Monday, March 7, 2011

KEMENANGAN HATRIK BN – TSUNAMI POLITIK SEMAKIN PULIH?

Kemenangan ini pastinya signifikan kerana apa yang diperjuangkan PAS ditolak rakyat. Ini termasuk perkara-perkara membabitkan perjuangan rakyat, konsep negara Islam dan tohmahan yang dilemparkan. Lebih nyata, majoriti orang Melayu tidak melihat PAS memperjuangkan nasib mereka tetapi lebih kepada perjuangan BN.Selepas menang di Galas, Barisan Nasional (BN) mencatatkan hatrik dengan kemenangan berganda di Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau semalam.

BN mengekalkan kedua-dua dengan majoriti lebih besar berbanding prestasi di pilihan raya umum tiga tahun lalu, iaitu bertambah 1,489 di Merlimau dan 1,109 di Kerdau. Keputusan berkenaan diumumkan serentak kira-kira jam 8.15 malam semalam.

Dengan kemenangan ini, BN telah memenangi lapan daripada 16 pilihan raya kecil yang diadakan selepas PAS pilihan raya umum pada 2008. Tiga lagi kemenangannya ialah di Bagan Pinang, Batang Ai dan Hulu Selangor.

Trend kemenangan itu membuktikan BN semakin mendapat sokongan rakyat selepas tsunami politik pada 2008 yang mengakibatkan BN kehilangan empat negeri dan majoriti dua pertiga di Parlimen.

BN memperoleh majoriti 2,724 undi manakala Kerdau merekod¬kan kelebihan 3,643 undi. Calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad memperoleh 5,060 undi manakala calon PAS, Hassanuddin Salim mendapat 2,336 undi.

Pada pilihan raya kecil Ahad, DUN Kerdau turut merekodkan 83 peratus daripada 8,999 pemilih berdaftar yang keluar mengundi, mengatasi jumlah peratusan pada pilihan raya umum pada 2008 (80.3 peratus) dan pada 2004 (79.7 peratus).

Di Merlimau, calon BN, Roslan Ahmad, 44, bersaing dengan PAS, Yuhaizat Abdullah, 38, mendapat 5,962 undi berbanding 2,319.


Jumlah yang keluar mengundi di Merlimau ialah 78.76 peratus daripada 10,679 pemilih berdaftar, yang mencatatkan peningkatan berbanding 76.18 peratus pada pilihan raya umum 2008.

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan juga daripada BN pada 20 Januari lalu. Pilihan raya kecil DUN Kerdau diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Zaharuddin Abu Kasim daripada BN pada 12 Februari lalu.

Kemenangan di Merlimau dan Kerdau ini menyaksikan BN mengekalkan kemenangan tanpa kalah susulan kejayaan merampas balik kerusi DUN Galas, Kelantan dan mempertahankan DUN Tenang, Johor Januari lalu.


Kemenangan ini pastinya menuntut tanggungjawab besar kepada BN yang perlu melaksanakan amanah rakyat di sebalik ia amat signifikan kerana jelas apa yang diperjuangkan PAS ditolak rakyat.

Ini termasuk perkara-perkara membabitkan perjuangan rakyat, konsep negara Islam dan tohmahan yang dilemparkan. Lebih nyata, majoriti orang Melayu tidak melihat PAS memperjuangkan nasib mereka tetapi lebih kepada perjuangan parti.

Kemenangan BN 2-0 dengan majoriti lebih besar pastinya meneruskan trend kemenangan BN yang menerajui Putrajaya dan kerajaan negeri – kecuali Kelantan, Selangor, Pulau Pinang dan Kedah - dalam lima pilihan raya kecil setakat ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak menganggap kemenangan BN ini amat signifikan.

Apa signifikannya?

1. Ia sebagai pengesahan kepada dasar-dasar kerajaan, ekonomi dan sosial di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak;

2. Rakyat atau pengundi menolak perjuangan PAS menerusi dasar buku jingga dan negara Islam;

3. Beberapa isu yang diketengahkan dapat dijelaskan kepada pengundi antaranya isu ekonomi, kenaikan harga barang dan juga soal pendidikan diterima baik oleh rakyat;

4. Faktor calon yang dimahukan pengundi - berwibawa, bersih dan boleh menang – serta calon muda juga merupakan satu faktor;

5. Sokongan kaum Cina yang menunjukkan peningkatan walaupun tidak sebaik undi yang diperoleh masyarakat Melayu dan India;

6. Parti komponen MIC, PPP (Parti Progresif Penduduk) dan Makkal Sakthi memberikan sokongan penuh; dan

7. Kempen yang berdisiplin dilakukan sayap UMNO seperti Wanita BN melalui jentera Jalinan Rakyat BN mampu berkempen dengan penuh disiplin, berhemah dan berkomitmen tinggi.


Walaupun kemenangan PRK ini satu keputusan cemerlang tetapi yang ia tidak menggambarkan senario nasional secara keseluruhan. Kerana itu , tidak semestinya pilihan raya ke 13 akan diadakan segera.

Lagipun undi kaum Cina masih belum pasti ketika ini dan MCA dan Gerakan perlu bekerja lebih keras untuk memastikan dasar-dasar kerajaan dan BN difahami sepenuhnya.

Namun, di sebalik itu kemenangan berganda ini memberikan isyarat kepada PAS bahawa perjuangan mereka tidak diterima oleh masyarakat Melayu, Ia bukan sekali tetapi beberapa kali mereka ditewaskan di Galas, Batu Sapi, Tenang dan semalam di Merlimau dan Kerdau.