Saturday, December 24, 2011

PERBALAHAN KEPIMPINAN PAS – CAWAN KOPI & PIRING AKAN MELETUP!

“Yang jelas adalah perjuangan saya mempertahankan Islam, bangsa Melayu dan institusi raja-raja. Bagi saya ketiga-tiga ini merupakan landasan yang sangat penting dari dulu sampai sekarang...Saya akan bersama apa jua gerakan berunsur politik atau tidak yang dapat mempertahankan Islam, orang Melayu dan institusi raja.” - Datuk Dr Hasan Ali

Pagi ini bekas Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali akan menjawab tuduhan Setiausaha Agung parti Datuk Mustafa Ali yang mengaitkan beliau dengan agenda UMNO.

Mustafa mendakwa beliau mempunyai bukti untuk mengaitkan Dr Hasan dengan agenda UMNO.

Mustafa dipetik sebagai berkata ia merujuk kepada satu pertemuan antara Dr Hasan, bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa dan tiga individu lain di sebuah hotel di ibu negara pada bulan Ramadan lepas.

"Nanti saya akan jelaskan. Esoklah. Saya akan buat sidang akhbar esok di rumah saya pukul 11 pagi," kata Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor itu semalam.

Dalam program Soal Jawab TV3 malam kelmarin, Dr Hasan berkata sebagai menegakkan prinsip perjuangannya, beliau tidak kisah jika digugurkan daripada jawatan tersebut serta tidak dipilih semula untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang kerana berpegang teguh kepada prinsip perjuangannya.

Ia merupakan temu bual pertama bersama stesen televisyen milik Umno itu sejak beliau mengecam PAS secara terbuka sejak kebelakangan ini.

Menurutnya: “Yang jelas adalah perjuangan saya mempertahankan Islam, bangsa Melayu dan institusi raja-raja. Bagi saya ketiga-tiga ini merupakan landasan yang sangat penting dari dulu sampai sekarang.”

Kerana pendiriannya itu, Dr Hasan dianggap sudah mula mengisytiharkan perang ke atas partinya sendiri terutamanya apabila mula mempersoalkan keputusan dan dasar parti.

Ditanya sama ada beliau akan meninggalkan PAS berikutan perubahan ini, Hasan berkata: “Saya akan bersama apa jua gerakan berunsur politik atau tidak yang dapat mempertahankan Islam, orang Melayu dan institusi raja.”

Rasanya bertambah hangatlah perbahasan antara pemimpin atas PAS dengan Dr Hasan selepas ini. ‘Ribut dalam secawan kopi’ rasanya bukan sekadar menyebabkan cawan retak tetapi kemungkinan CAWAN DAN PRIRING AKAN MELETUP!

Pertelingkahan dalam PAS ini terserlah lebih kepada pendirian politik dan kepartian, bukan kerana Dr Hasan kecewa tidak dilantik semula dan sebagainya.

Walaupun nampak ada pertelingkahan peribadi antara pemimpin tertentu yang bercirikan kem profesional dengan berpendirian agama, namun cabar mencabar agar Dr Hasan dan Nasharuddin meninggalkan parti itu mengeruhkan keadaan.

Semalam, Ketua Dewan Ulama PAS, Dr Harun Taib bermain kata-kata bahawa apa yang berlaku dalam PAS Dr dan bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa umpama kacau air di dalam cawan hingga air itu berkocak.

Katanya : “Biasalah, kita kena letak gula atau susu sebelum kacau air itu hingga berkocak. Apabila letak gula dan susu, baru air itu sedap untuk diminum dan begitu juga dengan apa yang berlaku dalam PAS sekarang.”

Mungkin kepada sesetengah pihak gelora yang berlaku sekarang sedap untuk dibincang dan didengar tetapi apakah kemelut yang melanda parti itu sekarang akan mudah diselesaikan?

Apakah ia tidak meninggalkan kesan lama sebaliknya hanya perkara biasa dalam mana-mana parti politik?

Ramai yang melihat isu ini hanya berkaitan dua individu yang diserang hebat oleh pemimpin tertinggi PAS tetapi kini jelas perang dalam PAS semakin ‘membuka pekong di dada’.

Selama ini busuk yang sedang membusung cuba diselindungi dengan serangan terhadap UMNO dan pemimpinya, selain menggambarkan kerjasamanya dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat berada dalam keadaan yang stabil dan tidak ada masalah.

Namun kini ternyata, apa yang difikirkan semua OK, tidak Ok. Dan PAS sebenarnya sedang berkrisis.

Pada 20 Disember lalu, Dr Hasan mengatakan beliau bukan “duri dalam daging” bagi PAS tetapi mahu PAS kembali ke landasan asal penubuhan supaya perjuangannya terus konsisten dengan usaha memartabatkan Islam yang sebenar.

Ini kerana PAS sekarang seperti tergelincir dari landasan asal perjuangan akibat kekurangan golongan ulama dalam barisan kepimpinannya.

Berikutan PAS sekarang sudah dipenuhi dengan golongan profesional dan akademik yang bersifat sekular berbanding sebelum ini yang menyaksikan parti ini dikuasai golongan ulama, PAS hilang arah!

Ketika ini, menurut Dr Hasan, jawatankuasa pusat parti itu kini lebih ramai dianggotai oleh profesional iaitu sebanyak 65 peratus berbanding golongan ulama yang kini hanya 35 peratus.

Untuk itu beliau berharap anggota parti dapat meletakkan kembali kedudukan ulama sebagai barisan kepimpinan parti kerana hanya golongan ulama sahaja mampu membawa PAS kembali ke landasan perjuangan berdasarkan prinsip Islam.

Bagi Dr Hasan, perjuangannya memastikan matlamat PAS diletakkan kembali di landasan asalnya bagi memastikan semangat perjuangan Islam itu kembali menjadi teras dalam perjuangan PAS.

Jelas Dr Hasan, beliau menghormati peranan golongan profesional dalam parti, tetapi adalah lebih baik sekiranya mereka turut sama berjuang mengembalikan parti kepada matlamat asal perjuangan menegakkan teras Islam.

Beliau bagaikan menyalahkan penyertaan PAS ke dalam Pakatan Rakyat bersama-sama PKR dan DAP menjadi punca perubahan polisi parti daripada perjuangan negara Islam kepada negara berkebajikan.

Namun itu bukanlah faktor utama kerana terdapat lagi faktor lain yang mempengaruhi perubahan tersebut walaupun tidak pernah mencadangkan PAS perlu keluar dari Pakatan untuk kembali kepada matlamat perjuangan asalnya.

Kenyataannya itu mendapat reaksi keras Mustafa dan Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar yang menganggap beliau sebagai memberikan pandangan yang begitu negatif dan mengandungi niat jahat terhadap dirinya.

“Datuk Mustafa terus menyerang saya dengan nada yang agak personal, di mana beliau menimbulkan isu-isu yang tidak berkaitan dengan isu pokok, bahkan memberi gambaran kedudukan saya dalam parti tidak bertahan lama,” kata Dr Hasan yang menyuarakan kekecewaannya.

Kelmarin, Mustaffa berkata beliau mempunyai bukti kukuh untuk mengaitkan Dr Hasan yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor dengan agenda UMNO.

Malah Hasan turut menjadi sasaran Mahfuz yang menyifatkan tindakan beliau (Dr Hasan) menyentuh dasar perjuangan Pas sebagai pengisytiharan perang terhadap parti itu dan beliau dinasihatkan agar ‘angkat kaki’.

Nasharuddin pula kelmarin menyelar tindakan pihak tertentu dalam parti itu yang cepat melatah dan menuduh tindakannya menyuarakan pandangan berbeza daripada pucuk pimpinan sebagai terperangkap dalam agenda UMNO.

JANGAN GANGGU SIASATAN SPRM TERHADAP NFC

Tidak faham!

Laporan menyebut seorang ' Datuk" ditahan untuk siasatan dan pejabat Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) diserbu.

NFC pula malam tadi mengeluarkan kenyataan bahawa kehadiran pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) ke pejabat mereka bukanlah merupakan satu serbuan sebagaimana yang dilaporkan oleh hampir kesemua media massa.

Sebaliknya kata kenyataan itu lagi, kehadiran pegawai-pegawai SPRM adalah sebahagian daripada proses siasatan yang sedang berlangsung.

Sedangkan laporan berita megatakan lapan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, (SPRM) merampas dokumen dan satu unit CPU komputer dalam serbuan di ibu pejabat Pusat Fidlot Nasional, National Feedlot Corporation (NFC) di Solaris Mont Kiara semalam.

Ia dikatakan berkaitan dengan penyelewengan dana kerajaan untuk projek ternakan lembu berkenaan.

Serbuan semalam dikaitkan dengan pengumuman SPRM semalam bahawa pihaknya akan menyiasat kes penyelewengan dana kerajaan oleh NFC, bertentangan dengan kenyataan badan tersebut sebelum ini yang menyerahkan siasatan kepada pihak polis atas dakwaan terdapat kes pecah amanah.

SPRM turut mengesahkan pihaknya telah menahan reman seorang individu berpangkat “Datuk” semalam untuk disoal siasat berkaitan skandal tersebut.

Pakatan Rakyat telah menggunakan isu ini dan pemimpinnya menuntut Shahrizat untuk meletak jawatan atas penyelewengan yang berlaku.

Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin telah menggesa Shahrizat mepaskan jawatan sebagai menteri dan Ketua Wanita Umno demi menjaga nama baik wanita ketika Kongres PKR di Johor bulan lalu.

Selain itu, Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan pemimpin daripada Umno termasuk Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Mokhtar dan beberapa ketua cawangan Umno turut membuat gesaan yang sama terhadap Shahrizat demi menjaga nama baik parti.

Pegawai Operasi SPRM Putrajaya, Supritendan Wan Abdul Rahman Wan Mohd Salleh, dilihat bersama dua dari lapan anggotanya menyerbu pejabat NFC di Solaris Mont Kiara. — Foto oleh Choo Choy May.

Anggota SPRM yang diketuai oleh Pegawai Operasi SPRM Putrajaya, Supritendan Wan Abdul Rahman Wan Mohd Salleh, dilihat memasuki pejabat berkenaan kira-kira jam 2.55 petang hari ini dan meninggalkan pejabat berkenaan pada jam 5 petang.

Menurut Wan Abdul Rahman, pihaknya telah mengambil keterangan daripada kesemua pekerja NFC dan mereka telah memberikan kerjasama yang baik.

Dalam serbuan tersebut, SPRM telah merampas satu unit CPU dan empat sampul surat putih berisi dokumen penting yang berkaitan dengan siasatan skandal NFC.

Bagaimanapun beliau enggan mengulas lanjut dokumen yang dirampas pihaknya.

NFC merupakan syarikat yang bertanggungjawab menguruskan pusat ternakan lembu NFC yang terletak di Gemas, Negeri Sembilan.

Skandal NFC tercetus apabila Laporan Tahunan Ketua Audit Negara mengesahkan terdapat penyelewengan dalam dana kerajaan sejumlah RM250 juta berhubung projek berkenaan.

Datuk Seri Dr Mohamed Salleh Ismail, suami kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, yang juga Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Jalil turut dikaitkan dengan skandal tersebut.

Kenyataan NFC menyebut malam semalam, sebenarnya, pihak pengurusan dan staf NFC mengalu-alukan kehadiran pegawai-pegawai SPRM ke pejabat berkenaan dan segala kerjasama penuh telah diberikan kepada SPRM.

"Oleh yang demikian, pada pandangan NFC, lawatan dan kedatangan kakitangan SPRM ke pejabat NFC bukanlah merupakan satu serbuan sebagaimana yang dilaporkan.

Bagaimanapun, pihak syarikat berasa adalah tidak wajar sebarang kenyataan dikeluarkan pada masa ini kerana siasatan masih lagi diteruskan oleh pihak berkuasa," jelas kenyataan tersebut.

SPRM sedang menyiasat sama ada Shahrizat turut terlibat dalam mana-mana bahagian yang melibatkan pinjaman RM250 juta oleh kerajaan kepada NFC.

Apapun, kita berharap tiada pihak yang akan mengganggu tugas SPRM selepas ini!