Thursday, September 3, 2009

POLITIK UGUT-MENGUGUT PULA DI TERENGGANU

Politik Terengganu nampaknya panas semula.

Walaupun dikatakan reda oleh beberapa pihak minggu lalu, ia sebenarnya bagaikan api dalam sekam.

Kalau sebelum ini wujud pulau memulau, kali ini wujud pula strategi mengugut. Ugutan ini bukan setakat kepada UMNO Terengganu tetapi UMNO Malaysia amnya.

Amat jelas ADUN UMNO yang menentang kepimpinan Datuk Ahmad Said kini tidak melihat kepentingan lain tetapi memenuhi tuntutan mereka semata-mata.

Wakil rakyat Umno kini berpecah dua susulan pelantikan mengejut Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar, menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh, selepas pilihan raya umum 2008.

Hari ini Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan berada di Kuala Berang.

Malah, Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein juga akan berada pada Program Memperkasa Umno Semula di Kuala Berang.

Program yang melibatkan ahli-ahli jawatankuasa lapan bahagian di Terengganu itu disusun bagi merapatkan semula hubungan antara penyokong Ahmad dengan penyokong Idris.

Selain Muhyiddin, Hishammuddin juga akan menyertai program bertemu rakyat di Setiu, malam ini dan esok.

Apapun, bak kata ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad: “Kena ada kesungguhan dari kedua-dua pihak (pro-Ahmad dan pro-Idris).

"Perkembangan isu ini setakat ini sangat tidak baik kepada BN. Orang boleh nampak tiada kekuatan dalam parti. Kalau datang pilihan raya sekarang, kita pasti kalah," tambahnya.
Namun, di sebalik itu, ada dua perkara yang akan disuarakan kepada Muhyiddin hari ini.

Pertama, wakil rakyat perlu dilantik sebagai pengerusi penyelaras DUN masing-masing dan;

Kedua, mereka mempunyai kuasa untuk menamakan anggota-anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Menurut kumpulan yang menentang kepimpinan Datuk Ahmad Said, kedua-dua tuntutan ini, sekiranya ditunaikan, boleh memulihkan semula hubungan antara pemimpin-pemimpin Umno di Terengganu.

Malah, banyak pihak melihat program berkenaan boleh membuahkan hasil, sekiranya pucuk pimpinan mengambil kira tuntutan yang dikemukakan.

Kalau tidak?

Ini yang menariknya.

Sembilan wakil rakyat Terengganu mahu tuntutan mereka ditunaikan sekiranya Umno mahu mengelakkan mereka melompat kepada PKR.

Persoalannya, bersediakah melakukan sedemikian?

Apakah dengan melompat kepada PKR, isu dan tuntutan mereka akan berhasil?

Apakah UMNO Pusat atau Putrajaya akan ‘membenarikan’ mereka berbuat demikian?

Yang pasti, menurut Malaysiakini, Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri mengadakan pertemuan bersama sembilan ADUN Umno Terengganu tetapi tidak pasti ia melibatkan usaha menggulingkan kerajaan negeri.

ADUN Hulu Besut semalam mengakui bahawa pertemuan antara Anwar dan sembilan orang wakil rakyat itu – yang diura-urakan menyertai PKR sebelum bergabung dengan lapan ADUN PAS – memang telah diadakan.

Nawi bagaimanapun menjelaskan tidak mempunyai maklumat lengkap kandungan perbincangan kedua-dua pihak berkenaan.

"Saya tidak tahulah apa yang dibincangkan dan ia juga tiada kena-mengena dengan saya," katanya, sambil menegaskan beliau sendiri tidak tersenarai dalam sembilan ADUN yang akan meninggalkan parti.

"Yang sembilan orang itu tidak termasuk saya. Kalau sepuluh orang pun tidak termasuk lagi," katanya.

Tambahnya, beliau tidak termasuk daripada 10 ADUN Umno yang bertindak memboikot persidangan DUN Terengganu, April lalu.

Apapun menurut Nawi, spekulasi hangat mengenai usaha lompat parti wakil-wakil rakyat BN itu "sudah semakin reda" sekarang dan cakap-cakap mengenai isu itu semakin jarang kedengaran.

"Kalau wakil rakyat ini masuk PKR, tidak akan dapat untung apa-apa, cuma dapat kepuasan secara peribadi," katanya.

GELAGAT ADUN PEMBANGKANG PERAK MEMUALKAN

Saya sudah mulai mual dengan kejadian di Perak. Saya tidak tahu apakah rakyat Perak juga muak dan mual.

Gimik politik pembangkang semakin menyimpang. Baguslah, teruskan jika mahu jadikan rakyat muak dan tidak lagi memilih mereka.

Kenapa tidak boleh tunggu sampai pilihan raya akan datang?

Jika gimik begini berterusan, apakah sumbangan sebenar ADUN pakatan pembangkang di Perak?

Jelas gimik mereka hanya menunjukkan sikap tamak, mengelirukan rakyat dan menggugat ketenteraman awam. Resolusi atau keputusan sidang DUN haram seperti itu tidak ke mana-mana.

Ia juga bukan bahan sejarah untuk dirujuk tetapi lebih bersifat anti-demokrasi dan antipemerintah.

Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan bangga berkata, tindakan Speaker Pakatan Rakyat, V. Sivakumar memanggil "Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak" semalam adalah sah.

Sivakumar yang juga ADUN Tronoh mengadakan "Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN)" Perak di sebuah hotel di negeri itu semalam selepas dihalang daripada memasuki bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang menempatkan DUN.

Mesyuarat itu, yang berlangsung selama dua jam mulai 11.45 pagi, dihadiri kesemua 24 ADUN pakatan pembangkang kecuali tiga orang Adun yang ditahan polis pagi tadi dan Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim Abdullah, yang sedang mengerjakan ibadah umrah.

Persidangan itu turut menyediakan susunan tempat duduk Adun Barisan Nasional di sebelah kiri "Speaker" manakala ADUN DAP, Pas dan PKR duduk di "pihak kerajaan yang memerintah" di kanan "Speaker".

Selain memanggil sidang DUN, Sivakumar yang juga ADUN Tronoh memfailkan perintah injuksi di Mahkamah Tinggi Ipoh kelmarin bagi menghalang Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim daripada menghalang ADUN Pakatan memasuki bangunan SUK.

Namun, Mahkamah Tinggi menolak permohonan berkenaan.

Persoalannya, berbalik kita kepada kuasa siapa yang wajar memanggil Sidang DUN.

Apakah benar yang dikatakan oleh Anwar? Jika tidak benar, Anwar sedang mencabar siapa? Datuk Seri Dr Zamry, Speaker yang dilantik Barisan Nasional (BN), Datuk R Ganesan atau secara tidak langsung Sultan Perak?

Amat malang apabila Anwar mengatakan “Bagi kita Speaker yang sah adalah Speaker yang dilantik oleh DUN secara sah bukan speaker yang dilantik secara haram dari lantai.”

Apakah Genesan tidak dilantik melalui sidang DUN selepas BN mengambil alih kerajaan?

Anwar silap besar jika menganggap demikian kerana kerajaan Perak yang ada hari ini sudah diperkenan dan diiktiraf oleh Sultan Perak.

Malah lantikan Exco dan Speaker DUN semuanya mendapat perkenan Sultan Perak.
Yang dilakukan oleh pakatan pembangkang itu hanyalah ‘menegakkan benang basah’ dan menunjukkan ego serta tidak dapat menerima kekalahan.

Apakah dengan mengatakan demikian Anwar ‘pukul anak sindir menantu’ iaitu menyindir Baginda Sultan Perak?

Yang pasti seperti kata Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir, tindakan ADUN pakatan pembangkang mengadakan “Sidang DUN” itu hanyalah bertujuan mengelirukan dan mewujudkan suasana kurang senang di kalangan rakyat.

“Mereka membuat undang-undang sendiri dan menjalankannya sendiri...mereka ini sebenarnya syok sendiri, langsung tidak menghormati sistem demokrasi yang menjadi teras negara ini.

“Apa yang mereka buat adalah memprovokasi pihak polis...mereka minta ditahan dan kalau boleh digari supaya boleh ditunjukkan di dalam akhbar.

Masa itu mereka akan mengatakan telah dizalimi,” katanya mengulas kekecohan antara kumpulan ADUN berkenaan dengan polis berhampiran Bangunan Perak Darul Ridzuan.

KITA BANGGA...KAPAL SELAM NEGARA DI SELAT MELAKA

Tahniah kepada kerajaan kerana kini apa yang diperkatakan kesekian lama kini tertunai.
Kerajaan Barisan Nasional sudah melakukannya.

Kapal selam pertama negara, KD Tunku Abdul Rahman, sudah berada di perairan Selat Melaka menuju ke Pelabuhan Klang untuk upacara sambutan rasmi yang akan diserikan dengan keberangkatan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, pagi ini.

Turut menyambut ketibaan kapal selam jenis Scorpene itu ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; dan Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Azizan Ariffin.

"Orang ramai berpeluang menyaksikan upacara tersebut melalui siaran langsung program "Hello On Two" di TV2 RTM mulai 7.50 pagi," kata Lt Kdr Masliza Maaris, Pegawai Perhubungan Awam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

KD Tunku Abdul Rahman (KD TAR) dikendalikan Komander Zulhelmy Ithnain bersama 35 krew.

Masliza berkata, kapal selam itu akan berada di Pangkalan TLDM Pulau Indah sehingga Jumaat sebelum ia belayar ke Pangkalan TLDM Lumut. KD TAR dijadual tiba di Pangkalan Teluk Sepanggar di Sabah pada 17 September.

Kapal selam itu akan dipamerkan kepada orang ramai semasa Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Lima'09 di Langkawi dari 1 hingga 5 Disember ini.

KD TAR tiba di tanah air selepas perjalanan selama 55 hari mulai 11 Julai dari limbungan pembinaannya di Toulon, Perancis. Ia singgah di Jeddah, Djibouti dan Cochin di India.

Malaysia menempah dua kapal selam baru jenis Scorpene dengan kos pembelian berjumlah RM3.4 bilion pada 2002 yang dibina secara bersama oleh DCNS dari Perancis dan Navantia, syarikat pembuat kapal selam dari Sepanyol.

Ia menjadi lambang kemegahan terbaru TLDM yang akan menyambut ulangtahun ke-75 tahun ini dan kedua-dua kapal selam itu dinamakan sempena nama perdana menteri negara pertama dan kedua.

Scorpene, kapal selam jenis tempur konvensional itu mampu mengawasi perairan negara pada kedalaman 100 hingga 200 meter, antara lain dilengkapi dengan enam tiub peluru berpandu yang boleh dilancarkan serentak, peluru berpandu antikapal permukaan dan torpedo antikapal selam.

Kapal selam berkuasa diesel dan elektrik dengan kelajuan 20 knot nautika itu berkemampuan membawa 10 torpedo dan 30 periuk api, manakala pengisian peluru berpandu menggunakan sistem automatik sepenuhnya.

Pada Januari lalu, KD Tunku Abdul Rahman diserah secara rasmi kepada TLDM di Toulon.

Kapal selam kedua negara, KD Tun Razak, yang akan ditauliahkan pada Oktober ini dijangka memulakan pelayaran ke tanah air pada Januari tahun depan dan tiba dua bulan kemudian.