Saturday, September 5, 2009

MUHYIDDIN & HISHAM SERONOK KENA BOIKOT?

Memang tidak pernah berlaku di mana-mana negeri lain, selain Terengganu.

Apa yang berlaku di Terengganu ini sewajarnya dilihat dengan berhemah oleh UMNO Malaysia dan UMNO Negeri lain kerana ia bukan sekadar penentangan terhadap seseorang yang tidak digemari.

Ia sudah melangkah jauh. Persoalannya ialah sebahagian ADUN Terengganu menolak kepimpinan Datuk Ahmad Said dan meminta beliau digantikan.

Namun sejauh ini cara-caranya adalah seperti berikut:

1. Memulaukan sidang DUN pada April lalu dengan mengatakan sms ugut bunuh dihantar oleh orang kanan Menteri Besar;

2. Membisu serta tidak membahaskan sebarang enakmen dan usul pada sidang DUN berkenaan, termasuk sidang DUN terbaru dua minggu lalu;


3. Membuat kenyataan terbuka menentang kepimpinan dan dasar kerajaan negeri pimpinan Datukm Ahmad Said melalui akhbar tempatan dan akhbar elektronik; dan ;


4. Memboikot majlis terbaru dihadiri Timbalan Presiden UMNO dan Naib Presiden UMNO yang kebetulan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri.

Perbuatan memulaukan sidang DUN sudah tersemat sebagai rekod selain protes senyap di sidang dewan turut mencipta rekod sendiri.

Dengan memboikot majlis Timbalan Presiden UMNO dan Naib Presiden UMNO yang juga Pengerusi Perhubungan UMNO negeri adalah kali pertama seumpamanya sama ada di Terengganu atau negeri lain.

Sah sudah sebilangan ADUN Terengganu mencipta ‘tamadun’ sendiri yang boleh dibanggakan dengan menjadikan boikot sebagai cara membantah yang boleh ditiru oleh UMNO Negeri lain jika mereka tidak bersetuju dengan seseorang pemimpin.

Ahli UMNO Terengganu sewajarnya ‘berbangga’ dengan taktik ini. Ia menyerlahkan bahawa hanya pemimpin UMNO Terengganu berani berbuat begini.
Persoalannya beranikah mereka melakukan seperti ini jika UMNO dipimpin oleh Tun Dr Mahathir Mohamad?

Untuk rekod juga, pada ketika kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak inilah, perbuatan seperti ini dilakukan oleh pemimpin UMNO negeri dan bahagian. Apakah ia mahu dijadikan ‘contoh tindakan dalam UMNO ’ agar ditiru oleh negeri lain jika ada bantahan terhadap sesuatu lantikan yang tidak dipersetujui?

Apakah cara ini akan menjadi suatu precedent untuk ikutan selepas ini atau ia hanya menjadi satu-satunya dan selepas ini tidak akan berlaku lagi. Ia bergantung kepada bagaimana pemimpin UMNO menguruskannya.

Jika Presiden UMNO dan Majlis Tertinggi membiarkan atau membenarkan cara ini dilakukan, ia akan boleh menyebabkan UMNO berada pada tahap berbahaya kerana sudah pasti akan ada pihak yang tidak berpuas hati pada mana-mana perlantikan apa pun akan bertindak serupa.

Pertanyaan ialah apakah lain kali, ahli UMNO yang tidak suka kepada seseorang atau sekumpulan pemimpin akan melakukan boikot dan mendesak seseorang untuk dipecat atau dibuang - kemudian menjadi suatu amalan dan cara dalam UMNO?

Apakah Presiden UMNO dan Majlis Tertinggi UMNO akan melayan perbuatan seperti ini atau mengenakan tindakan supaya perbuatan seperti itu tidak diulangi?

Bukankah perbuatan memboikot pada sidang DUN bukan satu perkara biasa sebaliknya tidak wajar dan tidak beradap, apa lagi boikot terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Hishamuddin Hussein sudi turun padang untuk bertemu dengan pemimpin UMNO Terengganu?

Saya tidak pasti tetapi mungkin Muhyiddin dan Hishamuddin ‘suka dan gemar’ kepada perbuatan seperti ini dilakukan terhadap mereka. Apalagi kedua-duanya dari Johor.

Atau apakah kedua-duanya tidak faham dan tidak reti perangai orang UMNO Terengganu yang tidak sama dengan orang UMNO Johor?

Malaysiakini yang memetik seorang ADUN Umno yang enggan mendedahkan namanya disiarkan, berkata tindakan dilakukan untuk memberi mesej bahawa kepemimpinan Datuk Ahmad Said, sebagai menteri besar dan timbalan pengerusi perhubungan, sememangnya telah ditolak.

"Kalau setakat nak tunjuk muka, datang makan-makan, nak huha-huha baiklah kami tak payah pergi," katanya.

Malaysiakini yang membuat laporan dengan tajuk ‘Boikot TPM mesej tolak MB T'ganu’ semalam menyebut kumpulan ADUN Umno yang menentang Menteri Besar Terengganu bertindak memboikot perjumpaan antara mereka dengan barisan exco kerajaan semalam kerana beranggapan majlis itu tidak menjamin sebarang penyelesaian konflik yang semakin serius.

Menurut laporan itu, perasaan tidak senang untuk menghadiri majlis itu kerana menteri besar sendiri tidak pernah mengambil sebarang usaha berjumpa dengan wakil-wakil rakyat yang mempertikai beliau, kata ADUN berkenaan.

Dengan kejadian memboikot pemimpin besar UMNO dan negara ini, saya menjangkakan isu ini akan berlarutan lagi, melainkan ada pihak yang berkuasa dalam parti dan kerajaan melakukan sesuatu untuk menghentikannya.

Kerajaan Pusat dan UMNO Pusat jangan melihat perkara ini enteng kerana kecaman dan ugutan berlarutan tidak baik untuk UMNO dan kerajaan negeri.

Rakyat semakin meluat dengan kerenah orang politik UMNO di Terengganu.

Berbuat sesuatulah dengan segara.

Barah politik yang bernanah hanyir tidak boleh dibiarkan. Jika perlu dibedah dan dibuang, buanglah ia supaya tidak menjadi lebih parah.

UMNO Terengganu perlu diselamatkan.

Sejauh ini perkenan istana dibelakangkan dan wakil yang dihantar oleh parti dilihat remeh dan dipersoalkan.

Tindakan memboikot dan memulaukan majlis tampak ‘tidak apa’ tetapi ia menggambarkan betapa sekumpulan pemimpin UMNO Terengganu tidak lagi mementingkan muafakat, perundingan dan rasa hormat.

Presiden UMNO perlu bertindak segera kerana yang nyata Timbalan Presiden dan Naib Presiden yang dihantar ke Terengganu untuk menyelesaikan masalah sudah tidak lagi dihormati.

Jangan selepas ini ‘kadok naik junjung’ – Presiden UMNO juga diboikot dan turut tidak dihormati!

JANJI P'RAYA PAKATAN PUNCA MASALAH KUIL

Segala-galanya kerana janji pilihan raya.

Kalau tidak kerana janji dan menunaikan janji , ia tidak akan menghuruharakan Selangor.

Selepas menang, akibat berjanji – Parti Keadilan Rakyat (PKR) terpaksa memenuhi tuntutan kumpulan yang memang menjadikan kuil sebagai perjuangan mereka walaupun tahu isu ini sudang dibangkit dan dibincangkan.

Lebih merosakkan, ada pula dua tiga ADUN pakatan pembangkang Bergama Islam yang ‘bebal’ mengenai isu kuil ini memandai-mandai kononnya mahu membantu kumpulan berkenaan.

Kerana itulah, Jawatankuasa Bertindak Bantahan Pembinaan Kuil Seksyen 23 menghantar memorandum bantahan kepada Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga, Rodziah Ismail, supaya kuil itu tidak dibina di kawasan mereka.

Apalagi, kedudukan kuil itu hanya 160 meter dari kawasan penempatan, 50 meter dari taman permainan kanak-kanak dan 150 meter dari Surau Al-Jannah di taman perumahan itu.

Akhirnya daripada ‘tiada isu’ ia nmenjadi ‘isu panas’ yang memerlukan campur tangan Sultan Selangor, polis dan Kerajaan Pusat.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sudah mengarahkan Menteri Besar Selangor mencari jalan terbaik menyelesaikan isu pemindahan kuil itu Rabu lalu.

Baginda mahu isu pemindahan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23 yang mendapat bantahan penduduk Islam diselesaikan bagi mengelak perselisihan kaum di negeri ini.

Kerajaan negeri sebagai reaksi kepada arahan itu mengatakan kuil tetap dipindahkan di Seksyen 23 kecuali jika ada pihak lain termasuk menteri atau penduduk kawasan itu mampu menawarkan tapak lain yang lebih sesuai.

"Kalau boleh tunjuk keputusan yang lebih baik (tapak lain), sila tunjuk termasuklah kepada menteri yang bercakap mengenai pemindahan kuil ini. Sebagai pengurus negeri, kita bersikap profesional," kata Tan Sri Khalid Ibrahim selepas mesyuarat Exco Rabu lalu.

Menteri Besar itu mengakui isu pemindahan kuil bukan baru sebaliknya berlanjutan sejak 26 tahun lalu. Tetapi kenapa tidak merujuk kepada langkah dan cadangan sebelum ini yang sudah dipersetujui oleh kerajaan negeri sebelum ini. Apakah cadangan oleh kerajaan negeri yang ditadbir oleh BN sebelum ini tidak baik?

Melihat kepada panasnya isu ini yang kini berlarutan lebih seminggu, kerajaan negeri dijangka akan berdepan dengan bantahan semakin besar selepas ini.

Kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional (BN) sebelum ini telah membelanjakan hampir RM1 juta untuk memindahkan tapak kuil Sri Maha Mariaman dari Seksyen 19 ke Seksyen 18 seperti yang dibincangkan dengan pihak pengurusan kuil sebelum ini.

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo menjelaskan, perbelanjaan tersebut melibatkan kerja-kerja pembinaan infrastruktur meliputi jalan raya, lampu jalan serta kemudahan elektrik di atas tanah seluas 0.6 hektar di Pesiaran Raja Muda, Seksyen 18 yang merupakan lokasi asal untuk mengalihkan rumah ibadat itu dari Seksyen 19 yang didapati tidak sesuai.

Katanya, walaupun pembinaan infrastruktur telah pun siap pada tahun 2007 namun, pembinaan rumah ibadat di kawasan berkenaan tidak dapat dilaksanakan kerana ketika itu ia masih lagi di peringkat perbincangan.

Bagaimanapun perbincangan itu terhenti selepas pilihan raya umum lalu sehinggalah kerajaan negeri campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas yang memerintah Selangor hari ini menukarkan tapak kuil tersebut ke Seksyen 23.

Dr Mohd Khir mendakwa, masalah kuil di Seksyen 19 itu berpunca daripada janji Pakatan Rakyat untuk memindahkannya ke Seksyen 23 bagi memenuhi janji pilihanrayanya.

Sedangkan, dakwanya, kerajaan BN sebelum ini telahpun menyelesaikan masalah tersebut dengan menawarkan dua tapak cadangan - iaitu di Seksyen 18 dan 22 - yang menurutnya merupakan tapak terbaik di Shah Alam.

"Masalahya sekarang, Pakatan Rakyat berjanji kepada rakyat, apabila mereka berjaya memerintah Selangor, mereka akan membina kuil di Seksyen 23. Ini sama juga dengan kes Kampung Buah Pala.

"Jadi, (ini semua) untuk menuntut janji yang telah mereka katakan, bukan kerana kesalahan kerajaan BN. Kita telah siapkan (tapak cadangan). Kalau tengok, tapaknya cukup strategik dan paling sesuai," katanya.

Bekas menteri besar Selangor berkata, kedua-dua tapak cadangan tersebut masing-masing berkeluasan 70,000 kaki persegi dan tapak di Seksyen 18 telah mempunyai infrstrukturnya termasuk jalan, lampu jalan dan bekalan elektrik".

Malah, katanya, kemudahan infrastruktur di Seksyen 18 itu sudah siap disediakan sejak tahun 2007 lagi.

Katanya, ini menunjukkan bahawa kerajaan BN dahulu begitu prihatin dengan keperluan penduduk yang beragama Hindu di situ.

Bercakap di tapak di Seksyen 18 itu, Dr Mohd Khir meminta kerajaan negeri supaya berhenti menyalahkan kerajaan dahulu dalam isu pembinaan kuil tersebut.

Beliau juga menyifatkan bantahan penduduk Seksyen 23 - tempat kuil itu mahu dipindahkan - sebagai isu lama.

Menurutnya, ini kerana penduduk di situ memang sudah lama membantah kuil tersebut dipindahkan ke kawasan mereka.

Ekoran itu, katanya, kerajaan BN dulu menawarkan tapak baru untuk kuil tersebut di Seksyen 18 dan 22.

Dr Mohd Khir juga membela tindakan sekumpulan yang membantah pemindahan kuil itu ke Seksyen 23, dengan mengadakan perarakan kepala lembu ke pejabat sekretariat kerajaan negeri, Jumaat 28 Ogos lalu.

Sekumpulan 50 orang mendakwa sebagai penduduk Seksyen 23 meletakkan kepala lembu di hadapan pintu masuk bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor dalam satu protes membantah pemindahan kuil itu.

Berikutan itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan menyiasat insiden berkenaan.

Dr Mohd Khir menyifatkan perkara itu, bukan isu agama, tetapi kelapa lembu itu, menurutnya bermaksud "kerajaan telah membuat satu keputusan bodoh seperti lembu dalam menangani kontroversi tersebut".

"Mungkin ada kesilapan, tetapi tujuan mereka bawa kepala lembu bukan untuk menghina orang India. Tujuannya hendak menggambarkan kerajaan hari ini bertindak tidak mengikuti fikiran.

"Tapak telah disiapkan, kenapa tidak berfikir? Jadi hendak tunjukkan kerajaan hari ini buat keputusan yang bodoh. Itu sahaja, bukan ada isu agama," katanya.

Apa yang pasti, isu ini yang dilihat sebagai isu politik dan demokrasi oleh Menteri Besar Selangor, bukan sekadar itu semata-mata.

Keputusan kerajaan negeri Selangor meluluskan pembinaan kuil di tapak seluas 0.2 hektar sudah menimbulkan kemarahan penduduk Islam kerana Seksyen 23 dihuni 75 peratus masyarakat Islam.

Amat jelas kerajaan Selangor tidak menghiraukan rintihan penduduk Islam di kawasan berkenaan yang mungkin akan mewujudkan suasana tegang di situ.

Hakikatnya bukan orang Islam di seksyen 23 sahaja marah kepada Khalid tetapi tindakan kerajaan negeri Selangor itu sebenarnya mencabar maruah Islam seluruhnya.

MOHD NIZAR & SIVAKUMAR-WAYANG APA ANDA MAINKAN?

Kepala di Perak ialah Datuk Seri Ir. Mohamad Nizar Jamaluddin, bekas Menteri Besar dan pengikut setianya ialah V Sivakumar, ADUN Tronoh.

Kedua-duanya kini menjadi wayang kulit yang mudah untuk menari, melenggang atau apa saja - termasuk bersidang bawah pokok atau hotel.

Siapa tok dalangnya? Satu Malaya tahu. Dia ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kumpulan ini bukan sekadar mencabar mahkamah tetapi juga membelakang dan turut mencabar Sultan Perak melalui tindak tanduk mereka.

Amat jelas tukang arah, pemain dan yang ‘kena main’ itu semuanya memainkan wayang haram yang tidak mendapat kelulusan. Bermain wayang walaupun free tetapi tidak ada lesen jawabnya haram.

Mahkamah Tinggi pada 1 September 2009 menolak permohonan injunksi bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar supaya Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim tidak menghalang 'sidang DUN' keesokan harinya.

Pesuruhjaya Kehakiman, Tarmizi Abdul Rahman memutuskan demikian di kamar beliau di Ipoh pada pukul 4.30 petang berkenaan.

Bagaimanapun, Sivakumar berkata, pakatan pembangkang akan tetap meneruskan 'sidang DUN' sebagaimana yang telah dirancang.

Memang benar, gara-gara tindakan mereka, rakyat jadi keliru dengan perhimpunan haram dan polis terpaksa dikerah untuk menyekat mereka memasuki bangunan SUK.

Jelas, kumpulan wayang kulit ini bukan sekadar enggan menerima keputusan mahkamah tetapi mencabarnya pula. Apakah mereka merancang atau agenda tersendiri dalam tindak-tanduk ini?
Bukan sekadar itu sahaja.

Bekas Speaker, Sivakumar juga melakukan jenayah apabila menggunakan kepala surat Dewan Undangan Negeri Perak apabila mengeluarkan notis memanggil sidang ‘bawah pokok’ dan ‘sidang di hotel’ baru-baru ini.

Kenapa perbuatannya yang terang-terangan salah itu tidak dilaporkan kepada polis? Apa ADUN Barisan Nasional buat? Tenguk sahaja perbuatan Sivakumar yang salah dan melampau itu?

Ketiga, memanggil sidang DUN selalu memerlukan perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah .
Tetapi bak kata salah seorang ADUN Perak, tindakan mencemarkan institusi pentadbiran sedia ada dan menyalahgunakan kuasa seolah-olah sudah medapat ‘perkenan Sultan’ terus dibiarkan.

Bukankah perbuatan Sivakumar yang didalangi Nizar dan Anwar ini secara terang mencemarkan istitusi raja di Perak?

Apa hamba rakyat yang sayangkan Sultan mereka buat?

Istana tidak akan mengarahkan mereka melakukan sesuatu tetapi merekalah sebagai rakyat perlu melakukan sesuatu. Jika tidak kerana perkenan Sultan, kerajaan Barisan Nasional akan terus menjadi pembangkang dan Datuk Seri Dr. Zambri Abdul Kadir tidak akan menjadi Menteri Besar.

Lagipun perbuatan mereka itu sebenarnya sudah menyebabkan kekacauan dan kekeliruan di kalangan rakyat.

Mereka bukan sekadar menganggu ketenteraman awam tetapi mengganggu-gugat pentadbiran negeri dan menguji kesabaran istana.

Kita tidak boleh menyekat mahkamah melayan orang seperti Sivakumar tetapi dengan ‘suara rakyat Perak’, ketiga-tiga mereka yang berkonspirasi itu boleh dihentikan.

Caranya, orang UMNO dan BN Perak lebih tahu.