Sunday, November 27, 2016

DAESH BANTU ROHINGYA? KEBIMBANGAN HISHAMUDDIN ADA LOJIKNYA...


"Benar sekali apa yang dibimbangi  Hishammuddin bahawa jika tiada tindakan diambil bagi mengatasi kekejaman terhadap masyarakat Rohingya, mereka mungkin memilih menyertai kumpulan pengganas seperti Daesh."

Apakah tindakan sebenar yang boleh dilakukan selain bersolidariti  bersama masyarakat Rohingya di negara ini?

Ada beberapa kenyataan pemipin berkaitan isu Rohinga sejak dua tiga hari lalu namun banyak yang bersifat kenyataan ‘keras’ semata-mata.

Bersolidariti hanya untuk tekanan diplomatik yang dihalakan sepenuhnya terhadap kerajaan Myanmar supaya bertindak dengan adil terhadap kezaliman yang berlaku terhadap masyarakat Rohingya.

Namun apa pelan tindakan sebenar bagi menghentikan kegansan junta Myanmar itu?

Wisma Putra kelmarin turut mengeluarkan kenyataan mengutuk keganasan di Rakhine, Myanmar dan akan memanggil duta Myanmar bagi menyampaikan kebimbangan Malaysia terhadap isu itu.

Kenyataan pada Jumaat (24 November 2016)  itu  mengecam kejadian keganasan yang semakin berleluasa sejak beberapa bulan di utara Rakhine selain menggesa Yangoon  mengambil tindakan kukuh bagi menangani isu penghapusan etnik yang didakwa berlaku di utara Rakhine.

Sementara Menteri Luar Malaysia,  Datuk Seri Anifah Aman akan bertemu Menteri Luar Myanmar, Aung San Suu Kyi secepat mungkin.

Namun semua itu hanya seruan dan kenyataan semata-mata.


Sebaliknya Myanmar mempunyai pilihan dan hak sendiri sama  ada untuk bertindak atau sebaliknya. Dengan kata lain, suara-suara itu lebih bersifat seruan politik semata-mata.

Myanmar yang kuasa pentadbiran dan politiknya dipegang oleh junta bukan mudah untuk digertak atau didesak ‘mengikut selera kita’. Mereka bertindak kerana yakin boleh pertahankan apa yang mereka rasakan betul.

Malah kenyataan Timbalan Ketua Kesatuan Ulama Sedunia, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang  ‘keras’ juga tidak akan membawa apa-apa kesan kerana ia pernyataan politik semata-mata.

Presiden PAS itu menggesa kerajaan-kerajaan umat Islam, Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) campurtangan dalam isu Rohingya.

Kita memang tahu sejauh mana komitmen mereka, lagipun isu ini bukan baharu. Kalau mereka mahu bertindak, sudah lama mereka bertindak.

Keganasan terhadap etnik Rohingya diketahui sejak awal 1990-an  lagi, namun tiada apa langkah berkesan yang sudah dilakukan.

Walaupun 1,000 kali Hadi beri amaran atau peringatan kepada junta tentera di Myanmar mengenai kekejaman terhadap etnik Rohingya, ia tidak akan berkesan.

Tanpa pelan tindakan, ia akan berlalu di bawa bayu Timur Laut sahaja. Tak ada maknanya!

Malah kenyataan Hadi pada Selasa  (24 November 2016) itu bahawa Rohingya ini berada di celah hampir 400 hingga 500 juta orang umat Islam di rantau Asia Tenggara sahaja 300 juta, di Indonesia, Malaysia, Selatan Thailand, Selatan Filipina, termasuk di Kemboja termasuk di benua India, juga tidak ada apa-apa kesan.

Malah kata-kata  Hadi, “Di India hampir 200 juta, Pakistan 100 juta orang Islam. Di China pun hampir 40 juta orang Islam. Ini keliling orang Islam……..kalau berlaku apa-apa orang Islam, sabarnya ada batas,” tidak akan mendatangkan sebarang kebimbangan atau ketakutan kepada junta Yangoon.

Kenyataan pada 25 November itu tidak ke mana-mana. Hanya sedap berkata dan sedap didengar.


Begitu juga dengan Khairy Jamaluddin yang mengaitkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan pendirian tegas kerajaan terhadap isu penghapusan etnik Rohingya di Myanmar.

Malah untuk membuktikan ‘ketegasan kerajaan’ Menteri Belia dan Sukan menekankan bahawa kenyataan keras dari Wisma Putra hampir melanggar dasar tidak campur tangan ASEAN.

Menurut Khairy, kerajaan membuat keputusan berikutan  ucapan Perdana Menteri dalam mesyuarat Kabinet pada Rabu lalu  bahawa cara ASEAN dan dasar tidak campur tangan tidak boleh lebih tinggi berbanding mencegah penghapusan bangsa dan etnik di Myanmar.

Namun Khairy  tidak menyatakan langkah tindakan yang sewajarnya diambil.

Apapun, kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien semalam (26 November 2016) berlainan sedikit dan memberikan harapan ke atas melaksanakan sesuatu.

Menurut menteri berkenaan, ASEAN perlu mencari pendekatan terbaik untuk menyelesaikan isu berkenaan dan bukan menyatakan bantahan berhubung apa yang dipercayai berlaku semata-mata.

Menurut beliau,  Menteri Pertahanan Myanmar sudah beliau ingatkan bahawa isu ini adalah bersifat serantau. Jika tidak ditangani dengan baik ia dibimbangi akan wujud  'hot spot' tertentu yang dilihat sebagai kawasan yang diperhati pengganas Daesh.

"Secara peribadi pada dua minggu lepas saya ada minta diadakan mesyuarat bilateral sempena Mesyuarat Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) dengan Menteri Pertahanan Myanmar bagi membincangkan nasib dan kedudukan masyarakat Rohingya di sana,” katanya.
Benar sekali apa yang dibimbangi  Hishammuddin bahawa jika tiada tindakan diambil bagi mengatasi kekejaman terhadap masyarakat Rohingya, mereka  mungkin memilih menyertai kumpulan pengganas seperti Daesh.

Malah yang bersimpati dengan masyarakat Rohingya juga mungkin  mengambil jalan sama.

Memang kita tidak menyokong Daesh tetapi sejauh  mana kuasa dan kekuatan kita untuk menghalang dan membendung mereka?

Pada ketika  Malaysia memperhebatkan usaha dalam menangani kumpulan pengganas, kewujudkan ‘hot spot’ baru seperti itu bukan sahaja membahayakan Myanmar tetapi juga Malaysia.

Malah tidak pelik jika ada yang sanggup mengangkat senjata apabila Daesh mula mempengaruhi anak muda kita untuk ke Myanmar seperti yang berlaku apabila ada belia kita sanggup ke Iraq.

Berbanding dengan Iraq, perjuangan terhadap rejim Myanmar lebih jelas dan tindakan mereka juga mudah untuk difahami – antara orang Islam dengan bukan Islam di Myanmar.

Ini sesuatu yang membahayakan dan berbahaya jika dibiarkan.

Jika kejadian di Myanmar itu berterusan dan Yangoon tidak melakukan langkah segera menghentikannya, cabaran bukan sahaja kepada rejim berkenaan tetapi langkah Malaysia untuk mencegah pengaruh Daesh akan menjadi lebih sulit.

Dengan kata lain, langkah-langkah tindak balas pemesejan, mencegah perangkaian kewangan secara sulit, penyahradikalan suspek pelampau dan memantau gerakan merekrut anggota yang berpotensi akan tercabar dan digugat.

Malaysia memang sudah mewujudkan pusat penyahradikalan dalam usaha bertindak balas terhadap usaha dan ideologi yang menyokong keganasan dan radikalisme dalam Islam.


Persoalannya jika isu Rohingya berterusan, apa jaminan bahawa tidak akan wujud gerakan-gerakan militant Islam, kalaupun bukan Daesh, yang akan menggugat rantau ini.

Ini perkara yang wajar difahamkan kepada rejim Myanmar.

Tindakan Hishamuddin memberitahu atau mengingatkan Menteri Pertahanan Myanmar adalah langkah tepat dan penting.

Ini kerana ketidakstabilan ASEAN pastinya akan  menggugat Myanmar dan dengan sendirinya akan menggugat rantau ini.

Negara jiran Myanmar di  ASEAN memang sukar memaksa junta Myanmar tunduk kepada kehendak mereka tetapi jika pengaruh Daesh berkembang akibat dasar Myanmar terhadap etnik Rohinga tidak berubah,  mereka kenalah tanggung kesannya.

Sebelum ia menyulitkan rantau ini, termasuk Malaysia, Yangoon perlu berubah segera dan jika masih degil, mungkin anggota Daesh yang sudah tersingkir dari bumi Iraq dan beberapa kasawan lain di Asia Barat dan Afrika mungkin akan berpindah ke rantau ini.

Malah tidak mengejutkan jika Daesh memilih kawasan utara Rakhine sebagai wilayah baru memperkembangkan pengaruh mereka.