Sunday, October 31, 2010

BAKAR BENDERA BN & UMNO INSIDEN KECIL?

Polis jangan biarkan perbuatan membakar bendera ini dianggap halal kerana ia akan menjadi ikutan. Bagaimana pula kalau pihak BN dan UMNO mengambil tindakan membalas dendam membakar bendera PAS? Apa kemungkinan-kemungkinanya? Tidak keterlaluan jika saya katakan kalau perbuatan ini dibiarkan, akan berlaku pula perbuatan membakar bendera negeri dan Malaysia pada masa akan datang.

Kata-kata saya ini bukan mahu mencabar polis atau Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Tidak sekali-kali. Saya bukan kaki demonstrasi atau bantah polis.

Cuma memberikan sedikit pandangan terhadap kenyataan Ismail.

Di Gua Musang hari ini, Ismail berkata ada beberapa insiden kecil di Galas yang dapat polis kawal dan polis telah jalankan siasatan.

Menurutnya, insiden kecil itu termasuk kejadian di mana bendera telah dibakar oleh mereka tidak bertanggungjawab. Kejadian itu masih dalam siasatan polis.

Khamis lalu, dilaporkan terdapat insiden membakar bendera Barisan Nasional (BN) dan UMNO pada awal pagi berkenaan di Kampung Lembaga, yang dipercayai didalangi oleh jentera PAS dari luar yang berkempen untuk pilihan raya kecil itu.

Saya ulangi, bakar bendera BN dan UMNO!Apakah kejadian ini boleh dianggap insiden kecil hanya kerana tidak melibatkan nyawa dan harta benda?

Apakah bendera yang menjadi lambang kepada parti yang memerintah negara ini dianggap kecil? Bukankah bendera itu menunjukkan maruah dan kuasa?

Apakah hanya dengan membakar bendera Malaysia sahaja boleh dianggap insiden besar?

Setahu saya bendera adalah lambang paling penting sesebuah organisasi dan negara. Jika ada pihak yang berani membakarnya, mereka melakukan kesalahan besar dan mencabar pihak yang memiliki atau menjunjung bendera berkenaan.

Polis tidak wajar menganggapnya sebagai kesalahan kecil.

Lagipun, polis jangan biarkan perbuatan seperti itu dianggap halal kerana ia akan menjadi ikutan. Bagaimana pula kalau pihak BN dan UMNO mengambil tindakan membalas dendam membakar bendera PAS? Apa kemungkinan-kemungkinanya?

Saya tekankan perkara ini kerana jika bendera BN dan UMNO boleh dibakar, tidak keterlaluan untuk saya katakan, akan berlaku perbuatan membakar bendera negeri dan Malaysia pada masa akan datang.

Mungkin bagi penyokong PAS dan pemimpinnya melihat perbuatan itu sebagai tidak ada apa-apa. Sikap ini tidak menghairankan kerana di Stadium Bukit Jalil pada perlawanan akhir Kelantan-Negeri Sembilan, penyokong Kelantan turut mengibarkan bendera PAS.

Hanya kerana bolasepak, tindakan tidak wajar diambil terhadap mereka yang menjadikan gelanggang bolasepak sebagai ‘gelanggang mengibarkan bendera politik’?

Saya mohon polis atau Ismail sendiri jangan menganggap kejadian bakar bendera itu kecil.


Siasat dan hukum mereka yang melakukan perbuatan membakar bendera itu sebagai 'pengajaran dan pencegahan' perkara itu berulang.

Tolonglah...bendera besar maknanya kepada BN dan UMNO – parti yang memerintah negara ini dan parti yang menegakkan Jalur Gemilang sejak 1957 dan kemudian ditambah bintang dan jalurnya pada 1963.

GALAS - PAS SEDIA SOGOK PENGUNDI LUAR UNTUK JAMIN KEMENANGANNYA

Sebelum pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, PAS sering mengutuk dan mengatakan salah Barisan Nasional (BN) memberikan bayaran kepada pengundi supaya pulang mengundi.

Selain mengatakan salah menyediakan bayaran tambang untuk pengundi luar PAS sering mengatakan mereka yang dibawa pulang ada pengundi hantu dan sebagainya.

Namun, itu tidak akan berlaku lagi kerana PAS sudah menyatakan dengan terang parti itu akan membayar 1,557 pengundi Galas yang berada di luar negeri untuk pulang supaya mengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas pada Khamis ini.

Penasihat Jentera Pilihan Raya Pas Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, berkata parti itu akan membayar sehingga RM250 seorang sekiranya mereka pulang mengundi. PAS nafi bayaran itu satu bentuk rasuah sebaliknya bagi menampung kos perjalanan mereka.

Apakah PAS begitu terdesak sekali untuk menjamin kemenangan bagi membuktikan kepada dua rakananya yang ia tetap kuat?

Apakah PAS merasakan pilihan raya kecil Galas sebagai isyarat kemenangannya di Kelantan atau sebaliknya? Hakikatnya kemenangan BN atau PAS di Galas bukan kemenangan atau kekalahan semuanya.

Tetapi satu perkara yang jelas kepada PAS walaupun untuk parti lain haram melakukan perkara seperti ini tetapi untuk kepentingan sokongan kepada PAS, semuanya halal.

Menurut laporan, pengundi yang berada di Johor akan dibayar RM250 seorang dan Lembah Klang pula RM200 manakala di sekitar Kelantan dibayar mengikut jarak perjalanan.

"Kita berjanji lepas mereka mengundi, kita akan bayar kepada mereka," Abdul Rahim pada sidang media semalam.

Pilihan raya kecil Galas menyaksikan calon Barisan Nasional (BN) Ab Aziz Yusoff, 49, akan ditentang calon PAS Dr Zulkefli Mohamed, 44.

Reaksi kepada kenyataan itu, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, tindakan PAS menawarkan bayaran sehingga RM250 kepada pengundi yang berada di luar kawasan DUN Galas untuk pulang mengundi merupakan perbuatan sogokan dan menyalahi undang-undang di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Katanya, pemberian wang berkenaan boleh disifatkan sebagai pemberian sogokan bagi tujuan membeli undi.

"Pihak parti mungkin boleh memberikan pelbagai alasan bahawa pemberi wang itu adalah sebagai saguhati untuk tujuan menampung kos makan minum ataupun saguhati meninggalkan kerja atau apa sahaja. Tapi Akta Kesalahan Pilihan Raya dengan jelas menyatakan tindakan berkenaan adalah salah di sisi undang-undang," katanya ketika dihubungi mStar Online semalam.

Beliau mengulas mengenai kenyataan PAS yang akan membayar wang sehingga RM250 kepada seramai 1,557 pengundi berdaftar di DUN Galas berada di luar kawasan bagi menampung kos perjalanan pulang mengundi pada pilihan raya kecil yang akan diadakan pada 4 November depan.

PAS menyifatkan pemberian wang berkenaan bukanlah satu bentuk rasuah sebaliknya sebagai insentif bagi menarik minat pengundi untuk pulang menunaikan tanggungjawab mereka.

Bagaimanapun menurut Wan Ahmad, perkara berkenaan terpulang kepada parti lawan untuk mengambil tindakan susulan sekiranya pihak berkenaan mempunyai bukti yang kukuh. "Dalam hal ini terserah kepada parti lawan, kalau mereka mahu ambil tindakan undang-undang...pihak PAS sewajarnya tahu apakah implikasinya.

"Sebarang aduan boleh dikemukakan kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) untuk disiasat," katanya.

Kalau betul perkara ini terjadi kita tidak tahu sama ada BN akan membuat laporan atau tidak.

Mengenai kenderaan, Wan Ahmad berkata sama ada tindakan parti-parti politik menyediakan pengangkutan pada hari pengundian untuk membawa pengundi ke pusat mengundi turut menjadi satu kesalahan, Wan Ahmad berkata: "Perkara berkenaan boleh diterima kerana hanya menyediakan perkhidmatan pengangkutan. Kita pun faham bahawa kadangkala orang kampung tiada pengangkutan, jadi perkhidmatan berkenaan tidak salah kerana mereka hanya bantu untuk hantar pengundi."

Amat jelas bagi PAS, apa juga yang salah atau tidak betul ‘boleh dipraktikkan’ pada musim pilihan raya. Yang penting PAS menang pilihan raya.