Monday, May 9, 2011

'INSAN TERPILIH' PERTAHANKAN HADI AWANG

'Di kerusi Pengkalan Berangan dan Alor Limbat yang dimenangi BN semakin teguh dengan perpaduan baru dalam UMNO Terengganu sementara kerusi Bukit Payong dan Rhu Rendang semakin goyah kerana rakyat tahu siapa pembela mereka dan siapa yang hanya menabur janji.Pada peringkat Parlimen Marang pula, kini jelas pekerja UMNO mengadakan pelbagai program menjamin rakyat dibela dan ditolong, bukan seperti PAS yang hanya pandai ‘menyerahkan rakyat kepada Allah’ untuk bantuan."
Daripada teganuku

Malunya apabila seorang ‘Tok Guru’ terpaksa menggunakan ‘Insan Terpilih’ yang ‘Dianugerahkn Allah’ untuk menjamin kemenangannya di Parlimen Marang.

Apakah , Datuk Seri Abdul Hadi Awang semakin bimbang dengan pengaruh UMNO di kawasan Parlimen Marang?

Beliau mungkin tahu bahawa rahsianya menggunakan pengundi luar sudah tidak boleh dijadikan kelebihan lain selain pemimpin Barisan Nasional dan UMNO ‘menyerang Marang’ tanpa henti.

Sama ada di kerusi Pengkalan Berangan dan Alor Limbat yang dimenangi BN semakin teguh dengan perpaduan baru dalam UMNO Terengganu sementara kerusi Bukit Payong dan Rhu Rendang semakin goyah kerana rakyat tahu siapa pembela mereka dan siapa yang hanya menabur janji.

Pada peringkat Parlimen Marang pula, kini jelas pekerja UMNO mengadakan pelbagai program menjamin rakyat dibela dan ditolong, bukan seperti PAS yang hanya pandai ‘menyerahkan rakyat kepada Allah’ untuk dibantu.

Pemimpin PAS kini turut dibuai dan dihanyutkan mimpi untuk ‘ke Putrajaya’.

Dan kerana itu terpaksalah meminta tolong Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkempen bagi pihaknya?

Berceramah di Marang, Jumaat 6 Mei lalu Anwar menggesa seluruh pengundi Marang supaya mempertahankan parlimen tersebut dari jatuh ke tangan Umno dan Barsian Nasional (BN).

"Sebab itu kawan-kawan di Marang ini kena ingat, Marang ini kawasan yang dipimpin oleh tokoh besar, bukan sahaja (kepada) PAS tetapi (kepada) umat Melayu dan umat Islam. KIita kena pertahankan kerusi (parlimen) ini dan maruah kita lebih-lebih lagi sekarang."

Bunyinya sungguh terdesak dan permintaan Anwar itu dibuat pada majlis ceramah isu-isu semasa di Kedai Buluh, Bukit Payung.

Sebut sahaja UMNO, tidak ada modal lain selain mengatakan UMNO akan buat apa saja dengan wang.

Belum apa-apa Anwar sudah menggunakan mulut jahatnya apabila mengatakan: “ Umno dan BN akan melakukakan apa sahaja untuk merampas kerusi tersebut yang kini diwakili oleh Presiden PAS"dan percayalah....Umno akan buat apa sahaja, beli (undi) ugut, upah...apa sahaja, untuk melemahkan kubu kita disini,"

Dalam kempennya Anwar berkata tanggungjawab mempertahankan parlimen Marang bukan kerana peribadi Ustaz Hadi sahaja. Tetapi, katanya, Ustaz Hadi dengan ketokohan, prinsip dan peribadinya telah membawa mesej perubahan dan memperkuatkan Pakatan Rakyat.

Menurutnya, kemenangan Presiden PAS dan beberapa kawasan parlimen lain di negeri Terengganu pada pilihanraya akan datang, akan membawa perubahan dalam negara.

Persoalannya, untuk apa pertahankan Hadi? Apakah beliau wakil rakyat yang kerja untuk rakyat?

Berapa kali dia turun padang?

Inilah wakil rakyat yang rakyat di Marang mahukan?

Berikutan bimbang dengan pengaruh UMNO dan pimpinan kerajaan dengan dengan pelbagai projek rakyatnya di Marang, Hadi terpaksa ‘minta nyawa politiknya’ kepada rakyat menggunakan Anwar.

Sedangkan orang yang beliau gunakan untuk memenangkannya adalah pemimpin yang ketika ini berdepan dengan isu video seks dan penghakiman mahkamah kerana isu liwat.

Tidakkah Hadi terpikir bahawa jika apa-apa hukuman atau pendedahan terhadap Anwar, dia juga akan menerima tempelak?

Tetapi bagi pemimpin seperti Hadi yang tidak tahu turun padang dan melihat serta membela rakyat kawasannya, apa sahaja cara yang boleh mempertahankan kedudukannya demi wang dan pangkat, dia saggup menggunakan manusia seperti Anwar yang sudah terpalit dengan pelbagai ‘dosa’.

PILIHAN RAYA OH PILIHAN RAYA...JANGAN 11.11.11

Sebahagian daripada 500 wakil daripada pelbagai NGO yang berhimpun membantah agenda untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi di negara ini di perkarangan Masjid Hadhari, Besut, Terengganu. 8 Mei 2011. Gambar Utusan.

Tun Dr Mahathir Mohamad menyuarakan pandangannya semalam bahawa Datuk Seri Najib Razak hanya wajar mengadakan pilihan raya umum tergempar tahun depan.

Ini bermakna tahun ini tidak sesuai. Sama ada dalam masa terdekat atau tarikh keramat 11 November 2011 tidak memungkinkan. Itu pendapat Dr Mahathir.

“Ia (pilihan raya umum) tidak harus diadakan tahun. Bagaimanapun terpulang kepada Perdana Menteri, kadangkala saya terlupa bahawa saya bukan lagi Perdana Menteri,” kata beliau kepada pemberita di Kuala Lumpur semalam.

Dr Mahathir berpendapat, pilihan raya umum wajar diadakan tahun depan kerana perpecahan kaum di negara ini semakin tebal.

Dalam ucapannya kepada Umno Selangor, Najib baru-baru ini membayangkan pilihan raya umum semakin hampir.

Hari ini kata bekas Perdana Menteri itu, persekitaran semasa - perpecahan kaum tidak pernah berlaku ketika beliau menjadi perdana menteri.

“Saya merasakan rakyat berpecah, perpecahan kaum berada di kemuncak.Pada masa lalu, kaum Cina tiada masalah dengan BN, pada 1999, meskpun (insiden) mata lebam Anwar, pembangkang mendapat sokongan Melayu, tetapi rakyat Cina menyokong BN. Kita masih ada dua pertiga ketika itu,” katanya.

Barisan Nasional (BN) berhadapan dengan kekalahan terburuk dalam sejarah pilihan rayanya tiga tahun lalu dengan kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen dan tambahan empat negeri.

Bekas perdana menteri ini berkata, beliau risau dengan perpecahan di kalangan rakyat buat masa ini yang teruk berbanding masa-masa lalu.

Katanya, kerajaan mempunyai masa. “Saya fikir ia boleh berlanjutan sehingga 2012,” katanya.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula meramalkan pilihan raya umum kemungkinan diadakan sebelum Ramadan ini.

CEPATLAH SEDAR WAHAI PAS, BELAJAR APA YANG DIALAMI OLEH SNAP....

Bagus juga Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dan PAS bertanding pada pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini.

Ia menyerlahkan tembelang parti-parti pembangkang yang kononnya mereka bersatu dan sepakat serta berjuang dalam satu pasukan.

Namun hakikatnya kini terbongkar apabila pertelingkahan bukan sahaja berlaku di Sarawak tetapi ia memberikan kesan langsung kepada pakatan di semenanjung.
Kenapa penulis berkata demikian?

Pertama, kekalahan PAS khususnya dikaitkan dengan peranan dan kata-kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi terhadap kaum pribumi di Sarawak dan ia akan meninggalkan kesan yang lama;

Kedua, perpecahan yang berlaku di antara DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan SNAP menunjukkan mereka sebenarnya tidak mempunyai persefahaman langsung.

Apa yang digembar-gemburkan sebelum pilihan raya tidak menguntungkan sesiapa kecuali DAP.

Ketiga, antara mereka ada perbuatan untuk memanipulasi satu sama lain demi untuk mencapai ideologi politik masing-masing. Dan yang untung besar daripada tindakan itu tetap DAP.

SNAP dikatakan dipelawa oleh DAP untuk bergabung dalam usaha pembangkang untuk bertapak di kawasan majoriti Dayak.

Keputusan yang dibuat oleh SNAP hanya menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai prinsip yang sewajarnya.

SNAP cuba bermain dengan sentimen selaku parti paling tua di Sarawak dan sebuah parti yang bersejarah. Namun ia tidak diterima dengan baik oleh penduduk Sarawak, lebih-lebih lagi selepas bergabung dengan pakatan pembangkang.

Pada April tahun lepas, parti kaum Dayak itu menyertai pakatan pembangkang dan membentuk ‘PR Sarawak’.

Sebelum pilihan raya Sarawak, SNAP turut dikaitkan dengan pembentukan Barisan Borneo Bersatu (UBF) yang membabitkan beberapa pemimpin pembangkang Sabah.

Bagaimanapun, sebelum pilihan raya negeri, SNAP dan PKR berselisih faham berhubung pembahagian kerusi. Keadaan itu menyebabkan SNAP, PKR dan BN bertembung di 24 kawasan Dewan Undangan Negeri.

Amat jelas pakatan pembangkang menyerlahkan diri mereka bahawa kalau belum apa-apa lagi sudah bercakaran sesama sendiri, bagaimana kelak jika benar berjaya menakluki Putrajaya.
Rakyat Malaysia tidak wajar memberikan kuasa kepada pembangkang kerana mereka ibat ‘enau yang mementingkan diri untuk melepaskan pucuk masing-masing.

Pertelagahan akhir-akhir ini di antara parti-parti pembangkang di Sarawak menyebabkan SNAP bertindak untuk keluar dari pakatan pembangkang.
Kenapa?

Paling jelas habis manis, sepah dibuang. SNAP tidak lagi diperlukan oleh pakatan DAP-PKR.

Hubungan singkat yang dijalinkan antara SNAP dengan pakatan pembangkang Sarawak terputus juga akhirnya selepas SNAP ttidak mampu lagi bersabar dengan sikap dingin pakatan pembangkang di Sarawak.

Ia sebenarnya berlaku ketika SNAP turut menghadapi pilihan raya Sarawak ke-10 itu.
Ini diakui presiden parti itu, Edwin Dundang apabila merasakan mereka tidak lagi diterima dalam pakatan itu selepas setahun hubungan ‘cinta’ yang bertukar menjadi ‘benci’.

Malah, tidak lagi ada istilah ‘benci tapi rindu’ antara SNAP dan DAP-PKR kerana “Bukan pilihan kami untuk meninggalkan mereka... bagaimanapun kami merasakan kami tidak lagi diterima dalam pakatan itu, terutama dalam pilihan raya negeri.

"Sehubungan itu, kami tidak akan berdamai dengan PR Sarawak bermula dari sekarang," katanya kepada Bernama di Kuching, kelmarin.

Malah, SNAP merasakan mereka diketepikan begitu sahaja oleh pakatan pembangkang semasa pilihan raya negeri 16 April lalu.

Apa yang SNAP alami?

SNAP tidak pernah dijemput untuk menghadiri mesyuarat atau sebarang aktiviti bersama. Ini menunjukkan SNAP tidak penting untuk pakatan pembakang, selain meminggirkan mereka.

Kali terakhir SNAP menghadiri mesyuarat PR Sarawak ialah pada Mac lepas berhubung pembahagian kerusi pilihan raya negeri.

Amat jelas daripada peristiwa ini, zaman kegemilangan SNAP bagaikan berakhir dan penyokong mereka perlu menyedari bahawa parti itu bukan lagi sebuah wadah politik yang boleh dipercayai.

Bak kata Naib Presiden Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP), Sylvester Entri Muran semalam, selepas kalah teruk dalam pilihan raya negeri baru-baru ini, yang menyaksikan 25 daripada 26 calonnya hilang wang pertaruhan - SNAP perlu berundur daripada politik.

"Ini menunjukkan rakyat kini tidak lagi menyokong SNAP. Bagi saya, SNAP patut tutup kedai saja," katanya mengulas mengenai tindakan parti pembangkang itu untuk keluar daripada pakatan bersama DAP, PKR dan PAS.

Entri, yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DU NMarudi dalam pilihan raya 16 April lepas, mencatatkan kemenangan besar ke atas Presiden SNAP Edwin Dundang Bugak, calon PKR Gerang Dagom dan seorang calon bebas Michael Ding Tuah dengan memperoleh 4,578 undi.Dundang pula hanya meraih 281 undi dan hilang wang pertaruhan.

Persoalannya SNAP sudah sedar mainan pakatan DAP-PKR tetapi PAS bila lagi?
Mahu terima nasib seperti SNAP.

Sewajarnya PAS cepat sedar bahawa kehadiran mereka di Sarawak tidak langsung dirasa -bertanding lima kerusi, kalah habis (5-0) dan memualkan.

Kini PAS makin disisihkan, termasuk bagi Kabinet Bayangan pakatan pembangkang di Sarawak.

Sedarlah, SNAP yang berjuang untuk kaum Dayak pun ditolak pakatan pembangkang DAP-PKR, apalagi PAS yang memperjuangkan dasar Islam akan menerima nasib seperti SNAP akhirnya.

Fikirlah wahai PAS sebelum terlambat.Berdirilah sebagai parti yang bebas.

Jangan jadi SNAP ‘sudah terhantuk bagi tegadah’ – ia sudah terlambat, bukan sahaja kalah pilihan raya tetapi kini selepas ‘manisnya dikebas, ia menjadi sepah yang dibuang begitu sahaja’!