Friday, June 17, 2016

RAJA PETRA GUNAKAN ‘SKANDAL MUHYIDDIN’ ASAK DR MAHATHR

Gambar ini dari blog Raja Petra
“ANC (Kempen Anti-Najib) kini sudah tercalar. Seluruh dunia sudah tahu mengenai kes perceraian yang mengaitkan Muhyiddin (Tan Sri) dalam kes hubungan sulit dengan wanita isteri seseorang. Kerosakan sudah berlaku walaupun ada usaha untuk menutupnya.

Mahathir (Tun Dr ) sepatutnya tidak campur tangan dalam perbicaraan perceraian (di mahkamah). Biarkan kes ini berjalan minggu hadapan supaya dunia ketahui kebenarannya. Media tempatan dan antarabangsa kini sedang menunggu dengan sepenuh tenaga untuk melaporkan pendengaran di mahkamah. Seperti yang selalu disebut Mahathir bahawa beliau hanya mahu mendengar kebenaran, kebenaran sepenuhnya, dan tiada selain kebenaran, jadi minta Tuhan membantunya.”

Itu adalah kata-kata Raja Petra Kamarudin melalui entri di blognya semalam yang terus menyerang Tun Dr Mahathir Mohamad dengan mengaitkan tuduhan skandal Muhyiddin.

Matlamat serangan itu sudah difahami. Raja Petra mahu supaya ANC gagal atau setidak-tidaknya ‘bergelumang dengan dosa Muhyiddin’ yang mungkin menyebabkan rakyat ragu-ragu dan menjauhi gerakan itu.

Persoalannya, apakah Raja Petra melakukan ini sebagai suatu pendedahan peribadi atau ‘diupah’ oleh seseorang atau sekumpulan yang menjadi ‘tuannya’ untuk ‘menembak dua ekor burung sekali gus dengan satu peluru’

Dengan kata lain, demi menjatuhkan Muhyiddin dan menggagalkan usaha ANC Dr Mahathir yang sekali gus memberhentikan serangan berterusan terhadap tuannya?

Namun sejauh ini usaha Raja Petra ini tidak menunjukkan kesan.Ini kerana Deklarasi Rakyat dan ANC terus mendapat sokongan dan banyak pihak memahami kenapa Raja Petra menerbit dan menyiarkan kes ini, ketika ini.

Jika sudah maklum kes ini berlaku kesekian lama, kenapa tidak dibuat awal sebaliknya ketika kempen PRK dan serangan Dr Mahathir melalui ANC yang semakin berkesan?

Malah, serangan peribadi ini tidak boleh dibandingkan dengan perkembangan serta pelbagai tuduhan salah laku, penyalahgunaan kuasa dan siasatan pihak luar terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang semakin ‘mengaru-birukan' pemimpin penting negara.

Media dalam negara dan luar negara sejak dua tahun lalu mengaitkan secara langsung 1MDB dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak. Malah ‘perbicaraan oleh media antarabangsa’ terhadap Najib sedang berlangsung.

Kini siasatan demi siasatan dan terbaru kes International Petroleum Investment Company (IPIC) dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS (Aabar) mengemukakan permintaan timbang tara (RFA) kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London berhubung tuntutannya melibatkan lebih AS$6.5 bilion daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF), pastinya akan menguatkan lagi ‘perbicaraan media asing’ terhadap Najib.

Malah, tuntutan IPIC - Aabar itu menimbulkan pertanyaan baru, “Siapa sebenarnya yang kebas RM14.2 bilion?”

Hakikatnya dengan usaha melarikan isu sebenar negara dengan skandal ini bukan sahaja dilihat suatu strategi lemah malah akan memudaratkan lagi pihak-pihak yang cuba dipertahankan oleh Raja Petra melalui ‘skandal Muhyiddin’ ini.

Raja Petra dalam entri bertajuk ‘IS MUHYIDDIN’S AFFAIR THE FUNERAL RITES FOR MAHATHIR’S ANC?’ secara ‘terang lagi bersuluh’ - melalui kes tuntutan perceraian oleh suami wanita yang dikatakan ada hubungan sulit dengan Muhyiddin itu – mengasak berterusan Dr Mahathir untuk memenuhi selera dan kepentingan ‘tuannya’.

Malah, dengan mengatakan skandal ini walaupun ditangguhkan daripada disebut di mahkamah Isnin ini dan ‘sesuatu sudah terlambat untuk disembunyikan’, bagaikan nada kecewa kerana ‘BOM YANG DIPASANG TIDAK MELETUP’.

Bagi Raja Petra,  skandal itu menyebabkan ANC kini ‘terpalit dengan Muhyiddin’ dan kesnya akan menimbulkan pelbagai pertanyaan kepada sekutu Dr Mahathir itu dan ini pastinya menggugat kejayaan Deklarasi Rakyat.

Sehingga ini Dr Mahathir tidak memberikan sebarang reaksi dan cubaan Raja Petra untuk mengaitkannya dengan Presiden PAS, datuk Seri Abdul Hadi Awang juga dingin.

Raja Petra pastinya kecewa kerana kedua-dua mereka ini tidak memberikan sebarang tindak balas. Dalam erti kata ‘soalan yang tidak bersahut’. (Untuk lebih jelas bagaimana Raja Petra cuba mengaitkan  Dr Mahathir dan Hadi, baca di sini). 

Berkaitan ‘tohmahan dan tuduhan’ Raja Petra ini, semalam untuk kesekian kalinya, Muhyiddin bersuara.

Menurut Muhyiddin :"Tohmahan ini bertujuan untuk menjejaskan reputasi saya setelah saya tidak lagi berada di dalam kabinet dan terus lantang bersuara untuk mencari kebenaran. Dugaan Allah kepada saya amat besar di bulan Ramadan ini. Saya harus bertenang, bersabar dan berdoa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita."

Bagi Muhyiddin, tududhan berniat jahat dan tidak berasas.

Baginya,  tuduhan berkenaan sengaja dilemparkan kepadanya semata-mata untuk merosakkan integriti dan berbaur politik yang "cukup menjijikkan".

Raja Petra melalui empat entrinya sejak 2 Jun lalu  menuduh Muhyiddin mempunyai hubungan sulit dengan isteri peguam dan kes yang sepatutnya disebut di mahkamah mulai 20 Jun depan kini titangguhkan. Untuk lebih jelas baca di sini.

Bagi Raja Petra,  dengan  terbongkarnya skandal yang didakwanya itu, ia  berpotensi mematikan kempen anti-Najib atau ANC.

 “Jika anda melihat kepada jadual mahkamah yang disertakan ini, kes berkenaan sepatutnya disebut selama empat hari minggu depan (20 hb, 21, 23 dan 24 Jun 2016). Bagaimanapun, hari ini, peguam memohon untuk menarik balik kes berkenaan.

Ini bermakna mereka perlu melantik peguam baru bagi kes yang sepatutnya disebut minggu hadapan dan kini ditangguhkan. Cara ini merupakan helah biasa untuk menangguhkan kes dan selalu digunakan,” kata Raja Petra.

Malah, Raja Petra terus mengasak Dr Mahathir dengan mengatakan penangguhan kes itu memberikan ruang atau 'nafas’ untuk merangka apa akan dilakukan seterusnya.

“Tidak salah lagi bahawa ramai mengetahui kes ini tetapi jika dibiarkan untuk berterusan, ia pastinya akan membawa kemusnahan kepada ANC kerana lebih banyak butiran ‘membunuh’ akan didedahkan di mahkamah melalui soalan dan pertanyaan balas.”

Bagi Muhyiddin yang juga anggota parlimen Pagoh, melalui kenyataannya semalam, menyifatkan  tuduhan itu lebih tidak wajar kerana dibuat pada bulan Ramadan.

"Segala tohmahan tersebut adalah fitnah jahat dan sangka buruk yang disebarkan semata-mata untuk merosakkan integriti saya serta berbaur politik yang cukup menjijikkan lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang mulia ini.

"Sempena bulan Ramadan yang juga bulan keampunan dan kerahmatan, seharusnya orang yang membuat fitnah ini beristighfar dan berdoa semoga dihapuskan segala dosa-dosanya," kata Muhyiddin.

Walaupun sebelum ini beberapa artikel disiarkan blog Raja Petra mengaitkan Muhyiddin dengan skandal terlarang namun Muhyiddin tidak memberi sebarang reaksi sehinggalah malam ini.

Kata Muhyiddin - timbalan presiden UMNO yang digantung tugas sejak 26 Februari lalu itu - jika Raja Petra sedar terhadap kesalahannnya penulis blog itu seharusnya memohon maaf.

Raja Petra sudah pasti akan mempertahankan pendiriannya.

Ini sudah dibuktikan apabila semalam beliau memberikan reaksi kepada jawapan Muhyiddin dengan mengatakan, peluang perbicaraan di mahkamah tidak diambil oleh Muhyiddin untuk membersihkan dirinya.

Ini kata Raja Petra“So Muhyiddin blew the golden opportunity he had to clear his name by blocking the court proceedings next week. Merely denying that he is not involved in an affair is not good enough. Muhyiddin needs to prove his innocence. And he refuses to do that by blocking the court case next week. So until Muhyiddin can prove his innocence we have to assume he is guilty, just like what they have subjected Najib to.”

Apa yang dapat disimpulkan ialah apakah tindakan ‘melondehkan Muhyidin’ ini akan menyebabkan banyak lagi ‘rahsia dan kebejatan’ tuannya akan turut terlondeh dan dilondehkan?

Silap-silap, Raja Petra akan turut terlondeh!!!!