Tuesday, November 22, 2016

NIKMAT TURUNNYA NILAI RINGGIT – KOS HAJI, UMRAH NAIK...


Tidak hairanpun kalau harga kos menunaikan haji dan umrah naik.

Inilah antara NIKMATNYA penurunan nilai Ringgit.

Bukan sahaja akan lebih ramai pelancong datang ke Malaysia, kos urusan menunaikan haji dan umrah di Arab Saudi juga meningkat.

Sudah pasti semakin ramai rakyat Malaysia akan berebut-rebut untuk menunaikan haji dan umrah, bimbang tahun 2018 dan seterusnya menjadi semakin mahal.

Kan bagus nilai Ringgit jatuh – lebih banyak wang perlu disediakan untuk ke Arab Saudi? Dan apabila kembali, akan berkuranganlah barang yang dibawa balik berbanding tahun sebelum ini.

Dalam keadaan sekarang ok juga kerana boleh bawa wang banyak atau lebih sedikit daripada biasa. Itu bagi yang mampu...yang tidak dan kurang mampu bagaimana?

Ini belum cerita nanti apa akan jadi kepada barangan seperti kurma, air zam-zam atau makanan lain yang diimport dari Asia Barat yang menjadi makanan dan pakaian ‘ kebanyakan orang Malaysia’.

Tak apa, DON’T WORRY.  Kerajaan akan tambah subsidi.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengakui kos menunaikan haji dijangka terus meningkat disebabkan kos penginapan, pengangkutan, makan-minum dan lain-lain perkhidmatan turut bertambah.


Beliau berkata peningkatan kos haji berlaku setiap tahun dan pada musim Haji1437 Hijrah (H)/2016 yang baru selesai, ia sudah mencecah RM18,890 seorang.

Untuk tahun hadapan berapa agarnya? Kalau tidak naik, bermakna kerajaan boleh tambah subsidi gara-gara mata wang Ringgit jatuh.

Boleh bagi tahu rakyat bagaimana 'baiknya hati dan budi kerajaan'!

Amaran mengenai kemungkinan naiknya harga pakej-pakej pelancongan ke luar negara termasuk pakej ibadah haji dan umrah yang dikendalikan agensi-agensi swasta sudah dilaporkan 18 Ogos lalu.

Ketika itu mungkin ramai tidak ambil peduli kerana Donald Trump belum menang pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Kejatuhan mendadak nilai Ringgit sejak tarikh kemenangan Trump itu (9 November 2016) membuka mata rakyat bahawa kini bukan masa yang ‘selesa’.

Malah, peningkatan itu bukan sedikit, dijangkakan sehingga 30 peratus tahun ini.

Ketua Biro Umrah dan Haji Persatuan Agensi-Agensi Pelancongan dan Pengembaraan Bumiputera (Bumitra) Malaysia, Ayob Mat Aris berkata, peningkatan harga pakej tersebut berikutan kejatuhan nilai ringgit yang dialami negara kini.

Kenaikan harga itu  terpaksa dilakukan bagi membantu agensi-agensi pengendali pelancongan menampung peningkatan kos mendadak yang kebanyakannya kini ditanggung sendiri oleh pihak agensi.

Malah, amaran juga diberikan bahawa jika keadaan ini berterusan, ba­nyak agensi pe­lan­congan tidak mampu bertahan lama dan membatalkan pakej se­dia ada kerana terpaksa menanggung sendiri kos yang semakin meningkat terutama bagi pelanggan yang telah membuat pembayaran awal.

Kerana itu pihaknya memohon kepada para pelanggan dan jemaah agar memberikan kerjasama dengan syarikat-syarikat pelancongan yang ingin membincangkan semula kos pakej mengikut nilai mata wang dan keadaan semasa.

Kesan juga ialah  banyak di antara agensi pelancongan mengalami kemerosotan tempahan hampir 50 peratus walaupun pada musim cuti.

Jamil Khir berkata Tabung Haji (TH) dengan sokongan kerajaan, sehingga ini masih dapat mengekalkan bayaran haji sebanyak RM9,980 seorang jemaah haji 'Muasassah' sejak tahun 2009.

Pada musim yang lalu sahaja, jumlah keseluruhan subsidi haji yang ditanggung oleh TH adalah melebihi RM160 juta.

Soal kos yang meningkat satu hal lain ialah cakap-cakap mata wang Malaysia kini tidak diterima lagi di Arab Saudi pun satu hal juga.

Perkara ini ada dilaporkan pada Ogos lalu tetapi cepat-cepat dinafikan oleh Tabung Haji.

Malah, tinjauan berita IKIMfm di sekitar bandar Mekah pada 28 Ogos lalu mengatakan dakwaan Ringgit tidak laku di luar negara termasuk Arab Saudi,  adalah tidak benar.

Sebaliknya, matawang tersebut diterima secara meluas. Jemaah haji tidak mempunyai sebarang masalah untuk menukar matawang tersebut.

Kini ‘berita angin itu tersebar lagi’.  sama ada cakap-cakap atau di Facebook, ia sudah diviralkan.


Benar atau tidak benar mengenai perkara ini bukan perkara besar kerana sudah banyak nasihat diberikan agar menukar Ringgir kepada Riyal sebelum ke Mekah atau Madinah.

Tepai yang besar ialah ringgit semakin mengecil dan untuk memenuhi keperluan di sana kini, oleh kerana Ringgit sudah jatuh, jumlahnya adalah lebih besar diperlukan berbanding sebelum ini, walaupun dibandingkan dengan Julai  lalu.

Memetik kadar pertukaran umum (1 Riyal (SAR) kepada Ringgit (MYR)) ia adalah seperti berikut:
 
Jumaat  27/05/2016 Berbanding Ahad 20/11/2016

Paling Tinggi : 1.1777 MYR pada  20 Nov 2016.
Purata : 1.095 MYR sepanjang tempoh ini.
Paling Rendah : 1.0517 MYR pada 14 Jul 2016.

KINI pada purata 1 SAR = 1.1769 MYR


Demikianlah adanya riwayat Ringgit kita.

Ini satu contoh nikmatnya nilai mata wang Ringgit jatuh!!!!