supaya tidak menekan rakyat, terutama yang mempunyai anak belajar di luar negeri adalah antara yang sewajarnya diterima baik oleh rakyat.

Malah, tafsiran foreign direct investment (pelaburang langsung asing) akan dikembalikan kepada pelaburan dalam industri pengeluaran barangan untuk pasaran tempatan dan eksport.

Hutang-hutang baru untuk projek yang membazir akan dikenal pasti dan akan dikaji semula dari segi kemampuan negara.

Pada peringkat antarabangsa, PPBM akan memberi kepada sebarang ketidak adilan yang dilakukan oleh mana-mana pihak di dunia. Sebarang rampasan wilayah oleh mana-mana pihak akan ditentang oleh Malaysia.

Secara menyeluruh PPBM memahami bahawa  rakyat berkehendak kepada kerajaan yang adil dan bersih. Malah sudah dijelaskan bahawa PPBM  bersependapat dengan kehendak kebanyakan pertubuhan bukan kerajaan, malah PPBM turut menyokong himpunan BERSIH.

Memanglah untuk  mengalahkan BN bukanlah perkara yang mudah.

Di sebalik itu, jika PPBM dan PH tidak kuat, BN tidak akan menunjukan sikap kebimbangan melampau mereka.

BN amat bimbang dengan sokongan rakyat.dan mereka membuktikan  kegusaran dan kebimbangan dengan cara  terdesak menggunakan berbagai ugutan. Mereka menggunakan  isu perkaauman dan taktik kotor termasuk melaksanakan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dianggapnya sebagai "amat berat sebelah".

Apa yang nyata, PAT sulung parti itu Sabtu lalu=  sejak penubuhan PPBM diluluskan pada September 2016 -  adalah penegasan semula dengan beberapa penambahbaikan yang semakin jelas kepada rakyat yang turut sedang bersiap sedia menukar kerajaan di Putrajaya,  melalui  pilihan raya umum ke-14 yang perlu dipanggil selewat-lewatnya pertengahan tahun depan.

Dalam kedudukan PPBM yang solid (bersatupadu)  sedemikian – perjuangan oleh rakyat demi rakyat melalui parti yang disertai rakyat sehingga di peringkat akar umbi amat bersedia demi menempuhi cabaran dana pa jua halangan mendatang.

PAT PPBM itu isyarat penting kepada rakyat bahawa PPBM memerlukan sumbangan dan sokongan rakyat untuk sama-sama dengan PH memperjuangkan kepentingan rakyat.

Ia hanya boleh dilakukan melalui menumbangkan BN dan Najib. Kerana itu pada PAT itu, nama Najib, BN dan kleptokrasi diulang-ulang dan dijadikan sebagai antara sasaran penting untuk ditumbangkan..

PPBM tidak perlu diragui akan kemampuannya  menggalas tanggungjawab untuk  menjayakan aspirasi dan masa depan rakyat, khususnya orang Melayu-Islam kerana selain ia memang tiang seri kepada perjuangannya, PPBM turut  membuktikan kepada rakyat bahawa walau dalam kedudukan yang semuanya ;kurang dsn cuba disekat dalam berbagai helah, PPBM akan terus gah di arena politik Malaysia.

Jadikan perangsang daripada PAT akhir tahun 2017 untuk membulatkan tekad dan menjuruskan perjuangan untuk 2018 bertujuan membentuk sebuah kerajaan baru yang dinamik, adil dan makmur di Malaysia.

Sudah nyata, PAT sulung dihadiri oleh  941 perwakilan daripada 983 perwakilan yang layak menghadiri PAT itu, adalah landasan dan mercu tanda  menuju kemenangan bersama PH pada PRU14.

Jadikan iltizam menentang kleptokrasi sebagai azam tahun baru 2018 selainmemberikan sokongan , kepercayaan dan keyakinan  tidak berbelah bahagi  dan jayakan apa juga keputusan tertnggi parti kerana pada waktu ini,  kepaduan dan perjuangan bersama bagai ‘seberkas lidi’ lebih penting daripada segala-galanya.

Biarkan suara-suara sumbang terus berbunyi.

Mereka tidak akan diam  kerana mereka sebenarnya semakin  kecewa kerana gagal untuk untuk merosakkan parti daripada dalam dan yang di luar pula tersangat bimbang dengan sokongan rakyat kepada parti untuk rakyat.

Sudah nyata dan tersangat jelas, PPBM sudah  mampu berdiri tegak melalui  PAT baru-baru ini untuk berdepan apa sahaja cabaran termasuk melalui PRU14 tidak lama lagi.