Thursday, June 21, 2012

NIK AZIZ BERDOA JANGAN 'BALA YANG DIBAWA HUSAM HANCURKAN PAS KELANTAN

 

Karut dan Bohong!!!! “Saya langsung tidak mengenali kedua-dua nama yang disebutkan."

Demikian ditegaskan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa mengenai dakwaan bahawa syarikat pengeluar mata wang dinar dan dirham, Kelantan Golden Trade Sdn Bhd (KGT) terlibat dengan kemelut salah laku yang membabitkan seorang pegawai kanan syarikat itu.

Namun di pihak yang mendakwa mengatakan pihak mereka tidak akan mendedahkan semua salah laku tersebut sekarang kerana bimbang akan menyebabkan masyarakat panik.

Husam berkata dakwaan itu seratus peratus tidak benar kerana pihaknya tidak pernah dipanggil polis memberi kenyataan berhubung salah laku seperti yang dikatakan.

 Kerana itu Husam yang juga Naib Presiden Pas berkata, pihaknya akan mempertimbangkan tindakan menyaman akhbar terbabit serta bloger Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang menyiarkan dakwaan itu blognya kelmarin.

Husam dan Syed Azidi pada suatu ketika....
Dihubungi mStar Online yang disiarkan hari ini Husam terus meminta penulis Syed Azidi mendedahkan segera, jika benar beliau mempunyai bukti yang menunjukkan berlaku penyelewengan dalam KGT. Malah, bekas Pegawai Perhubungan Awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) itu juga diminta menyatakan dengan jelas bentuk penyelewengan dan salah laku yang didakwa berlaku dalam syarikat milik kerajaan PAS Kelantan itu.

"Apa penyelewengan yang berlaku dan apa penyelewengan yang saya buat. Dedahkan terus, dedah sekarang tak payah main-main politik, pusing keliling dunia...lama sangat masa tu," katanya.

Menyifatkan tindakan Syed Azidi sebagai fitnah, Husam berkata beliau tidak takut dengan dakwaan ini dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap 'blogger' terbabit.

Mengulas mengenai tuntutan penjelasan gambar beliau bersama seseorang yang dianggap 'pengganas ekonomi' oleh pihak tertentu yang disiarkan dalam blog yang sama, Husam menjawab:

Ada apa masalah dengan gambar itu? "Dia (Syed Azidi) pun pengganas juga."

Syed Azidi, menerusi sebuah akhbar tempatan pada Rabu, menyatakan kesediaan mendedahkan bukti penyelewengan dalam KGT 'pada masanya' selain menuntut beberapa penjelasan daripada Husam berhubung dakwaan skandal dalam syarikat ini.

Dalam pada itu, Husam berkata, KGT tidak terjejas dengan dakwaan ini dan masih beroperasi seperti biasa. Pada Selasa, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) negeri mendesak kerajaan PAS Kelantan menggantung urusan penjualan mata wang dinar dan dirham yang didakwa dilanda kontroversi.

Tiga laporan polis turut dibuat dengan merujuk satu nama, iaitu pegawai kanan di syarikat terbabit. Presiden Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad berkata tindakan meminta penjelasan bukan serangan peribadi terhadap Husam dan PAS sebaliknya penjelasan itu untuk rakyat Kelantan.

Dipetik melalui blog Syed Azidi, beliau berkata, pada Isnin 18 Jun 2012, Husam sebagai respons kepada berita muka hadapan Utusan memberitahu media bahawa:

• Tidak ada laporan polis seperti yang didakwa. Beliau tidak kata tidak tahu, tetapi tidak ada.
• Ini semua perancangan UMNO. 
• Tiga hari lepas saya telah ke Kelantan dan bertemu pemimpin UMNO.
• Saya adalah Kucing Kurap.
• Segala dakwaan berkenaan skandal matawang syariah ini adalah karut.
• Akan mengambil tindakan saman ke atas Utusan dan saya.

Sementara Syed Azidi , iaitu pihak yang bertanggungjawab mendedahkan skandal mata wang dinar dan dirham dikeluarkan oleh Kelantan Golden Trade Sdn Bhd tidak takut disaman berhubung dakwaan itu kerana mereka mempunyai bukti kukuh.

Blogger, Syed Abdul Aziz menegaskan, semua pendedahan yang dilakukan termasuk laporan polis terhadap individu tertentu sudah disahkan kebenarannya dan ia bukan sekadar tuduhan karut. Syed Azidi berkata, pihaknya menunggu masa yang sesuai untuk mendedahkan satu persatu fakta berkaitan dengan skandal mata wang syariah terbabit berdasarkan maklumat serta bukti dimilikinya.

Syed Azidi turut meminta Husam menjelaskan kepada rakyat perkara sebenar lagipun beliau sudah mendedahkan nama individu berkaitan dan meminta exco negeri itu menjawab 10 soalan dimuatkan menerusi blognya. Sepuluh soalan dimaksudkan adalah:


1. Apakah hubungan sebenar beliau dengan Umar Ibrahim Vadillo?

2. Siapakah yang membuat keputusan melantik Umar Ibrahim Vadillo sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kelantan Gold Trade Sdn Bhd?

3. Mengapakah setelah dilucutkan dari jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kelantan Gold Trade, Umar Ibrahim Vadillo dilantik pula sebagai Penasihat syarikat tersebut?

4. Apakah Husam sedar terdapat 3 laporan polis dibuat terhadap Umar Ibrahim Vadillo?

5. Apakah perjanjian kewangan di antara Kelantan Gold Trade Sdn Bhd dan Umar Ibrahim Vadillo?

6. Apakah perjanjian tidak rasmi dari aspek kewangan di antara Husam sendiri dengan Umar Ibrahim Vadillo?

7. Berapakah jumlah wang yang sudah dikeluarkan dari Kelantan Gold Trade diatas arahan atau permintaan Umar Ibrahim Vadillo?

8. Mengapakah kebenaran kelulusan cek dari RM50,000 di kurangkan kepada RM10,000 sewaktu Umar Ibrahim Vadillo dan seorang Bekas Pengarah Eksekutif Kelantan Gold Trade menjadi penandatangan cek syarikat?

9. Adakah Umar Ibrahim Vadillo menerima habuan lain berbentuk komisen dalam aktiviti Dinar Emas Kelantan selain dari imbuhan berbentuk gaji, elaun dan tuntutan perbelanjaan yang dibayar oleh Kelantan Gold Trade?

10. Adakah Husam sedar nama beberapa Raja-Raja Melayu telah diguna dan dikaitkan oleh sindiket tertentu di dalam aktiviti Dinar Emas untuk mendapat sumber kewangan dari penderma-penderma dalam dan luar negara? http://kickdefella.net/2012/06/13/5361/ 

Kita mahu Husam bertanggungjawab dan bersikap telus dalam perkara terbabit kerana syarikat itu dikendalikan Kerajaan Negeri jadi, rakyat juga mempunyai hak untuk mengetahui keadaan sebenar. Lagipun perkara ini tidak ada kaitan dengan serangan bersifat peribadi, pendedahan ini adalah untuk kebaikan rakyat dan bukannya disebabkan pilihan raya yang semakin dekat. Saya tidak takut kerana kami ada bukti,” katanya ketika sidang media di Kota Bharu, kelmarin.

Husam sebaliknya enggan 'melayan' desakan Syed Azidi yang meminta beliau menjawab 10 soalan yang terdapat dalam blognya - kickdefella sebagai tanda kerajaan Kelantan bersikap telus dalam hal ini.

Katanya, Syed Azidi tidak perlu memanjangkan isu tersebut sebaliknya terus tampil dengan penjelasan dan bukti sekiranya benar ada. "Sepatutnya dia yang mendakwa, dialah yang buktikan, bukan saya.

Kalau dia ada hal, ada dokumen (bukti), tak perlu panjangkan cerita. Saya dah kata, kita (KGT) tak ramai pegawai. Kalau ada pegawai yang dikatakan menyeleweng tolong namakannya," ujarnya.

Syed Azidi bersama beberapa NGO turut menggesa Kerajaan Kelantan supaya menggantungkan urus niaga dinar dan dirham sehingga siasatan polis selesai serta mencadangkan pengurusannya mengenainya perlu diserahkan kepada pihak Baitulmal untuk menyelianya berlandaskan syariah Islam sebenar.

Husam perlu menjawab persoalan yang ditimbulkan disebabkan pihak berkuasa juga sudah mengesahkan berhubung ketiga-tiga laporan polis berhubung salah laku tersebut.

Kelmarin, media melaporkan Polis Kelantan mengesahkan sedang menyiasat tiga laporan polis yang dibuat ke atas seorang pegawai kanan KGT iaitu syarikat pengeluar mata wang dinar dan dirham.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersialnya, Superintendan Mohamed Zulmazi Che Daud berkata, pihaknya menunggu laporan daripada Polis Kuala Lumpur sebelum tindakan lanjut.

Kelmarin Husam berkata laporan polis yang dikatakan sehingga ke hari ini tidak ada mana-mana pegawai kita diminta polis untuk memberikan apa-apa kenyataan.

Menurut Syed Azidi, isu skandal matawang syariah ini bukan isu peribadi antara beliau dan Husam.

Katanya, ini adalah isu yang melibatkan kesucian institusi agama Islam, pembeli dan pengguna dinar dan dirham dan lebih dari itu, identiti dan tingkah laku individu yang diberi amanah.“Sebagai rakyat dan pengundi di Kelantan saya berhak bertanya. Husam sebagai pemimpin yang dipilih rakyat wajib menjawab dengan betul. Ini bukan lawak jenaka. Kalau Husam sekadar boleh menjawab dengan marut marut begitu, ada baiknya Husam menyertai program TV Karoot Komedia X dan bukannya menjadi Ahli Majlis Kerajaan Negeri Kelantan. Atau meletakan jawatan Exco dan ADUN untuk menyertai pelbagai program lawak jenaka yang semakin popular di kaca TV sekarang.

Dan bila memasuki pentas lawak jenaka, Husam perlu tahu bahawa pelawak juga ada etika. Mereka bukan membuat lawak bodoh tetapi mereka mengkritik kepimpinan dan masyarakat dalam halus. Dan dari situ Husam akan dapat belajar bahawa kemuliaan perlu ada di dalam setiap tugas yang kita pikul.”

Juga, kata Syed Azidi, skandal matawang syariah ini bukan kerana pilihanraya. “Kita tidak perlu risau bila pilihanraya. Apa yang Husam perlu risau ialah sudahkan dia tunaikan janji pilihanrayanya yang lalu?

Beliau meminta PAS Kelantan mengambil keputusan sama ada mereka mahu berdiri dibelakang projek yang dianjurkan oleh Husam sedangkan kebanyakan pimpinannya sendiri merasa ragu-ragu dalam banyak aspek projek itu. Jika mereka berbuat demikian, mereka juga akan terpalit sama.

Husam boleh melepaskan tangannya sebagaimana dia melepaskan tangan di dalam skandal Kambing Jamnapari dan Kerajaan Negeri boleh memikul terus beban sebagaimana projek yang lahir dari Husam seperti Takaful Kifalah Warga Emas dan lain-lain.


Bagi Syed Aziz, tuntutan Gabungan NGO Kelantan kelmarin adalah paling menasabah. “Ia bukan tuntutan politik ataupun berniat menyerang mana-mana parti politik.

Ia adalah berasaskan mengejar keredhaan di dalam matawang syariah. Atas dasar itu, Gabungan NGO Kelantan semalam mengajak semua pihak bersamanya tanpa menghiraukan batasan politik. Ini adalah untuk rakyat Kelantan dan kesucian matawang syariah,” katanya.

Hari ini Kerajaan PAS Kelantan diminta lagi memberi penjelasan kepada rakyat berhubung isu urus niaga dinar dan dirham yang kini menjadi isu di negeri itu.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh berkata penjelasan adalah perlu bagi membuktikan ketelusan kerajaan negeri tersebut di dalam pelaksanaan urus niaga di pasaran yang telah menimbulkan tanda tanya di kalangan rakyat.

"Ia untuk mengelak kekeliruan di kalangan rakyat yang tidak mendapat penjelasan sebenar mengenai perkara itu terutama apabila iannya sudah menjadi isu selepas beberapa laporan polis dibuat berhubung perkara berkenaan," katanya.

Persoalannya apakah mereka yang memiliki dan melabur dalam dinar emas GTSB kini semakin tidak boleh tidur malam pada ketika Husam sedang berdepan untuk menjawab banyak soalan, termasuk 10 soalan yang dimaksudkan Syed Azidi.

Yang pasti Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat akan berdoa lagi agar ‘bala’ tidak turun di Kelantan akibat isu ini.

PRU13 - BN GAGAL DAPAT MAJORITI 2/3...UNDI CINA KEPADA PEMBANGKANG


Pada ketika pakatan pembangkang menyebut mereka mampu mencipta keputusan mengejutkan pada Pilihanraya Umum ke 13 untuk menawan Putrajaya, satu kajian mengatakan Barisan Nasional (BN) akan terus berkuasa.

Namun BN akan hanya mampu mengekalkan 137 kerusi Parlimen sahaja dan sokongan daripada pengundi Cina tetap sukar khususnya di kawasan bandar.

Kajian oleh Centre of Strategic Engagement (CENSE) seperti dipetik Bernama menyebut kemenangan BN itu adalah dengan margin lima peratus lebih atau kurang, tetapi tidak cukup mencapai majoriti dua pertiga.

Berdasarkan sentimen semasa, ramalan CENSE ialah BN mungkin akan kehilangan 10 kerusi di kawasan pilihan raya yang didominasi kaum Cina di Johor, Sabah dan Sarawak.

"Media Cina telah membuat pendirian tegas tentang 'kekejaman polis' ketika Bersih 3.0 dengan mencetak akhbar dengan warna hitam dan putih, dan menggalakkan wartawan dan mereka yang bersimpati memakai pakaian hitam pada Hari Kebebasan Akhbar Sedunia," katanya.

Ia berkata tindakan itu telah meletakkan kerusi Cina di Johor, Sabah dan Sarawak lebih terancam kedudukannya bagi BN.

Ikuti seterusnya apa yang diperkatakan oleh kajian berkenaan.

BN Mungkin Kekalkan 137 Kerusi Parlimen Yang Dikuasainya

Oleh Alan Ting (Bernama, 19 Jun 2012)

Barisan Nasional (BN) mungkin mengekalkan 137 kerusi Parlimen yang dikuasainya sekarang dengan margin lima peratus lebih atau kurang, tetapi tidak cukup mencapai majoriti dua pertiga, menurut kajian dan analisis terperinci Centre of Strategic Engagement (CENSE).

Kajian terbaru itu menunjukkan masih ramai yang bergantung kepada kekuatan dan organisasi jentera pilihan raya BN. "Berdasarkan sentimen semasa, ramalan CENSE ialah BN mungkin akan kehilangan 10 kerusi di kawasan pilihan raya yang didominasi kaum Cina di Johor, Sabah dan Sarawak.

"Media Cina telah membuat pendirian tegas tentang 'kekejaman polis' ketika Bersih 3.0 dengan mencetak akhbar dengan warna hitam dan putih, dan menggalakkan wartawan dan mereka yang bersimpati memakai pakaian hitam pada Hari Kebebasan Akhbar Sedunia," katanya.

Ia berkata tindakan itu telah meletakkan kerusi Cina di Johor, Sabah dan Sarawak lebih terancam kedudukannya bagi BN.

Sebaliknya, CENSE berkata terdapat peningkatan sokongan pengundi Melayu, kira-kira lapan peratus sejak 2008, yang akan menyaksikan sokongan di kawasan pengundi Melayu dan di kerusi yang didominasi pengundi Melayu dan campuran, terutama bagi Umno.

Berikutan itu, parti pembangkang yang mungkin terjejas adalah PKR. Pusat itu berkata faktor yang mempengaruhi keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 termasuk - sentimen, isu, kepimpinan, infrastruktur, logistik, pembiayaan dan jentera kempen, dan kempen juga akan menunjukkan jika jentera BN benar-benar menyesuaikan lanskap baru politik, yang didominasi pembangkang, perang siber.

"Pembangkang tahu cara memainkan sentimen orang ramai dan mengakui kuasa media sosial untuk menyampaikan kepada pengundi muda. BN, sebaliknya, mempunyai kelebihan dengan logistik dan infrastruktur jenteranya, terutama di kawasan luar bandar di Sabah, Sarawak, Pahang dan sebahagian kawasan di Johor," katanya.

Tetapi, BN dilihat memiliki jentera pilihan raya lebih kukuh kerana ia lebih tersusun dan ditadbir oleh andaian yang lebih realistik berbanding 2008.

"Bagaimanapun, apa yang membimbangkan BN kali ini adalah moral yang rendah di kalangan anggota parti dan pekerja di kawasan majoriti pengundi Cina atau di kerusi campuran di mana pengundi Cina merupakan sebahagian besar pengundi asal," katanya.

Sehubungan itu, ia percaya BN cukup realistik untuk menyedari ia tidak boleh merampas Pulau Pinang dan Kelantan daripada pembangkang tetapi berharap untuk mengekalkan Perak serta mengambil semula Kedah dan Selangor.

Bagaimanapun, peluang untuk menawan semula Selangor adalah tipis.

Dalam laporan itu, CENSE juga berkata walaupun peralihan pengundi Melayu kepada Umno, tetapi ia masih 50:50.

Ini adalah kerana pengagihan kerusi pilihan raya di negara ini yang berdasarkan kaum.

Justeru, peningkatan pengundi Melayu akan meningkatkan margin majoriti tetapi ia tidak bermakna lebih banyak kerusi boleh dimenangi.

"Dengan alasan sama, lebih ramai pengundi Cina untuk pembangkang juga mempunyai kesan yang terhad kerana ia hanya terbatas di kerusi majoriti Cina seperti Seputeh di Wilayah Persekutuan, Petaling Jaya Utara di Selangor, Kota Kinabalu di Sabah dan Kuching di Sarawak," katanya.

"Laporan itu juga menunjukkan cabaran terbesar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam BN adalah bagaimana untuk menterjemahkan populariti beliau kepada undian untuk Umno dan BN, terutama di kawasan bukan Melayu dan di kawasan bercampur di Perak, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak.

Beliau masih memerlukan sokongan kumpulan minoriti untuk parti beliau bagi memastikan keputusan lebih baik berbanding 2008.

CENSE juga berkata berdasarkan kajian mereka selepas perhimpunan Bersih 3.0 28 April, golongan Melayu telah memberi sokongan kuat kepada Umno, bermakna Umno harus memenangi lebih daripada 79 kerusi pada pilihan raya akan datang.

Analisis daripada penganjuran Bersih 3.0 juga menyatakan isu kebebasan bersuara dan hak untuk berhimpun akan menjadi sebahagian daripada arus perdana politik manakala kuasa media sosial tidak boleh diperlekehkan dalam mobilisasi khalayak yang besar.

Ini tanpa mengira sama ada ia untuk menunjukkan perpaduan tulen atau semata-mata pengalaman kebebasan demokrasi.

Kajian CENSE juga menunjukkan sebahagian pengundi Cina kekal tidak terpengaruh dengan Bersih 3.0 berikutan 'kekecewaan' berterusan tentang isu yang telah lama wujud seperti sistem penyampaian yang lemah, tadbir urus dan meritokrasi.

Bersih 3.0 mungkin, pada tahap terbaik telah mempengaruhi pengundi Cina yang tua agar kembali semula kepada BN kerana bimbang potensi berlaku rusuhan dan kekacauan.

Laporan itu juga berkata tidak semua golongan kelas pertengahan Melayu bersedia untuk menukar kerajaan dan ini boleh memberi tip undian memihak Umno.