Friday, February 26, 2010

KEMELUT TERENGGANU –PUTRAJAYA, UMNO PERLU TEGAS

Ada pihak tertentu di Terengganu yang merasakan ‘kalau aku tak dapat, biar orang itu pun tidak dapat’.

Ada juga pihak merasakan aku boleh berbuat apa sahaja kerana aku kini berkuasa. Peduli apa kepada hasrat dan harapan rakyat Terengganu.

Kedua-dua tidakan susulan daripada perasaan ini boleh mengubah senario politik Terengganu dan ia hanya berlaku jika orang atau permimpin UMNO sendiri yang buat hal.

Dengan kata lain, di kalangan orang UMNO – oleh kerana kepentingan peribadi – tidak dapat dicapainya, biarlah UMNO rebah dan Terengganu rebah kepada PAS!

Jelas, UMNO bergolak bukan kerana serangan pembangkang dan tidak ada kena mengena dengan politik pembangkang khususnya PAS Terengganu.

Awal-awal lagi PAS Terengganu sudah mengisytiharkan mereka lebih gembira mengambil alih pentadbiran Terengganu melalui proses pilihan rakyat – pilihan raya – bukan melalui proses menjatuhkan Menteri Besar sekarang.

Namun yang sering menimbulkan pelbagai isu dan cucuk-cucuk kononnya Menteri Besar akan digantikan datang daripada orang UMNO sendiri.

Siapa orang UMNO ini dan kenapa dia ‘bebas’ dan ‘berani’ mengeluarkan kenyataan?

Apakah dia dilindungi oleh Ibu Pejabat UMNO atau Putrajaya?

Soalnya, apabila kes di Perak yang jelas membuktikan mahkamah menghormati keputusan Sultan, begitulah juga Terengganu.

Kenapa pemimpin UMNO yang mengatakan mereka orang Melayu, menjunjung Islam dan meletakkan kedaulatan Sultan sebagai perkasra utama terus menerus cuba mencabar keputusan berkenaan?

Ada cerita mengatakan ada pemimpin tertinggi UMNO yang mahu menghadap Sultan tetapi tidak dilayan.

Kenapa? Kerana cuba membawa idea pertukaran Menteri Besar Terengganu.

Malah pemimpin berkenaan dikatakan mendapat restu pemimpin tertinggi UMNO.

Aneh juga, apabila sahaja Datuk Ahmad Said ke luar Negara, ada sahaja berita mengatakan beliau akan diganti.

Terbaru, ada berita mengatakan ada seorang bergelar Datuk akan menghadap Tuanku Mizan Zainal Abidin dengan tujuan membawa misi pemimpin tertinggi UMNO dan Putrajaya untuk menukar Ahmad Said.

Dengan menggunakan lama proPAS, berita itu sengaja diperbesar-besarkan dan dipetik oleh rangkaian laman berkenaan.

Kata mereka, Ahmad Said akan ditukar mulai Isnin ini (1 Mac) atau selewat-lewatnya pertengahan Mac.

Ahmad Said yang akan sampai di Kuala Terengganu petang ini dalam rangka lawatannya ke Jerman, pasti akan diganggu-gugat dengan persoalan seperti ini.

Apa dibuat di Jerman tiada siapa tahu. Kebetulan, Tuanku Mizan juga sudah berada di sana ketika Ahmad Said melawat Jerman.

Apakah dengan mengatakan Ahmad Said akan ditukar, ia taktik untuk menjadikan Ahmad Said tidak dapat tidur nyenyak?

Sejak beberapa kes yang menggugat kedudukan Ahmad Said, jelas kenyataan daripada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau juga Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri samar-samar.

Kenapa tidak ada kenyataan tegas yang mampu mematikan isu penggantian, pertukaran atau apa-apa sahaja mengenai kedudukan Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu?

Apakah UMNO, Putrajaya atau pemimpin tertinggi UMNO masih merasakan ada jalan untuk menukar Ahmad Said?

Jika demikian, yang rugi bukan Ahmad Said. Beliau pernah kalah pilihan raya dan pernah diketepikan dan kini pun diketepikan dalam konteks UMNO Terengganu.

Penarikan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO memang hak Presiden tetapi melakukannya kerana kepentingan kumpulan UMNO yang menentang kepimpinan negeri tidak wajar.

Kenapa tidak ditarik balik jawatan itu daripada Menteri Besar Perlis atau Negeri Sembilan kerana penentangan juga besar di dua negeri berkenaan?

Ahmad Said tidak menangis jika digugurkan Menteri Besar tetapi yang akan rugi ialah pemimpin tertinggi UMNO dan Putrajaya kerana jika Terengganu tidak stabil.

Ia akan memberikan kesan kepada kepimpinan Negara.

UMNO perlu menjaga memastikan Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah dan Terengganu tidak jatuh kepada pembangkang.

Jika ini berlaku tidak guna ada orang memegang jawatan Presiden, Timbalan Presiden atau Najib Presiden UMNO apabila tidak lagi menjadi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau Menteri Kanan.

WAN AZIZAH LEBIH ‘SAYANGKAN SUAMI’ BERBANDING ISLAM, NEGARA?


“Letakkanlah kepentingan negara mengatasi kepentingan suami untuk mencapai cita-cita peribadinya. Kasihanlah kepada penyokong dan rakyat yang tidak tahu apa-apa, fikirkanlah maruah anak-anak dan hidup mereka di dunia dan akhirat.

“Kita bukan nak hidup di dunia sahaja, saya tahu Wan Azizah mengetahui hal sebenar dan saya kecewa demi kepentingan politik suami dan dirinya (sanggup) dia berbohong kepada rakyat.”

Demikian kata-kata bekas Naib Presiden PKR, Datin Saidatul Badru Tun Said Keruak.

Beliau merujuk kenyataan itu kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sambil memintanya supaya menginsafi kesilapan.

Katanya, masih belum terlambat untuknya kembali ke pangkal jalan.

Menurutnya, semua yang mengaku beragama Islam perlu ingat bahawa kehidupan manusia tidak hanya berakhir di dunia sahaja tetapi akan berterusan hingga ke akhirat.

Menurutnya, beliau yang juga seorang wanita, isteri dan mempunyai anak-anak mengakui amat memahami situasi yang dihadapi oleh Wan Azizah iaitu keperluan untuk menjaga maruah suami.

“Tetapi kita sebagai isteri juga mempunyai tanggungjawab kepada negara. Sekiranya, suami sudah merosakkan negara kita mesti minta dia berhenti dan tidak (lagi) menyokong tindakannya.

Beliau mengulas kenyataan Datuk S. Nallakaruppan yang menyatakan bahawa Wan Azizah selayaknya diberi anugerah ‘Pelakon Wanita Terbaik 2010' atas kehebatan ‘lakonannya’ ketika berhadapan dengan rakyat.

Nallakaruppan yang juga bekas rakan karib, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim secara sinis bersedia mengemukakan cadangan itu kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim untuk dipertimbangkan.

Pada Rabu (24 Februari 2010), berkata anugerah itu kelak akan mampu menaikkan lagi reputasi Wan Azizah bagi membolehkannya menerima tawaran lumayan dari Hollywood.

"Saya amat yakin kelak Wan Azizah mampu meraih 'Anugerah Academy' di Hollywood," katanya kepada Utusan Malaysia .

Nallakarupan mengulas kenyataan Wan Azizah dalam sebuah akhbar Australia sehari sebelum itu menyifatkan perbicaraan kes liwat suaminya merupakan sebahagian daripada usaha untuk menamatkan karier politik Ketua Pembangkang itu.

Dakwa beliau, Wan Azizah seorang wanita yang hebat kerana boleh melalui kes dakwaan berkaitan moral suaminya. Presiden PKR itu juga berada pada satu tahap melebihi wanita lain di Malaysia kerana boleh melakukan apa sahaja demi menjaga kepentingan kerjaya suaminya.

"Wan Azizah kena tahu bahawa bukan semua isteri seperti beliau yang boleh menerima keadaan sedemikian. Ramai kalangan wanita di Malaysia tidak boleh terima dengan senang hati. Mereka juga tidak akan berpura-pura hanya sebab kepentingan kerjaya suami mereka. Hanya Wan Azizah sahaja yang sanggup buat semua ini," katanya.

Nallakaruppan percaya kesanggupan Wan Azizah itu berpunca daripada keyakinannya untuk mencapai cita-citanya satu hari kelak. "Saya kasihan dengan mereka yang masih percaya dengan lakonan dan sandiwara Wan Azizah," katanya.

Mengulasnya Rais berkata Presiden Parti Keadilan Rakyat perlu melepasi dahulu perbicaraan kes liwat yang dihadapi suaminya, sebelum layak ‘dianugerahkan’ oscar atau ‘Pelakon Wanita Terbaik 2010'.

Rais berkata, isteri Anwar itu sepatutnya mencari peguam-peguam terhebat dan bukti-bukti untuk menangkis hujah semasa perbicaraan kes liwat suaminya.

‘‘Sama ada Wan Azizah layak dianugerahkan ‘Pelakon Wanita Terbaik 2010' atau mampu terima oscar atau tidak bergantung kepada penilaian yang dibuat oleh rakyat sendiri.

‘‘Namun bagi saya perbuatan beliau memandang hina sistem kehakiman negara dengan membuat telahan bahawa perbicaraan kes liwat suaminya sebagai usaha untuk membunuh karier politik Anwar adalah satu skrip lakonan yang sangat murah harganya dengan jawatan Ketua Pembangkang yang selama ini mempunyai kedudukan yang tinggi,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Rais berkata, sepatutnya Wan Azizah tidak terlalu cepat membuat kenyataan itu kerana ia perbicaraan kes liwat suaminya merupakan soal jenayah di bawah Seksyen 377 Kanun Keseksaan.

Tegasnya, ia sama dengan status pendakwaan dan perbicaraan kes rasuah, penipuan dan pembunuhan.

‘‘Dulupun ramai pemimpin dalam kerajaan sendiri menghadapi perbicaraan di bawah undang-undang negara, tanpa helah dan politiking. Antaranya pada 1982 apabila Datuk Mokhtar Hashim dihadapkan ke mahkamah, Datuk Muslim iaitu Exco Kedah serta Tan Sri Kasitah Gaddam begitu juga dan pada era 80-an melibatkan Ketua Menteri Melaka.

‘‘Jadi, kenapa perlu Anwar ‘diistimewakan’. Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf kesamarataan di sisi undang-undang,” katanya.

Tegas Rais: ‘‘Sebaik-baiknya kes liwat Anwar tidak didebatkan di luar mahkamah. Anwar sendiripun telah lepas dari cengkaman mahkamah pada 2004, apa nak ditakutkan menghadapi perbicaraan, takut kerana salah, berani kerana benar.”

TAHNIAH MAHMOOD ZUHDI

Ahli akademik Islam yang saya hormati, Prof. Datuk Dr. Mahmood Zuhdi Ab. Majid diumumkan sebagai penerima Anugerah Perdana Tokoh Maulidur Rasul peringkat kebangsaan 2010 masehi / 1431 Hijrah.

Tahniah dan tepat pemilihan itu.

Beliau yang begitu terbuka dalam membincangkan isu-isu dan bercakap secara berani dalam perkara-perkara menyentuh isu perpecahan umat Islam, sangat wajar dianugerahi sebagai Tokoh Maulidur Rasul.

Kami pernah bersama-sama di tv1 sekitar tahun 2000-2002 dalam segmen BICARA ISLAM apabila ia mula diperkenal dan seterusnya mendapat sambutan hinggalah Datuk Zainuddin Maidin, Timbalan Menteri Penerangan ketika itu memberhentikan segmen itu atas alasan memperkemaskan Selamat Pagi Malaysia.

Apapun, banyak ilmu yang saya timba ketika bersama-sama beliau, khususnya dalam isu semasa, ekonomi Islam dan menangangi perpecahan umat Islam selepas krisis politik 1998.

Timbalan Dekan Institut Pemikiran dan Ketamdunan Islam Antarabangsa (Istac) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu menerima anugerah daripada Timbalan Yang diPertuan Agong yang menyempurnakan majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan di Dewan Solat Utama, Masjid Putra di Putrajaya pagi ini.

Hadir sama, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalan beliau, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta isteri masing-masing.

Turut serta beberapa menteri kabinet termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Turut menerima anugerah, Presiden Malaysian Relief Agency, Datuk Dr Abdul Razak Kechik; pelajar cemerlang, Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamel; Pengarah Urusan Faiza Sdn Bhd, Faiza Bayumi Syed Ahmad; Bekas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz; Pegawai Penyelidik Mardi, Dr Tamm Swee Lian dan Pengarah Institut Penyelidikan Produk Halal Universiti Putera Malaysia (UPM), Prof Dr Yaakob Che Man.